Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/Шон Конвей: бігом по Британії й не тільки

Шон Конвей: бігом по Британії й не тільки

Що на вашу думку звучить фантастичніше: зробити навколосвітню подорож на велосипеді, проплисти, проїхати та пробігти через всю Великобританію, зробити найдовший у світі тріатлон вздовж її узбережжя або перетнути всю Європу за допомогою велосипеду без сторонньої підтримки, встановивши рекорд? А якщо я скажу вам, що це зробила одна людина?

Блог — Камон, ран!
21 мая 2019, 16:55
2
Шон Конвей: бігом по Британії й не тільки

Що на вашу думку звучить фантастичніше: зробити навколосвітню подорож на велосипеді, проплисти, проїхати та пробігти через всю Великобританію, зробити найдовший у світі тріатлон вздовж її узбережжя або перетнути всю Європу за допомогою велосипеду без сторонньої підтримки, встановивши рекорд? А якщо я скажу вам, що це зробила одна людина?

Мова про Шона Конвея, який народився в 1981 році в Зімбабве, потім перебрався в ПАР. Тяга до пригод з'явилася у нього ще в середній школі.

«Це не було усвідомленим рішенням, — згадує Конвей. - Мені подобається пробувати те, чого я не міг зробити раніше, або думав, що це неможливо. Багато що, ймовірно, зводиться до того, що я не був впевненим в собі дитиною. У школі я був зовсім маленьким. Всі навколо грали в регбі, а з моєю статурою на це не було жодних шансів».

У 20 років він переїхав до Англії та почав заробляти гроші фотографією, але в якийсь момент зрозумів, що це не приносить йому задоволення. Перед тим, як відправитися в навколосвітню подорож на велосипеді (25 600 км), Шон здійснив велопробіг через Великобританію від мису Лендс-Енд на південному заході до найпівнічнішого села Джон-о'Гроутс (2092 км).

Навколосвітня подорож, в ході якої планувалося побити світовий рекорд, почалася добре. Протягом трьох тижнів Конвей проїжджав близько 290 км в день. І тут його збила машина. Підсумок: перелом хребта, розриви зв'язок і струс головного мозку.

Після місячного лікування Шон подумав: «Навряд чи я отримаю ще один шанс проїхати через весь світ, а то, що мене зіб'ють ще раз, малоймовірно». Хоча було боляче, він продовжив свій шлях і проїхав решту 14 400 км.

Через 5 років після повернення додому Шон вирішив повторити свій маршрут через Великобританію від мису Лендс-Енд на південному заході до найпівнічнішого села Джон-о'Гроутс, але на цей раз вплав. Відстань у 1 440 км він подолав за 135 днів, 90 з яких знаходився у воді. Він плавав з тюленями й дельфінами, а після того, як його кілька разів жалили медузи, відростив свою фірмову бороду — для захисту обличчя.

Через рік Конвею спливла на думку ідея пробігти свій легендарний маршрут від мису Лендс-Енд на південному заході до найпівнічнішого села Джон-о'Гроутс, щоб зробити всі три дисципліни тріатлону. Але на самому початку Шон травмував коліно й відклав свою затію на рік.

Відстань в 1 610 км, які він подолав — це 38 послідовних марафонів. Покинувши Джон-О'Гротс в березні, 3 травня він фінішував на Лендс-Енд. Шон біг без групи підтримки, несучи все необхідне на собі, ночував у наметі й не приховував того, що йому дуже важко.

«Думаю, днів зо три з сорока все йшло за планом і не було травм, проблем з їжею, водою і сном», - згадував він пізніше.

Після цього Шон Конвей вирішив не зупинятись й вже у 2016 році зробив тріатлон навколо берегової лінії Великобританії (6 720 км). Як завжди, без сторонньої підтримки.

Найважчим етапом виявилося плавання: «Я тягнув пліт, і було дуже холодно ... Доводилося вставати о 3:45, надягати холодний гідрокостюм і стрибати в воду о 4:30». Щоб отримувати необхідні щодня 5000 калорій, Шон їв навіть багатий білком собачий корм.

Завжди голодний, змерзлий і втомлений — таким був стан Шона в цій подорожі, але його винагородою стало спостереження за красотами острову, адже він побував у найвіддаленіших його куточках.

Після 85 днів виснажливого випробування та завершення найдовшого у світі тріатлону, Конвей зізнався, що це було найважче, що він робив у житті.

Тепер Конвей капіталізує свої пригоди. Пише книги, а Discovery Channel знімають про нього документальні фільми, один з яких Sean Conway: Running Britannia.

У минулому році під час встановлення світового рекорду по перетину Європи на велосипеді без сторонньої підтримки, Шон побував на території України. Стартувавши в Кабо-де-Рока на західному узбережжі Португалії, він проїхав 6 400 км і фінішував в Уфі через 24 дні, 18 годин і 39 хвилин.

Другие посты блога

Все посты