Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/Роджер Банністер та його Еверест

Роджер Банністер та його Еверест

В 1957 році в легкій атлетиці справжнім підкоренням Евересту вважалось подолання чотирьох хвилинного рубежу на дистанції одна миля (1600 м). Багато спеціалістів сходились на думці, що це неможливо, але знайшовся сміливець, який довів зворотне.

Блог — Камон, ран!
6 марта 2018, 11:11
Роджер Банністер та його Еверест

В кожному виді спорту є своя вершина, яка колись була недосяжною або непідкореною. Своєрідним Еверестом у легкій атлетиці свого часу був чотирьох хвилинний рубіж на дистанції одна миля (1600 м). Звісно, це зараз вже легкоатлети починають задивлятись та пробувати здолати двогодинний рубіж на марафонській дистанції, а в далекому 1954 році це було справжнім проривом.

До речі, кількість людей, які спромоглись пробігти милю швидше чотирьох хвилин менша, за людей підкоривших Еверест.

Вперше це сталось 6 травня 1954 року на стадіоні Iffley Road в Оксфорді, де Роджер Банністер разом з Крістофером Шатавей та Крісом Брашером з команди ААА (Amateur Athletic Association) змагались проти бігунів з університету Оксфорда (Алан Гордон, Джордж Доуєл та Нейджел Міллер).

Щоб подолати чотирьох хвилинний рубіж Банністеру треба було бігти по 59’6 секунди на коло (400 м), в чому йому допомагав спочатку його партнер по команді Крістофер Шатавей, а після більш ніж половини дистанції вже Кріс Брашер, який перед останнім колом зійшов (про що було домовлено раніше) і Роджеру треба було зробити фінішне прискорення. Останні 400 м йому вдалось пробігти за 58’4 секунди та встановити світовий рекорд на дистанції однієї милі - 3’59.4.

Через два місяці під час змагань у фінському місті Турку цей результат був покращений майже на півтори секунди (3’58.00) австралійським легкоатлетом Джоном Ленді, який так само, як і Роджер мріяв про подолання чотирьох хвилинного рубежу.

Але найбільш драматичне протистояння між цими спортсмена відбулось на Іграх Британської Імперії 1954 року. 7 серпня на переповненому Empire Stadium практичного відразу після стартового пострілу Джон Ленді захопив лідерство, подолавши перше коло за 58’2 секунди. Банністер йшов другим практично до самого кінця, а на повороті перед фінішною прямою зміг обійти Ленді та фінішувати з часом - 3’58.8.

В тому ж році, Роджер виступив на Чемпіонаті Європи з бігу на 1500 м, де переміг з результатом 3’43.8 та встановив новий європейський рекорд. Це був останній забіг в його спортивній кар'єрі після чого він посвятив своє життя неврології.

3 березня 2018 року на 88-му році Роджер Банністер пішов з життя.

Його партнери по команді ААА, які допомогли Банністеру подолати чотирьох хвилинний рубіж, теж залишили вагомий слід в історії легкої атлетики. Крістофер Шатавей встановив світовий рекорд в бігу на 5000 м, а Кріс Брашер став Олімпійським чемпіоном 1956 року в Мельбурні та організував Лондонський марафон.

Другие посты блога

Все посты