Tribuna/Футбол/Блоги/Аналітика як стиль життя/Ліга Конференцій, втрата путівки в груповий етап ЛЄ. Що чекає українські клуби наступного єврокубкового сезону?

Ліга Конференцій, втрата путівки в груповий етап ЛЄ. Що чекає українські клуби наступного єврокубкового сезону?

Детально про створення Ліги Конференцій та реформу ЛЄ

Автор — Андрій Смик
19 марта 2021, 13:35
8
Ліга Конференцій, втрата путівки в груповий етап ЛЄ. Що чекає українські клуби наступного єврокубкового сезону?

Вчорашні поразки "Динамо" та "Шахтаря" завершили потуги українських клубів у цьому сезоні єврокубків. Важкий, проте цікавий похід у групові етапи запам'ятався своєю непередбачуваністю, було достатньо як неочікуваних звитяг (перемоги "Шахтаря" у матчах з "Реалом", тріумф "Зорі" над "Лестером"), так і не менш спонтанних провалів (погром від "Борусії" Гладбах). Виступ в плей-оф залишив куди менше радісних спогадів. Отож, настав час перегорнути сторінку та заглянути, що очікує нас наступного сезону.

Сезон 2021/22 започаткує в європейському футболі серію змін. Вперше з минулого століття буде розіграно одразу 3 єврокубкові турніри. В компанію до Ліги Чемпіонів та Ліги Європи долучиться новостворена Ліга Конференцій. Це допоможе підвищити статус Ліги Європи, а також дозволить більшій кількості клубів брати участь у основних етапах міжнародних змагань. Отже, про все по порядку.

Ліга Чемпіонів

Уже відомо, що Україна залишиться без прямої путівки в груповий етап ЛЧ в сезоні 2022/23. На щастя, наступного року все буде без змін, бо розподілятись місця в єврокубках будуть згідно таблиці асоціацій УЄФА 2020 року (тобто враховуватимуться результати з сезону 2015/16 по 2019/20), де Україна розташовується на 9 сходинці. У структурі проведення Ліги Чемпіонів різких змін також не передбачається, тож зафіксовуємо:

Чемпіон України потрапляє одразу в груповий етап ЛЧ

Срібний призер УПЛ розпочинає з 3 кваліфікаційного раунду ЛЧ

Ліга Європи

В наступному сезоні формат Ліги Європи зазнає значних змін, спричинених появою Ліги Конференцій. Насамперед, зменшиться кількість учасників групового етапу (з 48 до 32), а отже і система відбору. Кваліфікація розпочнеться одразу з третього раунду, у якому візьмуть участь бронзовий призер 15 асоціації (Чехія) та 13 команд, що вилетіли в 2 відбірковому турі ЛЧ (3 в основному шляху і 10 в шляху чемпіонів). Далі, переможці цих пар разом із володарями кубків/бронзових нагород 7-14 асоціацій (України в тому числі) та невдахами 3 раунду кваліфікації ЛЧ складуть 10 пар плей-оф, у яких і визначиться ще 10 учасників основного етапу Ліги Європи. Підсумовуємо:

Переможець Кубку/3 місце УПЛ стартує в раунді плей-оф Ліги Європи

Зазнала змін і система виходу з групи. Тепер переможці груп ЛЄ отримають путівку напряму в 1/8 фіналу, а клуби, що посядуть 2 місце зіграють у стикових матчах з командами, що зайняли 3 місце в групі ЛЧ. Також, єврокубковий сезон не завершиться навіть для тих, хто фінішує третім в основному раунді ЛЄ, адже вони продовжать виступ в Лізі Конференцій.

Ліга Конференцій

Сезон 2021/22 стане першим для новоствореної Ліги Конференцій УЄФА. У цьому турнірі загалом візьмуть участь 184 команди, розподілені згідно вищезгаданої таблиці асоціацій. Відбір включає в себе 3 раунди кваліфікації. Українські клуби стартуватимуть таким чином (за умови, що в кубку перемогла команда, яка вже кваліфікувалась в ЛЧ через чемпіонат):

4 місце УПЛ потрапляє в 3 раунд кваліфікації Ліги Конференцій

5 місце УПЛ розпочинає з 2 раунду кваліфікації Ліги Конференцій

Також, потрібно зазначити, що участь в груповому етапі ЛК візьмуть 10 команд-невдах плей-оф ЛЄ. Система виходу з групи така ж, як і в реформованій ЛЄ (8 переможців груп виходять в 1/8, а клуби, що посядуть 2 місце зіграють у стикових матчах з командами, що зайняли 3 місце в групі ЛЄ).

Тож, залишається сподіватись, що команди з 3-5 сходинок УПЛ зможуть проявити себе в єврокубках з найкращої сторони.

Фото: football.ua, footballua.tv

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты