Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/5 найскладніших та екстремальних тріатлонів, що проходять у світі

5 найскладніших та екстремальних тріатлонів, що проходять у світі

Відвідати змагання на Алясці й зустріти диких тварин, підкорити гори Шотландії й Норвегії, відправитись на Гаваї й зробити дистанцію Ironman на кожному з островів та дістатись з Лондона до Парижа через Ла-Манш. Про це в підбірці п’яти найскладніших та екстремальних тріатлонів, що проходять у світі.

Блог — Камон, ран!
11 июня 2019, 12:23
5 найскладніших та екстремальних тріатлонів, що проходять у світі

Відвідати змагання на Алясці й зустріти диких тварин, підкорити гори Шотландії й Норвегії, відправитись на Гаваї й зробити дистанцію Ironman на кожному з островів та дістатись з Лондона до Парижа через Ла-Манш. В продовження теми про найскладніші перегони, до вашої уваги підбірка п’яти найскладніших та екстремальних тріатлонів, що проходять у світі.

Alaskaman Extreme Triathlon

Змагання починаються з води у 100 метрах від берега міста Сьюард (Аляска, США), де на учасників чекає туман, берегові скелі та низька температура води (10-13 градусів). Ще однією відмінною особливістю є можливість зустріти на вело- та біговому етапі диких тварин. Організатори рекомендують мати в наявності ведмежі дзвіночки, дудки або інші предмети, що створюють шум.

Загальний набір висоти на велоетапі - 1 330 м, а на марафоні - 2 134 м.

Celtman Extreme Scottish Triathlon

Celtman, що проходить у шотландських горах, можна описати короткою фразою: дуже красиво і вкрай важко. Окрім медуз, які додають неприємних відчуттів, вода на плавальному етапі в озері Shieldaig може опускатись до 10-12 градусів. Сам етап трохи менше від класичного й складає 3 400 м.

Велосипедний етап у свою чергу складає 202 км з загальним набором висоти - 2 000 м. Зустрічний вітер, багато дрібних каменів, через які нерідкі проколи шин та вузькі дороги, що не перекривають.

Марафон же тут має два альтернативних маршрути, який змінюється після 18 км в залежності від загального часу спортсмена на перших двох етапах. Якщо ви вкладаєтесь в 11-годиний ліміт, то продовжуєте змагання по горах з набором висоти 1 600 м й в кінці отримуєте голубу футболку, якщо ж ні, то біжите тропою знизу й отримаєте білу футболку. Всі, хто не вклався в 13-годинний ліміт, дискваліфікуються.

Isklar Norseman Xtreme Triathlon

Найскладніші змагання з тріатлону у класичному розумінні цього виду спорту (3,8 км плавання, 180 км вело та 42,2 км бігу), що проходять в Норвегії. Учасники стартують з парому, який швартується у холодних водах Ейдфьорда. В середньому температура води 13-15 градусів, але бувають й виключення. У 2015 році організаторам довелось скоротити плавальний етап у два рази через екстремальну низьку температуру (11 градусів).

Далі на спортсменів чекає підйом протяжністю 30 км та наступна подорож по гірському плато Гарданґервідда, де температура може опускатись до 0 градусів навіть влітку, а відсутність рослинності підсилює сильні вітри.

На завершення залишається тільки подолати марафон й фінішувати на горі Гаустатоппен (висота 1 883 м над рівнем моря). Подібно до Celtman, ці змагання також мають альтернативний маршрут на біговому етапі в залежності від вашого місця на момент прибуття до чекпойнту на 33 км. На вершину гори допускається 160 перших учасників, які отримують чорні футболки, решта біжать по плато нижче піку та отримують білі футболки.

ULTRAMAN та Epic5 Challenge

Для тих, кому проходження класичного Ironman не більше, як вихід по хліб, а від екстремальних перегонів вже не захоплює дух, організатори ULTRAMAN пропонують зробити наступний крок у виклику на витривалість.

Змагання проводять з 1983 року на Гаваях й мають загальну протяжність 515 км. В перший день необхідно подолати 10 км у відкритій воді та проїхати 145 км велоетапу з набором висоти 1 800 метрів. Другий день складається повністю з велосипеда та 276 км по горах з набором висоти 1 200 метрів. В третій, останній день, учасники долають 84 км бігом, що дорівнює двом марафонам підряд.

Але це не єдині складні змагання з тріатлону, що проводяться на Гаваях. Epic5 Challenge - 5 днів, 5 дистанцій класичного тріатлону або Ironman (3 800 м відкритої води, 180 км велосипеду та 42,2 км бігу) та 5 гавайських островів. Всього за 5 днів учасники пропливають 18,3 км, проїжджають на велосипеді 901,25 км та біжать 210,8 км. Ще однією з головних особливостей цих перегонів є практично відсутність зупинок та сну, адже в кінці кожного дня необхідно встигнути на літак до наступного острова.

Enduroman Arch to Arc

Enduroman Arch to Arc - це не зовсім класичні змагання з тріатлону, як ми їх звикли бачити навіть в екстремальних перегонах. Старт від Мармурової арки в Лондоні, але починається він з бігового етапу до Дувра (140 км), потім необхідно переплисти Ла-Манш (36 км) та подолати 290 км велосипедом до фінішу у Парижі біля Тріумфальної арки.

Окрім не зовсім рівного бігового та велосипедного етапу, найважчим вважається подолання Англійського каналу, через низьку температуру води й припливів, які зазвичай подовжують дистанцію.

Біг розпочинається за 48 годин до старту плавального етапу, а відновлення перед велосипедом складає не більше 12 годин. Але час проходження дистанції на Arch to Arc поняття відносне. Ви можете затриматися в Дуврі через несподівані зміни погодних умов або зіткнутися з перекриттям доріг. Годинник при цьому не зупиняється.

Другие посты блога

Все посты