Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольний дайджест/Ярмоленко – найголовніша легенда в історії збірної України

Ярмоленко – найголовніша легенда в історії збірної України

Автор — Volоdymyr Harets
4 июня 2022, 12:00
55
Ярмоленко – найголовніша легенда в історії збірної України

Коли Андрій Ярмоленко відкрив рахунок у матчі з Шотландією, статистичні портали зробили відповідний запис – це вже був його 45-й гол за збірну України. До, здавалося б, вічного рекордсмена Андрія Шевченка залишилося всього-на-всього три голи.

Була б красива історія, якби рекорд впав десь в теплому Катарі в грудні, правда?

Але історія не залежить від точності статистики. Майже ніхто без гуглу не зможе сказати, скільки голів забив той же Ліонель Мессі за кар’єру. Точно багато. Голи – важлива частина історичної спадщини для гравців атаки, але вони також лише один з її інструментів. А є ще купа критеріїв, які взагалі не можна викласти в окрему колонку досягнень – лідерські якості, самовіддача, вплив на команду, саморозвиток. 

І зараз той самий час, щоби саме на основі цих незримих критеріїв проговорити одну важливу річ. Незважаючи, пройде наша команда Вельс чи ні. 

Андрій Ярмоленко – найголовніша легенда збірної України за всю історію.

Тут важливо точно сформулювати. Так, Андрій Шевченко – найсильніший футболіст в історії України. Його титули, Золотий м’яч та тонна голів тільки підкреслюють, наскільки унікальним гравцем він був. Також Андрій Шевченко – знаковий тренер для збірної України. Гра команди в 2019 році – досі той ідеал, до якого варто прагнути наступним версіям збірної. 

Але історія Шевченка та саме збірної завжди мала незриму стіну. Шевченко-футболіст запалював в Європі, проте в моменти найбільших криз в збірній його впливу не вистачало, щоби врятувати ситуацію. Шевченко-тренер показав нам, що збірна може грати в позиційний футбол, але кінець цієї історії залишив неприємний присмак. Клубок протиріч – як і хороших, так і поганих – лише стає більшим і заплутанішим. 

У Ярмоленка історія зі збірною виходить простішою і складнішою водночас. 

Простішою, бо Ярмоленко вочевидь виступає в сильнішій команді, ніж це було протягом більшої частини кар’єри Шевченка. Після яскравого спалаху наприкінці 1990-х збірна всі нульові була трудовою командою, де результат ставився вище за гру. В нинішній версії є багато яскравих індивідуальностей, які можуть творити на полі. Андрій, звісно, один (а може й найголовніший) з них.

Складнішою, бо Ярмоленку треба витримувати вантаж відповідальності, який постійно росте в геометричній прогресії. Від різких вимог тягнути за собою збірну на пару з Євгеном Коноплянкою в момент, коли сам Андрій ледве-ледве позбувся звань «хлопчика зі 130 кілометра» та «я не футболіста». До моменту, коли в його справжню корисність для команди перед останнім чемпіонатом Європи вірили може декілька людей на всю країну. 

І ось що робить Ярмоленка справжньою легендою номер один – такий тиск лише надає йому сил. Які він повністю віддає заради цієї команди.

Вже давно позаду будь-які суперечки, хто сильніший футболіст – Ярмоленко чи Коноплянка (відповідь очевидна). Вже давно позаду звинувачення, що Андрій здатен на результат лише у внутрішньому чемпіонаті – його кар’єра в Європі хоч і вийшла неоднозначною, але точно там вистачає моментів, які викликали гордість за гравця. 

Вже ніхто і не згадає, що там було перед Євро. Тому що потім Ярмоленко вийшов на поле і зробив те, що і очікується від лідерів – забивав, віддавав передачі, витримував шалений темп гри зі своїми старими болячками та був постійно та у всьому прикладом для своїх партнерів. Стиснувши зуби відпрацьовувати в обороні проти молодших опонентів наприкінці матчів та обігрувати навіть в момент, коли вже катастрофічно не вистачає колишньої швидкості. Ярмоленко початку 2010-х був, можливо, ефектнішим гравцем, але зараз його ментальна сторона стала грандіозною.

Шевченко давав привід казати, що в клубі він викладається більше, ніж у збірній в прохідних матчах. Ярмоленко не залишає жодного шансу для таких балачок – збірна залишається його командою душі та серця, за яку він готовий боротися до перемоги. Він розпалить цей вогонь навіть у матчі проти умовного Сан-Маріно, що вже казати про сильніших суперників.

Тому немає різниці, скільки голів йому залишилося до рекорду Шевченка, поб’є він його чи ні. Залиште цю сторінку статистичним гікам, бо сам Ярмоленко вийде проти Вельсу і, як це вже стало традицією, видасть 100% себе задля перемоги і виходу на чемпіонат світу.

***

Він завжди проявляє себе, що і підтвердив в матчі із Шотландією. А ще не варто забувати, наскільки Андрій крутий і як людина. 

Не дивно, що саме він завоював третину всіх нагород «Лева матчу» після започаткування такої нагороди. Один з таких трофеїв він виставив на благодійний аукціон – нагорода буде з автографом футболіста, а в додаток до неї переможець отримає ігрову футболку 32-річного українця.

Вторговані кошти гравець спрямує на платформу United24, метою якої є збір благодійних внесків для відновлення України від руйнівних наслідків російського військового вторгнення.

Стартова ціна лота – 5 000 гривень. Наступний крок – 500 гривень. Аукціон триватиме в інстаграмі УАФ до 6 червня – ви також можете приєднатися заради допомоги Україні!

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты