Прев'ю. Іспанія - Україна

Після довготривалої перерви продовжується відбір на Євро-2016. Україну очікує надважкий матч, один з ключових на цьому відборі. Що наразі мають суперники перед грою?

26 марта 2015, 20:34
2

Після довготривалої перерви продовжується відбір на Євро-2016. Україну очікує надважкий матч, один з ключових на цьому відборі. Що наразі мають суперники перед грою?

У збірних України та Іспанії однакове турнірне положення - зіграно чотири гри: перемоги над Білоруссю, Македонією та Люксембургом та поразка від Словаччини. Отже, обом командам потрібна перемога: Іспанії, щоб закріпити перевагу над Україною, та спробувати наздогнати Словаччину, в України – піднятись вище у турнірній таблиці.

Україна

Старт команди у відборі важко назвати успішним – Україна перемогла в тих матчах, в яких зобов’язана була перемагати, а у домашній зустрічі не змогла навіть заціпитися за очки зі словаками. Але Україна вже була у похожому становищі два роки тому. Всі пам’ятають, що зимою 2013 перед  зустріччю з поляками майже всі вже махнули рукою на збірну, і ніхто навіть не міг уявити, що наша збірна зіграє хоча б у стикових матчах? Тож не все ще втрачено, а група, в якій українці були на відборі до ЧС-2014 була важча, ніж ця.

Склад

Фоменко вже два роки очолює збірну, і за цей час він зарекомендував себе консерватором. Так, він визиває багато нових гравців на кожен збір команди. Але це все «для галочки». Україна постійно грає одним й тим же складом вже два роки, серед новачків хоча б якусь практику стали отримувати Степаненко, Сидорчук та Ковальчук. Не будемо забувати, що саме при Фоменко дебютували в офіційних зустрічах Федецький та Шевчук. Але все-таки одна «людина Фоменка» не буде брати участь у завтрашній зустрічі – це Едмар, якого навіть не визвали. Вся справа в бунті гравців Металіста, серед яких був і наш натуралізований бразилець. З одного боку склад дуже зіграний, але з іншого ми бачили, що трапилось півтора роки тому в другій зустрічі з Францією.

В воротах безсумнівний перший номер збірної Андрій  П’ятов. Фланги захисту займуть Федецький та Шевчук, справа та зліва відповідно. З центром захисту питань більше, адже у нас три гравці на дві позиції: Ракицький та Кучер з Шахтару, та центрбек Динамо Хачеріді. Так, Хачеріді лише недавно відновився, але всі бачили як він розправився з Лукаку? Вважаю, що Михайло Іванович довіриться перевіреній у збірній зв’язці Кучер – Хачеріді.

В опорній зоні повинен зіграти капітан Дніпра Ротань. Знаючи консерватизм Фоменка не слід очікувати Сергія Рибалку (але хотілося б). Отже вибір між досвідченим Тимощуком та Степаненком. Зважаючи на те, що Анатолій останнім часом не має стабільної ігрової практики очікується вихід руйнівника з Шахтару. З флангами півзахисту все зрозуміло – Ярмоленко та Коноплянка ще на років п’ять буду вважатись безсумнівно основними гравцями. Під нападником очікується наш «голландець» Денис Олійник. Денис став основним гравцем Вітесса, п’ятої команди чемпіонату Нідерландів, зіграв в цьому сезоні вже 26 ігор та нагадує себе ще у формі Металіста. Наразі нікого кращого за нього на цій позиції нема.

Остання дилема Зозуля чи Кравець? Обоє гравці на протязі матчу виконують багато чорнової роботи: навантажують захист суперника, пресингують, відбирають м’ячі. Зозуля - гравець основи в збірній, але Кравець у цьому сезоні набагато більше забиває – це ж пряма робота нападника. Віддам свою перевагу все ж Зозулі, пам’ятаючи про те, як Фоменко не любить тасувати склад.

Іспанія

Все що було сказано в передмові про Україну відноситься і до Іспанії. Такий самий невдалий старт відбору (навіть поганіший, зважаючи на різницю в очікуваннях вболівальників від результатів власної збірної), такий самий консервативний тренер. Болюча поразка іспанців на ЧС-2014 показала, що іспанців можна і треба перемагати, що до їх стилю гри вже знайдено ефективну протиотруту. В прогнозуванні складу проти України потрібно відштовхуватися від складу проти Словаччини – важливі матчі проти прямих суперників в групі.

Тоді вийшов такий склад : Касільяс – Альба, Альбіоль, Піке, Хуанфран – Коке, Бускетс – Іньєста, Фабрегас, Сілва – Коста.

Склад

Проблеми з вибором сильнішого гравця на позиції починаються вже голкіпера. Досвідчений капітан команди Касільяс проти молодого, але дуже талановитого Де Хеа, який зіграв за націонал всього три матчі. Скоріш за все, Дель Боске поставить на досвід, і ворота буде захищати Касільяс.

У центрі захисту зіграють безальтернативна пара Рамос-Піке. Лівий фланг буде захищати гравець Барселони Альба. А от з вибором гравця на правий фланг є питання: Карвахаль чи Хуанфран? Карвахаль в останній час став одним з кращих латералей в світі, проте в захисному плані Хуанфран кращий і досвідченіший.

В опорній зоні буде грати один з кращих опорників в світі Серхіо Бускетс. Новина про те, що він вже відновився після травми – погана для України. Поруч з ним, напевно, зіграють Коке та Іньєста. Також в розпорядженні Дель Боске є Фабрегас, але у 2015 році він не схожий на себе восени.  

Не буде брати участь у зустрічі травмований Дієго Коста, наразі кращий нападник іспанців (хоча поки що не дуже добре розуміючий стиль гри Іспанії). Замінить його Альваро Мората, який в останній час став основним гравцем Ювентусу. По флангам атаки розташуються Іско та Давід Сілва.

Орієнтовні склади:

Іспанія: Касільяс – Альба, Піке, Рамос, Хуанфран – Бускетс – Іньєста, Коке – Іско, Мората, Сілва.

Україна: П’ятов – Шевчук, Кучер, Хачеріді, Федецький – Ротань, Степаненко – Коноплянка, Олійник, Ярмоленко – Зозуля.

Прогноз : 1-1

Два роки тому Іспанія вдома зіграла внічию з фінами. Виникає питання, чим ми гірші? Настрій в команді відмінний, після проходу Дніпра та Динамо в 1/4 Ліги Європи, втрачати українцям нічого, все ж таки рівень гравців Іспанії значно вищий. Отже, з мотивацією на матч проблем не виникне. Сподіваємось, що завтра Україна покаже свої найкращі якості і заробить такі важливі пункти у турнірній таблиці.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Превью. Динамо-Генгам
26 февраля 2015, 13:03
1
Нефутбольные моменты
23 февраля 2015, 19:13
4
Все посты