Tribuna/Баскетбол/Блоги/Обпаркет/Півроку тому наш блогер дав прогнози на сезон НБА. Настав час їх перевірити

Півроку тому наш блогер дав прогнози на сезон НБА. Настав час їх перевірити

Минулого грудня у рамках фіналу великого конкурсу «Найкращий блогер України» я написав текст з прогнозами на новий сезон НБА, який у підсумку і приніс мені перемогу. З того часу пройшло вже більше, ніж півроку. Регулярний чемпіонат вже закінчився, а плей-оф наближається до фіналу. Тому саме настав час перевірити чи були мої передбачення вірними.

Блог — Обпаркет
Автор — Daggetkin
5 июля 2021, 10:18
14
Півроку тому наш блогер дав прогнози на сезон НБА. Настав час їх перевірити

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Обпаркет. Його автор класно пише про баскетбол (на жаль, рідко). Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою!

***

Минулого грудня у рамках фіналу великого конкурсу «Найкращий блогер України» я написав текст з прогнозами на новий сезон НБА, який у підсумку і приніс мені перемогу. З того часу пройшло вже більше, ніж півроку. Регулярний чемпіонат вже закінчився, а плей-оф наближається до фіналу. Тому саме настав час перевірити чи були мої передбачення вірними.

Прогноз № 1 «Новий сезон не буде одкровенням. Не чекайте на феєрію у матчах»

Цитата: «Не всі зіркові гравці  задоволені дуже коротким міжсезонням. Леброн буркотить у твіттері, а Сі Джей Макколум взагалі каже, що гравців обманули із раннім стартом. Тому не чекайте, що зірки НБА будуть напружуватись, грати у захисті у регулярці. Через брак часу на відновлення, баскетболісти просто берегтимуть себе від можливих травм»

«Ніхто не хотів мене слухати, коли я говорив про ранній початок сезону. Я точно знав, що буде. Вісім, можливо дев’ять гравців рівня Матчу усіх зірок пропустили матчі плей-оф (найбільше за усю історію). Це найкращий час в сезоні для нашої ліги та вболівальників, але ми залишились без багатьох улюблених гравців. Це безумство», – так підсумував сезон Леброн Джеймс пару тижнів тому.

Під час регулярного сезону мене так і не залишало відчуття, що команди все ж грають в режимі економії та не дуже хотіли викладуватися на повну. Матч всіх зірок хоч і провели, але, коли ліга буквально насильно змушувала гравців брати участь у грі, то краще б його і не проводили взагалі. І це я вже не кажу про кастрований данк-контест, у перерві гри, де переможець у нормальному конкурсі не вийшов би і у фінал.

Але не все так погано, як я очікував. Цього сезону ми побачили просто шалену боротьбу за останні місця у плей-оф, коли Візардс залізли у постсезон, маючи за місяць до кінця регулярки вірогідність потрапляння у плей-оф менше 1%. Ми побачили повернення центрів, коли два із трьох фіналісти на звання МВП сезону були «великими». Ми побачили падіння «вічного» рекорду Оскара Робертсона по кількості тріпл-даблів за кар’єру. Ми побачили першого МВП, що був вибраний у другому раунді драфту. Тому сезон однозначно не можна відносити до поганих.

Точність прогнозу: 50/50

Прогноз № 2 Буде одразу декілька камбеків у плей-оф

Цитата: «Ну а головним поверненням стане Фінікс «Санс». Останній раз команда виходила у постсезон ще 10 років тому і до цього часу бовталася на дні західної конференції. Цього року все точно зміниться»

У прогнозі я пророкував повернення у плей-оф трьох команд – «Голден Стейт», «Атланти» та «Фінікса». І хоч «Голден Стейт» і вилетів на етапі плей-ін, але команда до останнього боролася та досягла чудового результату. А Стеф Каррі взагалі показував космічний рівень гри, вийшовши у фінал голосування за звання МВП та показувавши найкращий баскетбол у своїй кар’єрі.

Ну а «Атланта» та «Фінікс» вже стали головними сенсаціями цього сезону. «Хоукс» на чолі із своїм лідером Треєм Янгом закінчили регулярний сезон на четвертому місці та з боєм програли у фіналі конференції. «Санс» же взагалі були однією із найкращих команд регулярного сезону, закінчивши другими на Заході та просто знищили всіх у плей-оф, програвши за три раунди всього чотири матчі.

Окремої згадки потребує Кріс Пол. Ще минулого сезону 36-річного ветерана відправляли на пенсію, вважаючи, що він буде догравати у «Оклахомі». А він узяв і вивів її у плей-оф. Зараз же Пол повторив минулорічний трюк, але при цьому він вивів у фінал молодняк, який ніколи там не був. Та ще й по дорозі вибив чинного чемпіона НБА та свіпнув чинного МВП регулярного сезону.   

Точність прогнозу: майже у ціль

Прогноз № 3 «Михайлюк буде одним із лідерів «Детройта», який піде у перебудову. Лень нарешті зіграє у плей-оф»

Цитата: «Команда у перебудові – це ідеальне середовище для росту молодих гравців. Тому у Святослава Михайлюка є шанс заявити про себе»

Якщо говорити про українців то, технічно, я майже вгадав їх долю. Біда у тому, що я не врахував, що все це буде відбуватися в інших клубах.

Святослав Михайлюк розпочав сезон у «Детройті», який дійсно пішов курсом перебудови. Ні про яке потрапляння у плей-оф не було і мови. Але Свят так і не зміг закріпитися у основі клубу із Мічигану, тому його обміняли в «Оклахому» – одну із найгірших команд НБА. Але саме у «Тандер» Михайлюк провів найкращий відрізок своєї кар’єри в НБА маючи лінійку 10,3+3+1,8.

Після закінчення сезону у Свята закінчується його трирічний контракт. Сам українець каже, що буде розглядати пропозиції лише із НБА, але зазначає, що йому дуже подобається у «Оклахомі». І завдяки грі, яку він показав там, у нього є всі шанси залишитись у лізі.

Олексій Лень переходив у «Торонто» у якості запасного центра. Але «Репторс», яких я називав зразковою організацією, просто злили сезон. А наш гравець просто провалився. Хоч трейд у «Вашингтон» і був неприємним для українських вболівальників, оскільки «Візардс» розпочинали сезон як одна із найгірших команд Сходу. Тому про довгоочікуване потрапляння у плей-оф можна було забути.

Але так не думали Рассел Вестбрук та Бредлі Біл. Саме вони зробили головну сенсацію регулярного сезону. Шляхом неймовірних зусиль «Візардс» все таки залізли у плей-оф, а наш центровий нарешті перервав свою серію матч без потрапляння у постсезон. Іронічно, що «Торонто» так туди і не потрапили. До речі, у «Вашингтоні» Лень був не на останніх ролях, вийшовши у старті у більшості матчів. А його данки після передач Вестбрука неодноразово потрапляли у хайлайти найкращих моментів дня.

Точність прогнозу: 50/50

Прогноз № 4: «Х’юстон» самознищився. Обмін Хардена у перспективі піде клубу лише на користь»

Цитата: «Ні Кевін МакХейл, ні Майк ДіАнтоні не змогли побудувати реального контендера навколо Хардена. І винним у цьому є сам гравець. Він так і не знайшов спільної мови ні з Крісом Полом, ні з Расселом Вестбруком. У нього дуже важкий характер»

Навіть лінивий розумів, що Джеймс Харден став занадто токсичним. Протягом усього періоду перебування у «Х’юстоні» йому давали топових тренерів та партнерів, але він так і не зміг вивести команду у фінал НБА. Минулий сезон став останньою краплею. Тому, слідом за Дерілом Морі, на вихід попросився і Харден. І хоча його перехід у «Бруклін» вже зовсім інша історія, але і там Борода не зняв своє прокляття чокера.

А от що найбільше здивувало, так це дії менеджменту «Рокетс». Вони мали солідні активи у вигляді Рассела Вестбрука та Джеймса Хардена, а отримали за них лише жахливий контракт Джона Волла після травми та Віктора Оладіпо після травми, якого до того ж встигли посеред сезону обміняти в «Маямі». От ми і отримали, що «Рокетс» стали найгіршою командою регулярного сезону. І якщо та ж «Оклахома» має безліч драфт-піків, то у «Х’юстона» немає майже нічого. Самознищення відбулось, але відродження під великим питанням.    

Точність прогнозу: 50/50

Прогноз № 5: «Майкл Джордан все ще найкращий гравець в історії, але цього року він остаточно оформить статус одного із найбільш нездарних власників в НБА»

Цитата: «Хорнетс» дійшли до того, що у цьому сезоні їх обличчям буде Лавар Болл»

«Хорнетс» знову пролетіли повз плей-оф. І хоч це черговий доказ неспроможності фронт-офісу та особисто власника команди створити боєздатний колектив, але «Шарлотт» якось і не хочеться критикувати.

Перед початком сезону я мав дуже скептичні настрої і щодо солідного контракту для вічно травмованого Гордона Хейворда, і щодо вибору на драфті ЛаМело Болла, який мав притягнути із собою свого батю, який ніколи не затикається. Але, насправді, все вийшло краще, ніж я очікував. Особливо це стосується найменшого із родини Боллів. Можливо, це такий слабкий драфт-клас, але ЛаМело, на відміну від Лонзо, круто стартував, повернувши майже забуте мистецтво ассистів прямо зі стрітбольних майданчиків.   

Ну а головним досягненям ЛаМело стало те, що його було набагато більше, ніж його батька. Лавар нарешті замовк, давши сину спокійно грати в баскетбол. Не дивно, що хлопець забрав собі звання новачка року. І якби не травма Болла, то, можливо, «Хорнетс» набрали б достатньо перемог для прямого потрапляння у плей-оф. А так їх очікувала поразка у плей-ін.

Так, Майкл Джордан знову не вивів команду у плей-оф, але цей сезон все ж можна віднести у актив організації. Але лише у тому випадку, якщо команда зробить висновки та продовжить прогресувати. До Джордана все ще є багато питань, але відповідь на головне – «Чи є Джордан найгіршим власником у НБА?» – давайте перенесемо на наступний сезон.

Точність прогнозу: 50/50

Прогноз № 6: «Маямі» точно будуть у плей-оф, хоча цього разу без фіналу. Але їм це і не потрібно – вони чекатимуть на Янніса»

Цитата: «Навіть якщо у «Маямі» нічого не вийде, то ніхто не розчарується, оскільки усі ставки зараз зроблені на наступне міжсезоння, де буде купа топових вільних агентів»

На початку сезону «Хіт» були не схожі на себе. Це і не дивно, оскільки у команди було найменше часу на відпочинок після свого хрестового походу у фінал проти «Лейкерс». По ходу сезону «Маямі» виміняли собі ще одного олл-стара у вигляді Віктора Оладіпо для підсилення складу, але він зламався, зігравши усього 4 матчі у регулярці. Але хлопці все одно зібрались і змогли забрати собі 6 місце на Сході, яке давало пряме потрапляння у плей-оф.

Іронічно, що у першому ж раунді «Маямі» всуху програв «Мілуокі». Янніс все ж вирішив перепідписатись із «Бакс» та був рішуче налаштований помститись за приниження у попередньому плей-оф. Звичайно, сухий виліт у першому раунді – це не те, чого очікували від чинних фіналістів, але це точно не катастрофа.

Нинішнє міжсезоння точно буде дуже цікавим і «Маямі» буде виходити на ринок, щоб здобути собі топове підсилення. Саме те, як спрацює зараз менеджмент «Хіт» по підсиленню складу і покаже чи був фінал у «бульбашці» випадковістю.

Точність прогнозу: 50/50

Прогноз № 7: «Бостон готовий повернути класичне фінальне протистояння НБА»

Цитата: «З кожним роком Бостон стає лише сильнішим. За останні 4 роки команда тричі вилітала на стадії фіналу конференції. І цього разу вони готові зробити крок вперед і нарешті повернути головну баскетбольну класику – фінальну серію між «Лейкерс» та «Селтікс»»

Ситуація із «Бостоном» найбільший мій провал у прогнозуванні. Здавалося, ось він момент, коли кельти піднімуться на новий рівень, але щось пішло не так. Команда завершила регулярку на 7 місці та пройшла через плей-ін, але одразу ж потрапила під бульдозер у вигляді «Нетс» із Дюрантом, Харденом та Кайрі, для якого протистояння було принциповим.

Але проблема була не в силі «Брукліна», а в тому, що «Бостон» був набагато слабшим по грі. Кемба Вокер так і не справився із роллю лідера команди. А Бред Стівенс так і не зміг запропонувати чогось нового. Усі ці події потягнули за собою зміни у клубі, які інколи дуже тяжко зрозуміти.

Спочатку Денні Ейндж пішов із посади генерального менеджера. Його замінив ніхто інший, як тренер Бред Стівенс. Дуже дивним виявився той факт, що на посаду головного тренера цілеспрямовано почали шукати не найкращого спеціаліста, а лише чорношкірого кандидата. Ним став 43-річний виходець із системи Грегга Поповіча Айме Удока, який ще не мав досвіду бути головним тренером команди НБА.

Ну а далі ще веселіше. По завершенню сезону «Бостон» взяв та й обміняв Кембу у «Оклахому» на свого колишнього гравця Ела Хорфорда. Все було б добре, але Елу вже 35 і він майже не грав у «Тандер».

Що буде далі із Бостоном – велика загадка. Клуб зараз явно потрапив у зону турбулентності, тому очікувати від них нових досягнень не слід. Тут би утримати старі позиції.

Точність прогнозу: повний промах

Прогноз № 8 «Лейкерс» вже у міжсезоння вбили чемпіонську інтригу. Потужна трейд-кампанія гарантує повторне чемпіонство «озерникам»

Цитата: «Нинішній ростер «Лейкерс» просто вбиває усю чемпіонську інтригу. Чемпіон минулого сезону став ще сильнішим і майже гарантовано оформить бек-ту-бек. Здавалося, надія Леброна на статус найкращого в історії вже давно мала згаснути, але зараз він лише входить у гру»

Якщо «Бостон» просто злився під тиском сподівань, то з «Лейкерс» все було трішки по-іншому. На папері, ростер команди із Лос-Анджелесу – 100% контендер. Але при написанні прогнозу, я не врахував дуже важливий момент – травми. «Озерники», як і «Маямі» мали найменше часу на відпочинок після минулого сезону. Тому буркотіння Леброна все ж мало під собою основу.

Ні для кого не секрет, що «Лейкерс» тримаються на 2 гравцях – Леброні та Ентоні Девісу. Втрата хоча б одного із них дуже впливає на команду, а втрата обох – це вже вирок. Але команда втратила їх обох. Девіс прийняв участь у 36 матчах регулярки, а Леброн – у 45. Сам же Джеймс характеризував свою травму як таку, після якої він вже ніколи не буде на своєму рівні.

А на заміну своїх лідерам так ніхто не прийшов. Денніс Шрьодер та Монтрез Харелл не потягнули. А бідного Кайла Кузьму так затравили вболівальники, що він навіть видалив у соцмережах інформацію, що він є гравцем «Лейкерс».

Регулярний сезон команда закінчила аж на 7 місці. Тому вже перед початком плей-оф було зрозуміло, що повторити досягнення минулого сезону буде вкрай тяжко. Так і вийшло. Обезкровлені «озерники» вилетіли у першому раунді від сенсаційних «Санз». Це перший раз, коли Леброн вилетів у першому раунді.

Точність прогнозу: повний промах

Фото: Getty Images, NBA

Другие посты блога

Все посты