Tribuna/Футбол/Блоги/Дух часу/Український спорт – це про панів і рабів. Жах у велоспорті підтвердив

Український спорт – це про панів і рабів. Жах у велоспорті підтвердив

Сеньків вважає, що Соловей – не лише жертва, а й винуватець.

Блог — Дух часу
7 июля 2019, 15:10
29
Український спорт – це про панів і рабів. Жах у велоспорті підтвердив

Андрій Сеньків вважає, що спортсмени не лише жертви, а й винуватці.

Сюжети на центральних телеканалах, фейсбучний бум, всенародний спротив, величезний згусток гніву і гордість. В таких умовах і з таким президентом федерації Анна Соловей – чемпіонка Європейських Ігор.

Україна ніколи не говорила про велоспорт. Точно – настільки масштабно. Успіхи Поповича та Гривка ніхто не пам’ятає, а переможця останнього Тур де Франс ви не назвете без гугла. В цьому немає проблеми й, очевидно, потреби. Це природний процес, який змінювати штучно ніхто не хоче. 

Є чемпіони – молодці. Немає – ну, нічого. В цій ситуації Соловей – двічі молодець. Її невинний і логічний коментар у фейсбуці спричинив лаву. Вона докотилася до тих, хто не лише далекий від велоспорту, а й спорту загалом. Цей вид професійних фізичних занять в нашій країні – в дупі, керівник профільної федерації – хам і самодур. Речі очевидні, Америки не відкрию. 

Але в цій ситуації дивує зовсім інше. Те, що президент спортивної федерації саме такий, звично, традиційно й прогнозовано. Навпаки – було б дивно, якби він випромінював адекватність. Відкрию секрет з особистого досвіду й досвіду спілкування з різними спортсменами – більшість президентів федерацій саме такі. Хамовиті дядьки з величезним его, товстим гаманцем, відчуттям вседозволеності та відсутністю реальної оцінки подій. Павелко – з тієї ж опери, камон. Тільки масштаби катастрофічно різні.  

Ми б ніколи не дізналися прізвища Башенка, якби в нього не було сторінки в фейсбуці й вміння складати слова в речення. А головне – бажання робити це публічно, відкрито й бездумно. Таких, як він, – маса. Просто в інших таких вмінь і бажань нема. 

І ця ситуація до біса показова. Вона вчергове говорить нам про одну біду – феодалізм в головах усіх причетних. Саме в головах. Бо феодалізму насправді більше не існує, й жити, кланяючись в ноги панам, нема потреби. А наші спортсмени роблять це. Методично, покладисто, з відчуттям.

Поки не мінусуйте – поясню. 

(Бубка, Гривко, Соловей, Башенко)

Єдине, на що розраховує більшість спортсменів в нашій країні – на федерацію, міністерство й профільного керівника. Від перших – премія, зарплата, бонуси. Від останнього – вибивання і правильний розподіл цих грошей, а також – особистий фінансовий стимул. Він ж пан, гроші має – дасть Бог, допоможе.

Відсутнє правильне розуміння функціонування спорту в сучасному світі, розвитку власного бренду, піар-стратегії й рекламних контрактів. А для чого? Пан, якщо не образиться ні на що, допоможе. Це робить рабів спортсменів залежними від панів. Не ті погляд, слово, вчинок можуть поставити хрест на бодай якійсь фінансовій успішності. А конфлікт чи скандал – і на кар’єрі. Тому головне – мовчати. Від гріха подалі. Бажано – схилити в голову і з десяток разів вибачитися.

В той час, коли Підгрушна наводить приклад багатих іноземних біатлоністів, Фуркад і компанія отримують менше грошей від профільного міністерства, ніж наші спортсмени. А рекламодавців в нас нема – хоч лусни. Не цікавий їм спорт. 

Відкрию другий секрет. Український рекламний ринок – є. Інакше ті ж букмекерські компанії не вливали б гроші в абсолютно різні проекти. Просто треба піти і запропонувати, а не чекати, поки хтось зробить це для тебе. 

Чомусь Підручний не цурається штормити фейсбук, інстаграм і Трибуну. Чомусь Беленюк – топова медійна особистість в Україні (ок. частково йому допомогає колір шкіри). А про Соловей ми чомусь дізнаємося лише після трешу з президентом федерації. 

Не можу уявити, щоб людина ні з того ні з сього почала говорити про повій і сморід, як це дозволив собі Башенко. Значить, їй це дозволяє адресат. Значить, президент робив це раніше. Значить, ніякої реакції ні від адресата, ні від його колег не було. Значить, так і має бути. Значить, це нормально. Останнє інтерв’ю Башенка це підтверджує. Він не розуміє – в чому проблема і де він не правий.

Якщо ви в реальному житті не закриваєте очі хамську поведінку мудаків, то вони не прийдуть в коментарі з абсолютною зневагою. Якщо закриваєте – ви самі бачили. 

Цей пост – не виправдання Башенка. Цей пост – про проблему системи. В ній комфортно і зручно всім. Спортсменам – терпіння, мовчання та очікування добра. Керівникам – максимальний послух, повага і відчуття божества. Якби цей перець не чудив у фейсбуці, а тему не підхопили ЗМІ, то Соловей і ко продовжили би служити пану.

Тільки дороги назад вже немає – з таким розголосом тільки принциповість і шлях до кінця. Перемога близько. І хочеться вірити в скриньку Пандори, а не у випадковість.

Фото:  УНІАН/Ігор Сочин; Race Horizon Park

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты