Tribuna/Футбол/Блоги/Козел/Прийшов час більше приділяти увагу нашим дітям

Прийшов час більше приділяти увагу нашим дітям

Думки автору про те, що ми занадто мало робимо для своїх дітей. Світ соціальних мереж, відеоігор і сумнівних роликів на ютуб нав’язує нашим дітям хибні ідеали та моделі поведінки. На прикладі Англії розказую, як розв’язати цю проблему за допомогою футболу.

Блог — Козел
1 мая 2020, 20:58
2
Прийшов час більше приділяти увагу нашим дітям

Я задумався про те, що ми мало приділяємо уваги нашим дітям. Не знаю с чим це пов’язано. У моєму дитинстві не було смартфонів, інтернету та розвитку соціальних мереж. Ми знаходили друзів одночасно з пригодами на вулиці. Окремими спогадами була гра у футбол. Ми збирались у дворі, ставили цеглини або портфелі замість воріт та грали. Пам’ятаєте ті правила, про умовну висоту воріт, та про те, що гол забитий від своїх не рахується. Нам не подобалось, коли наші батьки втручалися у наші справи. Це вважалося ознакою боягузства і нещадно висміювалось однолітками. Можливо з тих часів і пішло все не так.

Але у сучасному світі для наших дітей є набагато більше викликів та загроз. В соціальних мережах є групи, які становлять загрозу для наших дітей. В них нав’язують нашим дітям хибні ідеали, формують поведінку та цілі на життя, або поширюють небезпечні для життя та здоров’я ідеї. Одним із способів розв'язання цієї проблеми був та залишаться футбол. Згадайте, коли Ви в останній раз дивились футбольний поєдинок зі своїм батьком? А коли робили те саме зі своїми дітьми? А як круто було б відвести його на стадіон і показати душу цієї гри. Це дуже гарна можливість провести час та поспілкуватись, допомогти розібратись у проблемах, дати цінні поради. Бо скільки дітей не мають такої можливості.

Моїм вихованням займався дідусь. Він не був футбольним вболівальником, тому з футболом знайомився я сам на маленькому білому стільці, сидячи за телевізором. Я не мав можливості відвідати стадіон та записатися до футбольної школи. Але іноді мені дуже хотілося їм стати. Коли ми грали у футбол у дворі, я був воротарем. І, знаєте, футбол справді нас виховував. У ті дні, граючи за одну команду, ми виховували у собі ввічливість та вміння допомогти, підтримати або підстраховувати свого партнера. Гра у футбол у дворі, крім звичайних фізіологічних якостей навчила нас працювати у команді, обираючи пріоритетом інтереси команди над особистими інтересами.

Але в нашій країні не так багато футбольних шкіл. Суспільних організацій, зацікавлених у вихованні молоді в тому числі через футбол, ще менше. Діти стали рідше грати в футбол у дворі. І це є проблемою. Не всі діти мають можливості займатись футболом. Багато з дітей навіть не мають бажання. Саме тому свій вільний час вони проводять за переглядом відео на Ютуб, та спілкуючись у різних групах в соціальній мережі. Чому інформація про громадські організації так мало поширюється серед футбольних клубів у нашій країні? У Англії футбольні традиції дуже часто передаються від батька до сина. Футбольні клуби мають у своєму складі футбольні школи або академії. Роботу з дітьми покладено на суцільні організації, які популяризують для дітей правильний спосіб життя.

Як в Англії піклуються про дітей? Ось деякі з багатьох прикладів.

Футбольним клубом Евертон та університетом Едж Хілл (Ормскірк, Ланкашир Великобританія) створено рух Tackling The Blues (Боротьба з Синіми). Фінансується рух Прем'єр Лігою. Він займається навчанням дітей від 6 до 16 років психологічному і фізичному здоров'ю, заохочує емоційну грамотність та підвищує самооцінку і впевненість у собі. Одним з результатів такої роботи стала акція на Гудісон Парк під час домашнього матчу Евертона та Ньюкасла (2:2), який відбувся 21 січня. Днем раніше кілька гравців з команди Евертона відвідали дітей, щоб позувати їм і отримати особисто намальовані ними малюнки. Коротке відео про це можна подивитися на офіційному сайті Евертона. Малюнки дітей були показані на Гудісон Парк. А ми з вами можемо побачити їх на короткому відео на акаунті Everton in the Community у Твіттері.

Не відстає від сусідів по місту і Ліверпуль. LFC Foundation організована програма LFC Foundation Kicks Inclusion. Ця програма допомагає дітям пристосуватися до інвалідних візків. Одним з учасників цієї програми став місцевий восьмирічний вболівальник Ліверпуля Гаррі Корнесс, для якого його улюблена команда організувала індивідуальні тренування у спортивно-громадському центрі Енфілд. Відео про одне з таких занять ви можете подивитись на офіційному сайти Ліверпуля. Такі заняття проводяться вже 11 років щотижня. Вступити у цю програму може кожний охочий незалежно від віку.

У місті Уотфорд місцевий футбольний клуб з 2016 року бере участь у відзначанні тижня поінформованості про аутизм. Ця кампанія допомагає поширити обізнаність та підвищити рівень прийняття тих, у кого діагностовано розлад спектру аутизму. Шершні були одними із перших хто почав вдосконалення споруд на стадіоні для дітей з аутизмом. Спеціально для дітей з такою проблемою, на стадіоні клубу Вікарідж Роуд була відкрита сенсорна кімната. Завдяки їй більше ніж 100 сімей з дітьми отримали можливість відвідати матчі улюбленої команди. З цих 15 зуміли перейти до загальної зони стадіону, зруйнувавши бар'єри для відвідування ними приміщень. Уотфордом також підтримується благодійна організація, яка присвячена сприянню, включенню та рівності дітей та дорослих зі станом спектру аутизму. Це невелика благодійна організація з великим серцем, яка підтримується виключно добровольцями. Організацією та футбольним клубом Уотфорд проводяться сімейні веселі дні для людей з аутизмом, детальна екскурсія по стадіону та знайомство з талісманом Гаррі Шершнем.

Громадою Leicester City in the Community у березні проводиться щорічне святкування всесвітнього дня книги. Головною ціллю таких зустрічей з юними вболівальниками є визнання важливості читання книг. На останньому такому заході, що пройшов на стадіоні Кінг Пауер, учням початкової школи пропонувалося створити вірші, прочитати улюблені книги та подумати над сюжетом прочитаних книг, виконуючи спеціальні завдання. Крім того для щорічного конкурсу писемності організованого Прем’єр Лігою, учні створили фантастичний діапазон робот на тему «амбіції». Закликав до активної участі дітей талісман футбольного клубу Лестер Філберт Фокс.

До свого колеги з Лестера вже третій рік приєднується талісман футбольного клубу Арсенал Гуннерсаурус. У цьому році, разом с Arsenal Community, він організував святкування всесвітнього дня книги для учнів місцевої школи.

Для того, щоб зацікавити дитину футболом, іноді достатньо просто привести його на стадіон. А коли ваша дитина займається у футбольний секції та хоче стати професійним футболістом, можна привести її до навчально-тренувального комплексу Аон, щоб подивитися на тренування команди Манчестер Юнайтед. Один з таких заходів, був організований Man Utd Foundation для молодих футболістів з початкової школи Саннібанку. Вони мали можливість поспілкуватись з гравцями основного складу Манчестер Юнайтед та головним тренером Оле Гуннаром Солскяером, відвідати тренування команди і закріпити знання на практиці у Центрі Джиммі Мерфі. У таких заходах дітям надається можливість відчути себе професійними гравцями, отримати поради від футболістів та тренерського штабу Юнайтед, що має надихнути їх на спортивні звершення. Детальніше прочитати про цю подію та побачити відео про неї можна на офіційному сайті Манчестер Юнайтед.

А для юних вболівальників Челсі, щоб тренуватись та навчатись, не потрібно навіть виходити з дому. Їх улюблений клуб та Chelsea Foundation розробили віртуальну футбольну школу для молодих футболістів. Безкоштовний ресурс під назвою «Час додаткових часів» пропонує онлайн-сеанси для дітей віком від 4 до 14 років та використовує гравців Челсі з усіх чоловічих та жіночих команд у ряді навчальних заходів, присвячених фітнесу, грамотності, математиці та творчості. Детальніше курс можливо переглянути на офіційному сайти футбольного клубу Челсі. Сеанси спеціально розроблені для дому і не потребують спеціального обладнання.

Таких прикладів безліч по всій Англії. Все вищезгадане активно підтримується та фінансується клубами та Англійською Прем’єр Лігою. В наших реаліях на це доводиться дивитись із заздрістю. Для більшості футбольних клубів першочерговим є забезпечення власного існування. А в деяких випадках грошей не вистачає навіть для основної команди. Тому думати про фінансування таких проектів навіть думати не приходиться. А навіть якщо знаходяться люди, які погоджуються таке фінансувати, вони чомусь стикаються з бюрократичними перепонами та практично не отримують підтримки від влади або федерації футболу. Ми маємо одинокі дрібні фонди, про існування яких відомо обмеженому кругу людей або академії, які можуть собі дозволити лише деякі клуби. А тим часом дітей, що займаються футболом професійно стає все менше.

Діти змушені проводити вільний час за у мережі, навчаючись там або копіювати звички з сумнівних пісень та роликів на Ютуб. Настав час задуматися про наше майбутнє. Але спочатку зробімо наступне. Приділить увагу вихованню своїх дітей. Поговоріть з ними про їх проблеми. Правильне виховання нації починається змалку від батька до сина, від матері до доньки. Будьте правильним прикладом для своїх дітей. І тоді вони стануть нашою реальністю та опорою в майбутньому.

У статті використані фото та відеоматеріали з офіційних сайтів Англійської Прем'єр Ліги та футбольних клубів Евертон, Ліверпуль, Уотфорд, Лестер, Арсенал, Манчестер Юнайтед та Челсі.

Від автора: цей матеріал написаний не тільки для конкурсу "Кубок Карантина". Тому висловлюйте думку у коментарі, та оцінюйте якість матеріалу плюсом або мінусом. Це дуже важливо для розвитку блогу і автора. Крім того не забувайте підписуватись якщо статті блогу вам сподобались.

Другие посты блога

Все посты