Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол для душі/Чому Україна втратила перемогу в Туреччині

Чому Україна втратила перемогу в Туреччині

Провал Коноплянки, повернення Кравця і фоли, які переломили гру — розбір гри від Дмитра Поворознюка.

7 октября 2016, 17:55
54
Чому Україна втратила перемогу в Туреччині

Провал Коноплянки, повернення Кравця і фоли, які переломили гру — розбір гри від Дмитра Поворознюка.

Тренери збірної України вирішили грати з номінальним форвардом. Напевно, експеримент із Коваленком у центрі нападу не переконав у його доцільності, тому Шевченку потрібно було обрати когось із пари Кравець – Зозуля, які провели дуже мало часу на полі в своїх клубах. У старті вийшов Кравець – і став одним із найкращих футболістів матчу. Він традиційно багато рухався по всій ширині поля і зробив величезну кількість ривків. Перший гол збірної України – це грамотна робота всієї команди. Бутко перехопив передачу Джанера і швидко віддав пас на Кравця.

 

Джанер зробив ще одну помилку, коли одразу побіг пресингувати Бутка і залишив Ярмоленка самого на фланзі заміcть того, щоб компактно відходити назад із захисниками.

Далі Кравець показав свою найсильнішу якість. У момент передачі на Ярмоленка він був далі від воріт ніж центральний півзахисник збірної Туреччини Чалханоглу, але зробив ривок до штрафного майданчика на максимальній швидкості, в той час як Чалханоглу повільно повертався в оборону і просто стежив за усім, що відбувається на полі. У підсумку Кравець метрів на десять випередив гравця «Байєра», отримав пас у вільну зону від Ярмоленка і заробив пенальті в єдиноборстві з Топраком.

 

Сподобалось, що в фінальній стадії нашої швидкої атаки одразу шість гравців збірної України були біля штрафного майданчика суперника.

Збірна Туреччини важко входила в гру, а ми набагато якісніше працювали з м’ячем. У цій грі команда Теріма більше походила на набір окремо взятих індивідуально сильних футболістів, ніж на злагоджену команду.

Другий гол збірна України забила після того, як суперник хотів застосувати пресинг. Точніше два нападники побігли пресингувати Пятова, а вся інша команда спостерігала за цим у центрі поля.

 

Степаненко отримав досить багато часу, щоб прийняти м’яч, розвернутись і зробити точну передачу на Ярмоленка. Андрій змістився в зону до Кравця, і Хакан Балта залишився з двома суперниками.

Кравець знову зробив ривок на максимальній швидкості у вільну зону, Ярмоленко віддав другий результативний пас і Топрак вдруге не встиг за нападником збірної України.

У Кравця було ще два моменти – з близької відстані, коли потрібно було вдарити в дотик, Артем не забив, але своєю енергією та вмінням догравати всі моменти до кінця Кравець сподобався.

Перші 30 хвилин збірна України виглядала солідніше, гостріше, футболісти якісно вибігали в швидкі атаки, а наш захист нічого не дозволяв супернику. Але на 32-й хвилині вперше свій талант показав Емре Мор. Молодий футболіст дортмундської «Борусії», який навіть не знає турецької мови, тому що народився і виріс у Данії, впіймав кураж наприкінці першого тайму і грав із ним до фінального свистка. Арбітр Мануель Грьофе не поставив пенальті, коли Соболь сфолив проти Мора.

 

Через кілька хвилин Степаненко зупинив прохід Мора дуже жорстким підкатом у штафному майданчику. Тарас спочатку вибив м’яч, а потім ледь не зламав ногу опоненту.

 

Ці два епізоди суттєво завели і збірну Туреччини загалом, яка відчула несправедливість, і конкретно Емре Мора.

Перед матчем я був впевнений, що найбільше проблем у цій грі ми отримаємо через наш лівий фланг захисту. Не через те, що Соболь недостатньо добре захищається, а через його партнерів по флангу. І Коноплянка, і Зінченко, який грав лівого інсайда, лише імітують боротьбу і легко дозволяють себе обігрувати один в один. Ці побоювання справдились, коли Туреччина забила перший гол. Гра в обороні Зінченка, який у підкаті викинувся на Мора і дозволив зробити простріл, та Коноплянки, який був набагато ближче до м’яча, ніж опонент, але забрав ногу і програв боротьбу, призвели до кутового.

Ну а сам кутовий, це просто бенефіс Коноплянки. Його опонент Туфан із глибини поля зробив ривок у штрафний майданчик, а Коноплянка просто дивився йому в спину.

 

Коли Туфан бив головою, Коноплянка стояв від свого опонента в п’яти метрах.

 

Збірна Туреччини почала тиснути виключно правим флангом і найбільш активним гравцем став 19-річний Мор. Невипадково Шевченко ще в перерві замінив Зінченка, а в другому таймі і Коноплянку.

Гол на останній хвилині першого тайму багато що змінив. У першу чергу з точки зору психології. За весь другий тайм Туреччина створила не так уже й багато моментів, але постійний тиск і страх пропустити змусив українську збірну грати дуже низько в обороні. А коли людина перебуває під постійним тиском, вона починає робити помилки. Степаненко лише на одну секунду схопив за руку Тосуна, але це був фол. Рефері помітив, що Тарас навіть не дивиться на форварда, і поставив пенальті.

 

Цю гру ми могли закінчити і в меншості. Ордець, який дебютував за збірну України і відіграв досить надійно, в одному моменті не стримався і обома руками відштовхнув опонента. В Ордеця вже була жовта картка – Грьофе міг показувати червону, але цього не зробив.

 

В другому таймі, особливо в останні десять хвилин, нічия вже здавалася хорошим результатом. Нервозність українців призвела до двох моментів в доданий арбітром час. Соболь та Степаненко заробили два штрафні, з яких Мор та Чалханоглу, один із найкращих у Європі майстрів подібних ударів, не забили.

Нічия в Туреччині виглядає позитивним результатом, як і гра в першому таймі. Але поки що збірна України діє нестабільно, а ставка на Коноплянку грає проти Шевченка. І в центрі захисту, і в півзахисті нашої команди вистачає лідерів та бійців, тепер залишилось знайти лідерів в атаці, які покажуть себе під час тиску та боротьби, а не коли є простір на багато вільних зон. В матчі з Туреччиною таким лідером був не хтось із багатомільйонних зірок, а запасний гравець «Гранади».

Топовое фото: globallookpress.com/imago sportfotodienst

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты