Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна форма/Welcome to Romania. Як adidas паплюжить символи «Валенсії»

Welcome to Romania. Як adidas паплюжить символи «Валенсії»

Блог «Футбольна форма» - про найгіршу на даний момент червоно-жовто-синю форму «Валенсії».

Автор — Gedeonus
4 июля 2015, 01:31
8

Блог «Футбольна форма» - про найгіршу на даний момент червоно-жовто-синю форму «Валенсії».

Коли я вперше в житті побачив «Валенсію» в жовто-червоній формі, я здивувався – мовляв, чого ж вони вдягають футболку кольорів прапора Каталонії, хоча саме місто Валенсія провінції Каталонія не належить? Як виявилось, все досить просто. Жовто-червоний прапор об’єднує всі провінції, що колись контролювалися Арагонською короною, володіння якої у пік її могутності простягалися на увесь Південний Схід Іспанії, а також охоплювали вагомий шмат Італії та навіть Греції. Сам цей прапор називається «сеньєра», а його елементи й досі використовуються у прапорах основних міст Арагонської корони, у тому числі і Валенсії.

Валенсійська сеньєра трохи відрізняється від загальноприйнятої синьою вертикальною смугою зліва. Вважається, що місто отримало цей прапор від короля Хайме I Арагонського, який 1238 року відбив Валенсію у мусульман. Ці кольори з того часу валенсійська спільнота використовує у символіці політичних партій, підприємств тощо. Ну і, звичайно, у символіці місцевих клубів – «Валенсії» та «Леванте».

Цього року «кажани» вирішили знову (а форма кольорів місцевого прапору виходить раз на кілька років) презентувати своїм вболівальникам червоно-жовто-синій комплект. Це був перший подібний досвід у компанії adidas, яка постачає левантійцям форму з минулого сезону – і, сподіваюсь, останній. Бо свою роботу адідасівці виконали жахливо.

З одного боку, дивишся на неї – і начебто все виглядає правильно. Як і у сеньєрі, у новій виїзній формі «Валенсії» спочатку йде синій колір, а потім і червоний з жовтим, як водиться, перпендикулярно синій смузі. Але! Звернемо увагу на дрібниці, які, як відомо, make the difference. Цьогорічна фішка adidas – комір та кінці рукавів у цяточку – виглядають ну зовсім ніяк у поєднанні з загальною кольоровою схемою форми. Не краще було б залишити червоний колір там, де йому й місце – у його смузі – та відмовитися від синіх вкраплень унизу, де він не потрібен? Було б ще ідеально прибрати фірмово-адідасівські три смуги на плечах, бо вони жовті відверто псують верх форми, але зрозуміло, що з цим нічого не поробиш (це ж символ компанії); тому максимум, що я можу запропонувати для вирішення цієї проблеми – зміна кольору смуг на такий само синій, що фігурує у верхній частині форми. Зміна коміра та позбавлення його червоного кольору та ненависних цяток також було б доброю справою.

Напевно, може здатися, що вимоги автора статті зависокі та насправді форма нічогенька. Тоді я пропоную вам подивитися на подібну форму, що її компанія Joma зробила для «Валенсії» кілька років тому):

А також подивитися на сеньєрську форму від Nike десятирічної давнини:

І зрозуміти, що adidas може й повинен робити краще. Провідний світовий виробник форми, як-не-як, має робити справді красиву форму, щоб її не можна було на рівних порівнювати з посміховиськом імені «Леванте»-luanvi та казати, що краще б адідаси  взяли ту саму ідею, що і для форми збірної Румунії

Другие посты блога

Все посты