Tribuna/Баскетбол/Блоги/Обпаркет/Називав Путіна божевільним диктатором, а на Батьківщині йому загрожує довічне. Енес Кантер – головний правдоруб НБА

Називав Путіна божевільним диктатором, а на Батьківщині йому загрожує довічне. Енес Кантер – головний правдоруб НБА

Один із найбільш політично активних гравців НБА останніх років

Блог — Обпаркет
Автор — Daggetkin
7 февраля 2022, 23:58
9
Називав Путіна божевільним диктатором, а на Батьківщині йому загрожує довічне. Енес Кантер – головний правдоруб НБА

НБА за усю свою історію була однією із найбільш політизованих організацій в американському спорті. Це дуже легко пояснюється тим, що у командах майже завжди переважали чорношкірі гравці. Тому часто знаходились сміливці, які відкрито висловлювалися щодо расової нерівності та інших соціальних дискримінацій.

Із ростом популярності НБА, баскетболісти почали розуміти, що вони мають сотні тисяч вболівальників і що їх голос дійсно важить Тому такі гравці як Білл Рассел, Оскар Робертсон та Карім Абдул-Джаббар отримували статус легенд та найбільших авторитетів не лише через досягнення на паркеті, а й своєю соціальною діяльністю.

Та рано чи пізно це все ж мало статися і НБА вийшла за кордони США. Туди масово почали потрапляти гравці зі всього світу. І з цією глобалізацією розширилися і кордони проблем, про які почали говорити зірки спорту. Звичайно, внутрішньоамериканські реалії все ще залишаються головними, але часто можна зустріти думки і щодо Китаю, і щодо російської агресії проти України.

І сьогодні ми поговоримо про Енеса Кантера Фрідома - одного із найбільш політично активних баскетболістів  НБА сьогодення, який фактично втратив свою Батьківщину та постійно виступає проти усіх тоталітарних режимів у світі.

Енес Кантер – особистий ворог президента Туреччини Ердогана. На Батьківщині його позбавили громадянства, а його батько відсидів 6 років у в’язниці

Енес Кантер походить із сім’ї досить турецької заможної інтелігенції. Його батько Мехмет Кантер був професом гістології в університеті. З дитинства Енес мріяв стати баскетболістом і в 16 років встиг дебютувати за Фенербахче. Згодом батьки змогли відправити його до штатів, де він продовжив навчання у школі та університеті Кентуккі. На жаль, NCAA не допустила хлопця до участі у студентських змаганнях, оскільки вважала, що він отримував зарплатню, граючи за Фенербахче, що прирівнювало його до професійного спортсмена.

Незважаючи на заборону участі в NCAA, Кантер вважався топовим проспектом і у 2011 році його обрали під 3 номером драфту. А у 2015 році Оклахома навіть видавала йому максимальний контракт на 70 млн. доларів. У лізі гравець зарекомендував себе як сильний центровий, щоправда з дуже поганим захистом. Та у НБА турок прославився не лише через баскетбол.

Енес Кантер є одним із найвідомиших  послідовників Фетхуллаха Гюлена. Гюлен свого часу був одним із найбільш авторитетних політиків Туреччини і близьким соратником нинішнього президента Туреччини Реджепа Ердогана. Через деякий час політики посварились, через що Гюлен був вимушений емігрувати до США. А у 2016 році у Туреччині відбулася спроба державного перевороту, де загинуло щонайменше 200 осіб. Ердоган звинуватив в організації заворушень США і особисто Гюлена. А усіх його соратників було визнано пособниками терористів. Гюлен же вважав, що «переворот» був підлаштований Ердоганом для зміцнення своєї влади у країні.

Саме після 2016 року життя Енеса Кантера повністю змінилось. Через політичні погляди, Туреччина оголосила його пособником тероризму, видала ордер на арешт та анулювала його паспорт. Згідно із турецьким законодавством, йому загрожувало навіть довічне ув’язнення. Через це Енес довгий час не міг грати виїзні матчі у Торонто. Питання вирішилось лише завдяки отриманню громадянства США та особистому зверненню до прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

Батька Кантера - Мехмета, який із сім’єю проживав на Батьківщині, за тими ж звинуваченнями було засуджено на 15 років. Хоча у турецькій пресі був опублікований відкритий лист, де Мехмет публічно зрікався свого сина та не бажав мати з ним нічого спільного. Досі невідомо чи за власним бажанням був написаний цей лист і чи взагалі його писав Кантер-старший. Випустили із в’язниці його лише усередині 2020 року.

Єдиним місцем, де Енес Кантер бачить себе у безпеці є США. У 2017 році, перебуваючи в Індонезії, в його готельний номер прийшла поліція, яка мала затримати його за запитом турецької влади. Дякуючи юристам НБА, все вдалося владнати і Енес сів у найближчий літак до штатів і зараз майже не подорожує по світу. У 2019 він навіть відмовився від участі у матчі НБА в Лондоні, пояснюючи страхом за своє життя. Ліга пішла йому назустріч, а Адам Сільвер навіть виступив із заявою, що підтримує Кантера і вважає, що безпека гравців завжи була головною.

Навіть і зараз Кантер продовжує свій хрестовий похід проти Ердогана. У своєму твіттері, який, до речі, заборонений на території Турречини, він не боїться називати нинішню владу нацистами та терористами. Не обходиться і без тролінгу. Наприклад, коли НБА дозволила гравцям на час «бульбашки» нанести замість прізвищ соціальні лозунги, то Енес виклав в Інстаграм фото його ігрової джерсі із написом «Ердоган – відстій». Крім того, Кантер виступав на підтримку вірмен і вимагав від Туреччини визнати геноцид.

Але не усі турецькі гравці підтримують свого колегу. Сам Кантер зінавався, що його співвітчизники Фуркман Коркмаз, Ерсан Ільясова та Чеді Осман навіть не розмовляють з ним. «Коли я намагаюсь з ними заговорити, вони просто відвертаються від мене. Хоча із Ерсаном ми навіть грали разом за одну команду».

Енес конфліктував не лише з владою Туречинни. Він критикував більшість тоталітарних режимів, а найбільше дісталося Китаю

Не пройшло і двох років після скандалу між Китаєм та НБА за участю генерального менеджера Г’юстона Деріла Морі, як зовсім нещодавно розпочався новий. І тепер головною дійовою особою став Енес Кантер. У жовтні минулого року Енес виклав у Твіттер два відеозвернення, де дуже жорстко висловився про політику Китаю щодо Тибету та переслідування уйгурів, а також пройшовся особисто по китайському лідеру Сі Дзиньпіну.

На цьому Кантер не зупинився. Спочатку він закликав усіх гравців НБА-мусульман не мовчати та висловлюватися щодо пригнічення вірян у Китаї за релігійним принципом. Потім критикував Найк за відсутність позиції щодо Китаю, звертаючи увагу на те, що компанія завжди розповідає про соціальну несправедливість в Америці, але швидко замовкає, коли йде мова про переслідування за расовою ознакою чи гоніння на ЛГБТ-спільноту у Китаї.

Згадав і про власника «Нетс» Джозефа Цая, якого він назвав боягузом та маріонеткою Китаю. Крім того, заявив, що НБА погрожувала відстороненням від участі у матчі за те, що прийшов на гру у кросівках із написом «Звільніть Тибет». А нещодавно взагалі виклав список гравців ліги, які мають рекламні контракти із Піднебесною та заробляють там гроші. Серед них є Джиммі Батлер, Клей Томпсон та Сі Джей Макколум.

Окремо дісталося і Леброну Джеймсу, який вважає себе голосом чорношкірого населення штатів, але відмовився коментувати справи у Китаї. «Для Короля гроші важливіше за мораль» - основним мотивом критики Кантера було те, що Леброн постійно оминає гострі кути заради того, щоб завжди залишатися «хорошим хлопцем» задля заробітку грошей. Енес навіть казав, що хоче просвітити Джеймса. Щоправда, за два матчі із Лейкерс центровий Бостону так і не наважився заговорити із Леброном.

Окрім спортивних людей Енес Кантер звертався і до президента США Джо Байдена. Напередодні переговорів із Сі Цзиньпінем він радив йому у Твіттері перестати гратися із злочинцями та напряму підняти питання Тибету та геноциду уйгурів. Також він закликав усіх спортсменів бойкотувати зимову Олімпіаду в Пекіні.

Висловлювання Кантера не обійшли стороною і китайську владу. МЗС Китаю назвало їх брехливими закидами, які не відповідають дійсності. А легенда НБА і нині голова китайської баскетбольної федерації Яо Мін запросив його до своєї країни, щоб той побачив як все є насправді. Хоч відповіді є досить дипломатичними, але, з іншої сторони, тепер у піднебесній перестали показувати матчі Селтікс. У НБА, незважаючи на потенційну втрату прибутків від трансляцій, кажуть, що будь-який гравець може вільно висловлювати свою політичну позицію.

Не лише Китай попадав під роздачу. Під час масових протестів у Білорусі проти Лукашенко, Енес виступив на захист білоруської баскетболістки Олени Левченко, яку було затримано на 15 діб за участь у протестах. Він закликав до її негайного звільнення. А зовсім нещодавно він запостив у Твіттер фото Володимира Путіна та Сі Дзиньпіна із текстом: «Ці два божевільні диктатори являють собою таку ж загрозу для світу, як і глобальне потепління. Росія і Китай хочуть постачати комунізм по всьому світу. Тому так важливо зараз підтримувати Україну і Тайвань».

Кантер часто говорив і на тему внутрішніх справ США. Підтримує демократів та виступав за вакцинацію        

Після того, як Туреччина позбавила нашого героя громадянства, він звернувся до уряду США з проханням надати американське. І минулого року його задовольнили. У зв’язку із цим Кантер нещодавно навіть офіційно змінив своє прізвище на Фрідом. Але навіть не маючи громадянства він завжди мав свою думку щодо внутрішньої ситуації у штатах.

Центровий Бостону палко підтримує демократів. У 2019 він був на прийому у Білла та Гілларі Клінтон. А на попередніх виборах після поразки Трампа він написав: «Вітання моєму великому другові Джо Байдену, який підтримує невинних турків. Ердоган – ти наступний». Хоча у самому Байдені уже встиг розчаруватися, бо той не приймає прохання про аудієнцію. Енес каже, що тут замішана геополітика, бо зустрівшись із ним, президент США зруйнує свої відносини із Ердоганом, який є союзником НАТО. Та хоч Фрідом і є прихильником демократів, але жорстко відповідає усім хто критикує Сполучені Штати та радить їм мовчати, натякаючи на те, що він як ніхто інший знає як жити у недемократичних країнах і американська система найкраща із всіх існуючих.

Не оминув він у ситуацію навколо руху Black Lives Matter. «У расистському суспільстві недостатньо бути просто нерасистом. Ми зобов’язані бути антирасистами. Треба зробити так, щоб наш голос було почуто» - так Енес казав про расову дискримінації у США. Хоча він все одно встиг у своїй манері вколоти відомих гравців НБА. Критиці піддався навіть сам Майкл Джордан, який був звинувачений у тому, що він ніяк не підтримував афороамериканців. Кантер навіть розповідав, що багато чорношкірих гравців просять його критикувати Леброна та Джордана за бездіяльність.

Коли світ поглинула пандемія Енес Кантер одним із перших закликав дотримуватися карантинних норм. На одному із матчів він навіть грав у кросівках із написом «мийте руки». А коли були розроблені вакцини, закликав до якнайскорішої вакцинації та жорстко відповідав антиваксерам. «Говорячи про хлопців, які не хочуть робити прививку через свою релігію, я хочу наголосити, що ми живемо у той час, коли релігія та наука мають йти поруч. Я розмовляв і з багатьма релігійними хлопцями і хотів донести єдину думку, що вакцина рятує життя людей. Так що ще може бути важливішим?».

***

Хтось може сказати, що справа баскетболіста – це просто «заткнутися і стукати м’ячем по майданичику». Але це вже давно не так. Відомі спортсмени, маючи сотні мільйонів вболівальників, вже давно є лідерами думок та мають використовувати свою популярність заради суспільного блага. Можливо, Енес Кантер Фрідом інколи перегинає і його висловлювання більше здаються на хайп, аніж на політичну позицію. Але це все одно набагато краще, ніж просто мовчати.              

Другие посты блога

Все посты