Коли тобі за 30

Що змінилося у грі Лео Мессі з віком

Автор — Max Lysyshyn
2 июля 2017, 01:01
Коли тобі за 30

Ліонелю Мессі, одному з найкращих гравців світу виповнилось 30 років. Це важлива дата для багатьох футболістів, оскільки 30 – це зазвичай старт погіршення фізичної форми, яка згодом не дозволяє показувати вже такі звичні результати на полі. Це важкий перехід для більшості, і дехто, все таки не справляється з ним. Частина не змінюється, а потихенько догоряє, так як їх тіло вже не в змозі справлятись з навантаженням.

Але більш мудра решта переборює  вік, змінюючи свою гру крок за кроком, фокусуючись на парі ключових аспектів і пристосовуючись до браку швидкості, що дає їм можливість триматись на рівні довший час.

Вийнятковий, як завжди, Мессі змінював свою гру протягом останніх сезонів. Як тільки аргентинець увійшов до клубу «кому за тридцять», він знайшов собі позицію для домінування у наступних іграх.

Що ми можемо очікувати від Мессі далі? Отож…

Тактична зміна

Найбільш очевидна зміна, яку ми очікуємо побачити – позиційна. Під час молодості  він був шикарним фланговим нападаючим, граючи близько до воріт і продираючись крізь опонентів. Проте зараз його швидкість зменшилась, і каталонець має сконцентруватись на більш «живучих» якостях. З віком Ліонель, безсумнівно, посунеться у центр поля. Цей процес триває вже декілька сезонів, і багато хто сприймає це як адаптацію для закриття дірок у складі «Барси». Так, частково це правда, але це також природній прогрес футболіста, який завжди був №10.

Чи стане Мессі колись справжнім центральним хавом? Навряд чи, бо набір здібностей на цю позицію займає роки тренувань. Атакуючим півзахисником, здатним грати на вістрі трикутника у схемі 4-2-3-1? Неодмінно. З часом він зможе вписатись у схему 4-3-3, якщо партнери по півзахисту будуть підковані у захисному плані ( це пояснює інтерес до Марко Вератті  ).

Що ж, Мессі стане півзахисником, проте що це взагалі означає?

Менше дриблінгу, більше небезпеки (звучить як рекламний девіз)

Одна з найбільш руйнівних здатностей Лео – це його невимушені сольні проходи. Спосіб, завдяки якому володар 5 Золотих м’ячів залишає своїх опонентів позаду просто неймовірний. Ти не можеш сказати, що ти захисник з Ла-Ліги, якщо ти не був обведений Ліонелем.  У ролі швидкого форварда Мессі був основною видимою зброєю, розхитуючи суперників і прямо загрожуючи їх воротам, однак тепер він відтягується назад у центр поля, стає менше обводити через зменшення простору у цій зоні поля у порівнянні з флангом.

Поява Неймара стала ключовою для такої зміни позиції, бо тепер саме бразилець є основним дриблером каталонців. У першому для Неймара іспанському сезоні Мессі здійснив 5,15 обведень на кожні 90 хвилин, але ця цифра невблаганно зменшується кожного року під впливом переведення Лео на позицію плеймейкера. 

Так як Андрес Ін’єста робить зараз, Мессі буде розумно вирішувати, коли натиснути на спусковий гачок і пронестись попри опонентів, а коли допомоги команді менш енергозатратно. Він припинить бути таким безпощадним до суперників як зараз, але, можливо, стане більш впливовим, відчуваючи потрібний момент, щоб розкрити оборону команди противника. 

Менше голів…НАПЕВНЕ

В теорії, Мессі, граючи глибше, не може бити всі рекорди результативності, бо попереду нього будуть ще нападаючі, які заберуть частину взяттів воріт на себе. Така думка може бути цілком слушною і реальною, проте з таким самим успіхом може і не бути, тому що граючи гібридного півзахисника/форварда в 2016/17 роках Ліонель мусив вразити ворота суперника значно менше разів.

На здивування всім, ми бачимо 54 голи у 52 матчах. Феноменальний результат!

Що зміниться точно, так це тип забитих ним голів. Багато малих, розумних рухів без м’яча дозволяють йому дістатись до краю штрафної, а звідти вже цілитись у сітку воріт. Ну, хоча б його перший гол у матчі проти «Алавесу» в фіналі Copa del Rey, або вирішальний гол у квітневій грі проти мадридського «Реалу», наприклад.

I need mOOOOre pases

Після переміщення до центру поля, залишиться одна річ, яку Мессі точно зможе дати своїм одноклубникам, і це - контроль. Для гравця, який був одним з найдинамічних форвардів у світі, подібна зміна позиції здається нереальна, але це ж Мессі.

Його вміння класно пасувати з віком лише покращується. Якби не халатність партнерів, кількість расистів аргентинця перевалила б за 20. Ліонелю вдалось видавати 2,19 загострюючих пасів кожні 90 хвилин, але це, на жаль, не може продемонструвати всю їх геніальність і витонченість.  Проте окрім смертельно загрозливих передач, Мессі вміє грати у стилі «Барселони», роздаючи короткі і швидкі паси у різні боки. Він знає цінність простого пасу крайньому захиснику для розширення і продовження атаки, але знає також у який момент прорватись крізь лінії захисту і нанести вирішальний удар.

Такий контроль і вплив на кожен момент у грі – це те, що Мессі робив завжди: вміння пригальмувати або прискорити темп матчу парою простих рухів, як це колись робив Хаві.

Після 30 років Лео вже не буде обігрувати команду самотужки, ти самим, напевне, не буде претендувати на особисті нагороди, забиваючи по 73 голи за сезон, однак точно буде впливати на гру так як він це робив раніше.

Величність Мессі не може бути знищена, вона просто змінить свою форму.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов