Tribuna/Покер/Блоги/Pokerbet/Головні підсумки 2023 року у світі покеру
Спецпроєкт

Головні підсумки 2023 року у світі покеру

Нова хвиля покерного буму, перемоги українців на турнірах WSOP та EPT, новий чемпіон світу, рекордні призові та багато іншого

Блог — Pokerbet
30 декабря, 22:05
Головні підсумки 2023 року у світі покеру

Наближається до свого завершення 2023 рік. Рік, який у покері запам'ятався новими рекордами та значним зростанням популярності гри. Майже всі турніри оновили свої рекорди по кількості учасників та сумам розіграних призових. Прийняли участь в цьому бумі і спортсмени з України, які здобували високі результати та трофеї як у «живих» турнірах, так і в онлайні.

Про те як саме все відбувалось та які саме успіхи здобули наши покеристи Tribuna.com і бренд Pokerbet вирішили розповісти у цьому підсумковому матеріалі.

Один із найуспішніших WSOP в історії українського покеру та інші досягнення

Вже на старті 2023 року наші покеристи продемонстрували, що цього року Україна та український прапор будуть невід'ємними частинами фінальних протоколів усіх головних змагань з турнірного покеру. Так вже в перші місяці покеристам з України вдалось здобути 8 перемог, 23 фініші у топ-10 та понад $5 000 000 призових.

Наші гравці відзначалися на етапах PCA на Багамах, на EPT у Парижі, Estrellas Poker Tour у Мадриді, а також на етапі WSOP Circuit у Чехії. Саме на останньому турнірі Денис Федоренко здобув перший знаковий трофей року - перстень WSOP.

Але це була лише розминка перед головною подією року - WSOP 2023. Турнір, який прийнято називати неофіційним чемпіонатом світу з покеру, став одним з найкращих в історії загалом і одним із найуспішніших для українських гравців.

Цього року в Лас-Вегасі прапор України гідно представляли близько півсотні спортсменів та спортсменок, які зуміли оформити понад 140 попадань у призові зони та близько $5 000 000 призових виплат. Але серед усіх цих досягнень головними хайлайтами виступу наших покеристів стала перемога Вадима Шлеза у турнірі з лімітного Холдему та 5-те місце Руслана Прідріка у Main Event.

Цього літа вперше в історії в хедз-апі браслетного турніру Світової серії зійшлися два українські покеристи. Харків'янин Вадим Шлез та черкащанин Ростислав Сабіщенко вирішували кому з них дістанеться титул чемпіона в Event #7: $1 500 Limit Holdem. Для обох покеристів це була перша нагода виграти заповітний трофей – браслет WSOP. У підсумку перемогу здобув досвідченіший Вадим Шлез.

Також історичним виявився і результат Руслана Прідріка, який він показав у головному турнірі року - Main Event. Руслан зумів не лише стати першим українцем за останні 5 років, який вийшов на фінальний стіл мейну, але й встановив новий найкращій результат серед наших гравців у цьому турнірі. Прідрік посів 5-е місце, перевершивши результати Антона Макієвського (8-е місце в 2011) та Артема Металіді (8-е місце в 2018).

Загалом же на рахунку українских покеристів 1-🏆, 1- 🥈, 3-🥉 та ще 5 потрапляннь у топ-10 турнірів WSOP 2023.

Друга половина року пройшла дещо не так яскраво, але все одно наші спортсмени зуміли проявити себе. Так 34-річний харків'янин Володимир Дрокін став чемпіоном EPT здобувши перемогу в турнірі Event #31: €2 000 No Limit Hold'em, а Назар Бугайов зупинився за крок від ще одного браслету WSOP. Він посів друге місце у турнірі WSOP Paradise Millioner Maker.

Переможні результати українців в онлайн-покері

Окрім офлайн-турнірів в покері не менш важливим є онлайн-покер. І тут також є чим похвалитись українським покеристам. Успішний старт сезону підтримав найкращій покерист України 2022 року - Андрій Любовецький. Він здобув перемогу у престижному турнірі Super MILLION$ Main Event. Трохи згодом цей же результат вдалось повторити і Андрію Новаку.

Успішним став і 22-й чемпіонату світу з онлайн-покеру WCOOP, де було проведено 340 турнірів з різних покерних дисциплін. І в 18 з цих турнів перемогу святкували гравці з України

Зокрема, в один із заключних змагальних днів відзначився Ігор Гула, який здобув титул у одному з трьох Man Event по грі в пот-лімітну Омаху. Перемогами встигли також відзначитись українські покерні професіонали Андрій Новак та Роман Романовський. При цьому останній виграв одразу два турніри WCOOP 2023.

Взагалі ж Україна у підсумку посіла четверте місце у своєрідному національному заліку чемпіонату, пропустивши вперед лише покеристів із Австрії, Великої Британії та Бразилії.

У онлайн-версії WSOP повністю під українським прапором пройшов турнір $210 Mystery Millions WSOP Online. Браслетна подія зібрала 51 211 входів та призовий фонд у розмірі $10 242 200. При цьому за фінальним столом зіграло одразу три гравця з України: Юрий Олійник став переможцем турніру, Ігор Гула зайняв 3-те місце, а Олександр Пустовий фінішував четвертим.

Це була епічна подія і епічний фінал для українського покеру, який приніс у наш залік другий браслет WSOP за рік і тепер Україна посідає 12-те місце у рейтингу найуспішніших країн світу з покеру:

  • 1. США - 1483
  • 2. Канада – 83
  • 3. Англія – 61
  • 4. Німеччина – 59
  • 5. Франція – 40
  • 6. Австралія – 33
  • ...
  • 10. Італія - 18
  • 10. Швеція -18
  • 12. Україна – 15
  • 12. Іспанія – 15

Новий чемпіон світу та рекордна Світова серія

Що стосується світового покеру то головним словом 2023 року стало слово - «рекорд». У 2023 році покер знову відчув початок того, що 20 років тому увійшло в історію під терміном «покерний бум». І якщо тоді хвилю популярності викликав сенсаційний успіх Кріса Манімейкера на WSOP Main Event, то зараз якусь конкретну причину різкого росту популярності покера назвати складно, але факт в тому, що за грою стало стежити більше людей, а в турнірах реєструватися більше учасників.

Так за рік були оновлені рекорди з кількості гравців у турнірах майже на всіх етапах Європейського покерного туру. А кульмінацію цього феномена стала Світова серія покеру.

Цього літа WSOP побила майже всі найважливіші рекорди, що трималися до цього багато років. І насамперед це рекорди щодо масовості участі гравців. Майже кожен другий турнір оновив власний рекорд з відвідуваності, а головним став новий рекорд за кількістю учасників Main Event. У 2006 році в цьому турнірі зареєструвалося 8 773 гравці, і цей показник вважався захмарним. Але в 2023 року в головній події серії прийняло участь 10 043 покеристи.

Ще одним рекордом, який щоправда був досягнуто не без скандалу, став розмір призу за перше місце у WSOP Main Event. Цього року чемпіон світу з покеру отримав рекордні $12 100 000 призових. Ці гроші дісталися американцю Даніелю Вайнману, який і став новим чемпіоном світу з покеру.

Ну а легендарний Філ Хельмут на WSOP 2023 оновив власний світовий рекорд за кількістю виграних браслетів Світової серії покеру. Тепер цей показник дорівнює 17 трофеїв WSOP.

Закінчувався 2023 рік відповідно - рекордною подією WPT World Championship. ​Серія World Poker Tour гучно увірвалася до 2023-го року оголосивши про проведення турніру з найбільшим призовим фондом у історії - $40 000 000. Таким чином серія намагається кинути виклик домінуванню WSOP у світовому покері і стати головним світовим змаганням з покеру у світі.

Але поки що перша спроба конкурувати виявилась невдалою. Турнір WPT World Championship не зумів зібрати достатню кількість учасників, щоб покрити оголошену гарантію в $40 000 000. Оверлей склав близько $2 500 000. Але керівники серії не збираються відступати від свої планів і вже оголосили про розклад на 2024 рік, де окремо варто звернути увагу на перший етап світового покеру в історії, який пройде на круїзному лайнері.

Як почував себе покер в Україні у 2023 році

Незважаючи на всі обставини покер в Україні продовжував своє життя у 2023 році. Серед головних подій року стали проведення Чемпіонату та Кубка України зі спортивного покеру та запуск онлайн-платформи Pokerbet.

Чемпіонат та Кубок України зі спортивного покеру, який проходив з 13 по 26 листопада, був організований Всеукраїнською федерацією спортивного покеру за підтримки Міністерства молоді та спорту України та в партнерстві з Федерацією професійного спортивного покеру України. Змагання проходили у змішаному форматі: відбіркова частина турнірів проходила в онлайні, а фінальні частини догравали вже в офлайні в Києві.

Усього у турніри серії було зареєстровано 504 входи, а переможці та призери розіграли між собою призовий фонд у ₴2 978 000.

Найбільша частина призових серії припала на головну подію - Main Event чемпіонату України. Тут було розіграно ₴1 060 000, а переможцем та новим членом збірної України зі спортивного покеру став 🏆Максим Лобода - минулого року він відзначився перемогою у Кубку України. А володарем Кубку України став 🏆Євген Ященко (Бердичев).

Євген доречи став також головним переможцем офлайн серії Pokerbet Live, яку майже одразу після свого запуску провів бренд Pokerbet. На турніри серії, яка також проходила в Києві, з’їхались прихильники покеру зі всіх куточків України. За столами зібрались гравці зі Львова, Житомира, Дніпра, Запоріжжя, Черкас та інших міст. Всього в турнірах прийняло участь кілька сотень гравців, а переможцем став, як вже і казали, Євген Ященко.

Але крім рекордів, турнірів та іншого світ покеру пережив у 2023 році і ще одну подію. 14 травня, на 90-му році життя, не стало легенд та справжнього «хрещеного батька» покеру Дойла Брансона.

Дойл Брансон був відомий як один із найбільш легендарних гравців в історії покеру з кар'єрою, що налічує майже сім десятиліть. У покер Брансон прийшов у 60-х роках і з того часу став одним із найтитулованіших гравців в історії гри. Серед його головних досягнень дві перемоги у WSOP Main Event та друге місце в історії за кількістю браслетів Світової серії. Також Брансон став першим покеристом у світі, який заробив $1 000 000 призових за кар'єру. 

У 1978 році Брансон опублікував книгу «Супер Система», в якій розкрив ряд секретів своєї професійної майстерності, яка з часом стала настільною книгою для багатьох майбутніх зірок покеру. 

Саме таким видався 2023 рік. Він був складним, не простим, але попри все нашим гравцям вдавалося демонструвати гарні результати та досягати успіхів на міжнародній арені. Сподіваємось, що 2024 з точки зори спортивних результатів стане ще більш успішним. Ну, а зі своєї сторони Pokerbet продовжить підтримувати український покер та українських покерістів.

Другие посты блога

Все посты