Tribuna/Футбол/Блоги/ЄВРОcups/Єврокубкове турне по-українськи, або де ноги наших ще не ступали

Єврокубкове турне по-українськи, або де ноги наших ще не ступали

    Із року в рік, затамувавши подих, ми чекаємо жеребкування єврокубкових турнірів: хтось хоче для своєї улюбленої команди жеребу із командами невисокого рівня (наприклад, “Тімішоара”, “Тун” чи “Кукесі”), а хтось, навпаки, хоче сходити на стадіон на таких грандів світового футболу як “Барселона”, “Манчестер Сіті” чи “Баварія”. Майже за двадцять вісім єврокубкових сезонів наші команди бували у деяких країнах ледь не кожного року. Але, є і такі, куди “сліпий жереб” від УЄФА наші колективи ще не відправляв. Тому далі будемо розбиратися у нашій єврокубковій географії.

Блог — ЄВРОcups
Автор — Oleh Shahaliiev
23 июля 2020, 13:34
6
Єврокубкове турне по-українськи, або де ноги наших ще не ступали

           Десятки днів (ночей), сотні годин, тисячі хвилин… Кожен з нас витрачає свій вільний час як йому заманеться. Можливо, ви за цей рік прочитали вже не один десяток книг чи провели у своїй улюбленій комп’ютерній грі сотню годин, а, може, проїхали скількись там кілометрів на своєму велосипеді і так далі… І, як ви вже здогадалися, зараз я розповім вам про свій витрачений час. Виступи наших команд у єврокубках, всього лише двадцять вісім сезонів за всю історію нашої незалежної держави.

           Чому ж я вирішив цим зайнятися? Хотів знайти відповіді на велику кількість питань. Яких саме? Поки розкривати всі карти не буду, але обіцяю - буде цікаво.

           Розпочати вирішив з чогось простішого. Тому, справа №1: “Єврокубкове турне по-українськи, або де ноги наших ще не ступали”.

            Із року в рік, затамувавши подих, ми чекаємо жеребкування єврокубкових турнірів: хтось хоче для своєї улюбленої команди жеребу із командами невисокого рівня (наприклад, “Тімішоара”, “Тун” чи “Кукесі”), а хтось, навпаки, хоче сходити на стадіон на таких грандів світового футболу як “Барселона”, “Манчестер Сіті”(вболівальники “Шахтаря” вже напевно і не хочуть) чи “Баварія”. Майже за двадцять вісім єврокубкових сезонів наші команди бували у деяких країнах ледь не кожного року. Але, є і такі, куди “сліпий жереб” від УЄФА наші колективи ще не відправляв. Тому далі будемо розбиратися у нашій єврокубковій географії.

            Одразу зазначу, що при підрахунку бралися до уваги лише ті результати у єврокубкових змаганнях, що йшли до залікової скарбниці незалежної України, тобто, суперники наших команд за часів СРСР не враховувалися.

Де ноги наших ще не ступали?

            Варто розпочати з країн, з представникам яких наші команди ще не зустрічалися в єврокубкових змаганнях. Якщо поглянути у таблицю коефіцієнтів УЄФА, то побачимо там 55 країн, 6 з яких наші команди ще не відвідували. Отже, не варто тягнути.

          Для всіх тих, хто не закрив статтю після першого фото з інфографікою, розшифровую:

          1) “місце” – місце в клубному рейтингу асоціацій УЄФА за останні 5 років(таблиці коефіцієнтів УЄФА);

          2) “сезони” – кількість сезонів у яких українські команди грали з представниками вибраної країни;

          3) “суперники” – кількість унікальних футбольних команд з вибраної країни, з якими зустрічалися наші колективи;

           4) “кількість матчів” – загальна кількість матчів з представниками вибраної країни.

          Якщо б мене хтось запитав: у представника якої з цих країн найбільше шансів зустрітися з нашими командами у майбутньому, то я б відповів, що це Люксембург. Чому? Тому що він вже на 34 місці у таблиці коефіцієнтів УЄФА. Команди з цієї країни вже навіть доходять до групового етапу Ліги Європи(“Дюделанж”). І, рано чи пізно, на мою думку, ми можемо почути такі слова: “Просто люксембурзький футбол зараз на підйомі”.

Хоч раз, та гаразд

            До даної групи я відніс ті країни, з якими ми зустрічаємося нечасто, але, зазвичай, дуже успішно. В основному це країни з другої половини таблиці коефіцієнтів УЄФА, проте є деякі винятки.

            До винятків відносяться: Азербайджан, Казахстан та Кіпр. Ці країни з першої половини таблиці коефіцієнтів УЄФА розпочинають єврокубкові змагання не на таких ранніх стадіях як більшість країн, з якими вони, в даній таблиці, опинилися поруч. Але, з нашими колективами, команди з даних держав, зустрічаються  нечасто. Також, варто відмітити чотири матчі з представниками Ліхтенштейну, незважаючи на те, що від цієї країни у єврокубкових турнірах бере участь лише одна команда(майже завжди це “Вадуц”).

            Україна опинилися у даній групі країн, не просто так. Вирішив нагадати, що наші команди у єврокубках зустрічалися лише в одному сезоні, а саме 08/09, тоді “Шахтар”, “Динамо” та “Металіст” провели між собою чотири матчі.

Нудна середина

            До даної групи країн відносяться ті, з якими ми зустрічаємося вже частіше. Зазвичай, наші зустрічі з представниками цих країн відбуваються один раз на пару сезонів.

            Серед усіх цих країн виділяються дві, а саме Ірландія та Молдова. Попри низьке місце у таблиці коефіцієнтів УЄФА, з представниками даних держав наші команди стикаються доволі часто. Дивує, також, така мала кількість матчів з шотландцями, хоча представники цієї країни стабільні учасники єврокубкових змагань, навіть фінальних раундів.

“Манчестер сіті”? Знову?

            Далі представлені наші постійні суперники у єврокубкових змаганнях. Саме з представниками цих країн наші команди зустрічаються стабільно та часто.

            Топ п’ятірка з таблиці коефіцієнтів УЄФА співпадає з першою п’ятіркою даної таблиці, що логічно: більше представників від країни у єврокубкових змаганнях - більший шанс зустрічі з нашими командами. 

            Напевно, інформація на цьому фото з інфографікою буде найбільш цікавою для більшості. Отже, що ж варто відмітити:

  • неочікуваним є достатньо високі місця Швейцарії, а також Румунії;
  • мала кількість матчів з представниками Іспанії, порівняно з іншими країнами з топ п’ятірки;
  • у двадцяти сезонах наші команди зустрічалися з командами з Англії та Італії. Нагадаю, що у серпні буде дограватися двадцять восьмий єврокубковий сезон для України;
  • у команд з нашої країни найбільше унікальних суперників було з Німеччини, а саме 14;
  • 9 унікальних суперників із Швейцарії, хоча у їх вищому дивізіоні виступає всього 10 команд;
  • 27 матчів провели наші команди з всього лише 4 представниками Греції, і ті ж 27 матчів всього лише із 5 австрійськими командами;
  • велика кількість матчів з португальськими командами, порівняно з іншими країнами, які входять до першої десятки таблиці коефіцієнтів УЄФА (звісно, за винятком топ п’ятірки).

          Якось так. Вдячний всім, хто прочитав цю статтю. Чекаю ваших коментарів з приводу інформації наданої вище, а також побажань чи зауважень. Намагатимусь відповісти всім.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты