Tribuna/Футбол/Блоги/Англія, Англія/Скандальне звільнення та лише 34 поразки. Хто такий Арне Слот, який став новим тренером «Ліверпуля»

Скандальне звільнення та лише 34 поразки. Хто такий Арне Слот, який став новим тренером «Ліверпуля»

Його стиль футболу підходить мерсисайдцям.

Автор — Kostiantyn Stepaniuk
20 мая, 19:25
29
Скандальне звільнення та лише 34 поразки. Хто такий Арне Слот, який став новим тренером «Ліверпуля»

Після того, як стало відомо, що Юрген Клопп залишить «Ліверпуль» наприкінці сезону, мерсисайдці одразу ж почали шукати нового тренера. Найактивнішими фігурантами у медіа виступали Хабі Алонсо та Рубен Аморім, але наступником безумовно найуспішнішого менеджера скаузерів у еру прем“єр-ліги став нідерландець Арне Слот.

«Ліверпуль» настільки зосередився на його підписанні, що готовий був виплатити за нього компенсацію у розмірі понад 10 млн євро.

Хто такий Арне Слот та чому його призначення може стати правильним рішенням керівництва клубу? Розповідаємо.

І в «АЗ» (незважаючи на скандальне звільнення), і в «Феєноорді» Слота супроводжував успіх. Він – один із найкращих нідерландських тренерів

Вболівальники мерсисайдців шукають цікаві історії, за якими можна порівняти нідерландця із Юргеном Клоппом, – і, що цікаво, знаходять навіть неочевидні речі.

Слот, як і Клопп, ніколи не був суперзірковим футболістом, але якщо вище другої Бундесліги німцю стрибнути не вдалося, то Арне награв понад 200 матчів у Ередивізі. Головний клуб у його кар'єрі – «Зволле», в якому він розпочинав і закінчував свій футбольний шлях.

Очевидно, що саме у «Зволле» Слот отримав свій перший тренерський досвід – рік попрацював із юнацькими командами, а потім відразу відправився за безцінним досвідом асистента у «Камбюр». Після трьох років у «Камбюрі» на Арне чатувало чергове підвищення, адже на нього у Алкмарі чекав легендарний для «АЗ» Йон ван дер Бром.

Ван дер Бром легендарний насамперед тому, що в якості головного тренера він провів на чолі команди найбільшу кількість матчів в історії (216, побив рекорд Луї ван Ґала). Після двох років спільної співпраці Йон залишив «АЗ» та передав команду надійному наступнику – вже підготованому до роботи головним тренером Арне Слоту.

У перших 17 матчах під керівництвом Слота «АЗ» зазнав лише однієї поразки і, зрештою, претендував на перше за 11 років чемпіонство у Нідерландах. У сезоні 2019/20 алкмарці йшли пліч-о-пліч із «Аяксом» та станом на 7 березня мали однакову кількість очок з амстердамцями (по 56). Втім, якраз тоді вдарила «корона», сезон спочатку призупинили, а згодом й взагалі вирішили анулювати – це могло бути лише третє в історії клубу чемпіонство.

Наступної кампанії «АЗ» не вдалося кваліфікуватися в груповий етап Ліги чемпіонів (у третьому кваліфікаційному раунді відлетіли від київського «Динамо»), але старт сезону все-одно видався дуже непоганим – у команди було 0 поразок у дев'яти матчах чемпіонату, а також 8 очок у п'яти матчах групи ЛЄ (тоді навіть перемагали «Наполі» на виїзді), як раптом Арне Слота звільнили. Чому?

Керівництво клубу дізналося, що Слот проводив перемовини з «Феєноордом» стосовно майбутньої співпраці, тож без вагань вирішило розірвати контракт із тренером на підставі: «Нам потрібен спеціаліст, який повністю сконцентрований на команді», – чітко заявив технічний директор «АЗ» Макс Гейбертс, коментуючи звільнення Слота.

Арне залишив алкмарців із лише десятьма поразками у 58 матчах в усіх змаганнях та в якості найуспішнішого тренера команди в історії в Ередивізі (2,15 очок за матч). Але водночас нідерландець все ж домовився із «Феєнордом» – та очолив роттердамців влітку 2021-го після піврічної паузи.

У «Феєнорді» Слот без зайвих рухів ще раз довів, що є одним із найкращих нідерландських спеціалістів, незважаючи на усі розмови про скандальне звільнення з «АЗ». Вже у першому ж сезоні він вивів команду до фіналу Ліги конференцій, у якому роттердамці прикро поступилися «Ромі», у другому виграв друге для клубу чемпіонство Нідерландів у ХХІ столітті, а у поточній кампанії вже підняв над головою Кубок країни.

Ба більше, якби не шалений оверперформ ПСВ із Петером Бошем, «Феєноорд» і цього сезону мав би можливість стати чемпіоном Нідерландів, адже команда Слота все ще може набрати більше очок (зараз має 78 і два матчі у запасі), ніж у переможній кампанії того року (82).

Команда Арне жодного разу не програвала двічі поспіль у Ередивізі, забиває в середньому 2,3 голи за гру та цього сезону оформила 10 голів у ворота «Аякса» в двох матчах. На чолі команди з Роттердаму Слот програв лише 24 зі 146 матчів – надзвичайно вражаючий показник.

У єврокубках, щоправда, у «Феєнорда» не все складалося якнайкраще. У Лізі чемпіонів цього сезону роттердамцям не вдалося вийти з групи із «Атлетіко», «Лаціо» та «Селтіком», але вони знову відправилися у ЛЄ. Втім, як і минулого року, на їхньому шляху вже втретє за три сезони стала «Рома», яка цього разу зупинила їх на стадії 1/16 фіналу. Саме у міжнародних змаганнях Слот поки що не сказав своє слово, але, можливо, «Ліверпуль» йому у цьому допоможе.

На перший погляд, футбол Слота підходить «Ліверпулю». А у команді ще й є чимало співвітчизників

Поки що, звісно, важко спрогнозувати, що чекає на Слота у «Ліверпулі» – мерсисайдці беруть тренера, який заявив про себе лише на рівні чемпіонату Нідерландів та поки що серйозно не вистрілив у єврокубках. Втім, у Арне точно є усі передумови до того, щоб бути успішним на Туманному Альбіоні.

Ідеальний рецепт – салат із тактичних надбань нідерландця та підбору гравців «Ліверпуля».

Зазвичай при володінні м'ячем команди Слота грають за схемою 4-2-3-1 – і це вже хороша новина для скаузерів. Арне заохочує футболістів грати першим номером, контролювати м'яч та брати на себе ініціативу, тому впевнена гра у центрі поля – один із найважливіших аспектів його філософії. «Double pivot» в середині формує трикутник із стандартною десяткою, в той час як вінгери на флангах також беруть активну участь у контролі м'яча, часто зміщуючись у центр.

Попереду нідерландцю потрібен яскраво виражений центрфорвард (у «Феєноорді», наприклад, ним був забивний мексиканець Сантьяґо Хіменес), тож на перший погляд здається, що Дарвін Нуньєс повинен бути безальтернативно основним, тому що і Діоґо Жота, і Коді Ґакпо у Клоппа більше виступають відтягнутими форвардами та діють з глибини.

Також не варто недооцінювати важливість оборонної лінії у білд-апі Арне. Нідерландець не приховує, що кайфує від команд Пепа Гвардіоли і Роберто Де Дзербі та намагається імплементувати деякі їхні ідеї у свій футбол. Наприклад, голкіпер у Слота зазвичай заохочує пресинг суперника та шукає вільного партнера, щоб надалі за рахунок швидких передач у вільні зоні розривати високий блок опонентів. Для подібних фінтів Слоту потрібні й впевнені на м'ячі центральні захисники (здається, Ібраїма Конате буде над чим попрацювати), й вміння Трента Александера-Арнольда грати інвертованого фулбека.

Водночас гру його команд важко назвати «нудною». Той же «Феєноорд» грає у дуже енергійний та динамічний футбол, який часом навіть нагадує «Ліверпуль» Клоппа.

Загалом 45-річний спеціаліст «помішаний» на атакувальному концепті футболу та постійному пошуку нових рішень для потенційно проблемних моментів. І «АЗ», і «Феєноорд» Слота славилися вмінням швидко перебудовуватися та бути готовим до змін у грі суперника – не в останню чергу завдяки Арне та його тренерському штабу.

Неможливо оминути і факт, що у «Ліверпулі» Слот працюватиме із трьома співвітчизниками – ван Дейком, Ґравенберхом та Ґакпо, тому його адаптація до команди може пройти швидко та без труднощів.

Цікаво, що із ще одним мерсисайдським нідерландцем, помічником Клоппа Пепом Лейндерсом, Арне має хороші стосунки, але чи залишиться він у тренерському штабі – наразі велике запитання. Лейндерс начебто хоче повернутися до самостійної тренерської кар'єри, але потенційна співпраця зі старим знайомим, можливо, повпливає на його рішення.

Слот уже міг опинитися в АПЛ – минулого року відмовив «Тоттенгему»

У англійській прем'єр-лізі Арне Слот міг опинитися ще минулого року – «Тоттенгем» начебто бачив його одним із головних кандидатів на посаду головного тренера та активно цікавився його послугами.

Втім, до конкретних перемовин навіть не дійшло, адже нідерландець одразу ж чітко заявив, що не збирається залишати «Феєноорд»: «Моє бажання – залишитися та продовжувати працювати над тим, що ми створили минулого року. Всі переговори з клубом завжди були виключно в цьому напрямку».

«Шпори» надалі зосередилися на підписанні Енджа Постекоґлу, а Слот, здається, цьогоріч уже точно готовий зробити наступний великий крок.

Фото: IMAGO/Box to Box Pictures/Yannic, PEC Zwolle, IMAGO/www.imago-images.de, Giuseppe Maffia/NurPhoto, Liverpool FC, IMAGO/Box to Box Pictures/Tom Bo

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты