Tribuna/Футбол/Блоги/В антракті/Вбити Дракона. Частина Друга

Вбити Дракона. Частина Друга

Продовження історії «Порту».

Блог — В антракті
16 сентября 2015, 00:03
3

ЧАСТИНА ДРУГА

УСПІХ

Сезони 1977-78 та 1978-79 років стали надуспішними для “Порту”. В цих сезонах команда брала чемпіонський “дубль”. Не менш важливим було те, що команді врешті-решт вдалося позбутися “лісабонського синдрому”. Людиною, яка вилікувала “португальського пацієнта”, став Жозеф Марія Педроту. Незважаючи на те, що Жозеф ніколи не навчався у Фрейда, він зробив все для того, щоб "дракони" не згорали ще до початку матчів з “орлами”та “левами”. Завдяки цьому “Порту” залишив в минулому свій провінційний пієтет перед столичними грандами. До доброго звикаєш швидко, і наступний сезон, який закінчився для команди без титулів, був сприйнятий керівництвом скептично. Не довго шукаючи крайніх, президент Пінту да Кошта звинуватив у “невдачі” Педроту, який, не витримавши такого ставлення, до себе подав у відставку. Далі в команди було 3 безтитульних сезони і гравці нагадували героїв картини Брейгеля

Президент довів, що він не віслюк та доклав всіх зусиль для того, щоб повернути успішного тренера. І хоча це не допомогло у внутрішньому чемпіонаті, проте “Дракон” накінець вийшов на європейську арену, долаючи багатьох лицарів, які кидали йому рукавичку. Перший великий європейський успіх прийшов до “Порту” в Кубку кубків сезону 1983-84 років. Весь турнірний шлях команди був дуже тернистий. В 1/16 фіналу “Порту”, завдяки голу на виїзді пройшло “Динамо” (Загреб), за цим же сценарієм, відбувалося протистояння в наступному раунді з шотландським “Рейнджерс”, у чвертьфіналі в напруженій боротьбі з рахунком 4:3,була здобута перемога над  донецьким “Шахтарем”. В півфіналі був подоланий ще один шотландський бар”єр  – “Абердін”. У фіналі на них чекав надзвичайно потужний суперник – “Стара синьйора” у всій своїй фатальній силі. Захист цементував Гаетано Ширеа, а гру команди попереду вели Мішель Платіні, Паоло Россі та Збігнев Бонек.  

“Порту” дав бій “Ювентусу”, відігравшись після голу туринців, проте за 4 хвилини до кінця першого тайму Бонек зруйнував мрії “драконів” на перший євротрофей. Але ця поразка принесла команді такий цінний досвід, що і дозволило “Порту” через декілька років підняти над головою Грааль клубного футболу.

Вже в сезоні 1985-86 років “дракони” перемогли завжди небезпечний “Аякс” та поступились лише за додатковими показниками самій “Барселоні”… Наступний сезон став тріумфальним.  Португальці пожертвували домашнім чемпіонатом для того, щоб на цей раз таки здолати весь шлях до кінця і вписати своє ім’я на вухатий Кубок. В цьому сезоні у команди був легкий календар, адже в перших колах турніру жереб підкидав команді“хлопчиків для биття”:  мальтійський “Рабат Аякс”, чехословацький “Вітковіце” та датський“Брондбю”. Але починаючи з півфіналу халява закінчилась і тут на команду Артуро Жорже чекало київське “Динамо”.  В цьому протистоянні  “Порту” добилося мінімальної домашньої перемоги 2:1, проте пропущений домашній гол не додавав оптимізму португальцям перед виїздом в місто каштанів. Але на початку матчу-відповіді шанси киян були зведені практично до нуля, португальці вдало скористалися тим, що кияни стрімголов понеслися забивати такий необхідний гол і двічі покарали їх. На 11-й хвилині рахунок був вже 2:0 на користь португальців, через хвилину Михайличенко відіграв один гол, проте на більше кияни так і не спромоглися, незважаючи на те, що протягом часу, який залишився до суддівського свистка, вели масштабний обстріл фортеці "драконів" усіма наявними засобами

Черговий раз “Динамо” так і не змогло перемогти в головному європейському клубному футбольному турнірі. Але зараз не про це. У фіналі на “Порту” чекала сама “Баварія”, яка у півфіналі винесла “Реал”. До того ж шанси на успіх німців збільшував австрійський “Пратер”, на який з’їхалося чимало німецьких фанатів, котрі хотіли наживо побачити тріумф улюбленої команди. Але не так сталося як гадалося... На 25-й хвилині матчу Кьогль відкрив рахунок і здавалося нічого для ФК“Голлівуд” не віщувало біди. Проте буквально за декілька хвилин рай “Баварії”став пеклом і все завдяки алжирському віртуозу Маджеру, який на 79 хвилині, забив прекрасний гол п’ятою, а на 81-й хвилині організував гол для Жуарі. Назавжди в пам'ять врізалась катастрофа “Баварії” в барселонському фіналі  проти “Манчестер Юнайтед”.

Проте матч на “Пратері”  за декілька обертів секундної стрілки теж зруйнував надії баварських футболістів на вже здавалось би їхній Кубок чемпіонів. А португальці в трюмах свого корабля повезли додому  Кубок клубних чемпіонів Європи з футболу. 

  

Коротко розповім про  героїв тодішнього “Порту”. Форвард Паулу Футре в 1987 році, отримає “Срібний м’яч”, а незабаром стане легендою “матрасників”. Ще одним його досягненням стане те, що він пограє в усіх трьох португальських суперклубах. Футре був кумиром Рауля та Фігу, а незабаром відкриє для “Атлетіко” Ель-Ніньйо

   

Рабах Маджер, завершив свою кар'єру в Катарі. Він з 31 голом є кращим бомбардиром в історії Алжирської збірної. Раджах допоміг своїй команді вийти на ЧС 1982 та 1986 років. Після не надто успішної тренерської кар'єри Маджер, працює аналітиком на каналі Аль-Джазіра. Уродженець Хуссейн-Дея став кумиром знаменитого португальського гравця в пляжний футбол  – Жоау Віктора Сараіва, який взяв собі прізвисько "Маджер".

Ударний форвард  Фернандо Гомеш за свою кар'єру назабивав понад 300 м'ячів в чемпіонатах Португалії та Іспанії. В 1983 та 1985 роках він вигравав Золоту бутсу, за що і отримав своє прізвисько "Бі-бота". Також він подарував футболу один з найвідоміших афоризмів в історії цієї гри: "Забити гол – це те саме, що відчути оргазм".

 

З 1990 року і по 2015 "Порту" виграло 17 чемпіонатів Португалії, довівши істину про те, що на заході Піренеїв рік Дракона буває набагато частіше, ніж раз на 12 років. На європейській арені команда теж мала чимало успіхів: перемога в Лізі Чемпіонів,  Кубку УЄФА, Лізі Європи. Такі успіхи достойні справжнього топ-клубу. "Дракон" небезпечний, а тим більше голодний "Дракон".   І нехай динамівці не забувають про це. Лише доклавши величезних зусиль вони таки зможуть ВБИТИ ДРАКОНА. І розчарують таких чарівних португальських вболівальниць...

     

ЧАСТИНА ПЕРША

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Новый шедевр Рафаэля?
24 октября 2015, 00:33
Огляд 3 туру ЛЧ. Частина 1
23 октября 2015, 04:13
2
Тінь Фоменка
16 октября 2015, 03:43
1
П-ц всім сподіванням
14 октября 2015, 00:20
3
Дерби Мадриленьо
4 октября 2015, 03:06
1
Все посты