Я на кефірчику

Матеріал про те, чому у вас нічого не вийде на дієтах з власними назвами

Автор — RedMigueL
20 декабря 2018, 18:15
71
Я на кефірчику

Матеріал про те, чому у вас нічого не вийде на дієтах з власними назвами.

Кожен, хто хоч раз старався влізти до якоїсь дати в улюблені шмотки, схуднути до літа, чи просто банально привести себе в нормальний вигляд, натикався на купу різних дієт. Ну правда ж, що ви чули про гречану дієту? А про кефірну? Я впевнений, що тут є люди, які не тільки чули, а неодноразово користувалися. А є ще такі «класні» штуки як "шоколадна дієта", "яблучна дієта", "бананова", "ананасова" і т.д. Так от, давайте з вами розбиратись, чому в довгостроковій перспективі це все ніколи не спрацює.

До речі, про причини набору зайвої ваги в наш час також є матеріальчик у блозі. Він ось тут.

Перш за все, треба зрозуміти, що насправді означає слово «дієта», бо, як ви вже здогадалися, в наш час в нього вкладається не зовсім правильний зміст. Дієта, дякуємо Вікіпедії, це спосіб життя, режим харчування, а не знищення свого здоров'я всілякою нездоровою хернею лишень, щоб до якоїсь дати влізти в улюблену сукню, а потім знову розжиріти. Тобто, дієтою по-суті можна назвати режим харчування будь-якої людини незалежно від того, як вона харчується. А ми, через нездоровий піар звідусіль, стали реагувати на це слово, як на щось, що прирівнюється тільки до втрати зайвої ваги, вимагає страшних зусиль волі, і, що просто потрібно пережити, що називається "на зубах". Саме тому народ боїться дієт, як діти бояться людей в білих халатах.

"Але ж я схудну на гречаній дієті", - скажете ви. "В мене так подруга схудла." Так, схуднете, звичайно, скажу я. Так в чому проблема тоді? Давайте поговоримо.

Спочатку я хочу поділитися з вами сакральними знаннями. Я розкажу вам на чому базуються абсолютно всі дієти на світі. Ви точно ще такого не чули.) Готові?) На дефіциті калорій.

Така от фігня. Худнути можна на всьому: на зефірі, шашликах, гречці, морозиві і навіть піці з пивом. Найголовніше – це споживати продукту на меншу калорійність, ніж витрачає ваш організм на якусь одиницю часу. Більше палиш, ніж жереш. Отак все просто. Люди, які прагнуть схуднути, не розібравшись в нюансах, думають, що ці дієти чудодійні і тільки сидячи на одному кефірі чи яблуках можна схуднути. Інакше ніяк. А правда в тому, що можна їсти все, просто регулювати кількість. І так ви будете себе почувати добре і здоров'я своє не знищите, і результати будуть кращі.

А зараз детальніше, чому всі дієти з власними назвами фігня.

1. Скільки ти простоїш у планці або сила волі.

Почнемо з найбільш очевидного – сила волі. Уявіть, що ви сидите на гречаній дієті. Як не важко здогадатися, даний алгоритм харчування передбачає, що ви будете вживати тільки гречку. Дякую, кеп. Переважно, дозволяється необмежена кількість. Тобто, можете їсти скільки хочеться. Окей. Правда, гречка обов'язково на воді і бажано її не солити. Будете худнути? Будете. Бо ви навряд за день зможете запхати в себе стільки гречки, щоб вона покрила добові енерговитрати вашого організму. Але чи довго? Ні.

Я думаю, що більшість знає про таку вправу для м'язів кору, як планка. Хто не знає, загугліть, подивіться. Простояти навіть 30 секунд в ній для нетренованої людини дуже складно. Та і тренована зможе це зробити протягом короткого часу. Дуже багато залежить від сили волі і як довго ти зможеш терпіти, щоб не здатися швидко.

Так от, уявіть, що ця сама дієта на гречці – це планка. Ви змушуєте себе їсти гречку день, два дні, тиждень. І це на силі волі. Як думаєте, довго ви протримаєтесь перед тим як послати все подалі і обжертися улюбленим шоколадом і випічкою? Якщо ви 2 тижні зможете, працюючи при цьому і ведучи стандартне людське життя – я вам поаплодую.

Запам'ятайте – ви ніколи не зможете довго притримуватись монодієти (дієта, яка дозволяє вживати тільки якийсь один продукт). Те саме стосується й дієт, які включають продукти, які вам не подобаються. Ви банально будете зриватися. А дієта має бути зручною і такою, якої ви зможете притримуватись місяцями без зривів і ненависті до всього живого на цій планеті. Тобто, як висновок, ви не маєте терпіти і витягувати все на силі волі, бо це дуже скоро скінчиться.

2. Одним цементом хату не збудуєш.

Далі поговоримо про найважливіше. Про те, на що практично всі "дієтящієся" забивають – здоров’я.

Для того, щоб наш організм нормально існував нам потрібні макронутрієнти та мікронутрієнти. Макронутрієнти: білки, жири та вуглеводи. Мікронутрієнти: вітаміни, мінеральні речовини і т.д. Якщо ми вже взяли гречану дієту для прикладу, то будемо використовувати її і надалі. Гречка – це продукт з високим вмістом вуглеводів. Так, там є деяка кількість білків, але це білки рослинного походження, які не так добре засвоюються, як білки тваринного походження. Жирів дуже мало. Так от, уявіть, що ця сама гречка (а точніше вуглеводи, з яких переважно вона складається) – це цемент. А організм – це ваш будинок. Вам потрібно постійно щось добудовувати, слідкувати за станом будинку, робити ремонти і т.д. Ви зможете це робити з допомогою тільки цементу, без цегли, без піску і решти матеріалів?

Так само і наш організм. Щоб постійно функціонувати належним чином йому потрібні всі макро- та мікронутрієнти. Будете їсти тільки гречку, отримувати вуглеводи і недоотримувати білки та жири. Будуть сипатись м’язи, буде страждати імуннасистема і збоїти гормональна система. В жінок навіть при короткочасному недоборі по жирах може сильно порушитися цикл. Це я лише деякі пункти перелічив. Ви можете сказати, що організм же ж буде палити свій жирок і так можна компенсувати недобір по жирах в раціоні. Не зовсім. Якийсь мінімум все одно мусить надходити. Та і організму для повноцінної роботи потрібні жири і тваринного і рослинного походження.

Зрозумійте, для того, щоб не нашкодити собі та своєму здоров’ю і мати змогу притримуватись дієти довгий час, вона має включати в себе всі потрібні для повноцінного існування організму нутрієнти. Щоб будувати і підтримувати свій будинок у гарному стані потрібно багато різних матеріалів, а не якийсь один.

3. Жирок, повертайся і приведи друзів.

Розповсюджена ситуація. Сидите на якійсь із цих модних дієт, тримаєтесь максимум тиждень-два, зриваєтесь, розжираєтесь, набираєте більше ніж до того. Знайомо? Неминучий цикл. Ви мучите організм дикими дієтами, він всіма силами пручається, думає що вмирає. Ви тримаєтесь на силі волі до того часу поки не пройдете повз булочну з якої буде пахнути свіжою випічкою, а далі все як в тумані. Як наслідок, організм всіма силами старається компенсувати те, що ви втратили і плюс ще зверху докласти. Він же думає, що настали важкі часи і ви знову можете засісти тільки на гречку і вже на довший час. Таким чином, ви не тільки не худнете, а ще й товстішаєте на таких дієтах.

4. Не вийшло на гречаній, то буду на кефірній.

Ще одна величезна небезпека – це поява "осіб, які вічно на дієті". Я думаю, у багатьох з вас є такі друзі чи подруги. А може ви й сам чи сама такі? Худнете на одній дієті, трохи скинули, роз’їлися знову, думаєте, що не допомогло, пробуєте іншу. Або взагалі їсте дозволеного продукту так багато, що просто-напросто не худнете. Цей цикл може продовжуватися багато років. Людина шукає якесь диво, перебирає і пробує все, що може нагуглити, але ефект знову і знову короткочасний. Поступово їде дах, псується здоров’я. В людини постійно депресія, бо нічого не виходить, що б вона не пробувала. Круг замкнувся.

Ви можете запитати: "Так яку дієту ти тоді вважаєш хорошою, автор?". Перш за все, я б не називав це дієтою, а скорше стилем харчування під якусь конкретну ціль. В даному випадку – для схуднення. Це тема для наступних постів, але основні принципи можна сформувати й зараз.

1. Дефіцит калорій. Головне правило харчування, яке направлене на спалювання жиру. Ви маєте витрачати більше калорій, ніж надходить в організм за якусь одиницю часу. Детальніше про те, що це все таке, як це все підрахувати і скласти докупи, ми будемо говорити в наступних  матеріалах.

2. Раціон має бути збалансованим. Включати макро- та мікронутрієнти в кількостях, які потрібні для нормального функціонування організму. Він має бути різноманітним. Коли ми хочемо схуднути, ми так чи інакше створюємо дефіцит калорій, що для нас вже є стресом, тому потрібно все обставити так, щоб організм не думав, що він вмирає.

3. Ви можете довго знаходитись на цьому харчуванні. Тобто, раціон має складатися з таких продуктів, які вам подобаються і які ви зможете споживати без блювотного рефлексу протягом довгого часу. І почувати ви себе маєте добре. Це, звісно, не означає, що можна фігачити чіпси, запивати їх пивом, а потім зверху це все заїсти пиріжками. Але якщо грамотно все зробити, то можна харчуватися досить смачно і комфортно. Розумієте, дієта має бути такою, щоб вам не хотілося кожного дня обжертися піцою і паралельно від злості вбити когось із родичів чи колег. Звісно, має бути легке почуття голоду, але в тому то і справа, що легке. Все робиться без наскоків, помаленьку. Від того і результат буде кращим і стабільнішим, і виконувати свою щоденну рутину ви зможете без проблем, і здоров’я своє не заженете на дно.

4. Раціон та розподіл макронутрієнтів має підбиратися під вас. Всі ми люди різні, працюємо на різних роботах. Хтось працює фізично, хтось розумово, хтось займається спортом, хтось – ні. Все дуже індивідуально. Тому, щоб вам було комфортно все це має враховуватись в раціоні.

На завершення хочеться сказати, що це все має стати стилем життя. Щоб не просто схуднути, а таким залишатися, ви маєте все життя притримуватись того харчування, яке підходить саме вам. Розумію, що когось це може демотивувати, бо всі хотять трохи потерпіти, схуднути, а потім повернутися до старих звичок і не набирати. Такого не буває. Тому можете зрозуміти наскільки важливо, щоб вам було легко жити на такому раціоні. І запам’ятайте: не той крутий, який просто схуд. Схуднути взагалі дуже легко і цей процес не вимагає якихось мега зусиль. Крутий той, хто схуд і таким і залишається, а не від’їдається по новій. Чого вам і бажаю.)

Такий ось матеріалу сьогодні. Якщо маєте що додати до цього, доповнити пункти – ласкаво прошу в коментарі. Також можете пропонувати теми  для наступних постів. Матеріалу багато, але, якщо у підписників є питання на які вони хочуть почути відповідь якнайшвидше -  це ж святе.)

А поки до зустрічі.

Тисніть "плюси" чи "мінуси", задавайте питання, та підписуйтесь. Попереду багато цікавого.

Другие посты блога

Ваші ваги брешуть!
11 мая 2020, 16:47
4
Про користь шоколаду
8 апреля 2020, 20:12
10
Про профілактику COVID-19
17 марта 2020, 17:41
12
Коли пити?
17 сентября 2019, 15:13
12
Я на кефірчику
20 декабря 2018, 18:15
71
Все посты