Tribuna/Прочие/Блоги/Широка кістка/Відповіді на ваші запитання стосовно харчування

Відповіді на ваші запитання стосовно харчування

Ви запитували - я відповів

Автор — RedMigueL
13 декабря 2019, 14:30
22
Відповіді на ваші запитання стосовно харчування

Всім привіт!

Формат поки не надто вдало зайшов. Але дякую всім, хто взяв участь за цікаві питання.

Поїхали відповідати!

Можна, звичайно.) Чомусь завжди вважалося, що те, що ви з’їсте після 6-ї піде прямо в жирові запаси. Насправді, думаю, що всі розуміють, що організм це надскладний механізм і в нього немає тумблера, який прямо о 18:00 вмикає режим «запасати жир». Так, їсти ввечері менше виправдано тим, що ми готуємось до сну і нам не потрібно так багато енергії, як протягом дня. Але їсти після 6-ї в будь-якому випадку не тільки не не можна, а й потрібно. Хоча б для гарного відтоку жовчі (щоб не було застою і потім камінчиків). Я вже не кажу про беззмістовне мордування себе голодом.

Важливіше скільки їжі і в яких пропорціях по нутрієнтах ви їсте протягом дня і бажано, щоб не було такого, що цілий день ви практично не їсте, а ввечері об’їдаєтеся. Плюс, потрібно враховувати ваш робочий графік. Якщо ви працюєте ввечері або вночі, то ясна справа, що вам в цей час потрібна енергія і потрібно більше їсти, ніж людям в яких, скажімо, звичайний графік роботи.

Є свої нюанси і коли ви худнете. В такому випадку ввечері бажано обмежитись білковими стравами і овочами. Тут навіть справа не в боязні з’їсти вуглеводи ввечері і, що вони відкладуться в жир. Тут більше справа в роботі гормонів (того ж гормону росту, який вночі гарно працює і палить жир, якщо його не прибити ввечері гарною порцією вуглеводів). Багато хто, починаючи не їсти ввечері, дійсно худне, але, як ви можете здогадатися логічно подумавши, просто тому, що їсть менше їжі в загальному за день, виключивши вечерю, а не через якусь чудодійність цього, з дозволу сказати, методу.

Коротше, якщо підсумувати: важливіше скільки і якої їжі ви споживаєте в загальному за день, а не в які години, і потрібно враховувати ваш розпорядок дня і цілі. Харчуйтеся гарно цілий день і не бійтеся їсти після 6-ї.

Відповідаю на 1-ше питання.

Не шкідливо їсти після тренування ввечері в загальному, просто для кращого ефекту на схуднення потрібно знати що їсти. Я вже частково відповів на це питання, коли пояснював зверху про «не можна їсти після 6-ї». Якщо потрібно схуднути, то після тренування можете годинку-дві нічого не їсти, а потім з’їсти якусь білкову страву (нежирне м’ясо, рибу, творог і т.д.) з овочами. Овочі зараз навіть зимою є будь-які у всіх магазинах, не вважаю це проблемою. Тим більше не обов’язково використовувати свіжі – беріть заморожені. Є купа різних сумішей. Розігріли з м’яском і вперед.) Або просто з’їжте білкову страву без овочів.

Вуглеводи, знову ж таки, при схудненні не дуже бажані ввечері, щоб не прибити соматотропний гормон, який вночі гарно палить жир. Але, в черговий раз наголошую, для того ж схуднення більш важливо скільки їжі і в яких пропорціях ви вживаєте в загальному за день, ніж що і в який час ви вживаєте. Навіть якщо ви з’їсте щось вуглеводне в невеликій кількості і це буде вкладатися в вашу денну калорійність – будете худнути. Тому, якесь невеличке яблуко на десерт після м’яса і салата ввечері вам практично нічим не зашкодить.

Відповідаю на 2-ге питання.

Протеїн – це з англійської білок. Його треба сприймати як їжу, а не чудодійну добавку. Грубо кажучи, порція протеїна це практично те саме, що з’їсти 100 грамів курячої грудки. Просто і там, і там є свої плюси і мінуси.

Із цього висновок: звичайно, що можна замінити протеїном прийом їжі. Він для того і є. Або його ще використовують, щоб добрати білок за добу, коли треба їсти дуже багато їжі на наборі маси. Можете будь-який прийом їжі ним замінити. Все залежить від ваших цілей. Найкраще його приймати після тренування або десь за пів годинки до. А в нетренувальні дні – коли схочете (більше зранку використовують, коли організму якраз найбільше і найшвидше потрібен білок). На схудненні, наприклад, після тренування випили собі його і більше нічого ввечері не їсте, або через годинку-дві білкову страву і салатик. Він допоможе не сипатись на схуденні (втрачати якнайменше м’яса).

Беріть сироватковий ізолят. Найкраще в перевірених продавців і солідних брендів, бо можна нарватись на підробку з поганим складом. Наприклад, Optimum Nutrition Gold Standard. Я замовляю із США. По ціні практично те саме, що у нас, але точно не підробка. Є й інші хороші виробники.

На рахунок ефективності. Можна обійтися спокійно без нього простою їжею. Я ним почав користуватись тільки останнім часом. Його плюс в тому, що він швидко засвоюється і там повний амінокислотний профіль. Тобто, після того ж таки тренування організм отримує всі амінокислоти, які йому потрібні для відбудовування м’язів. Багатьма дослідженнями показаний його позитивний вплив на ріст м’язів та збереження їх під час схуднення, якщо приймати його до або після тренування. Плюс, зручність. Коли спішиш і немає можливості повноцінно поїсти – розбовтав, випив і побіг собі по справах.

Достатньо розмите питання. Варіантів купа. Тут все залежить від того чи будете щось з дому брати, чи маєте на увазі, що можна перехопити по дорозі, як то кажуть. Якщо просто перекусити і враховувати зручність, то можна кефір або грецький йогурт із якимось фруктом. Забігли в будь-який магазин, купили і перекусили. Без столових приборів і решти нюансів. Та і взяти з собою не проблема – не треба контейнерів і т.д. Плюс, можна з’їсти якихось хлібців в прикуску з кефіром і фруктом. Поживно, корисно, зручно і практично.

Так само можна взяти шматочок твердого сиру із хлібцем, а фрукт на десерт. Якщо десь зупинятися поїсти, чи брати щось із собою, то там взагалі дуже багато варіантів. Якщо цікавить щось конкретніше – напишіть в коментарях і я відповім.

Якщо потрібно щось уточнити – ласкаво прошу в коментарі.

Ну і традиційно. Тисніть «плюси» чи «мінуси», задавайте питання та підписуйтесь.

До зустрічі!

Другие посты блога

Ваші ваги брешуть!
11 мая 2020, 16:47
4
Про користь шоколаду
8 апреля 2020, 20:12
10
Про профілактику COVID-19
17 марта 2020, 17:41
12
Коли пити?
17 сентября 2019, 15:13
12
Я на кефірчику
20 декабря 2018, 18:15
71
Все посты