Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Майбутня діджиталізація Бундесліги: інтерв’ю посеред матчу міні-дронами, віртуальна статистика під глядача

Майбутня діджиталізація Бундесліги: інтерв’ю посеред матчу міні-дронами, віртуальна статистика під глядача

Новий бос ліги шукає способи залучення молодої аудиторії.

Блог — Ноу Баланса
19 мая 2022, 09:56
3
Майбутня діджиталізація Бундесліги: інтерв’ю посеред матчу міні-дронами, віртуальна статистика під глядача

Новий бос ліги шукає способи залучення молодої аудиторії.

З початку цього року у Німецької футбольної ліги (об’єднує першу та другу Бундесліги) новий CEO. Після 17 років продуктивної праці на посаді Крістіана Зайферта його змінила Доната Хопфен, ставши першою жінкою на чолі елітного дивізіону Німеччини.

В спадок Хопфен дістався успішний проект, який за попереднього керівництва зміг наростити прибуток від продажу ТБ-прав у кілька разів і став прикладом вдалого менеджменту, коли Бундесліга першою з топ-ліг відновила змагання в пандемію коронавірусу. Але це не означає, що у Донати немає серйозних викликів.

Серед таких називають можливе скасування правила 50+1 урядом Німеччини, що порушить віковічні традиції місцевих вболівальників. З іншого боку це правило заважає фінансовій конкурентоспроможності топів Бундесліги на тлі грошовитих клубів Європи. Також існує напруга із Німецьким футбольним союзом, який вимагає більше відрахувань на аматорський футбол. Роботи не бракує.

Попри все це 45-річна Хопфен, заступивши на посаду, озвучила амбітну ціль – зробити Бундеслігу, яка ще при Зайферті почала вирізнятись цифровими нововведеннями, найбільш діджиталізованим футбольним турніром на планеті. І від слів своїх не відмовляється.

Нещодавно Доната виступила на конференції «Спортивні інновації 2022» в Дюссельдорфі, де розповіла про конкретні ідеї в цьому напрямку.

Інтерв’ю з футболістом перед пробиттям пенальті, трансляції з міні-дронів, персональна історія матчу для кожного глядача – все заради уваги підлітків та молодого покоління

«Яким би не було оригінальне ядро футболу, роль гри з часом змінюється. І поведінка вболівальників також. У нас попереду неймовірні цифрові можливості, формати далеко не вичерпані», – пояснює Хопфен, що її підштовхує до планів передової діджиталізації Бундесліги.

Це стосується як аудиторії на стадіоні, так і телеглядачів. Щоб вивести їхній досвід на новий технологічний рівень Доната пропонує такі рішення:

Нові елементи телетрансляції. Показ матчу за допомогою 29 різних камер – у тому числі міні-дрони, з допомогою яких можна навіть взяти коротке інтерв’ю у гравця прямо посеред матчу (наприклад, перед пробиттям пенальті) та швидкісні камери на рейках, які рухаються вздовж поля або під дахом стадіону і дають картинці незвичну перспективу. Методи уже проходять тестування.

Більша інтерактивність медіаплатформ Бундесліги. Їх планують поєднати в один ланцюжок для персоналізованого сприйняття матчу. Наприклад, отримання вибраної статистики та хайлайтів гри або опція перегляду поєдинку з камери, яка тримає в полі зору усіх 20 польових гравців та висвічує графіку з релевантну даними. На додачу Хопфен обіцяє більше живого контенту в соцмережах до, під час та після гри. 

Використання величезної бази статистичних даних у нових форматах. В часи швидкого інтернету та смартфонів, які підтримують технологію віртуальної реальності, Доната хоче запропонувати інноваційні формати футбольного сторітелінгу з допомогою статистики. Конкретики поки мало, але Хопфен обіцяє підхід, завдяки якому кожен вболівальник зможе отримати ексклюзивний, підлаштований конкретно під нього досвід перегляду матчу.

Хопфен повторює не раз, що все це спрямовано на залучення нової аудиторії серед підлітків та молоді. Для цього Бундесліга навіть досліджувала, як молоді покоління сприймають інформацію. Ціль, на її думку, одна:

«Завдяки розробленому програмному забезпеченню маємо показати всі мислимі перспективи гри. Це допоможе вболівальникам краще її розуміти, розуміти рішення її учасників і обговорювати все це в соцмережах».

Хопфен – експертка з діджиталізації. Вона допомогла найтиражованішій газеті Німеччини Bild пережити кризу друкованих ЗМІ

Доната заспокоює прихильників традицій німецького футболу: «Якщо ви просто хочете, як і раніше, насолоджуватись грою всі 90 хвилин за пивом з ковбасками, ви повинні мати можливість робити це і в майбутньому». Втім, роботу в Бундеслізі вона отримала в тому числі саме як експертка з модернізації та діджиталізації.

До цього більшість кар’єри Хопфен провела в медіахолдингу Axel Springer, який видає найпопулярнішу газету Німеччини – таблоїд Bild. І займалась там здебільшого інноваціями – працювала в підрозділі електронних медіа, потім очолював напрям розвитку всіх онлайн-сервісів холдингу.

При ній Bild запровадив електронну підписку, хоча на той час це здавалось авантюрним рішенням. «Я охоче йду на ризик, перед цим прораховуючи найгірші сценарії», – парирувала Доната. І не прогадала, бо на сьогодні у Bild більше пів мільйона підписників, завдяки чому холдинг компенсує втрати від падіння продажу друкованих газет.

Так видання зберегло свої позиції в Німеччині, а Хопфен у 2014 році визнали «Жінкою року в медіа».

Саме працюючи в Bild, Доната вперше перетнулась із футбольним бізнесом. Запускаючи онлайн-сервіси видання, вона домовилась із Бундеслігою про покупку хайлайтів на матч, щоб зробити підписку на Bild привабливішою. І це спрацювало.

Фото: firo Sportphoto/Marcel Engelbrec, Malte Ossowski/SVEN SIMON

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты