Tribuna/Футбол/Блоги/ФК Джуніорс/Представляємо суперника: «Персеполіс» (Іран)

Представляємо суперника: «Персеполіс» (Іран)

«Джуніорс» відкриває нову сторінку в своїй історії.

Блог — ФК Джуніорс
Автор — ФК "Джуніорс"
5 июля 2016, 03:26
Представляємо суперника: «Персеполіс» (Іран)

5 липня 2016 року увійде в історію ФК «Джуніорс» як день першого міжнародного матчу команди. На заміській базі київського «Динамо» у Конча-Заспі колектив Сергія Шута зустрінеться з ФК «Персеполіс».

«Персеполіс» - найтитулованіший клуб Ірану, який є досить відомим і у інших країнах Азії. «Червоні» дев’ять разів вигравали національний чемпіонат (рекорд), вибороли п’ять національних кубків, а в 1991 році стали першим володарем Кубка володарів кубків Азії. Четверо гравців «Персеполіса» відстоювали честь Ірану на чемпіонаті світу 2014. Жоден з них наразі не виступає за «червоних», але у складі команди є інші футболісти, які активно залучаються до лав національної збірної своєї країни. Зокрема новачки: воротар Аліреза Бейранванд, захисник Джаляль Хоссейні та лівий вінгер Вахід Амірі, а також півзахисник Камаль Кам'ябінія. Окрім них, в «Персеполісі» є ще один збірник. Мова про основного голкіпера збірної Узбекистану Олександра Лобанова. А нещодавно до команди доєднався другий легіонер – 26-річний захисник з хорватським корінням Ентоні Голек, заграний за молодіжну та олімпійську збірні Австралії.

Очолює «Персеполіс» титулований хорват Бранко Іванкович. У 1998-1999 роках спеціаліст працював у тренерському штабі збірної Хорватії, яка завоювала бронзу на чемпіонаті світу у Франції. Пізніше Іванкович досяг певних успіхів вже як тренер національної збірної Ірану. Під його керівництвом «Меллі» стали переможцем Азіатських ігор (2002), здобули бронзу Кубка Азії (2004), а також втретє в історії вийшли у фінальну частину чемпіонату світу (2006). Пізніше Іванкович виграв всі можливі національні трофеї з загребським «Динамо», після чого здобув золото чемпіонату Китаю («Шаньдунь Лунен»).

Також 62-річний спеціаліст встиг попрацювати у Німеччині («Ганновер»), Саудівській Аравії («Аль-Іттіфак») та ОАЕ («Аль-Вахда»). «Персеполіс» хорват очолює з 2015 року. Під його керівництвом «червоні» у цьому році здобули срібні медалі чемпіонату Ірану. Причому «Персеполіс» набрав однакову кількість очок з чемпіоном «Естеглалом», але пропустив вперед суперника через гіршу різницю забитих та пропущених м’ячів.

Стабільний фінансовий стан «Персеполіса» підтримує іранський бізнесмен Хоссейн Хедаяті, який у 2014 намагався придбати акції іспанського «Хетафе». Статки господаря холдінгу «Стіл Азін», який займається виробництвом електроенергії та має відношення до нафтохімічної промисловості, агробізнесу та будівництва, оцінюються в 950 мільйонів євро.

«Персеполіс» - відносно молодий по футбольним міркам клуб. Він був створений у грудні 1963 року іранським боксером Алі Абдохом, який повернувся з США на Батьківщину. Клуб названий на честь Персеполя – древнього перського міста, столиці імперії Ахеменідів. «Персеполіс» став першим представником Ірану у Азіатській лізі чемпіонів. В 1969 році команда дебютувала у найпрестижнішому клубному турнірі континенту, але припинила боротьбу за трофей вже на груповому етапі, пропустивши в плей-офф «Маккабі» (Тель-Авів) та «Санфречче» Хіросиму». У 1971 році, здобувши 13 перемог при одній нічиїй у 14 матчах, «червоні» вперше стали чемпіоном Ірану, а вже за рік Абдо проголосив «Персеполіс» першим у країні професійним футбольним клубом.

Початок Іранської революції ознаменував настання скрутних для «Персеполіса» часів. Алі Абдох повернувся у США, клуб перейшов в підпорядкування Департаменту фізичної культури, який декілька разів намагався його перейменувати. Завдяки офіційним особам, вболівальникам і гравцям «Персеполісу» ще декілька років вдавалося зберігати оригінальну назву, але в 1987 році його все ж перехрестили на «Піроузі» (в перекладі з перської – «перемога»).  У цей період команда виступала у Тегеранській провінційній лізі, переможцем якої у підсумку стала дев’ять разів.

Одним з тих, завдяки кому клуб продовжував своє існування, був Алі Парвін. Рекордсмен «Персеполіса» по кількості проведених матчів (341), з 1982 по 1988 рік був граючим тренером команди, а потім ще 11 років (з перервами) очолював «червоних». Під його керівництвом «Персеполіс» тричі виграв національний чемпіонат, а в 1991 році тріумфував у Кубку володарів кубків Азії. На своєму шляху до знакової перемоги «червоні» здолали пакистанський «Пенджаб» (4:2, 9:0) та аравійський «Аль-Хіляль» (0:0, 1:0), а у фіналі завдяки голу Мохамада Ансаріфарду виявилися сильніші за бахрейнський «Аль-Мухаррак» (0:0, 1:0).

Золотою епохою «Персеполіса» називають 90-ті. Команда чотири рази виграла національний чемпіонат, здобула два Кубки Ірану та дісталася півфіналу Ліги чемпіонів АФК, де поступилася «Пхохан Стілерс». В цей час саме «Персеполіс» був базовою командою збірної країни. У його складі грали такі зірки азіатського футболу, як Алі Карімі (кращий футболіст Азії-2004, пізніше встиг навіть пограти у «Баварії»), Мехді Махдавікія (кращий футболіст Азії-2003, багато пограв за німецький «Гамбург»), Ходадад Азізі (найцінніший гравець Кубка Азії-1996, саме його гол вивів іранців на ЧМ-1998), Карім Багері (деякий час був рекордсменом світу по кількості голів в одному матчі – забив сім м’ячів у ворота збірної Мальдив), Фаршад Пйоус (кращий бомбардир в історії клубу) та Алі Даеї (творець світового рекорду по кількості голів за національну збірну – 109, кращий футболіст Азії-1999, чемпіон Німеччини у складі «Баварії»).

Після того, як зіркові футболісти залишили команду, «Персеполіс» втратив лідируючі позиції у чемпіонаті Ірану. Але саме Даеї у 2008 році вже у якості головного тренера команди повернув «червоним» колишню славу. Під його керівництвом команда в дев’ятий (і поки що останній) раз стала чемпіоном країни та здобула два національні кубки.

Наразі «Персеполіс» - найпопулярніший клуб Ірану. За «червоних» вболівають екс-президент (1997-2005) країни Мохаммад Хатамі, Сохраб Сепехрі (один із найвизначніших представників сучасної перської поезії, чиї вірші перекладено на багато мов світу) та багато інших відомих місцевих діячів культури та політиків.

«Персеполіс» має угоди про співпрацю з мадридським «Реалом», італійським «Міланом», російським «Рубіном» та португальським «Бейра-Мар». Сьомий номер у клубі навічно закріплений за його легендою Алі Парвіном, а 24-й – за капітаном команди Хаді Норузі, який помер у жовтні 2015 року через сердечний приступ. 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Тиждень Маринчука
30 апреля 2018, 09:11
Все посты