Tribuna/Киберспорт/Блоги/ASUS/Пояснюємо основи кіберспорту: чому за це так багато платять і як правильно його дивитися

Пояснюємо основи кіберспорту: чому за це так багато платять і як правильно його дивитися

Кіберспорт пройшов усі стадії сприйняття в суспільстві, але й досі залишається загадковим феноменом для великої кількості людей. У тому числі через брак історії та разючі відмінності з традиційними видами спорту.

Блог — ASUS
Автор — Олег Мищук
23 марта 2021, 09:47
36
Пояснюємо основи кіберспорту: чому за це так багато платять і як правильно його дивитися

Кіберспорт пройшов усі стадії сприйняття в суспільстві, але й досі залишається загадковим феноменом для великої кількості людей. У тому числі через брак історії та разючі відмінності з традиційними видами спорту.

Разом з ASUS ми спробуємо відповісти вам на найпопулярніші запитання про один із ключових трендів XXI століття.

Я граю в комп’ютерні ігри – я вже кіберспортсмен?

Ні, ви – геймер. Кіберспортсменом вас варто називати, якщо ви будете виступати в будь-яких турнірах із призовим фондом. Зараз їх просто безліч із найрізноманітніших дисциплін. Не тільки з Dota 2 чи CS – навіть з умовного Super Mario.

Чи є взагалі різниця між кібердисциплінами?

Кіберспорт – загальний термін для всіх змагальних ігор, у яких використовуються цифрові пристрої. Не обов’язково комп’ютери, є дисципліни на ігрових приставках і навіть смартфонах. Перерахувати всі неможливо, але ось зручна класифікація:

MOBA-ігри – командні ігри, найчастіше побудовані на певному сюжеті, у яких спортсмени керують різними героями (вибір яких, як правило, дуже великий). Загальна мета таких ігор – знищення ворожої бази, хоча конкретика може змінюватися від гри до гри. Яскраві представники – Dota 2, League of Legends, Heroes of The Storm.

Шутери – можуть бути як командними, так і соло-іграми, у яких спортсмени намагаються перестріляти опонентів. Найпопулярніші приклади – Counter-Strike, PUBG, Free Fire, Overwatch, Valorant, Fortnite, Call of Duty.

Стратегії – на відміну від MOBA-ігор, де багато гравців керують одним героєм, у стратегіях один гравець контролює велику кількість різних персонажів. І змагається проти суперника, що знаходиться в тих же умовах. MOBA-ігри еволюціонували саме зі стратегій, а найпопулярнішою з них на цей час досі можна вважати Starcraft 2.

Карткові ігри – стратегії, у яких ігрове завдання полягає в підборі переможної комбінації карт. Найчастіше, як і в MOBA-іграх, в основі карткових ігор є певний сюжет, що формує індивідуальну концепцію гри. Їх перевага – грати в них можна з будь-якої платформи. Головною картковою грою залишається Hearthstone.

Спортивні симулятори – комп’ютерні реінкарнації популярних традиційних спортивних ігор. Наймолодший вид ігор з онлайн-режимами, але зараз симулятори все активніше рухаються в бік кіберспортивної складової. Найкращі приклади – FIFA, NBA 2K, NHL, NFL, Football Manager.

Звідки в кіберспорті беруться гроші? Шляхом чого формуються призові, у спортсменів є зарплати?

Візьмемо три найпотужніші кібердисципліни – Dota 2, League of Legends і Counter-Strike. Гроші генеруються трьома шляхами:

– їх творці – Valve і Riot Games – вкладаються в розкрутку, організовують турніри й активно просувають свій продукт серед звичайних геймерів;

– кіберспорт притягує спонсорів. За даними SuperData, майже 75 % доходу у сфері приносять спонсорські контракти й реклама. Серед інвесторів – Nike, Audi, BMW, Mercedes-Benz, Red Bull, Intel, Coca-Cola, T-Mobile, Toyota. Навіщо їм це потрібно? Інвестори орієнтуються на цільову аудиторію відеоігор (чоловіки від 16 до 24 років) і впевнені, що кіберспорт у майбутньому буде однією з найбажаніших рекламних ніш.

– продаж прав на трансляції. У 2018 році Twitch підписав дворічний контракт з Overwatch і заплатив за показ матчів ліги не менше 90 мільйонів доларів. Це найдорожча угода в історії кіберспорту. Стрімінгові сервіси – одні з головних покупців кіберспортивного контенту і водночас його популяризатори. Twitch дозволяє геймерам транслювати гру й заробляти на цьому внаслідок контрактів із рекламодавцями й донатів від фанатів.

Доходи топового кіберспортсмена можуть виглядати так:

– зарплата (у топових командах в Dota 2 і Counter-Strike – приблизно 10 тисяч доларів на місяць);

– призові на турнірах;

– контракти зі спонсорами;

– продаж фірмового одягу;

– доходи зі стрімів.

Найбагатші кіберспортсмени світу – мільйонери. Але в основі таких доходів знаходиться прибутковий бізнес-механізм, що гарантує кіберспорту прогресію в фінансах.

Кіберспортсмени ж просто граються в ігри, за що їм такі призові? Чому ми взагалі називаємо їх спортсменами?

Спорт – це історія не лише про тих, хто швидше бігає й забиває більше голів. Базисні моменти кіберспорту – командна взаємодія, реакція, вміння швидко приймати рішення в критичних ситуаціях. А ще будь-яка кібердисципліна – це змагання між людьми за чіткими правилами. Тож кіберспорт можна спокійно вважати показовим представником спортивної сфери.

Кіберспорт логічно порівняти із шахами – кіберспортсмен вищих досягнень зберігає пікову концентрацію впродовж довгого часу, шліфуючи роками навички та розуміння дисципліни, приносячи у сферу свій вклад.

Хтось із вас наважиться назвати Магнуса Карлсена «любителем, який крім шахів нічого не вміє»? Так і кіберспортсмени.

Ще один доказ – конкуренція. Щоби стати профі в Dota 2 чи CS необхідно пройти роки нон-стопної гри, сотні відкритих кваліфікацій та тестів до команд. А коли це вдалося, необхідно продовжувати розвиток та зберігати високий рівень гри, бо вилетіти з кіберу набагато легше, ніж туди потрапити.

З кібером розібрались, а зі спортом що? Чи є в них фізичні тренування, як вони вибудовують робочий день, вони взагалі втомлюються?

Професійні кіберспортсмени відрізняються від геймерів так само, як хлопці у дворі відрізняються від гравців Ліги чемпіонів. Перед турнірами команди буквально зачиняються на буткемпах: у готелі або будинку, де живуть без телефонів і соцмереж. Гравці можуть проводити за комп’ютером майже добу без перерви.

У кіберспортсменів так само є і «професійні травми» – ушкодження попереку, м’язів зап’ястя, гіподинамія. Серйозні колективи всебічно готуються до тяжких навантажень на довготривалих турнірах. Ця підготовка може включати і тренажерний зал, і басейн, і сувору дієту, і постійну профілактичну зарядку для очей і ключових м’язів тіла.

Робочий день кіберспортсмена – окрема тема для розмови. Один з найкращих українських гравців в Dota 2 Володимир «No[o]ne» Міненко описав його так: «Особисто я й моя команда, коли ми не на тренувальному зборі, тренуємося від 8 до 15 годин. Бувають перерви, погані дні, але 24-25 днів на місяць ти тренуєшся по 8 годин мінімум. Це просто, щоби стати професіоналом, а потім тобі потрібно підтримувати форму та поліпшувати її. Із самого початку я взагалі грав майже по 20 годин на день».

А для демонстрації пікових навантажень на важливих турнірах продемонструємо розпорядок дня топового китайського колективу в тій же дисципліні PSG.LGD.

Окей, завтра починаю тренуватись. Коли їхати на олімпіаду?

Універсального рецепта, як потрапити в кіберспорт, немає й бути не може. Усе залежить від вашого таланту, здібності до самовдосконалення, соціальних навичок та правильної системи життєвих пріоритетів. Процитуємо українського гравця в Dota 2 Іллю «Lil» Іллюка:

«Якщо так вийшло, що ти загорівся мрією стати професійним кіберспортсменом і пройти той же шлях, що пройшов і я – будь готовий віддати всього себе. Весь свій вільний час, дитинство і юність, спілкування з друзями, дівчатами, всілякі життєві радощі, які ніколи більше в житті не матимуть значення. Готуйся віддавати грі 100 % і отримувати 0 % віддачі (часом навіть мінусову), щоби через багато років, можливо, стати одним із нас».

Кіберспорт є олімпійською дисципліною другого рівня, що означає, що в нього є шанс уже в найближче десятиліття виконати всі параметри олімпійського комітету для потрапляння в кард олімпіади. Важко сказати, за якими критеріями слід обирати олімпійські кібердисципліни та як вписати механіку кривавих шутерів до олімпійської хартії, але головне, що кібер на ОІ – питання часу.

А може є якісь кібершколи чи кіберунівери? Можна онлайн замовити курс у кібербакалавра?

Хоч кіберспорт уже офіційно визнаний спортом в Україні, офіційних «ДЮСШ із кіберспорту» не існує.

Наваритися на хайповій темі можуть приватні школи сумнівної якості. Ви не знайдете ні списку викладачів, ні навчального плану, ні хоч якихось задокументованих гарантій, що станете суперчемпіоном і заробите мільйони. Співпраця з подібними проектами – на ваш страх і ризик.

Самоосвіта залишається головним і єдиним способом вдосконалення кіберспортивних навичок. Де їх узяти? До вашої уваги тисячі роликів на YouTube, ряд онлайн-видань на кібертематику, стріми професійних гравців.

Кіберспортсменом я не стану, але де можна дивитись кіберспорт?

Всюди, де є інтернет. Права на трансляцію усіх кібертурнірів належать організатору івенту, але всі з них безкоштовно показують контент на Twitch, YouTube та інших подібних платформах. 

Зараз права на показ великих кіберспортивних турнірів купують і глобальні сервіси – наприклад, MEGOGO.

Одного разу я ввімкнув трансляцію, але нічого не зрозумів. Можна короткий словничок кібертермінів?

LAN/Мейджор/Майнор – різновиди кіберспортивних турнірів. LAN означає, що турнір проходить офлайн, мейджор – великий турнір із солідним призовим фондом, майнор – турнір рангом нижче мейджора.

Bo1/Bo2/Bo3 – формат виявлення переможця в матчі. Розшифровується як «Best of 1/2/3 (гра до перемоги в одній/двох/трьох локаціях)».

Фраг – будь-яке вбивство в грі.

HP – показник здоров’я персонажу.

First Blood – перше вбивство в матчі.

GG WP – скорочення від «Good game, well played». Цією фразою закінчується більшість кіберспортивних матчів.

Респаун – місце переродження вбитих персонажів.

Імба – збірне поняття, що може характеризувати суперсильного персонажа, артефакт чи стратегію, які порушують збалансованість гри.

Мета – набір свідомо сильних базових стратегій, якими користуються більшість гравців.

Бафф – посилення слабкої ігрової механіки або ефект, що дозволяє персонажу отримати бонус до своїх показників.

Нерф – послаблення сильної ігрової механіки.

АФК – статус гравця, коли він не виконує жодної ігрової дії й, грубо кажучи, стоїть на місці.

BTW – найбільш коректний переклад слова «до речі».

Ейс/ремпейдж – вбивство одним гравцем усіх супротивників.

Клатч – кінцівка ігрового матчу, у якій вирішується доля переможця.

Харасити – атакувати суперника, щоби тримати його на низькому показнику здоров’я і змушувати витрачати ресурси на його поповнення.

Абузити – користуватися сильною ігровою механікою.

А за кого тоді вболівати українському кіберфанату? Як там наші?

В Україні є дві надпопулярні кіберспортивні дисципліни – Dota 2 і СS:GО. Тож і основні досягнення та перспективи українського кіберу пов’язані саме з цими іграми.

Уособлення сильних позицій України у сфері – команда Natus Vincere, яка більш як 10 років перебуває в топі обох ігор та має чи не найбільшу фанбазу у світі серед усіх колективів.

У СS:GО NaVi вигравали турніри всіх великих організаторів, а 2021 рік команда розпочала з перемоги в надпотужному турнірі BLAST Premier Global Final. Це дозволяє команді займати друге місце у світовому рейтингу прямо зараз.

В Dota 2 NaVi є першими в історії чемпіонами світу, що дозволило саме українському колективу перевернути економіку кіберспорту, забравши мільйон доларів за перемогу на The International у 2010(!) році. Після цього NaVi ще двічі грали у фіналі чемпіонату світу, та й зараз команда є однією з найсильніших у європейському регіоні.

В Україні пройшов і один з найбільших турнірів 2017 року з Dota 2 – Kiev Major. У палаці «Україна» 16 команд розіграли 3 мільйони доларів, а всі квитки на змагання розкупили уже за 20(!) хвилин. Тепер уявляєте рівень цікавості до кіберу в Україні?

***

Карантинна реальність змушує все частіше задумуватися про зміну професії чи пошук нового способу відпочити вдома. То чому б не спробувати кіберспорт?

Але дивлячись на професійних кіберспортсменів, хочеться мати дійсно круте залізо. Не стаціонарний комп’ютер, а щось компактне і потужне, щоб час від часу змінювати побут і середовище. Саме тому компанія ASUS створила нову модель ігрового ноутбука ROG Flow X13.

Головні фічі:

  • Рухомий екран. Завдяки унікальному міцному шарніру, екран ROG Flow X13 легко розкривається на повні 360 градусів. Його можна використовувати і як сенсорний планшет (з підтримкою стилуса), і як звичайний ноутбук, розташовуючи екран під будь-яким зручним кутом. 
  • Док-станція ROG XG MOBILE. Супер компактна зовнішня відеокарта (де може використовуватися відеокарта GeForce RTX™ 3080). До неї крім ноутбука також можна підключити монітор, клавіатуру тощо. 
  • Компактність. Надтонкий ігровий ноутбук, товщиною всього 1,58 см. Текстура на корпусі у вигляді ліній служить ребрами жорсткості та опорою для пальців при перенесенні. 
  • Автономність. До 10 годин автономної роботи при відтворенні відео. Швидке заряджання — 50% за 30 хвилин.
  • Сканер відбитку пальця у кнопці живлення.

Роби більше в мобільних умовах завдяки ASUS ROG Flow X13.

Детальніше за посиланням.

Фото: NaVi