Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол для душі/Чи гратиме Ракицький в новому «Шахтарі»

Чи гратиме Ракицький в новому «Шахтарі»

Дмитро Поворознюк вважає, що при Фонсеці в захисника навіть більше шансів стати ключовим гравцем, ніж раніше.

3 августа 2016, 20:17
20
Чи гратиме Ракицький в новому «Шахтарі»

Дмитро Поворознюк вважає, що при Фонсеці в захисника навіть більше шансів стати ключовим гравцем, ніж раніше.

16 лютого 2015 року. «Шахтар» готується до поєдинку з «Баварією». Нам організовують передматчеве інтерв’ю в львівському торгівельному центрі з одним із найкращих тренерів світу Хосепом Гвардіолою. Він, як завжди, зачаровує і відповідає на всі запитання з легкістю та без зайвих емоцій. «Чи планували ви коли-небуть запросити до своєї команди Ракицького?». «Ніколи. Але, як на мене, Ракицький – один з найкращих центральних захисників світу. Одиниці можуть робити такі передачі».

Сьогодні Ракицькому виповнюється 27. Для українського футболу він – унікум, який суттєво змінив погляди на гру центрального захисника. В один прекрасний момент передові тренери Європи зрозуміли: в команді на всіх позиціях повинні грати футболісти, які обробляють м’яч на секунду швидше за суперника, роблять для цього на дотик менше, можуть віддати передачу вперед без паніки. Коли в нас ще вимагали від захисників «не придумувати і діяти простіше», в Європі навіть голкіпери навчились зберігати м’яч під пресингом і грати ногами краще, ніж українські центрбеки.

Микола Павлов якось розповів мені, як вплинув на кар’єру Ракицького: «Це був один з матчів молодіжних команд. В одному з епізодів Ракицький зробив діагональ на протилежний фланг – точно в ноги форварду. Такий пас мало хто може виконати. Після фінального свистка я одразу хотів орендувати Ракицького, але після моєї пропозиції його перевели в першу команду».

У першу чергу Ракицький асоціюється із прекрасними довгими передачами, які за кілька секунд долітають на протилежний фланг зі снайперською точністю. Така якість передач суттєво збільшує колективну швидкість і дає команді додаткові варіанти виходу з оборони в атаку. Сьогодні в Європі за якістю передач на позиції центрального захисника з Ракицьким може конкурувати хіба що Джером Боатенг.

По статистиці центрбеків УПЛ минулого сезону, Ракицький лідер в усіх компонентах, де потрібно працювати з м’ячем і загострювати гру: удари, ключові передачі, передачі в штрафну, обводки. Але поступається багатьом у кількості виграних єдиноборств і відборах.

(картинка клікабельна)

Манера дій Ракицького в обороні – гра на випередження і передбачення моменту. Через це в нього великий відсоток перехоплень. Але такий стиль відбору досить ризикований – у разі програшу боротьби за спиною захисника утворюється вільна зона для суперника. Про це детально може розказати Роберт Мак.

Незамінна роль Ракицького при Луческу дуже швидко змінилась з приходом нового тренера. Фонсека постійно повторює, що з Ракицьким немає жодних проблем і що не вносив Ярослава до заявки на перші три матча через те, що захисник повернувся після Євро пізніше інших гравців, провівши менше тренувань. Але ця сама причина не завадила іншому збірнику, Степаненку, грати в основі в тих самих трьох матчах.

У своєму дебютному поєдинку при Фонсеці Ракицький показав усі свої сильні сторони. Ще до 20-ї хвилини він зробив більше гострих передач, ніж усі інші центральні захисники разом взяті за попередні три матчі.

За рахунку 0:0, коли «Шахтар» не міг пробити лінію з шести захисників «Чорноморця», Ракицький почав бити з далеку.

Загалом проти «Чорноморця» Ракицький зробив 3 удари, 1 гольову передачу, 2 гострі передачі, 7 довгих (усі точні) і 4 передачі в штрафний майданчик.

(картинка клікабельна)

За весь матч «Чорноморець» в контратаці створив лише один момент. Хобленко зумів ударити по воротах саме після позиційної помилки Ракицького. Вона була одна за матч, але одразу призвела до удару по воротах.

Насправді, цей матч показав що при новій схемі Фонсеки Ракицький може навіть більше розкритись і вийти на новий рівень.

Раніше флангові захисники «Шахтаря» при початку атаки грали на своїй половині поля. Сьогодні вони повинні формувати лінію з чотирьох гравців по вертикалі з атакувальними півзахисниками.

Два форварди знаходяться між центральним і фланговим захисниками. Таким чином вони відволікають на себе увагу чотирьох захисників. Це звільнює зону для Ісмаїлі та Срни. В такій ситуації Ракицький зможе ще частіше робити довгі передачі, оскільки через насиченість центру поля з’являється простір на флангах.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты