Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Жіночі команди у клубах УПЛ: за приклад взяли Італію, у нас був досвід «Львова»

Жіночі команди у клубах УПЛ: за приклад взяли Італію, у нас був досвід «Львова»

В українському футболі готують ноу-хау.

Автор — Ірина Козюпа
8 марта 2020, 23:16
16
Жіночі команди у клубах УПЛ: за приклад взяли Італію, у нас був досвід «Львова»

В українському футболі готують ноу-хау. 

За приклад взяли Італію

5 березня виконавчий комітет УАФ затвердив 4-річний амбіційний план з розвитку жіночого клубного футболу в Україні. Пояснюємо, як це працюватиме.

Вся суть стратегії у тому, що професійні клуби УПЛ та ПФЛ до сезону 2023/2024 повинні мати у своїй структурі жіночі команди або співпрацювати з ними.

Реформа триватиме поступово і розпочнеться вже з наступного сезону. Перший крок – клуби УПЛ та першої ліги мають зареєструвати не менше 20 футболісток до 16 років. У сезоні-2021/22 вже потрібно зареєструвати не менше 30 футболісток до 17 років та підписати угоду про співробітництво з жіночою командою або мати її у структурі клубу.

На сезон 2020/21 діятимуть рекомендації, а вже далі – вимоги. У сезоні 2023/24 у клубів Прем’єр-ліги мають бути жіночі команди. Ось такі головні моменти цього стратегічного плану. Починати будувати свою жіночу команду клуби можуть зі співпраці з місцевими ДЮСШ.

Все залежить від того, яку стратегію розвитку обере для себе команда. Якщо в сусідньому ДЮСШ є дівчата віком 7-16 років, то клуб може підписати договір з цією школою – допомогти їм з екіпіровкою чи тренерами, фінансувати їхню участь у змаганнях. Тобто, поділиться своїми можливостями. 

Інший шлях – набрати групу до 20 дівчат. Їх потрібно забезпечити тренером, тренувальним полем, формою та м’ячами. У будь-якого клубу другої, першої чи прем’єр-ліги все це є.

За приклад для України взяли стратегію розвитку жіночого футболу в Італії. Вони пішли цим шляхом ще у 2015 році. 

У жіночій вищій лізі України грає 10 команд, переможець виходить у Лігу чемпіонів, перша ліга – аматорська

Жіночі команди, які будуть функціонувати при чоловічих клубах, увійдуть у структуру жіночих змагань. Зараз в Україні є вища і перша ліги.

Вища ліга має статус професійної – всі футболістки перебувають на контрактах зі своїми клубами. У чемпіонаті виступає 10 команд, які проводять матчі у два кола. Переможець грає у Лізі чемпіонів. Перша ліга у жіночому футболі – аматорська. Там грають дві групи по п’ять команд. Також проводиться Кубок України. 

Затрати на утримання жіночої команди значно менші, ніж на чоловічу. В першу чергу, через різний рівень зарплат. Бюджет залежатиме від можливостей клубу і завдань, які керівники захочуть вирішувати. Грубо кажучи, потрібні кошти на зарплату для 25 футболісток, тренера та іншого персоналу, екіпіровку, оренду інфраструктури, якщо немає своєї бази, транспорт та на участь у змаганнях.

Поки клуби УПЛ та ПФЛ офіційно ще не відреагували на реформу УАФ. 

ФК «Львів» мав жіночу команду, але керівництво втратило інтерес до цього проекту

Львівський клуб ще до нової стратегії УАФ почав розвивати свою жіночу команду. Керівництво було зацікавлене у такому проекті, адже ФК «Львів» активно співпрацював з французьким «Ліоном». А там цей напрям дуже розвинений. «Ліон» – 6-разовий переможець жіночої Ліги чемпіонів.

ФК «Львів» виступав у вищій лізі чемпіонату України серед жінок, підписував легіонерів, у тому числі футболісток юнацьких і молодіжних збірних Бразилії.

Для команди виділили окремий корпус на базі у Винниках. Дівчата там проживали, харчувалися, користувалися усіма необхідними для підготовки та відновлення можливостями. Тренувалися на стадіоні у Мурованому та на синтетичному полі комплексу Маркевича.

У дебютному для себе сезоні «Львів» зайняв 4 місце у чемпіонаті і дійшов до півфіналу Кубка України. Але у червні 2019 року клуб розформував жіночу команду. У «Львова» почалися проблеми з фінансуванням, а керівництво втратило інтерес до цього проекту. 

Фото: womensfootball.com.ua, ФК «Львів»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты