Tribuna/Футбол/Блоги/Замітки про футбол/Позиція УЕФА нам не допомагає. Що змінити?

Позиція УЕФА нам не допомагає. Що змінити?

Воєнний стан Україна ввела для самозахисту, а в рішеннях УЕФА виглядає так, наче ми на когось напали. Це потрібно змінити

Автор — Serhiy Herts
2 декабря 2018, 11:44

28.11 в Україні почав діяти воєнний стан в окремих областях. Різниця в тому "що було і стало" - тепер є юридичний документ.

І для багатьох держав/організацій/компаній і т.д. є стандартизовані правила, що автоматично включаються при запровадженні такого юридичного статусу.

Тепер щодо футболу. Як відреагувала головна футбольна організація в Європі? УЕФА заборонила проведення змагань в перелічених регіонах.

Воєнний стан тільки почав діяти, а Україна отримала:

  • Заборону проведення матчу Ворскла-Арсенал у Полтаві. Перенесли у Київ.
  • У Полтаві скасовано сотні бронювань, місцевий бізнес недоотримає можливість заробити на ажіотажі навколо матчу.
  • Скасування футзального поєдинку в Запоріжжі між Україною і Португалією.
  • Ліон звернувся до УЕФА щодо переносу поєдинку з Харкова, а можливо і взагалі з України.
  • У Харкові, зокрема в готелі "Суперіор", іноземці і делегації почали скасовувати бронювання на період воєнного стану.

Загалом тенденція зрозуміла. Україна отримала 2 проблеми:

  • Репутаційна. В Україні війна, їхати туди не можна.
  • Економічна. Місцевий бізнес недоотримує суттєві надходження від проведення міжнародних поєдинків.

На фоні цих подій "трохи" дивує пасивна позиція ФФУ, яка в публічній площині поки обмежилась лише кількома прес-релізами - і це за 7 днів. Можливо працюють кулуарно, результат побачимо у рішенні щодо місця проведення Шахтар-Ліон.

Але найголовніше - це аргументація рішення від самої УЕФА. Якщо почитати про причину, то в непоінформованих людей складеться враження що Україна сама винна, бо ввела собі воєнний стан. З ким воюємо? Незрозуміло. А може то ми на когось напали…

Так от. На 5 році війни ми вже побачили всю "дієвість" європейської підтримки Україні. Різких рішень від них не дочекаєшся. Тому про виключення російських клубів з УЕФА поки мова не йде. Але якщо взяти дипломатію, то там є одна суттєва допомога - декларативні заяви і юридичні документи без чітких зобов'язань європейські структури (ЄС, ПАРЄ, ОБСЄ і т.д.) приймають справно. Росія агресор, окупований Донбас, анексований Крим - такі формулювання в документах приймаються чи не щомісяця. А от у футболі цього немає.

Що нам потрібно?

УЕФА в прес-релізах щодо України повинна перед рішеннями щодо відміни матчів/переносу і т.д. вказувати причину, приблизно такого змісту:

"У зв'язку з агресією РФ, яка розпочалася у 2014 році, і привела до анексії Криму та окупації Донбасу (рішення ЄС номер 0001 і ООН від 15.03.2014 р.), в Україні введено воєнний стан в окремих регіонах. Відповідно до регламенту УЕФА проведення матчу в регіонах з таким станом неможливе, до отримання додаткових рішень від спеціального комітету УЕФА".

Чи реально?

Так. Вже вище навів приклади, що це працює у більш політично складних організаціях Європи. Це не вимагає фінансових затрат чи організаційних рішень від УЕФА.

Для чого?

Перша причина - інформаційна. Ми захищаємось, і Україна не повинна нести репутаційні втрати від того, що нападають на нас. Друга - економічна. Прийде час, коли Україна зможе компенсувати у агресора економічні збитки, зокрема і у футболі. Чим більше буде юридичних документів - тим краще.

Хто може зробити?

Ініціатива повинна йти від ФФУ, оскільки вони єдиний орган, що може піднімати такі питання в УЕФА. Без проактивної позиції з нашої сторони ми навряд чогось досягнемо. І звичайно потрібно підключати для посилення позиції МЗС/президента/депутатів ВРУ.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов