Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол 24/Дискусійний клуб. Кому «Золотий м'яч»?

Дискусійний клуб. Кому «Золотий м'яч»?

Мессі, Роналду, Рібері. У понеділок футбольний світ отримає нового короля, або ж залишиться зі старим, як це було у попередні три роки.

Блог — Футбол 24
Автор — Gullit
10 января 2014, 22:00
4

Журналісти "Футболу 24" проаналізували шанси неперевершеної трійці на перемогу, зважили "плюси" та "мінуси" кожного претендента. Ознайомившись з нашими аргументами, Ви також можете висловити свою думку в коментарях. Наполегливо запрошуємо!

 

 

Почнемо з того, що за всіма індивідуальними показниками пальму першості міцно захопив Кріштіану, він же Роналду. Це і кількість голів у році, яка в нього переважає аналогічний показник і Рібері, і Мессі разом узятих. Це і лідерство за системою гол+пас. Кожні 2 матчі в середньому 3 голи забивав "Реал" і Портуґал за участю Роналду.  У Мессі та Рібері ця статистика гірша. За голами Лео не дотягує навіть до "1 гол за 1 матч". Компенсує це численними асистами,  тож дотягує до позначки "понад 1 гол за матч, зроблений його активними зусиллями". Однак за гольовими пасами він все одно поступається Рібері, який у "Баварії" не є форвардом, а лише конструктором, причому одним із двох практично рівнозначних (Роббен відстав лише на кілька голів+пасів - 42 проти 47). Роналду поступається лише в одному - асистами Рібері.  Зрештою, його "Реал" нічого не виграв, то правда. Але усюди зупинявся за крок до вершини. В Іспанії був, мабуть, найбільший провал - просто витягнути на собі кризовий "Реал", який роздирали внутрішні протиріччя було не до снаги навіть КР7. Зате новий сезон португалець почав ще з більшими обертами. Найкращий і рекордний бомбардир ЛЧ, у Прімері середня результативність понад гол за матч.  І що найголовніше - по суті самостійно приніс збірній Португалії путівку на Мундіаль, здолавши опір Златана і Ко. Довів, що якщо ти дійсно лідер і суперзірка, то здатен витягувати на собі вирішальні матчі, де або все, або нічого. Таких яскравих спалахів у Мессі і Рібері не було - зважаймо і на якість партнерів у їх збірних, де добротні португальці все ж відчутно поступаються двом іншим.

 

 

Звісно, якщо брати до уваги лише індивідуальні показники за підсумками календарного року, то тут у Кріштіану відчутна перевага над своїми опонентами. Однак, на це є безліч суб'єктивних причин, а найголовніша з них полягає в тому, що Мессі провів значно менше матчів, ніж Роналду. Після першої чвертьфінальної зустрічі ЛЧ проти ПСЖ (2 квітня 2013 року) у Лео розпочались хронічні проблеми із м'язами стегна, з якими аргентинець продовжує боротись донині. Утім, навіть це не завадило "Блосі" встановити декілька гучних досягнень.  Мессі став першим футболістом в історії, який зумів відзначитись в 21(!) грі Прімери поспіль. Фантастична серія тривала з 11 листопада 2012 по 6 травня 2013 року. Зрештою, саме лідер "Барси", а не КР7 виборов звання найкращого бомбардира європейських чемпіонатів. 46 влучних пострілів у Ла Лізі дозволили Лео встановити ще один рекорд - він перший, хто тричі отримував "Золоту бутсу". Вважаю також, що твердження, буцімто, у актив Роналду можна віднести феноменальну гру проти Швеції та путівку на Мундіаль, як найголовніше досягнення, є просто абсурдним. Судіть самі, у групі відбору до ЧС піренейці змагались з такими командами, як Росія, Азербайджан, Пн. Ірландія, Ізраїль та Люксембург. З усієї поваги до наших східних сусідів, Португалія була зобов'язана виходити з першого місця, а не доводити справу до стикових матчів. І хто знає, як би проявив себе Кріштіану, наприклад, проти тієї ж Франції, а не посередніх скандинавів, де виблискує лише Ібрагімовіч. А от Мессі у відборі доводилось грати проти таких зіркових колективів, як Колумбія, Уругвай, Чилі та інших міцних південноамериканських збірних. І, на відміну від Роналду, Лео був справжнім лідером своєї команди. З 10 голами та 6 результативними передачами він став найкращим гравцем кваліфікаційного турніру у зоні КОМНЕБОЛ, а його Аргентина впевнено посіла перше місце у групі.

 

 

Мессі - Роналду - хтось. Тепер "знайшли" Рібері і не випадково. Француз, як і перші двоє "борців" останніх років за цей трофей, - професіонал.  У тих нечастих випадках, коли на полі щось йде не за планом "Барси", "Реала" чи "Баварії", всі троє мають наснагу боротися до кінця. Різниця лише  у тому, що людське суб'єктивне судження найбільше хоче бачити кінцевий продукт. У футболі таким є гол. Вершити це чудо покликаний і Мессі, і Роналду. Тому вони на коні. Їм співають дифірамби, рахують їхні голи в очній суперечці і т.д. А хто такий Рібері? Голів забиває значно менше, ніж згадане іспанське дуо. Але де б взялися ті голи без пекельної роботи француза? У "Реалі" і "Барсі" є свої Рібері, які постачають матеріал для голів Роналду та Мессі. Якби Рібері влаштувати, наприклад, у "Барсу",  то Мессі зажив би щасливіше. Якщо мова про Мессі, то він наполовину Рібері. Роналду слід вчитися в обох. За вмінням подавати набої я б розмістив претендентів на "ЗМ" так: Рібері, Мессі, Роналду. 

Незамінне це тріо у збірній року від "L’Equipe". "П'ять переможців Ліги чемпіонів, серед яких Франк Рібері, становлять скелет нашої збірної року", - так написали французи, бо Рібері - земляк. Але тут лукавства з їхнього боку найпевніше нема. Чому? Ще до оголошення трійки фіналістів німецькі букмекери вірили в абсолютну перемогу Рібері.

Наприклад, bet-at-home давав нагоду заробити на Рібері лише 90 центів з кожного вкладеного євро. Натомість ставку на Роналду множили на 3,10, а Мессі - на 3,70.

Я з ними погоджуюсь, якщо пригадати хоча б три епізоди з 2013 року, коли Рібері і собою був, і Роналду з Мессі на полі заміщав, і команді перемоги приносив - all inclusive, як то тепер прийнято по-модному казати. 

Спочатку пригадаймо останню гру минулого чемпіонату Німеччини. Гра проти мьонхенґладбахської "Борусії" вже не мала принципового значення для нового чемпіона з Мюнхена. На табло світились і 0:2, і 1:3, проте "Баварія" врешті-решт перемогла - 4:3. ДВА голи на рахунку Рібері, один з яких красень з метрів двадцяти! Плюс два гольові паси! Ось де професіоналізм! Не здаватися, запалити інших - перемогти!

Також варто не оминати і фінал Ліги чемпіонів. Проти "Борусії" Рібері почав із захисних редутів, що до цього часу він рідко виконував. Забезпечивши надійний оплот, Рібері перемістився до фронту бойових дій і віддав два класні паси, з яких утворились два переможні голи - 2:1! Де Роналду? Де Мессі? Якщо Мессі ще здатен виконати роботу Рібері - віддати тих два паси, то Роналду... Побачити у захисті двох "Прімерників" також часто не випадає. Відстань велика: карний чужий - карний свій? А Рібері: лінію захист- півзахист- атака долає і  не нарікає.

Згадаймо ще один турнір, де відзначився Рібері. Матч відбору на мундіаль з ... не українцями. В українських матчах француз мав інше завдання, я б сказав "шпіонське", яке не оцінили уболівальники, та ФІФА, яка змінила правила гри після тих злощасних кваліфікаційних матчів. Згадаймо краще матч "триколірних" з нашими сусідами з Білорусі. У французів були кепські справи у своїй групі і вони змушені були вигравати у білорусів. Наші сусіди двічі виходили вперед, проте Рібері двічі відновлював статус-кво. Франція "перекосила" білорусів 4:2 і отримала шанс нашкодити ще й українцям. І все завдяки Рібері. 

Ось тут Рібері подбав про пункт критеріїв присудження "ЗМ", де наголошується на індивідуальних діях. "Основним чинником є особисті досягнення, а не титули чи національність"!!!  Звісно, що капітани та наставники національних збірних не залишили поза увагою  і перемогу у Лізі чемпіонів, і чемпіонський титул, і Суперкубок УЄФА...

 

 

 

Як влучно сказав на тижні Дані Алвес, "Золотий м'яч" вже більше схожий на політику: перемагає не той, хто дійсно кращий, а в кого краща кампанія. Звісно, бразилець трохи лукавить - адже говорить ці слова не тоді, коли Мессі 4 рази поспіль вигравав приз, а тоді, коли прекрасно розуміє - шанси Лео мізерно малі, насамперед через його травми і змазану кінцівку як єврокубкового року, так і календарного. Усе ж таки "Баварія" побила "Барсу" незрівнянно сильніше, ніж та ж "Борусія" - "Реал" (якщо говоримо про дві зустрічі). Але нехай ось і таким чином у Барселоні готуються прийняти результати голосування - ЗМ вперше за 5 років не належатиме "блауграна".  Усі гравці каталонського клубу чомусь відзначають: навіть якщо Мессі цьогоріч не здобуде приз, він і так залишає усіх конкурентів далеко позаду. Складається враження, за всієї поваги до цього, безумовно, унікального і феноменального виконавця, що навіть у разі тривалого піврічного простою Лео мав би вигравати ЗМ - ніби за замовчуванням. Десь за такою логікою приз діставався аргентинцеві, а не Хаві чи Іньєсті після ЧС-2010. Хоча той же Хаві Ернандес за своїм внеском у футбол заслужив на нагороду найкращого гравця не менше за найвидатніших голеадорів сучасності.. Навіть президент "Барси" Росель відзначає основоположну конструкторську роль Хаві у створенні чемпіонського методу "синьо-гранатових" - тікі-таки. Ну, але як абсолютно вірно відзначає Андрій, Золоту кулю вже не дають за внесок у гру команди і загалом футбол - потрібно забити більше й ефектніше за всіх. І, на жаль чи для когось на щастя, так буде до кінця кар'єри аргентинського і португальського монстрів, себто ще дуже довго, особливо у випадку з Лео. Чесно кажучи, найбільш справедливим було б відзначити гравця, який виграв усе. Питання в іншому - чому от саме Рібері, а не Роббена, Нойєра, Мюллєра чи Лама. Як на мене, вага цих п'ятьох в абсолютному успіхові "Баварії" приблизно ідентична. А ще є прецедент останніх років - коли людина вигравала усе на клубному рівні і зі збірною, але їй нагороду не вручали. Тож ФІФА ніби сама себе загнала в кут, тому й почала після феєричного виступу Роналду у плей-оф до ЧС-2014 і кінці року продовжувати голосування і відміняти фотосесію з Рібері. О Її величність Політика! Блаттер поглумився над Роналду в Оксфорді і тепер робить усе, щоб "загладити вину". Кріштіану дуже вміло використав ляпсус Зеппа і почав тиснути через витоки з оточення - мовляв, взагалі не приїду на церемонію в  Цюрих! Блискуча кампанія, не менші шанси на перемогу.  А справедливість...Воно з одного боку і справедливо, бо показники Роналду в 2013-му вражають, але з іншого всі розуміють - якщо в такій ситуації ніхто не пробився крізь цих двох, то й коли їхні команди щось потужне виграватимуть - поготів. Відтак пропоную ЗМ розігрувати не у форматі фінальної трійки, а двійки - особливо якщо Франк стане третім. Тому що так чесніше. Хоча це утопія, звісно, та й особисто для мене тепер значно цікавіше оце питання - хто ж третій і найкращий серед землян? У 2014-му ризикну (а ще дуже-дуже далеко) поставити на Суареса, кінець року якого вразив мене найбільше.  

 

Минулого року Мессі спіткали не лише серйозні проблеми із здоров’ям, але йому також довелось пережити масштабну брудну кампанію, спрямовану на дискредитацію аргентинця. І якщо справа з несплатою податків мала правове підґрунтя, то наклеп про відмивання грошей через фонд Лео був нічим іншим, як провокацією з боку промадридських ЗМІ. В Каталонії припускають, що все це справа рук президента “Реала” Флорентіно Переса, якому набридло дивитись, як “ЗМ” щороку отримує Мессі, а Роналду, за якого були заплачені рекордні кошти, змушений задовольнятись  роллю глядача на церемонії в Цюриху. Така ж думка панує  в таборі “Барселони”, хоча, звичайно, прямо ніхто ні на кого пальцем не показує. Як говориться, не впійманий – не злодій, однак, звідки ростуть ноги, здається, усім зрозуміло.

"Я бачу, що щось відбувається. Є люди, які дозволяють собі нічим не доведені і не обгрунтовані висловлювання. Шість років вони говорили про Лео позитивно, а тепер втомилися і шукають щось нове. Таке враження, ніби є необхідність у зміні найкращого футболіста світу, - заявив нещодавно Фабрегас.

А тепер повернемось до справ на футбольному полі. Так, усі найважливіші командні титули виграв Рібері зі своєю фантастичною “Баварією”, і логічно, що саме француз мав би бути беззаперечним фаворитом у боротьбі за “ЗМ”. От тільки проблема в тому, що сьогодні, як вже відзначили мої колеги, голосують не за колективні здобутки, а за індивідуальні досягнення. Проста істина: Роналду не виграв жодного (!) трофею, однак саме він серед головних фаворитів. Беззаперечно, португалець багато забивав, але на стільки багато, як Мессі за підсумками позаминулого року. Як правильно зауважило видання Mundo deportivo, найкращий Кріштіану, який у 2013-му наколотив 69 голів, далеко позаду від найкращого Мессі – 91 м’яч за підсумками 2012-го.

 

 

Серед інших суб'єктивних факторів, про які не дуже хочу згадувати, важко таки не погодитися із об'єктивно-суб'єктивним Мішелем  Платіні. "Цьогорічний "ЗМ" - найважчий  в історії трофею", - каже земляк Рібері. 

Для форварда "Ліверпуля" Луїса Суареса, натомість, не важко визначити, хто найсильніший. "Забіяка"-уругваєць знає, що таке кропітка робота, яка передує гольовим моментам та голам. "Якщо подивитися на індивідуальну гру минулого сезону, то на "ЗМ" заслуговує Рібері. Він неймовірно зіграв та здобув з "Баварією" три титули", - вважає Суарес.

Не "зрадив" свого і Зінедін Зідан. Роналду якраз він і зрадив, а впевнений тренер "Реала" якраз у земляку: "Я б віддав "ЗМ" Франку Рібері". Не проти трофею і сам Рібері, а особливо його дружина. "Поставив би "Золотий м'яч" біля печі у вітальні. Дружина вже підготувала місце. Намагаюсь про це не думати, але дружина вірить", - зізнався ще два місяці тому Рібері.

Однак врешті-решт все буде так, як каже Король футболу. "Останні чотири рази гостра боротьба відбувалась між Мессі та Роналду. Зі свого футбольного досвіду можу сказати, що все вирішиться між обома і уп'яте", - сказав Пеле... Мушу сказати, що і я не маю підстав йому не довіряти. У житті, а тим паче у футболі, справедливість торжествує рідко.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Реванш
21 декабря 2014, 13:52
4
Невідомий рекордсмен
11 ноября 2014, 13:33
Все посты