Tribuna/Футбол/Блоги/Аналітичний центр ім. Бурбаса/Відставки Павелка та Шевченка, Козловський в «Карпатах» і санкції для Моурінью

Відставки Павелка та Шевченка, Козловський в «Карпатах» і санкції для Моурінью

Добута зі стелі та пальця аналітика про український футбол перед зимовою перервою.

Автор — undeletable
31 июля 2018, 02:22
2
Відставки Павелка та Шевченка, Козловський в «Карпатах» і санкції для Моурінью

Добута зі стелі та пальця аналітика про український футбол перед зимовою перервою.

***

У листопаді відбувається засідання CAS у справі Євгена Краснікова, який не відбув свою п'ятирічну дискваліфікацію до кінця. Не обтяжений етичними зобов'язанням ані перед ФФУ, ані перед клубами Артем Франков дає свідчення на захист віце-президента «Динамо», проте це не допомагає. Арбітражний суд поновлює дискваліфікацію Краснікова (залишається два роки й дев'ять місяців), і той остаточно залишає керівний склад киян.

Президент «Динамо» Ігор Суркіс активно шукає заміну. Згідно з чутками, він давно хотів повернути до Києва Домагоя Віду. Не спромігшися залучити хорвата до складу команди, Суркіс зрештою пропонує йому посаду віце-президента. На зауваження критиків про те, що Віда не має необхідної компетенції, Ігор Михайлович відповідає однозначно: «Домагой є патріотом України та «Динамо». Його прізвище вище за будь-яку посаду. Така людина нам потрібна, щоб формувати дух команди, закладений попередніми поколіннями».

***

Григорій Суркіс дає хід обіцяному компроматові на президента ФФУ Андрія Павелка. Попри очікування, про корупцію й кумівство абсолютно не йдеться. Суркіс оприлюднює інтерв'ю Павелка, де той висловив готовність перегризти будь-чию горлянку за «Динамо». Така упередженість Андрія Васильовича стосовно одного з українських клубів іде врозріз із кришталево чистими принципами УЄФА та ФІФА, а отже, ставить хрест на його амбіціях щодо кар'єри в цих поважних організаціях. Таким чином, незадовго до президентських і парламентських виборів Павелко вирішує зосередитись на політиці.

Новим президентом ФФУ обрано голову Маріупольської міської федерації Василя Журавльова. Новий керівник рішуче береться до роботи. Будинок футболу у Києві прикрашається шарфами ФК «Маріуполь». Готується ребрендинг емблеми ФФУ — таким чином, щоб на ній була також зображена чайка. На новий рівень виходить піар-напрямок. Одним із найважливіших членів команди Журавльова стає віце-президент «Маріуполя» Андрій Санін. Він засвоює онлайн-сервіс Reddit, щоб перед матчами збірної України тролити її суперників своїми мемами.

На додачу до всього, голова Комітету з етики та чесної гри ФФУ Франческо Баранка публічно відмовляється від власних слів про те, що матч «Іллічівець»-«Гірник-Спорт» був договірним. Розлючений Артем Франков випускає на цю тему сповнений зрадофілії та ксенофобії новорічний спецвипуск журналу «Футбол».

Окрім того, зимове трансферне вікно обіцяє бути гарячим. За нашою інформацією, «Маріуполь» цікавиться лідерами «Шахтаря» Марлосом і Тайсоном, натомість плануючи віддати в оренду гірникам кількох своїх гравців із команд U-19 та U-21.

***

Напередодні старту збірної України в Лізі націй новим асистентом Андрія Шевченка замість Рауля Ріанчо стає Фабріціо Раванеллі. Наприкінці літа італійський тренер був звільнений з київського «Арсеналу» через непереконливий старт у Прем'єр-лізі. Проте ані це призначення, ані виклик до збірної за протекцією Раванеллі Дениса Баланюка та Владислава Дубинчака не допомагають вийти з групи. На тлі незадовільних результатів і зміни керівництва ФФУ Андрій Шевченко подає у відставку.

Протягом певного часу тепер вже екс-керманич національної команди лишається без роботи, але вже у грудні отримує пропозицію від головного тренера російської збірної Станіслава Черчесова приєднатись до його штабу. Передбачається, що Шевченко буде аналізувати інформацію про суперників, але зрештою Черчесов відхиляє його кандидатуру після особистої бесіди. Є підстави вважати, що пропозиції Андрія Миколайовича на матч кваліфікації до Євро-2020 Росія-Мальта виявилися занадто екстравагантними.

***

За результатами жеребкування 1/16 фіналу Ліги Європи «Динамо» має зіграти проти «Манчестер Юнайтед». Проте це свято атакувального футболу ризикує бути затьмареним гучним скандалом. Незадовго перед тим головному тренерові англійців Жозе Моурінью був заборонений в'їзд до України через його співпрацю із пропагандистським телеканалом «Russia Today» під час ЧС-2018. Зрештою, до серйозного напруження справа не доходить: керівництво «МЮ» вирішує відправити португальця у відставку через непереконливі виступи команди як у Прем'єр-лізі, так і в єврокубках.

Голова ФФУ Василь Журавльов заявляє, що він особисто відслідковуватиме, хто з суперників українських команд заплямував себе подібним чином, і повідомлятиме про всі такі випадки СБУ.

***

Власник винниківського «Руху» Григорій Козловський зрештою купує «Карпати» в Петра Димінського. Реакція вболівальників на це суперечлива, проте однозначно позитивною новиною є те, що новий власник одразу ж береться за реконструкцію стадіону «Україна». Головними особливостями оновленої арени буде наявність кафе, яке де-юре буде окремою спорудою та з якого відкривається гарний огляд на футбольне поле, а також зручна можливість вибігати на це саме поле.

Новим головним тренером «Карпат» призначено Мирона Маркевича.

«Рух» із Винників за підсумками сезону 2018/19 здобуває путівку до Прем'єр-ліги. Козловський, як людина, що шанує регламент понад усе, розуміє, що задля уникнення конфлікту інтересів він може керувати лише одним клубом. Тож він залишається на чолі «Капрат», а «Рух» із «Вересом» де-факто міняються місцями за тією ж схемою, що була відпрацьована за рік до того із ФК «Львів». Наразі невідомо, де і в якому вигляді виступатиме «Верес», проте делегація рівненців на чолі з Олексієм Хахльовим вже тріумфально повертається до Винників, смакуючи харчі із попутніх АЗС.

***

Далі буде.

Нагадуємо, що найактуальнішу інформацію про український футбол можна дізнатись, розшифровуючи емодзі у твіттері Віктора Вацка, але простіше підписатися на наш блог.

Фото: ГолосUAДинамо Киев от Шурика/Рэдрик Шухарт; mrpl.city; Dynamomania/Olya Scherbitskaya; Eurosport

Лучшее в блогах
Больше интересных постов