Tribuna/Футбол/Блоги/Взгляд на Запад/Голанд, Ібрагімович, Погба – Райола зібрав ціле сузір’я топових клієнтів, для яких став більше, ніж просто агентом

Голанд, Ібрагімович, Погба – Райола зібрав ціле сузір’я топових клієнтів, для яких став більше, ніж просто агентом

Зірок вистачає на кілька команд.

Автор — Роман Темный
3 мая 2022, 21:54
4
Голанд, Ібрагімович, Погба – Райола зібрав ціле сузір’я топових клієнтів, для яких став більше, ніж просто агентом

Зірок вистачає на кілька команд.

Смерть Міно Райоли сколихнула футбольний світ. Померла людина, яку справедливо вважали одним з найкращих футбольних агентів світу. Та й то таке обережне формулювання – це скоріше умовність.

За медійною участю у справах своїх футболістів Міно був далеко попереду усіх інших, вибиваючи величезні контракти для своїх клієнтів, але при цьому не забуваючи і про власні солідні комісійні. Не дивно, що Райолі вдалося зібрати під своїм крилом ціле сузір’я гравців, з яких можна скласти одразу декілька потужних команд. При цьому багато з них відверто говорили про важливість Міно для їх життя.

Згадаємо найзірковіших клієнтів агента та як відносити з ним впливали на кар’єру футболістів. 

Джанлуїджі Доннарума

Італійський голкіпер – один із найяскравіших прикладів особливостей роботи Міно Райоли. Закріпившись в основі «Мілана» у юному віці, в 22 роки у Доннаруми постало питання продовження контракту з «росонері». І ось тут почалося найцікавіше. Виявилося, що клуб і гравець навіть близько не можуть порозумітися.

Не в останню чергу перепоною для цього стала позиція саме Райоли, який прагнув отримати великі комісійні при підписанні контракту (до 20 млн євро). Але і без того проблем вистачало – «Мілан» хотів довготривалий контракт на 5 років, Райола стояв на короткосроковому двохрічному, що дало би змогу невдовзі знов повернутися до переговорів, нового контракту, підвищення зарплати і нових комісійних. Зрештою, «Мілан» не пішов на вимоги гравця та його представника тож Доннарума у якості вільного агента переїхав до «ПСЖ». 

Не дивно, що така поведінка Доннаруми, який став зіркою у «Мілані», доріс до рівня гравця національної збірної, викликала жорсткий негатив з боку італійських вболівальників. Резонансний випадок стався в жовтні на матчі Ліги Націй між збірними Італії та Іспанії. Зустріч відбувалася в Мілані, місцеві вболівальники мали можливість висловитися на повну, що й зробили у вигляді баннера із образами на адресу воротаря, а також постійним освистуванням.

Райола не пройшов повз цю історію, назвавши таку поведінку щодо його клієнта ганьбою і дивувався, що «Мілан» не втрутився у цю ситуацію. «Хочете поговорити про погрози? Він когось убив? Наскільки я знаю, ні. Правда в тому, що «Мілан» не зміг втримати Доннаруму. Сумно, що частина фанатів критикує хлопчика, який не зробив нічого поганого. Його вина лише в тому, що він вільно зробив вибір». Саме так – лише бізнес і нічого особистого. 

Ерлінг Голанд

Райола побачив і оцінив Голанда ще за часів його виступів за «Мольде», а потім постійно осипав новрежця компліментами, порівнюючи його з великими чемпіонами на кшталт Кріштіану Роналду та іншого свого клієнта Златана Ібрагімовича. Разом з Голандом Райола витягнув для себе щасливий квиток, але довести справу до кінця так і не встиг.

Перехід у «Дортмунд» показав усю серйозність намірів агента щодо гравця – він вибив з клубу 10 мільйонів євро підйомних для батька Голанда. Не забув і про себе – 15 млн. Із самого початку виступів Голанда за дортмундську «Боруссію» стало зрозуміло, що Міно ні за що не зупинить кар’єру гравця у цьому топовому, безперечно, клубі, але все ж не першої величини. Постійно ходили розмови про зацікавленість «Реала» та «Барселони», сам же Райола їх вміло підігрівав, розмірковуючи про те, що у мадридців є гроші на такий трансфер, а от каталонцям, очевидно, буде складніше з фінансової точки зору. 

Останнім часом активно пішли розмови про перехід Голанда влітку до «Ман Сіті». Як завжди в таких ситуаціях, дуже складно оцінити, наскільки реально просунулися перемовини щодо переходу гравця. Інше питання – наскільки в них був залучений хворий Райола. Є вірогідність, що смерть агента може створити додаткові складнощі для трансфера Голанда цього літа, а це одна з найбільших інтриг міжсезоння. 

Златан Ібрагімович

Історія спільної роботи Ібри з Райолою сягає ще дуже раннього етапу кар’єри шведа, коли той перейшов до «Аякса». Відома історія про те, як агент повпливав на гравця, який недостатньо викладався на тренуваннях і замало думав про футбол, а після настанов від Райоли більш відповідально почав ставитися до своєї роботи і зміг вийти на новий рівень.

Співпраця Ібрагімовича та Райоли принесла їм дуже багато користі. Швед встиг пограти у трьох топових італійських клубах, з’їздив до «Барселони», «ПСЖ», «МЮ», в МЛС і повернувся в Європу, зібрав купу титулів. Чи сталося б це, якби Райола свого часу не порекомендував молодому гравцю продати «Порше» і купити замість нього «Фіат», а також сконцентруватися на тренуваннях – невідомо. Хоче не можна виключати, що ця історія все ж трохи прикрашена. 

Наразі 40-річний Ібра мчить до чемпіонства в Італії з «Міланом». Його контракт розрахований до кінця червня 2022 року, після цього ситуація залишається підвішеною, особливо після смерті Міно Райоли. За інформацією Tuttomercatoweb, є вірогідність, що після завершення кар’єри швед може приєднатися до агентства Райоли. Наразі після смерті Міно керівництво перейшло до його кузена Вінченцо. Очікується, що Ібра може отримати іміджеву рольу агентстві. 

Маттейс де Лігт

Зірка нідерландського захисника на повну засяяла після надвдалого виступу «Аякса» у Лізі чемпіонів, коли лише дивом вони не потрапили до фіналу. Лідерів тієї команди швидко розібрали гранди – пішов на підвищенні і де Лігт. Довго точилися розмови про «Барселону», але зрештою нідерландець опинився у «Ювентусі».

Проте прагнення Райоли прилаштувати де Лігта саме у «Барсу» на цьому не завершилося. Кар’єра у «Юве» складалася для де Лігта не зовсім тим чином, яким він прагнув. Помилок і критики вистачало, а Міно підливав масла у вогонь, регулярно підіймаючи тему можливого переходу де Лігта в інший клуб. У цьому контексті він згадував саме «Барсу». Навіть була інформація про особливий пункт у контракті нідерландця, згіодно з яким для «Барси» встановлювалася значно менше сумма відступних, ніж для інших – 75 проти 120. Але до конкретики так і не дійшло досі. 

Після смерті Райоли де Лігт написав дуже зворушливий лист прощання, у якому назвав агента своїм найкращим другом. Нідерландець написав, що Мiно був поганим хлопцем, який завжди був на його боці і заради нього йшов проти всіх. Саме ця риса багато в чому є визначальною для Райоли. Його могли не любити вболівальники та власники клубів, тренери та інші гравці, але для своєї клієнтів він залишався найкращим. 

Марко Верратті

Є у списку Райоли історії, коли попри тривалу співпрацю гравець залишається на місці, не змінюючи клуб. Таким є випадок Марко Верратті у «ПСЖ». Талановитий італієць став гравцем парижан ще у далекому 2012 році, перебравшись із «Пескари». За Верратті тоді ганялися усі топи Італії, але він поїхав з країни. Втім, цей перехід влаштував не Райола, з ним півзахисник почав співпрацю лише у 2017 році. До цього призвів конфлікт із колишнім агентом – Донато Ді Камплі. Той допустив не зовсім коректні висловлювання на адресу «ПСЖ», назвавши Верратті в’язнем паризького клубу, і заявляв про те, що його клієнт задоволений інтересом з боку «Барселони». 

Верратті довелося публічно вибачатися і спростовувати ці слова, а трохи згодом він припинив співпрацю із Ді Камплі. З ким міг почати співпрацю футболіст такого рівня, який виступає у суперклубі – звісно його наступним агентом став Райола. Проте до бурхливих змін у кар’єрі італійця це не призвело. Ба більше, можливості були, регулярно виникали чутки про можливе повернення до Італії. Але Райола наголошував на взаємній любові клуба та гравця і малоймовірності повернення на Апенніни. Власне, Верратті й досі в Парижі, контракт у нього до літа 2024-го. 

Поль Погба

Скандальний француз – один із діамантів Райоли. Вихованець «МЮ» в юному віці покинув Манчестер, і, звісно, до цього доклав руку Райола. Алекс Фергюсон згадував, що з першої ж зустрічі не зміг знайти спільної мови з агентом. Погба не продовжив контракт з англійським клубом і вільним агентом перебрався до «Ювентуса», де не просто створив собі ім’я, а й став одним з найкращих футболістів світу.

Потім було дороге поверення у «Манчестер», втім тріумфальним воно не виявилося ні для гравця, ні для клубу, але не для Райоли. Для агента ця угода на 105 млн євро стала, напевно, найгучнішою, у його кар’єрі. У Манчестері француз скандалив, не викладався на повну, видивав погані відрізки. Райола готував підгрунтя для повернення француза у Турин. Він не раз вкидав у інфопрострі заяви про те, що з «Манчестером» все скінчено, що Погба точно піде, що розмов про новий контракт не йде. 

«Манчестер» насправді очікує перебудова. Погба, йомвірно, має стати одним із тих, хто залишить команду. Його контракт з «МЮ» добігає завершення у червні. Варіантів на столі, за чутками, вистачало – «Реал», «Барселона», «ПСЖ», «Ньюкасл» – Райолі точно було б з кого обирати. Сам же він неодноразово казав про інтерес Поля повернутися в «Ювентус». Втім, усі пропозиції Погба планував розглядати вже після завершення сезону. Тепер йому доведеться робити це із іншим агентом, тому не факт, що вдасться досягти настільки ж смачних умов, які міг вибити Міно. 

Генріх Мхітарян

Схильність Райоли до брудних ігор задля досягнення мети у повній мірі виявилася в історії Генріха Мхітаряна. Вірменин розривав УПЛ у складі «Шахтаря», став найкращим бомбардиром першості і не приховував бажання піти на підвищення. «Шахтар» вміє рахувати гроші, а тому очікував серйозних пропозицій. Мхітарян, розуміючи, що влаштувати трансфер буде непросто, звернувся до найкращого у своїй справі – Райоли.

І почалося – дійшло до того, що з подачі агента Мхітарян, який не був схильний до публічності і скандалів, не приїхав на збори, підштовхуючи клуб для продажу. Зрештою, він перебрався до дортмундської «Боруссії».

Райола одразу відверто казав, що розглядає «Дортмунд» як проміжний етап на шляху вірменина до грандів. Загалом, так і сталося. Не можна сказати, що Мхітарян став зіркою першої величини, але з Райолою він перейшов до «МЮ», став гравцем «Арсенала» і нарешті доїхав до Італії в «Рому» (все ж не «Ювентус», в якому Міно так хотів його бачити).

Райола був близькою людиною для Мхітаряна, про що свідчить і запрошення на весілля. Наразі вірменин у підвішеному стані – контракт із «Ромою» завершується в червні, є інформація про бажання продовжити співпрацю, але без конкретики.

*** 

Це далеко не всі зіркові клієнти, з якими працював Райола. Серед них такі гучні прізвища, як Недвед, Балотеллі, Де Врей, Романьолі, Мойзе Кін та десятки інших. Погляньте, як би могла виглядати команда із зіркових гравців Райоли, що нині продовжують професійну кар’єру.

І це лише вершина айсберга. Пропонуйте ваші варіанти, хто міг би також бути в складі, у коментарях. Повний список клієнтів Райоли можна оцінити тут

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты