Tribuna/Футбол/Блоги/Козел/Дербі північного Лондона. Історія про скандальне рішення, що змусило двох сусідів ненавидіти один одного

Дербі північного Лондона. Історія про скандальне рішення, що змусило двох сусідів ненавидіти один одного

По дорозі до вирішальної битви за Лігу Чемпіонів згадаємо 1919 рік

Блог — Козел
16 января 2022, 21:23
11
Дербі північного Лондона. Історія про скандальне рішення, що змусило двох сусідів ненавидіти один одного

Настав час чергового дербі північного Лондона. У вирішальній битві за вихід до Ліги Чемпіонів на Тоттенхем Хотспур Стедіум зіграють Тоттенхем та Арсенал. І нехай у спорі про видовищність дербі у кожного знайдуться свої аргументи. Для деяких невистачатиме вогню подібного битві Партизана та Црвени Звєзди. Хтось шукає історію подібну міланським Інтеру та Мілану. А я пропоную переміститися у далекий 1919 рік. У той день для сусідів по північному Лондону сталася подія, що перетворила тиху ворожнечу між двома сусідами на відкриту ненависть.

Зруйнований Лондон прагне грати у футбол

У всій Європі закінчилася перша світова війна. Дісталося й Лондону, де старі друзі Джеймс та Джек за пінтами пива розмовляли про останні новини. - Як там справи з твоїм будинком? - запитав Джеймс. - Кажуть його нарешті відновили після бомбардувань. - Спасибі, що турбуєшся. - відповів Джек. - Стало значно краще. А як справи у тебе на роботі? - Усе як завжди. Старий лев все ще готовий кинути виклик своїм ворогам. Головне, що є робота та все ще вистачає сходити до пабу. - Ой, не кажи. Вже навіть клятий лагер став дорожче майже на фунт. - Думаю, що не варто так сильно перейматися. У всьому винна війна. Має пройти час, щоб все стало як раніше. Давай краще звертати увагу на хороші новини.

-Ти чув, Джек, що ліга збирається відновити чемпіонат з футболу? - Це гарні новини. Але як вони збираються це зробити? Минулий сезон так і не був дограний. Хтось повинен вилетіти, а хтось піднятися до першої ліги? - Я не знаю подробиць. Сьогодні прочитав у газеті, що ліга збирається розширити кількість учасників. Але чи можливо у наш час вірити жовтій пресі? - Це було б гарною ідеєю. Адже футбол точно може об'єднати всіх. І це здорово, коли буде грати більше команд. - Першу лігу збираються розширити з команд другої. - Якщо я не помиляюся у другий в лідерах Дербі та Престон. - Так. Було б правильно віддати ці місця їм. Але Челсі з Тоттенхемом також можна залишити. І хоча їхня гра була жахлива, думаю їм мають дати ще один шанс. - Думаю ти правий, Джеймс. Але відчуваю цей продажний МакКенна придумає щось своє. Ось побачиш. - У будь-якому випадку від тебе, друже, там нічого не залежить. Тому і не варто перейматися. Головне щоб газон як і раніше був зеленим, а програвали на ньому постійно ірландці.

Інтриги футбольної Англії

У той час головою футбольної ліги був Джон МакКенна. Він народився у Північній Ірландії, але тривалий час жив та працював у Ліверпулі. В нашій історії МакКенна зіграє значну роль. Серед кола його знайомих був мер Ліверпуля Джон Хоулдінг. Саме ці дві людини запропонували Евертону до переїзду на Гудісон Парк грати на Енфілді. Хоулдінг та МакКенна брали основну участь у створенні футбольного клубу Ліверпуль. Використавши свої зв'язки на посаді менеджера, МакКенна залучав багато ірландських гравців, а також зумів домовитися про включення команди до футбольної ліги. Але посада голови ліги, як і політичні переконання торі, давали йому набагато більше привілеїв.

Ще одною фігурою в цій історії був агент з нерухомості, бізнесмен, політик і радник партії торі Генрі Норріс. За деякими чутками він, як і Джон МакКенна, відносив себе до популярних у той час масонів. Норріс, викупивши Вулвіч Арсенал в момент його банкрутства, став одним із творців нинішнього Арсеналу. Здобувши для команди місце у футбольній лізі, він сприяв й переїзду на Хайбері. Ліга затвердила переїзд, попри протест Шпор. За деякими даними, сума, витрачена за будівництво нового стадіону, перевищувала космічні на той час 100 тис. фунтів. Єдине, що могло радувати Тоттенхем, що нові сусіди грали у другій лізі.

Ще однією подією, що має значення для нашої історії, це матч між Ліверпулем та Манчестер Юнайтед, який закінчився перемогою команди з Манчестера. Ця перемога дозволила останнім обійти Челсі в таблиці у боротьбі за виживання. Засіданням ліги цей матч був визнаний договірним. Ліга стала на бік клубів, ухваливши цей випадок приватною ініціативою восьми гравців, дискваліфікувавши тільки їх.

Все вирішилося на засіданні ліги

В той день, коли вирішувалася доля наступного чемпіонату, в залі було незвично багато людей. Члени комітету та представники більшості клубів першого і другого дивізіонів, чекаючи результатів, продовжуючи обговорювати останні новини. В зал зайшов Джон МакКенна разом зі своїм секретарем та Генрі Норрісом.

- Добрий день, шановні члени комітету, представники клубів. - розпочав засідання МакКенна, перервавши ґвалт у залі. - Впевнений ви чули, ліга планує відновити сезон. До того, ми прагнемо збільшити кількість клубів в лізі з 20 до 22, використовуючи в тому числі й команди з другої ліги. Ні в кого немає заперечень щодо порядку денного? - Хотілося б почути позицію ліги щодо дивного матчу між Ліверпулем та Манчестер Юнайтед. - пролунало із залу. - Як ви вже знаєте, лігою було проведено розслідування. - відповів МакКенна. - Вісім учасників були визнані винними та вже відсторонені від участі у матчах. Більше ніяких рішень не приймалося і прийматися не буде. Будуть ще питання?

В залі стояла тиша. - Усім вам відомо, -продовжив МакКенна, - що попередній чемпіонат не був дограний через трагічні для всієї Британії події. Вважаю справедливим, враховуючи обставини того матчу, залишити Челсі у першому дивізіоні. Прошу голосувати. - Хто за? - спитав секретар. - Заперечень немає? Одноголосно. - Рішення прийнято. - сказав МакКенна. Вітаємо футбольний клуб Челсі. Продовжимо. Вважаю правильним розглянути питання про включення у вищу лігу Дербі Каунті та Престона, що були кращими у другому дивізіоні. Є заперечення? - Прошу голосувати. - знову прокоментував секретар. – І знову одноголосно.

- Залишається одне місце. Перш ніж всі ми приймемо це рішення, я хотів би, щоб ви звернули увагу на команди з другого дивізіону. Арсенал, наприклад, вже досить давно грає в системі ліг. - А чим він відрізняється від Тоттенхема або Бірмінгема? - запитав один з членів комітету. - Ми повинні бути справедливі до команд, у тому числі до тих, які були вище ніж Арсенал в таблиці. - Згадаймо скільки було зроблено для розвитку інфраструктури на Хайбері. - заперечив інший представник. -Клуб виконав усі зобов'язання, стабільний у питаннях фінансової та іншої звітності. - Ви хочете позбавити місця Тоттенхема на користь Арсеналу? - гучно запитали представники Тоттенхема. - Клуб та вболівальники ніколи не зрозуміють це рішення. Як і те, коли за нашою спиною схвалили їх переїзд.

У залі швидко піднявся балаган. Але голова ліги поквапився його припинити. - Я прошу тиші! - голосно сказав МакКенна. - Дотримуйтесь регламенту. Пропоную винести на голосування кандидатуру кожного клубу. Той, кого підтримає більшість з членів комітету, той і займе місце, що залишилося у першій лізі. Я прошу підняти руки тих, хто вважає, що місце в першому дивізіоні повинен зайняти Тоттенхем. - 8 голосів. - виголосив секретар. - Спасибі. - продовжив голова. - А тепер прошу проголосувати тих, хто бачить у першому дивізіоні Арсенал. - 18 голосів. - повідомив секретар. - Це більшість з тих голосів, що залишились. Продовжувати голосування не має сенсу. Переміг Арсенал.

Після цих слів у залі почався скандал. Джон МакКенна, повідомивши про те, що рішення прийнято, поспішив покинути зал. Слідом за ним пішли ще кілька людей. Серед них був і Генрі Норріс. Його план спрацював. Арсенал з п'ятого місця другої ліги був переведений до першої. Деякі джерела стверджують про значні суми та подарунки для тих, хто підтримав Арсенал. Але доказів цього факту так і не знайшли. Представники Тоттенхема та ще деяких клубів продовжували обурюватися. Вони називали це рішення найбільшою ганьбою в історії англійського футболу. Але змінити вже нічого не змогли.

Сильна ненависть тихих сусідів

З того дня Арсенал жодного разу не вилітав з першого дивізіону чемпіонату Англії. Через кілька років до клубу прийде Герберт Чемпен. Він принесе перший кубок Англії, перший титул чемпіонів та першу еру домінування в Англії. Тоттенхем повернеться до еліти вже у 1920 році та випередить неприємного сусіда в гонитві за кубок Англії. Але, як казав класик, все це вже зовсім інша історія.

У цьому протистоянні буде багато спірних рішень і скандальних епізодів. Їх ненависть ніколи не доходила до кривавих війн, підпалів та інших скандальних елементів дербі. У ньому немає релігійного або територіального конфлікту. У цій історії неможливо знайти заздрість або змагання між сім'ями. Вони ніби продовжують жити окремо один від одного. Але це не заважає вболівальникам знаходити мільйони причин ненавидіти, придумуючи багато кумедних мемів, образливих пісень та кричалок. Дивно, але якщо запитати у вболівальників про те, чому їх ненависть настільки сильна, то багато хто навіть не згадає. Але, попри це, перемога над принциповим сусідом була і залишається одним із бажаних задоволень.

У статі використані матеріали сайтів: paddypower.com, thesun.ie, weaintgotnohistory.sbnation.com, gettyimages.com, apnews.com, mirrorpix.com, talksport.com

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты