Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«На воротах буде спортивний директор». Гравцям збірної України з міні-футболу відмовили у візах

«На воротах буде спортивний директор». Гравцям збірної України з міні-футболу відмовили у візах

Взяли у команду двох хлопців з діаспори Австралії.

Автор — Ірина Козюпа
1 октября 2019, 15:34
17
«На воротах буде спортивний директор». Гравцям збірної України з міні-футболу відмовили у візах

Сьогодні збірна України з міні-футболу стартує на чемпіонаті світу в Австралії. 

Напередодні Федерація міні-футболу України повідомила, що лише 8 людей з 22 учасників делегації отримали австралійські візи

Чому українцям відмовили у візах?

Президент Федерації міні-футболу України Євген Донцов розповів Tribuna.com деталі справи. Каже, що є об’єктивні та суб’єктивні причини.

«Ми подали документи на отримання візи для 22 людей. За 4 дні до їх видачі контактували з австралійськими сервісами та консульством Австралії в Україні. Тобто, заходили з різних боків. Нам повідомили, що з документами все добре, всі отримають візи. Наступного дня нам відкрили 4 візи, а потім почалися відмови. На фініші у нас вийшло всього 8 людей у делегації – 5 гравців плюс тренерський штаб та керівництво.

Звісно, федерація мала б подати трішки раніше документи на візи. З іншого боку, ми аматорський вид спорту, який не має фінансової підтримки від країни. Фінансування здійснюється або за власний кошт керівників федерації або за сприяння спонсорів.

Австралійський ринок надто далекий від інтересів українських компаній, тому до останнього не було зрозуміло чи взагалі ми зможемо знайти фінансування участі у чемпіонаті світу. Як тільки вирішили фінансове питання, запустили всі процеси».

Українці не єдині, кому відмовили у видачі віз. Дозвіл на в’їзд у країну не отримало багато азійських та африканських країн, деякі гравці країн Євросоюзу. Навіть президенту Європейської федерації міні-футболу дали візу з третьої спроби. Наша збірна заручилася підтримкою посла України в Австралії Миколи Кулініча, який підняв питання з візами.

«Ситуація така, що їх Міністерство зовнішніх справ раде б нам дати ці візи, але втрутилося Міністерство внутрішніх справ. Між ними виник невеличкий скандал, бо такі дії шкодять репутації Австралії.

Нам пішли на поступки, але потрібно всі документи подати заново. Якщо ми все це зараз зробимо, то візи можна буде отримати через 4-5 днів. Тобто, це вже не матиме ніякого сенсу», – пояснює Донцов. 

Всі відмови українцям пояснювали однаково: «Не надали докази, що зможете повернутися на батьківщину».

«Не дали візи нашим вболівальникам, які мають досить хороші рахунки. В однієї фанатки в Україні чоловік і діти. Які ще потрібні докази?»

Президент Федерації міні-футболу України Євген Донцов

Хто гратиме за збірну України в Австралії?

Цей чемпіонат світу вже четвертий міжнародний турнір для української команди. 

«До цього ми тричі брали участь у чемпіонаті Європи, – говорить Донцов. – Також цілий рік тренерський склад награвав команду та вів пошук гравців. Для цього проводили товариські матчі та різні турніри. Основою команди стали гравці, які брали участь у чемпіонаті Києва у сезоні 2018-19, а також найкращі футболісти фіналу чемпіонату України. Тренерський склад вибрав 15 хлопців з Києва та 4 з регіонів (Рівне та Кривий Ріг)».

Через проблеми з візами збірна залишилась в усіченому складі і без номінальних воротарів. Проблемні позиції закрили внутрішніми резервами та українцями з діаспори. 

«Ми справді взяли у команду двох хлопців з діаспори. У них є своя команда «Козаки з Перту». І вони навіть виграли якийсь місцевий чемпіонат. Хлопці не такі майстерні, які наші гравці, але ми з радістю прийняли їх у команду. Не можемо заявити більше, бо за правилами можуть грати тільки ті, у кого є український паспорт. Можливо, вони не того рівня, але це теж красива історія. У пості на фейсбук ми згадали Зеленського. Якби нашій діаспорі дали українські паспорти, ми б вирішили нашу проблему по-іншому.

На воротах буде спортивний директор. Навіть я буду на 2-3 хвилини виходити», – пообіцяв президент Федерації з міні-футболу. 

На перший матч українці вийдуть у такому складі: Віктор Пантелейчук, Віталій Харченко, Віктор Цой, Євген Заєць, Андрій Хомин, Стів Вархомій, Денис Оробченко, Євген Заєць і граючий тренер Євген Задорожній.

Чи реально поборотися за медалі?

У такій ситуації – ні.

«Якби повний склад потрапив би сюди, я впевнений, що ми б повернулися з медалями. Але коли є всього 5 гравців, будемо грати за країну і за своїх партнерів, які залишився вдома.

Важливо зрозуміти, що міні-футбол – це аматорський вид спорту. Наш девіз – подарувати професійні відчуття аматору. Зараз все так і відбувається. Для нас важливий не тільки результат, але й просто досвід для гравців, які не змогли б по-іншому зрозуміти, що таке грати за країну, бути на полі і співати гімн. І саме ці відчуття допомагають не розслаблятися, а віддавати всі сили. А це неминуче впливає на результат.

Наша федерація хоче бачити розвиток цього спорту в країні. Для нас немає сенсу стати чемпіоном, коли в країні у цей спорт не грають масово. Це як з паралімпійським спортом. Деякі країни постійно виграють чемпіонати, хоча вдома їхнім людям з обмеженими можливостями нема де і як займатись спортом. І є країни, які ніколи не займали призові місця в паралімпійський турнірах, але там люди з обмеженими можливостями можуть грати в будь-який спорт».

Україна грає в групі С з Ліваном (1 жовтня), Румунією (3 жовтня) та Нігерією (5 жовтня). Перші два місця виходять в 1/8 фіналу. Фаворити турніру – румуни, чехи і мексиканці. Чемпіонат триватиме до 11 жовтня у місті Перт. Телеканали Sport 1 і Sport 2 Baltic покажуть всі матчі збірної України, а також півфінали і фінал у прямому ефірі.

Наступний чемпіонат світу з міні-футболу пройде в Україні.

«Турнір в 2021 році буде у нас. Тому зараз ми досить багато спостерігаємо, вивчаємо, спілкуємось, щоб наступний чемпіонат світу був найкращим. Австралія хоча й звучить цікаво, але це було помилкою проводити змагання тут. Це відзначають майже всі представники федерацій. Провалені більшість телетрансляцій, багато недоліків в організації. Але це всього лише третій турнір, тому всі вчаться». 

Міні-футбол має в собі елементи як футболу, так і футзалу. А простота робить його одним з найбільш масових видів спорту у світі. Щоб грати, потрібен майданчик, футбольний м’яч та друзі. Всі міжнародні турніри проводять у форматі 6 на 6 (також можливі варіанти 5 на 5, 7 на 7 та 8 на 8). Грають на натуральній і штучній траві. 

Фото: Федерація міні-футболу України, сторінка Євгена Донцова у фейсбук

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты