Tribuna/Футбол/Блоги/Умовно кажучи/Flower of Scotland. Дещо про шотландський клубний футбол.

Flower of Scotland. Дещо про шотландський клубний футбол.

Вадим Скічко розповідає про поступовий підйом Глазго Рейнджерс з нижчих ліг, унікальну ситуацію у шотландському Чемпіоншипі та чому Шотландія, принаймні цієї осені, залишиться частиною Великої Британії.

Автор — Вадим Скічко
12 июля 2014, 20:23
7

У назві використано дуже популярну патріотичну шотландську пісню, яку можна почути на спортивних змаганнях за участі шотландських національних команд. Для прикладу – початок матчу відбору на Євро-2012 між Шотландією та Іспанією. 

Квітка шотландського футболу помітно прив’яла після того як 2012 року багаторазовий чемпіон, Рейнджерс з Глазго, опинився у четвертому за рівнем дивізіоні (Шотландська третя ліга).  Рейнджерс потрапили під адміністрацію не миттєво – ще наприкінці 2000-их клуб серйозно вліз у борги і підсумкова фінансова катастрофа була лише наслідком необачних витрат і проблем із британською податковою інспекцією.  

Попри це Джерс крок за кроком, поступово, прямують до еліти. Вони вже виграли Третю та Другу ліги, на черзі Чемпіоншип. «Вболівальники дуже допомогли клубу», - згадує працівник офіційного магазину Рейнджерс на ім’я Енді. «Уявіть, на першу гру у Третій лізі був майже повний Айброкс! Майже 50 тисяч глядачів!», -  з гордістю каже він. Власник крихітної їдальні, що розташована за якихось 200 метрів від Айброкса, домашнього стадіону Рейнджерс, парирує:  «Коли Джерс були на коні, вболівальники тисячами валили на Айброкс, зараз цього нема», - жаліється він і продовжує: «фокус у тому, що вони продали 35 тисяч річних абонементів і записують відвідуваність на цьому рівні, хоча навіть половина, з тих що придбали ці абонементи, не відвідує стадіон». Так чи інакше, про популярність Рейнджерс, незалежно від рівня футбольної ліги де вони грають, свідчить історія від Енді. «Щойно ми опинилися внизу футбольної драбини, клуб випустив партію шаликів ціною у десять фунтів, гроші від продажу яких мали повністю піти на фінансову підтримку клубу та його існування у післяадміністраційних умовах. І знаєте що? Усю партію було розкуплено у лічені дні, а це не одна тисяча екземплярів», - пишається він.

Фінансові проблеми – основний головний біль не лише футболу, а й усього побуту жителів Шотландії. «У людей тут немає грошей», - запевняє власник їдальні.

2008-ого він грав проти Зеніта у фіналі Кубка УЄФА, а вже за 4 роки грав у шотландських селах у четвертій за престижністю лізі країни.

Окремо хотілося б згадати гравця Рейнджерс Лі МакКалоха. Особисто мені він запам’ятався виступами у АПЛ за Уїган, де встиг відіграти понад 200 матчів. Впродовж семи років і донині МакКалох гравець Джерс, капітан і жива легенда клубу який пережив справжній злет і падіння з командаою з Глазго. 2008-ого він грав проти Зеніта у фіналі Кубка УЄФА, а вже за 4 роки грав у шотландських селах у четвертій за престижністю лізі країни. Справжній приклад вірності клубу.

 Так само як і Джерс, минулоріч потрапив під адміністрацію Хартс. Той самий Хартс Володимира Романова став черговою фінасовою жертвою у шотландському футболі. «Завдяки» адміністрації з едінбургців було знято 15 очок і ще задовго до кінця минулого сезону стало зрозуміло – Хартс покине шотландську Прем’єр-лігу. Разом із тим інший клуб з Едінбурга, Хайберніан, драматично, у серії післяматчевих пенальті, поступився у плей-оф за право залишитися у Прем’єр-Лізі на сезон 2014/15. «Хоч я вболіваю за Хібз, але вважаю що вони зараз цього заслуговують. Гра Хайберніана – це не рівень еліти», - погоджується Ніл, працівник фірмового магазину зелено-білих.

Це буде сезон який надовго увійде у історію нашого футболу. Селтік виграє Прем’єр Лігу з перевагою у 30 очок, але кому це цікаво? Зате у Чемпіоншипі справді буде на що подивитися

Отже майбутній сезон буде унікальним для Шотландії. Неймовірний збіг обставин дарує нам у сезоні 2014/15 справжнє видовище у 1 лізі. За право виходу до Прем’єр Ліги змагатимуться три з чотирьох найпопулярніших клубів країни: Рейнджерс, Хартс і Хайберніан. Їх троє, а місць лише два. Крім того, вперше у історії шотландського футболу, кількість чемпіонств у команд з Чемпіоншипа вища за колег з Прем’єр-Ліги - 64 проти 53. «Це буде сезон який надовго увійде у історію нашого футболу. Селтік виграє Прем’єр Лігу з перевагою у 30 очок, але кому це цікаво? Зате у Чемпіоншипі справді буде на що подивитися», - продовжує Ніл.

18 вересня у Шотландії відбудеться референдум щодо приналежності цієї країни до Об’єднаного Королівства.  Майже усі опитані мною шотландці висловилися проти негайної незалежності та відділення від союзу з Англією, Вельсом і Північною Ірландією. «99% вболівальників Рейнджерс голосуватимуть проти незалежності, хоча я знаю кількох хлопців які голосуватимуть «за», - каже Енді з Глазго. Станом на липень цього року, за даними «Бі-Бі-Сі», 46% шотландців готові віддати голос за збереження своєї країни у складі Об’єднаного Королівства, 41% голосуватимуть за незалежність, а 13% ще не визначилися зі своїм рішенням.

Основна перешкода на шляху до омріяної віками незалежності залишаються ті ж таки фінансові негаразди у Шотландії. Чи то Глазго, чи Інвернес, чи Едінбург, чи маленькі міста на кордоні з Англією – мої співрозмовники завжди посилалися на слабку та несамостійну економіку Шотландії та на стрибок тарифів і падіння рівня життя у разі прощання з Великою Британією.

 У пісні Flower of Scotland є такі рядки:

O flower of Scotland 

When will we see 

Your like again

Коли ми побачимо Квітку Шотландії залежить і від референдуму про незалежність і від результатів у шотландському Чемпіоншипі, який стартує 9 серпня. А вже наступного дня на Айброксі зіграють Рейнджерс і Хартс.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Прощавай, Болейн!
5 января 2016, 18:40
4
Все посты