Viasat Sport - територія футі

Viasat Sport є єдиним телевізійним каналом на пострадянському просторі, який транслює найбільш популярні види спорту західного світу (перегони, бейсбол, американський футбол), однак вони з тих чи інших причин  перебувають поза вболівальницьким загалом,...

19 июля 2021, 18:45
Viasat Sport - територія футі

Viasat Sport є єдиним телевізійним каналом на пострадянському просторі, який транслює найбільш популярні види спорту західного світу (перегони, бейсбол, американський футбол), однак вони з тих чи інших причин  перебувають поза вболівальницьким загалом, серед таких – футбол за австралійськими правилами (футі).

Чемпіонат з футболу за австралійськими правилами проводиться аж з 1897 року, чому можуть позаздрити футбольні уболівальники більшості країн Європи.

Своїми враженнями про футі поділився один з коментаторів каналу Viasat Sport, Георгій Гігінеішвілі, який залюбки відповів на наші запитання для  ресурсу Footycorner.online:

Коли дізналися про існування австралійського футболу?

Про існування такого виду спорту довідався приблизно в 2015-му: коли досить випадково потравив на добірка яскравих моментів ігор, - здалося, наче який неприродний вид спорту, якась пародія. А ось вже 2017 року довелося вивчати «футі», адже стало відомо, що канал Viasat Sport буде показувати турнір.

 

Чим цікаве футі для Вас?

Багато чим, але найголовніше – це наскільки відчайдушно викладаються гравці, наскільки вони до самозречення відпрацьовують епізоди. Дуже рідко хтось симулює травму або порушення з боку суперника, вряди-годи – сперечаються із суддями (за це штрафують, в тому числі і фінансово, але ж все-таки).

Якщо ж казати про механіку гри – мені подобається змішування правил із різних командних видів спорту.  До того ж і видовищність гри на високому рівні. Причому, своя родзинка  є як і в результативності матчів, так і тому, як важко почасти спортсменам працювати з м’ячем (наприклад, під зливою).

Що не подобається?

Забагато замішано на тлумаченні епізодів. А це означає – багато чого залежить від суддів. А вони, кажуть, також люди. Захвати (за правилами чи ні), пробіжки, поштовхи в спину, затримки м’яча або гравця, й інші порушення можуть тлумачитися практично в будь-який бік. Тобто, дуже важливо, щоб судді встигали до епізодів, встигали їх помітити та своєчасно прийняти рішення. До того ще й правильно. Ну, це скоріше за все мої дивацтва: адже такі претензії можна пред’явити до багатьох командних видів спорту. А, ще, не подобається початок ігор, зважаючи на мій нічний спосіб життя та орієнтованість на східно-американський час (примітка, оскільки за цим часом грають уже в американський футбол, який повною мірою транслюється на каналі).

Що є такого, чого немає  в іншому командному виді спору, наприклад, «традиційному» футболі?

Я знову повертаються до безкомпромісності. У футболі чимало симуляцій, валянь на газоні та суперечок з арбітрами. Люди тягнуть час усіма можливими способами. А в АФЛ цього немає, народ прийшов на улюблену роботу і має намір відверто рубатися на полі. Це кайфово!

Є ще один момент – мабуть, це єдиний вид спорту, в якому заохочується атака суперника коліном в шию (?!!!). Згадую, як мені знесло дах, коли вперше побачив таке в боротьбі за мітку. До того ж, це вважається надвидовищним епізодом, а не чимось, що загрожує життю та здоров’ю. Бляха-муха, то капець!

Нарешті, я був приємно вражений міцністю ігрової форми (гравці, звісно, також не слимаки, але це зрозуміло – просто подивіться на них). Хлопи постійно тягають один одного за футболки, але слід мати надзвичайні здібності аби розірвати форму. Бувало й таке, звичайно. Але дуже, дуже рідко.

Одна з ефектних міток 18 раунду цього чемпіонату

Яке правило Ви вважаєте дивним (якщо таке є)?

Штраф на 50 метрів. Покарання виникло  як 15-и метровий штраф, до речі. А в регіональних лігах зараз застосовують 25-и метровий штраф. Звісно, що там є аргументація, чому саме 50 метрів. Однак, як на мене, це невиправдано багато. З іншого боку – ну й нехай, адже ж такі штрафи також досить поодинокі.

Довго згаяли часу аби розібратися в особливостях гри? Вони важчі для сприйняття, аніж в соккері, американському футболі чи бейсболі?

Розбирався недовго, але теорія – це одне, а побачити, як саме судять на полі – зовсім інше. А тому довелося перші декілька тижнів сезону «втягуватися», аби як слід відчути гру, і авжеж  те саме тлумачення епізодів, про які йшлося раніше. У футі багато деталей, деталізованої статистики та різноманітних математичних показників. Але далеко не всі вони потрібні для повноцінного розуміння гри з позиції глядача. Думаю, багатьом буде важче розібратися з американський футболом, ніж з футі.

 Яка команда з цього чемпіонату Вам подобається?

 Коли Viasat Sport почав показувати АФЛ, постало запитання: за кого вболівати? Якщо коротко – обрав для себе Сідней Своунс, за них і продовжую «бідкатися». Подобається їхній впертий стиль, вони завжди по-хижацькі захищаються. У нападі у них надзвичайний Бадді Франклін (якого, правда, зовсім з’їли травми), молоді зірки Пеплі та Хейворд, класна група в середніх лініях на чолі з Айзеком Хіні та Люком Паркером. Кмітливий фронт-офіс, який віднайшов гроші на молодих, доморослих гравців (а їх багацько, хто молодший за 23). І тепер Сідней після дворічної відсутності в плей-офф знову здатен фінішувати, як мінімум, серед восьми найкращих.

Яких б нападників зауважили?

Про Франкліна вже казав. Зважаючи на те, що я про нього читав, Ленс (Бадді) – дуже сильна та складна особистість. З класичних нападників, тобто фактурних, кремезних, подобається Том Хоукінз із Джилонг Кетс, Чарлі Діксон з Порт Аделаїда, Том Лінч з Річмонд Тайгерз. Чимало ще класних, але ці – справжні хижаки. Гаразд, Джек Ріволдт, нехай буде ще, хоча й він не стає молодшим. Багато роботи форвардів перебирає на себе й Ентоні Макдональд-Тіпунгвуті.

За відчуттями (рейтингами на каналі), з року в рік тих, хто стежить за австралійським футболом більшає?

Точних цифр не маю. Головне для мене, що самому подобається спостерігати та коментувати футі, готуватися до матчів, вивчати історію клубів та систему ліг, складові платіжної відомості, драфта і таке інше…

З чим може бути пов’язане те, що канал розпочав трансляції матчів АФЛ, адже ще надто багато незвичних видів спорту існує.

 Питання, знову-таки не до мене: були права, мабуть, та й АФЛ намагається зростати поза межами  Австралії (вони навіть у Китаї матчі грали). Якщо казати про екзотику – є така штукенція під назвою «кабадді». Не буду розкривати все, просто подивіться 😊

 

Дякую за відповіді!

Звертайтеся 😊

У кого буде бажання дізнатися більше про футі, а також спробувати, що це таке, прошу приєднуватися до нас в телеграм каналі (знайдете в описі групи)

Другие посты блога

6 раунд: нарис
23 апреля, 10:59
23 раунд: фінальний
20 августа 2021, 19:12
Все посты