Tribuna/Киберспорт/Блоги/ASUS/10 найпопулярніших кіберспортсменів України

10 найпопулярніших кіберспортсменів України

S1mple, Dendi, GeneRal та інші.

Блог — ASUS
1 марта 2021, 09:48
24
10 найпопулярніших кіберспортсменів України

У лідера більше 2 млн підписників у Twitch.

Півроку тому кіберспорт офіційно визнали видом спорту в Україні. Зараз у всьому світі кіберспортсмени не менш популярні, ніж багато традиційних спортсменів, а кіберспорт серйозно конкурує з іншими видами розваг. Ця сфера насичена величезними грошима, а серед гравців є доларові мільйонери.

Tribuna.com спільно з ASUS склала рейтинг найпопулярніших кіберспортсменів в Україні.

Іван «Edward» Сухарєв

Дисципліна: CS:GO

Команда: Selectah!

Кількість підписників у Twitch: 13,4 тисяч

Досвідчений спортсмен в Counter Strike, який починав свою кар’єру ще в Counter-Strike 1.6 за Virtus.pro і Natus Vincere. Один з найтитулованіших спортсменів по CS:GO, заробив за свою кар’єру понад 700 тисяч доларів. Вважається одним з найсильніших індивідуальних гравців у світі та майстром пістолетних дуелей.

Найбільших успіхів досяг в період з 2009 по 2012 роки, виступаючи за мультігеймінговий проект Natus Vincere. У складі «Народжених перемагати» переміг на чотирьох світових чемпіонатах, після чого український проект став відомий у всьому світі.

Уродженець Харкова виступав за NAVI до травня 2019-го, після чого пішов зі сцени. Однак восени минулого року оголосив про повернення в кіберспорт і у свої 33 роки все ще розраховує пошуміти.

Віктор «General» Нігріні

Дисципліна: Dota 2

Команда: NAVI

Кількість підписників у Twitch: 58,5 тисяч.

Його називають Вітя-машина – він один з найсильніших гравців в Dota 2. Народився в Ужгороді, чим завжди пишався. Комп’ютерними іграми почав захоплюватися в 13-річному віці, але в професійну площину перейшов тільки в 18 років. А вже через рік зіграв у складі NAVI на The International-2016.

GeneRaL засвітився в регіональній європейській кваліфікації до The Shanghai Major в складі Elements. Його команда не зуміла пробитися в LAN-фінал, але Віктора запримітили в Natus Vincere. Він замінив Ах.Мо і провів два чудових роки в складі «жовто-чорних». 

Далі спортсмен вирішив взяти паузу в кар’єрі, яка тривала цілий рік, і восени минулого року транзитом через FlyToMoon GeneRaL повернувся в NAVI. Тепер у нього повно сил і бажання показати свою кращу гру в складній лінії за фірмових персонажів – Batrider, Beastmaster і Void Spirit.

Андрій «ALWAYSWANNAFLY» Бондаренко

Дисципліна: Dota 2

Команда: NAVI

Кількість підписників у Twitch: 64,5 тисяч

У Андрія Бондаренка десять років ігрового досвіду в професійному кіберспорті. Недаремно він є чинним капітаном NAVI в Dota 2. Практично всю кар’єру виконує роль саппорта на п’ятій позиції.

ALWAYSWANNAFLY починав свою кар’єру ще в семирічному віці – виграв один з турнірів по Half-Life в форматі 1х1. У доту потрапив у 2011 році, однією з його перших команд стала The Retry – колектив PGG. 

Тут був важливий момент для подальшої кар’єри – його команда здобула перемогу над Natus Vincere в фіналі Dota 2 Star Championship і заробила 10 тисяч доларів призових. Також захищав кольори Team Empire, Team Spirit, Gambit Esports і Winstrike Team. Фірмовими героями Андрія на професійній сцені є Oracle, Bane і Disruptor.

Ілля «Lil» Іллюк

Дисципліна: Dota 2

Команда: HellRaisers

Кількість підписників у Twitch: 122,7 тисяч

Lil – один з найяскравіших кіберспортсменів. Його фішкою довгий час був екстравагантний образ та іскрометні твіти, в яких він жартував над суперниками та змушував їх нервувати.

Він народився в Олександрії в простій родині. Батько поїхав на заробітки до Туркменістану, мама – в Росію. Незабаром Ілля перебрався до матері, але кіберспортом почав займатися в Одесі.

«Щоліта їздив до бабусі в Одесу. Там всі місцеві збиралися в невеликому комп’ютерному клубі на автостанції, куди з Молдови приїжджали автобуси. Радянський прямокутний будинок, одна кімната – стоять комп’ютери і крутиться старий вентилятор. Це був 2006-2007 рік, там все і почалося. Я допомагав бабусі, а вона давала мені кожен день дві гривні. На ці гроші можна було через день грати одну годину», – згадує Ілля.

Його професійна кар’єра в кіберспорті почалася у 2014 році, коли Goblak зібрав свою команду NVMI та взяв під крило Іллюка, який вже був відомий своєю грою на Visage.

Lil кожен день розвивався як гравець, тому незабаром його помітила організація Virtus.pro. Він також виступав за Natus Vincere і Winstrike. Ставав срібним призером The Kiev Major 2017 і перемагав у DOTA Summit 7 і 8. З Virtus.pro двічі брав участь в The International.

Євген «Yozhyk» Мостовик

Дисципліна: FIFA

Команда: без команди

Кількість підписників у Twitch: 129,4 тисяч

FIFA – далеко не найпопулярніша дисципліна в кіберспорті, але в Україні є топовий спортсмен і тут. Yozhyk родом зі Львова, вболівальник «Карпат» і збірної України з футболу.

Любов до футболу в дитинстві переросла в захоплення комп’ютерними іграми. «Гарна погода – я у дворі з м’ячем, погана – можна і на компі зіграти», – розповідав Мостовик. Незабаром кіберспорт почав приносити дохід Євгену: виступи на турнірах приносили не дуже великий прибуток, зате дозволяло бути серед кращих і заявити про себе.

У 2011 році NAVI розширювалися і, крім складів по CS і Dota, цікавилися іншими іграми. Євген в компанії ще трьох геймерів потрапив до підрозділу FIFA. Троє хлопців незабаром пішли з команди, а Мостовик грав за NAVI упродовж восьми років. У складі команди він встиг взяти участь в чемпіонатах світу, Європи, з’їздив на великі турніри в Азії.

Зараз Євген перебуває без команди, але продовжує виступати – нещодавно він виграв великий офлайн-турнір в Україні. Свій найбільший виграш Yozhyk отримав за перемогу в Китаї на IET у 2015 році – 9 тисяч доларів.

Роман «Resolut1on» Фомінок

Дисципліна: Dota 2

Команда: HellRaisers

Кількість підписників у Twitch: 152,7 тисяч

Роману 24 роки, майже половину життя він присвятив кіберспорту і зараз став одним з найбільш перспективних гравців в Dota 2.

Грав за такі команди як RoX.KiS, Virtus.pro, iCCup, Team Empire, OG, Digital Chaos та інших. У складі DC він став срібним призером The International 2016, поділив третє місце на The Boston Major 2016 і виграв ESL One Genting 2017.

З квітня 2018 року Фомінок виступав за північноамериканську організацію VGJ.Storm. В її складі він виграв GESC: Thailand Dota 2 Minor і відібрався на турнір The International 2018. У кваліфікаціях на чемпіонат світу з Dota 2 склад зайняв перше місце.

На початку 2021 року Роман став гравцем HellRaisers. Вважає, що найголовніше – правильно взаємодіяти з командою. Захоплюється баскетболом.

Богдан «Iceberg» Василенко

Дисципліна: Dota 2

Команда: NAVI

Кількість підписників у Twitch: 222 тисячі.

Ще один топовий кіберспортсмен з Natus Vincere. Богдан з дитинства займався різними видами спорту – плаванням, стрибками у воду, акробатикою і бойовими мистецтвами. Але найбільших успіхів він досяг у боксі, навіть перемагав в різних юнацьких турнірах і був близький до звання майстра спорту.

Однак Богдан перейшов на кіберспорт.

«Мені було 16 років. Я тоді повертався з чергових виграних змагань. Але в той вечір для себе вирішив, що не хочу пов’язувати своє життя з боксом і спортом взагалі. І все. Я вперше подивився з боку на себе і на те, що зі мною відбувається, і прийняв таке рішення. На той момент я вже захоплювався іграми, а щоб домогтися успіхів у якихось речах, потрібно чимось жертвувати. І в моєму випадку це якраз був бокс», – розповідав Василенко.

Цікаво, що у Богдана є брат-близнюк, також професійний кіберспортсмен – представник команди NoPangolier Ярослав «Pikachu» Василенко. Ось тільки взаємини між ними легкими назвати складно. Вони часто конфліктували навіть під час тренувань та нерідко доводили справу до бійок. 

У кваліфікації до The International 7 брати зустрілися один з одним в очному матчі. Вийшло напружене протистояння, в якому Богдан і Ярослав зіграли практично на рівних, але тодішня команда Iceberg Team Spirit все-таки здобула перемогу.

Володимир «No[o]ne» Міненко

Дисципліна: Dota 2

Команда: AS Monaco Gambit

Кількість підписників у Twitch: 294,4 тисяч

Один з найсильніших кіберспортсменів України та всього світу у Dota 2. «No[o]ne» народився в Херсоні, в досить бідній сім’ї – в один момент побачив фінал The International і сказав собі, що обов’язково стане кіберспортсменом.

Перший час грав в напівпрофесійних міксах. Найбільш відомі з них – Ursastroithram і BUHLO. Саме з останнім міксом Володимиру вдалося пробитися на Star Ladder Star Series Season 11. Команда потрапила на очі Vega Squadron і 20 листопада 2014 року зі гравцями були укладені контракти.

Ставши професійним гравцем, Міненко виграв ESL One New York 2015. А серпні 2016 року Володимир перебрався в Virtus.pro, в складі якого виступав чотири роки та виграв велику частину своїх призових. Зараз «No[o]ne» підсилив склад AS Monaco Gambit – спільна команда кіберспортивного клубу Gambit і футбольного клубу «Монако».

Данило «Dendi» Ішутин

Дисципліна: Dota 2

Команда: B8 Esports

Кількість підписників у Twitch: 773,8 тисяч

Dendi – легенда кіберспорту, один з найпопулярніших і найвпізнаваніших гравців в Dota 2. Данило родом зі Львова. Мама Ішутіна займалася музикою, завдяки їй він полюбив мистецтво та гру на фортепіано. Батько часто їздив з ним на рибалку і був найближчим другом. Але він рано пішов з життя через рак, що змусило Данила з головою піти в комп’ютерні ігри.

«Я дійсно став більше часу проводити за комп’ютером. Це як спроба відволіктися. Напевно, це і був початок. Те, що спонукало мене грати ще більше. Можливо, я б і не грав зовсім, якби не це», – розповідав Данило в фільмі про кіберспорт Free to Play.

Свою професійну кар’єру Dendi почав в 17 років, він сам збирав команду на інтернет-форумі. А вже через рік грав у складі однієї з кращих команд того часу – Kingsurf.int. Популярність Ішутін отримав в DTS, а у 2010-му він перейшов в Natus Vincere і досить швидко став візитною карткою команди, з якою досяг найгучніших перемог у кар’єрі.

За роки, проведені в NAVI Данило встиг стати чемпіоном TI1 і віце-чемпіоном TI2 і TI3, семикратним чемпіоном Staraladder, дворазовим Чемпіоном ESWC, а також перемагав на безлічі онлайн-турнірів різного рівня. Далі був спад і нетривалий відхід з команди, після чого Ішутін разом з молодим саппортом SoNNeikO почав «нову еру» в NAVI.

Зараз Dendi – гравець команди B8 Esports. Це його власна організація – і в проморолику B8 Ішутін зіграв сам себе в старості. Поки що результати у команди не дуже – вони навіть встановили антирекорд за кількістю програшів, поступившись на 24 картах поспіль.

Олександр «S1mple» Костилєв

Дисципліна: CS:GO

Команда: NAVI

Кількість підписників у Twitch: 2,2 млн

Попри те, що Костилєву всього 23 роки, він вважається одним з найсильніших спортсменів з CS:GO у світі. S1mple народився в Києві, починав свою кар’єру у 2013 році, виступаючи за українців з LAN DODGERS. Відтоді змінив безліч команд: Courage Gaming, HellRaisers, dAT Team, Amazing Gaming, FlipSid3 Tactics, Evolution, Worst Players, Team Liquid.

Потрапив до рейтингу топ-8 на MLG Major Championship: Columbus, а на ESL One: Cologne 2016 вивів команду на друге місце у світі.

Успіхи Костилєва не залишилися непоміченими, і у 2016-му його запросили в NAVI, де він виступає досі. З «жовто-чорними» Олександр виріс в суперзірку світового масштабу, а в 2018-му був визнаний порталом HLTV.org кращим гравцем року в дисципліні Counter Strike: Global Offensive.

S1mple – великий фанат футболу. Він симпатизує «Барселоні» і дружить з Віктором Коваленком. А ще частенько грає з футболістами збірної України в CS:GO – нещодавно зоряний кіберспортсмен рубався з Олександром Зінченком, Олександром Зубковим і Максимом Малишевим.

***

Більшість кіберспортсменів починали свою кар’єру граючи ще на доісторичних комп’ютерах чи відвідували комп’ютерні клуби. А сьогодні, коли конкуренція в цьому спорті зросла в рази – потрібно мати перевагу чи просто не відставати від найкращих. Саме тому компанія ASUS розробила нову ігрову модель ноутбука ROG Strix Scar 15.

Головні фічі:

  • Найшвидший у світі дисплей для ноутбуків. ROG Strix SCAR 17 може бути оснащений дисплеєм із частотою оновлення до 360 Гц і часом відгуку 3 мс.
  • Нове покоління платформи AMD Ryzen™ і графічних процесорів NVIDIA. Відеокарта до GeForce RTX™ 3080 для ноутбуків і мобільний процесор AMD Ryzen™ 9 5900HX виводять продуктивність на новий рівень.
  • Оптико-механічна клавіатура, що поєднує в собі швидкісний відгук і високу надійність.
  • Покращена мобільність. Зменшена на 7% площа, акумулятор підвищеної ємності (90 Вт⋅год), підтримка швидкого заряджання та адаптерів живлення Type-C потужністю до 100 Вт.

Щоб бути найкращим чи дійсно насолоджуватися від ігор – потрібно мати найкраще оснащення.