Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол для душі/Як Шевченко змінює збірну

Як Шевченко змінює збірну

Нові ролі Зінченка та Коваленка, провали в захисті, Ярмоленко підтвердив статус лідера – розбір гри від Дмитра Поворознюка.

10 октября 2016, 18:08
36
Як Шевченко змінює збірну

Нові ролі Зінченка та Коваленка, провали в захисті, Ярмоленко підтвердив статус лідера – Дмитро Поворознюк про гру з Косово.

Збірна вже змінилась

Трьох матчів достатньо, щоб зробити перші висновки і про стиль гри, в який хоче грати Андрій Шевченко, і про футболістів, на яких він розраховує. У збірній кардинально змінилась структура гри,  системи 4-1-4-1 команда буде притримуватись з усіма суперниками. Вона передбачає контроль м’яча. Збірна України почала більше пропускати, але і значно більше забивати.

Одна з головних змін у грі – інше використання флангових захисників. На цій позиції тренери бачать швидких гравців, які повинні регулярно підключатись до атаки, а під час пресингу не просто вибивати м’яч у перед, а виходити в атаку через короткий пас. Соболь та Бутко прекрасно справились із новим викликом і, схоже, надовго зайняли це місце в збірній. На позиції єдиного опорного футболіста в центрі поля гратиме Степаненко, який продовжує прогресувати. Його гра в нинішньому сезоні доводить, що він суттєво підсилив свій атакувальний потенціал. Ще один доказ цього – пас, коли Україна забивала другий гол у ворота Туреччини.

Місце в стартовому складі в порівнянні з командою Фоменка зберегли лише Пятов, Степаненко, Ярмоленко та Коноплянка. На шести позиціях основного складу тепер грають футболісти, яких або взагалі не використовували раніше, або робили це дуже рідко: Ордець, Соболь, Бутко, Зінченко, Коваленко, Кравець. Збірна України стала значно молодшою та швидшою, але і нестабільнішою. У кожному з матчів ми проводили лише один хороший і збалансований тайм (другий з Ісландією, перші з Туреччиною та Косово).

У трьох останніх матчах за збірну зіграли три різні центральні захисники, але тренери взагалі не використали Хачеріді, який був незамінним раніше. Після не надто вдалого експерименту з Коваленком у центрі нападу тренери збірної зробили акцент на Кравця, і ця ставка чудово зіграла. Кравець у двох матчах двічі забив, заробив пенальті, дуже багато рухався на полі, чіплявся за нейтральні м’ячі і добавив середнього зросту команді, що дуже важливо під час стандартів.

Нові ролі Зінченка та Коваленка

На двох позиціях під нападниками грають Коваленко та Зінченко. Але тренерський штаб також шукає для них правильне місце, і цього разу використав цікавий тактичний момент. У перших двох матчах шульга Зінченко грав ближче до лівого флангу, а правша Коваленко до правого.

А в матчі з Косово тренерський штаб вирішив змінити фланги цим футболістам. Мені здається, що це було зроблено з метою покращити оборону на лівому фланзі. Коноплянка та Зінченко досить слабо грають у захисті, програють багато єдиноборств і не завжди встигають допомогти Соболю. Коли Зінченко та Коноплянка разом захищаються в одній зоні, супернику значно легше пройти цю зону і з неї загострити гру. Тому після того, як Емре Мор яскраво показав усю слабкість і незбалансованість оборони лівого флангу збірної України, тренерський штаб перевів туди Коваленка, який краще захищається і швидше повертається назад.

Ще один цікавий момент пов’язаний із грою Коваленка в матчі з Косово – він значно частіше ніж у попередніх матчах відходив до центральних захисників, щоб отримати м’яч і почати атаку. Коваленко із глибини робив багато якісних діагоналей.

Якщо в Коваленка було завдання починати атаки, то у Зінченка – займати місце між лініями оборони суперниками. Таким чином він відволікає увагу одразу кількох гравців – центрального захисника і опорного півзахисника. Ближче до Зінченка відходить (у даній ситуації) Ярмоленко, цим відтягує на себе флангового захисника, що створює вільну зону для підключення до атаки Бутка.

Розумна гра Зінченка і пошук ним вільних зон дозволив забити збірній Україні перший гол. Після атаки і удара збірної Косово Пятов швидко віддав пас на Кучера, а капітан зробив шедевральний пас на вільного Зінченка, відрізавши одразу шість суперників.  

Далі Кравець відірвався від захисника, отримав вчасно пас від Зінченка і забив після рикошета від ноги оборонця. Цей гол ще раз показав, що в футболі переважно виграє той, хто швидше приймає рішення і має більшу концентрацію.

Ще один позитивний момент у новій збірній України – ми почали атакувати значно більшими силами, а коли є можливість провести швидку атаку, то її підтримує щонайменше 4-5 футболістів. Це значить, що футболісти почали грати розкутіше, вони готові ризикувати, а нова схема дозволяє йти вперед одразу двом центральним півзахисникам, а не одному, як це було при Фоменку.

Помилки в захисті

До 60-ї хвилини матчу з Косово арбітр міг тричі ставити пенальті у ворота суперника, але цього не зробив. Тому рахунок так і залишався 1:0, і для збірної України почались традиційні 20-25 хвилин, коли команда втрачає концентрацію, починає нервувати і дозволяє супернику створювати моменти.

Ось така ситуація в обороні, коли атакувального гравця ніхто не зустрічає – недопустима. Соболь після стандарту залишився в штрафному майданчику зі своїм гравцем, його зона абсолютно порожня. Зверніть увагу – в майданчику шість українців і всього три нападника, один із яких – Валон Беріша – без опіки.

В наступному епізоді наша команда не розібралась із опікою суперників під час кутового. Бернард Беріша підключився на стандарт із глибини і отримав комфортну можливість для удару. 

Одразу після цього на 62-й хвилині Шевченко випускає на поле Ротаня замість Зінченка. Ця заміна повинна була додати спокою збірній. Структура гри команди не змінилась, але Коваленко перейшов ближче до правого флангу. Ротань заспокоїв гру, але збірна Косово все ж створила ще один момент. Знову Беріша, знову підключення в район дальньої стійки, і нам безмежно пощастило, що м’яч влучив у поперечину.

Втрачені можливості Коноплянки і лідерство Ярмоленка

На 79-й хвилині Шевченко замінив Коноплянку. В другому матчі поспіль. Тренерський штаб показав, що вірить у нього, що хоче підтримати. Після невдалого року для Коноплянки матчі за збірну – це можливість перезавантажитись і повернути собі втрачений тонус. Тут він зірка, тут його носять на руках, тут він недоторканний гравець основного складу.

Коноплянка багато бив по воротах – відзначитись для нього було надзвичайно важливо, але Євген змарнував момент, який раніше реалізував би із заплющеними очима. Ідеальна позиція, вільний кут воріт, неправильне розташування голкіпера – але Коноплянка промахнувся.      

Цього разу Євгена замінив не Петряк, а Караваєв. Гравець «Зорі» своїм ледь не першим дотиком обіграв суперника, а другим віддав результативну передачу на Ярмоленка. Андрій забив третій м’яч за збірну в трьох матчах і показав, що саме він є лідером атаки цієї команди.

Також Ярмоленко віддав і результативний пас на Ротаня. Це був другий удар у матчі капітана «Дніпра». Перший гол після дальнього удару арбітри справедливо не зарахували через те, що одразу два гравці, Коваленко та Ярмоленко, заважали голкіперу побачити момент удару. 

Ротань повторив удар з лівої, і цього разу забив за усіма правилами. Удар великого майстра з точки в точку, з місця в верхній кут. І зверніть увагу на те, як його вітали партнери.

Підсумки

Ми перемогли збірну Косово 3:0, але дали кілька шансів супернику відігратись. По воротах Пятова молода та невідома збірна зробила 9 ударів і подала 7 кутових. Це багато. Але в збірної України з’явилась гра та кураж. Вона помиляється, але і набагато більше створює в атаці.

У цій збірній важко прогнозувати наступний стартовий склад, в ній тренери ризикують довіряти молодим та недосвідченим футболістам. Ця команда грає в сучасний і швидкий футбол, намагається диктувати супернику свою гру, часто б’є по воротах і поки що не програє. Головний тренер почав пояснювати свої рішення, він відкритий для спілкування. Усього цього ми хотіли після Євро, все це отримали. Тому Шевченко, його штаб і вся команда на даний момент заслужила на позитивну оцінку і нашу підтримку. А емоції Шевченка після того, як рахунок став 3:0, можуть стати новим мемом.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты