Tribuna/Баскетбол/Блоги/Желто-черная трибуна/«Київ-Баскет» у сезоні-2022/23: кінець епохи топ-клубу?

«Київ-Баскет» у сезоні-2022/23: кінець епохи топ-клубу?

Прогнозуємо майбутнє київського клубу, яке з кожним днем стає все більш очевидним

22 июня 2022, 20:00
3
«Київ-Баскет» у сезоні-2022/23: кінець епохи топ-клубу?

Цей пост було написано у фанатському блозі «Київ-Баскета» «Жовто-чорна трибуна», де вболівальники столичної команди розповідають про її баскетбольне та навколобаскетбольне життя, повідомляють інсайдерські новини та діляться іншими цікавинками.

Підписуйтеся на блог, щоб крутих матеріалів про український баскетбол на Tribuna.com стало ще більше!

***

Український клубний баскетбол продовжує процес виходу із стану заморозки після початку повномасштабної війни російських окупантів. Головні клуби країни вже почали окреслювати власні плани на наступний сезон та займатися комплектацією.

Зокрема, першою командою, яка офіційно зрушила процес з мертвої точки, став «Прометей». Червоно-білі заявився одразу у два єврокубки – Лігу Чемпіонів ФІБА та Єврокубок, а також виступатимуть у Латвійсько-естонській лізі.

У свою чергу, лише вчора стало відомо, що «Будівельник» подав заявку на участь у Лізі Чемпіонів, а питання щодо участі в іншому чемпіонаті залишається відкритим.

На жаль, за увесь цей час фанати жовто-чорних так і не почули офіційної інформації стосовно майбутнього улюбленого клубу. Тож ми зібрали всі наявні чутки та спробували спрогнозувати, яким саме буде «Київ-Баскет» у майбутньому сезоні 2022/23.

Мовчання ягнят

Стосовно інших українських команд ситуація щодо будь-якої інформації значно гірша – вони або банально не ведуть ніякої видимої діяльності, або зосереджені виключно на речах, не повʼязаних зі спортом (гуманітарна та інша допомога). Тож зрозуміти плани колективів Суперліги на наступний сезон наразі просто неможливо.

Не став виключенням і «Київ-Баскет», який ще на початку лютого мав усі шанси вийти у плей-оф Кубка Європи ФІБА та вів запеклу боротьбу з «Дніпром», «Прометеєм» та «Будівельником» за найвищі місця у регулярному чемпіонаті та за титул Кубка України.

Як повідомлялося кількома тижнями раніше, кияни дійсно подали заявку на участь у Латвійсько-естонській лізі разом з «Прометеєм» та «Будівельником». Проте цю заявку ряд джерел не вважали серйозною: вона не була підкріплена фінансовими гарантіями і мала лише певний символічний характер.

На сторінках клубу не було інформації щодо можливої участі в іншому чемпіонаті, а представники жовто-чорних не виходили у публічну площину.

Згодом чутки щодо відсутності перспектив цієї заявки почали отримувати часткові підтвердження. Спочатку президент «Прометея» Володимир Дубінський обережно прокоментував наміри інших клубів, окрім його команди, на участь в Латвійсько-естонській лізі, заявивши, що можливо лише один «Прометей» зіграє в цій першості.

А у вчорашньому інтерв’ю генсек ФБУ Володимир Драбіковський зазначив, що окрім «Прометея» та «Будівельника» ніхто не подавав заявку на участь ані у єврокубки, ані в інші чемпіонати.

Непридатна фінансова модель у нових реаліях

Модель фінансування «Київ-Баскета» складалась частково з бюджетних грошей, а також із внесків ряду спонсорів, яких щороку ставало більше. Проте з війною всі ці грошові потоки звелися до мінімуму, якщо не до нуля.

Жовто-чорні за фінансовими можливостями ще в останні сезони не входили навіть у топ-3, поступаючись за розміром бюджету тим самим «Прометею», «Будівельнику» та «Дніпру».

Але завдяки тренерському генію Айнарса Багатскіса, який щосезону будував цікавий та боєздатний колектив як на внутрішній, так і на міжнародній арені, «Київ-Баскет» за результатами частіше випереджав принципових конкурентів, хоча на папері був навіть не головною командою Києва.

У нових реаліях жовто-чорні точно не зможуть конкурувати з фінансовими можливостями «Прометея» та «Будівельника» та змушені будуть вести боротьбу у другому ешелоні українського баскетболу, який складатиметься з клубів, що виступатимуть лише у чемпіонаті України.

Що буде далі?

Якщо ситуація не зміниться і «Київ-Баскет» не заявиться в інші чемпіонати або у єврокубки, команда наймовірніше зосередиться виключно на національній першості, старт якого генсек ФБУ анонсував на кінець жовтня – початок листопада.

У такому випадку рівень команди спрогнозувати не складно – це буде колектив рівня вищої/першої ліги із суто місцевими виконавцями та обмеженим бюджетом.

У тому самому інтервʼю Драбіковський повідомив, що вимоги до клубів-учасників змагань з точки зору організаційних питань суттєво знизяться – і будуть на рівні першої ліги зразка минулого сезону. Відповідно і майстерність команд не буде суттєво відрізнятись від запроваджених вимог.

Айнарс Багатскіс, у якого контракт з клубом був розрахований до кінця нинішнього сезону, стовідсотково залишить киян, а сам «Київ-Баскет» у своїй новітній історії повернеться до зразка першого сезону після повернення, коли у розіграші 2017/18 жовто-чорні виступали у вищій лізі лише молодими українськими виконавцями без легіонерів.

Чи можна це вважати кінцем епохи того самого «Київ-Баскета», який вважався топ-клубом у нашій країні? Напевно так. Але за кожним кроком назад можна завжди зробити два кроки вперед в іншому напрямку.

Якщо керівництво клубу зосередиться на реформуванні та вдосконаленні власної баскетбольної академії та зробить акцент на молодих українських виконавцях, клуб може стати новим джерелом українських талантів. «Київ-Баскет» має усі шанси здобути репутацію славнозвісної баскетбольної школи за зразком «Дніпра» та «Хіміка».

Звісно, менеджменту клубу для цього варто зробити величезну роботу і, можливо, остаточно поступитися власними амбіціями, аби клуб існував у новому, більш корисному форматі з огляду на ситуацію в українському баскетболі та спорті загалом.

Звісно, наразі прогнозувати, а тим більше пропонувати щось дуже складно. Можливо, кияни все ж знайдуть достатньо фінансів, аби піти шляхом «Прометея» та «Будівельника», проте чи є в цьому сенс? Навряд.

Втім, який би шлях не обрало керівництво клубу, вже головним успіхом можна буде вважати збереження команди, яка за чотири сезони в Суперлізі встигла завоювати серця тисяч фанатів та гідно представляла Україну на міжнародній арені.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты