Tribuna/Баскетбол/Блоги/Желто-черная трибуна/Зафіксувати та подякувати. Успіхи медіадепартаменту «Київ-Баскета» у сезоні 2021/22

Зафіксувати та подякувати. Успіхи медіадепартаменту «Київ-Баскета» у сезоні 2021/22

10 августа 2022, 22:30
2
Зафіксувати та подякувати. Успіхи медіадепартаменту «Київ-Баскета» у сезоні 2021/22

Згадуємо яскравий сезон жовто-чорних, який повторити у найближчі роки навряд чи вдасться.

Повномасштабне вторгнення російських окупантів поставило хрест на багатьох процесах нашого вже незвичного довоєнного життя. Одним із таких процесів був вітчизняний спорт.

У футболі не зупинялись суперечки стосовно того, хто вчергове виграє чемпіонат – Динамо чи Шахтар, ми всі спостерігали за черговими скандалами в хокеї та вболівали за наші команди у волейболі, гандболі, підтримували тенісистів.

Належне місце в боротьбі за увагу та симпатії українців займав і наш баскетбол. Суперліга з кожним сезоном ставала все більш конкурентнішою, а успіхи українських клубів та збірних на міжнародній арені поступово ставали все більш масштабними та вже не здавались чимось надприроднім.

З початком повномасштабної війни всі змагання були зупиненні та згодом дочасно завершені. Український баскетбол перейшов у режим гібернації, а діяльність майже всіх клубів була припинена.

Не став винятком і «Київ-Баскет», сезон для якого ще на початку 2022 року виглядав багатообіцяючим як в плані гри, так і в медіаплощині. Саме на другому аспекті ми зупинимося та розповімо, чим саме запамʼяталися жовто-чорні у недограному сезоні 2021/22.

Зіркові амбасадори

«Київ-Баскет» став першим клубом в Суперлізі, який започаткував історію амбасадорства. Ще наприкінці сезону 2020/21 команда представила першого амбасадора – українську модель, блогерку та учасницю реаліті-шоу Анну Суліму.

Згодом до зіркової команди амбасадорів долучився і спортивний журналіст, вже колишній працівник телеканалів «Футбол» Ігор Бурбас.

Обидва амбасадори приймали активну участь у житті клубу, регулярно відвідуючи матчі та допомагаючи із підвищенням популярності «Київ-Баскета». Зокрема, Анна та Ігор знялися у яскравому промо-ролику з нагоди анонсу нового клубного мерчу та відкриття фаншопу.

Клубна лінійка одягу та фаншоп

У листопаді «Київ-Баскет» офіційно представив абсолютно нову лінійку одягу, яка була розроблена спільно з відомим українським брендом HARD.

Клубний мерч отримав назву «Жовто-чорна територія» та розроблявся протягом шести місяців – від початкових концептів з логотипами до повноцінного втілення у речі, які згодом купляли віддані фанати команди.

Представлена лінійка одягу реалізувалася в офіційному клубному магазині-кафе, також розпочав роботу інтернет-магазин клубу, який також став першим серед усіх українських баскетбольних клубів за тривалий час.

Серед наявної атрибутики були як традиційні футболки та теплі худи, так і цілий ряд інших речей – брендовані чашки, рюкзаки, шарфи, ручки. Все це – по розробленому концепту.

До кінця сезону планувалося ввести у продаж дощовики, бананки, жилетки та іншу продукцію.

Промо-ролик «Жовто-чорна територія»

В рамках промо-кампанії нової клубної атрибутики був відзнятий промо-ролик з одноіменною назвою, участь у якому приймали гравці головних чоловічих та жіночих команд, а також амбасадори команди.

Реалізація ідеї промо-ролику також зайняла декілька місяців, проте результат перевершив очікування – кияни знову задали планку для усіх інших команд Суперліги, а кількість переглядів ролику в Instagram сягнула майже 70 тисяч переглядів (переглянути можна тут)

Більше якісного відеоконтенту

Разом з відзнятим промо-роликом з 2022 року розпочалася реалізація планів щодо розширення відеоконтенту стосовно команди. Регулярно, раз на місяць, почали зʼявлятися влоги, які давали можливість фанатам команди зазирнути за лаштунки підготовки жовто-чорних до важливих поєдинків.

Перший такий влог був присвячений домашньому поєдинку Кубка Європи ФІБА проти німецького «Крайльсхайма», у якому кияни здобули вольову перемогу, програючи по ходу зустрічі з двозначною різницею.

Другий і останній влог був відзнятий на останньому перед повномасштабною війною матчі проти «Запоріжжя» в рамках Суперліги. Цей поєдинок був примітний ще й тим, що у складі киян зіграв асистент головного тренера Олексій Рубан через недобір гравців. Вже тоді майже всі американські гравці залишили команду через повідомлення про можливий початок війни.

У планах також було відзняти промо-ролики з виїзних поєдинків у Кубку України, Кубку Європи ФІБА та підсумковий міні-фільм з головним тренером Айнарсом Багатскісом.

Влоги також стали візитівкою клубу, адже були введені на постійній основі вперше серед усіх клубів Суперліги.

Робота у соцмережах

Протягом останнього сезону вдалося суттєво збільшити аудиторію у соціальних мережах. Зокрема, в Instagram кількість підписників перевалила відмітку у 6 тисяч. За цим показником «Київ-Баскет» вийшов на третє місце, хоча ще два сезони назад мав набагато меншу аудиторію в районі трьох тисяч фолловерів.

Окремою фішкою соц.мереж стали тематичні зображення до важливих матчів або подій. Так зʼявились «Зоряні війни» до київського дербі, «Козацькі ігри» у матчі проти Запоріжжя, а єдиний американець в команді Майк Кеффі, який не покинув клуб попри численні повідомлення про можливий початок війни, став справжнім гетьманом.

Це зображення швидко розлетілося по мережі в усіх топових українських виданнях та навіть потрапило до офіційної онлайн-газети Верховної Ради.

Особливе місце у збільшенні популярності клубу в соціальних мережах посідає Tribuna.com. Саме завдяки співпраці з тематичним ресурсом було проведено більше двох десятків конкурсів, переможці яких на регулярній основі отримували квитки на домашні матчі та вигравали круті призи – від баскетбольних мʼячів до ексклюзивної клубної атрибутики.

Переосмислення баскетбольного шоу

В останньому сезоні на домашніх матчах «Київ-Баскета» було проведено чимало експериментів і деякі з них стали вже традицією. Наприклад, для власників квитків у центральний сектор було створено окрему VIP-залу з окремим входом на трибуну, де вболівальники пригощалися напоями та їжею, а після кожної гри вся команда, включно з тренерським штабом, підіймалися до зали та спілкувалися та фотографувалися з найвідданішими вболівальниками.

У цьому залі фанати ставали свідками дійсно крутих подій. Наприклад, після перемоги у київському дербі гравець жовто-чорних Бернард Томпсон зробив пропозицію своїй дівчині прямо перед командою та вболівальниками!

Подібна система особливої гостинності також вирізняла «Київ-Баскет» серед інших клубів – подібного не могли запропонувати інші клуби.

Також на матчах жовто-чорних вперше у тайм-аутах почали виступати хлопці, які своїми запальними танцями та подекуди неймовірною акробатикою захоплювали публіку. Танці хлопців на грі можна переглянути тут.

До речі, ця група підтримки приймала участь у талант-шоу «Україна має талант» та мали виступити у «Танцюють всі».

Робота із вболівальниками

Створення пакету гостинності було далеко не єдиним, що отримували від клубу активні вболівальники. Важливо було створити сприятливу середу регулярного інформування та пропозицій.

Відтак реклама матчів «Київ-Баскета», окрім соціальних мереж, вперше зʼявилась на сіті-лайтах та на великих площах у столиці, а фанати, які придбали квитки на наші матчі згодом на регулярній основі отримували сповіщення щодо акційних пропозицій та відкриття продажів на матчі клубу.

Також було введено акційні пропозиції як на атрибутику, так і на квитки на гру. Окрім абонементів на матчі єврокубків фанати мали можливість придбати перепустки «паками» (одразу на 2 матчі в парі), що було значно дешевше, аніж купівля квитків на кожен поєдинок окремо.

Дисконтна програма працювала і для школярів та студентів – за спеціальними промокодами квиток на гру коштував від 30 гривень.

Всі ці акції не могли пройти безслідно. Зокрема, єврокубковий поєдинок проти німецького «Крайльсхайма» став одним із найбільш відвідуваних за всю новітню історію «Київ-Баскета» та найбільш відвідуваним за останні два сезони, особливо враховуючи ковідні часи.

Особлива атмосфера була і на інших топових поєдинках – київському дербі проти «Будівельника» та єврокубковому матчі проти італійської «Реджани». Окремо атмосферу на матчі проти італійців висловлювався і Олександр Прошута.

Постскриптум

Більшість вищеописаних атрибутів мають всі європейські як футбольні, так і баскетбольні клубі. І українські футбольні клуби також, тож цим навряд можна здивувати вболівальників зі стажем.

Проте у звʼязку із зовсім незрозумілим майбутнім клубу варто було зафіксувати ті вершини, які вдалося досягти незадовго до російського вторгнення.

Окремо варто сказати велике дякую Tribuna.com – ще у 2019 році я, як пересічний вболівальник клубу, почав писати у цьому блозі пости про клуб та вести фанатську сторінку в соціальних мережах, намагаючись донести великій аудиторії про відносно новий, ще маловідомий клуб в Україні.

На той час я створив та очолив фанатський сектор, а в тому числі завдяки «Трибуні», я вже наступного сезону був керівником пресслужби. Пройшовши шлях від простого вболівальника до керівника фан-сектору, а згодом і до головної людини медіадепартаменту, я отримав неоціненний досвід та, перш за все, емоції.

Любов до рідного клубу мотивувала та допомагала створювати ті речі, про які раніше доводилось лише мріяти.

Хочу подякувати Андрію Білику, який завжди підтримував мої ідеї та був максимально відкритий у будь-якій формі співпраці клубу зі ЗМІ. Ця співпраця багато в чому була еталоном роботи українського клубу зі спортивним виданням, адже всі отримували максимальне задоволення та профіт.

Останнього сезону в нас сформувалася дуже крута команда у пресслужбі. Ми творили та отримували величезне задоволення від роботи, навіть якщо вона була у не найкращих умовах.

Дякую Микиті Форостовцю, нашому відеооператору. Промо-ролик та влоги – це його заслуга.

Дякую Сергію Левицькому, нашому фотографу. Його фотографії з матчів та фотосесій ставали окрасою наших соціальних мереж та рекламних банерів.

Дякую Дмитру Герчікову, нашому пресаташе. Його статті, інтервʼю, спілкування з гравцями, тренерським штабом та координація роботи з командою значно полегшувала життя та комунікацію всередині колективу.

Дякую Діані Гребінь, яка не боялася брати на себе зайву роботу та творчо підходила до введення інстаграму.

Дякую Дмитру Пугачу, нашому дизайнеру. Його робота суттєво вирізняла наші профілі у соціальних мережах, а якісні промо-матеріали лише підкреслювали винятковий підхід у роботі.

Сподіваюся, одного разу ми ще попрацюємо разом та перевершимо продемонстровані результати роботи та знову доведемо всім, що Київ буде жовто-чорним!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты