Tribuna/Футбол/Блоги/Біля поля/Нова команда Олександра Петракова: огляд складу збірної U-18

Нова команда Олександра Петракова: огляд складу збірної U-18

22 березня стартує навчально-тренувальний збір для гравців не старше 2003 року народження. На ньому збірна України U-18 зіграє два контрольні поєдинки. Це буде перший етап підготовки команди до кваліфікаційного раунду Євро-2022 (U-19).

Блог — Біля поля
Автор — Dmytro Kl
19 марта 2021, 16:50
5
Нова команда Олександра Петракова: огляд складу збірної U-18

22 березня стартує навчально-тренувальний збір для гравців не старше 2003 року народження. На ньому збірна України U-18 зіграє два контрольні поєдинки. Це буде перший етап підготовки команди до кваліфікаційного раунду Євро-2022 (U-19).

Головний тренер команди Олександр Петраков запросив 28 виконавців:

Воротарі: Тимур Пузанков («Шахтар» Донецьк), Павло Ісенко («Ворскла» Полтава).

Захисники: Андрій Булеза, Данило Удод (усі — «Шахтар» Донецьк), Максим Дячук, Євген Опанасенко (обидва — «Динамо» Київ), Богдан Слюбик, Віталій Роман, Віталій Холод (усі — «Рух» Львів), Марк Мампассі («Маріуполь»), Віталій Мороховець («Ворскла» Полтава), Ярослав Кисіль  («Зоря» Луганськ).

Півзахисники: Михайло Хромей, Артур Микитишин (обидва — «Шахтар» Донецьк), Сергій Лебедєв, Микита Кононов (обидва — «Дніпро-1» Дніпро), Олександр Яцик («Динамо» Київ), Данііл Хрипчук, Іван Нестеренко (обидва — «Ворскла» Полтава), Іван Варфоломєєв («Рух» Львів), Станіслав Урсолов («Колос» Ковалівка).

Нападники: Кіріл Попов, Назар Волошин, Ігор Горбач (усі — «Динамо» Київ), Денис Шостак, Владислав Погорілий (обидва — «Шахтар» Донецьк), Дмитро Шостак («Рух» Львів), Денис Теслюк («Волинь» Луцьк).

Ця команда виділяється іменем головного тренера. Олександр Петраков - один із кращих по роботі з молоддю на всю країну. Він вміє шукати таланти, не боїться експериментувати, знає які слова підібрати для гравців. Своїх підопічних він не бачив цілий рік. Буде цікаво поспостерігати за його роботою та за тим як змінилися самі гравці. Більшість футболістів уже переросли юнацький рівень та проводять перший (дехто навіть другий) сезон у молодіжних чемпіонатах.

Тепер оглянемо склад та перспективи команди.

Великий підбір клубів

На зборах працюватимуть гравці 9 клубів. Найбільше представництво має Шахтар - 7 гравців.

  • "Динамо" делегувало шістьох.
  • «Рух» - 5.
  • «Ворскла» - 4.
  • «Дніпро-1» - 2.
  • «Зоря», «Маріуполь», «Колос», «Волинь» - по одному.

Без лідерів

Атакувальний півзахисник "Маріуполя" Олег Очеретько викликаний у молодіжну збірну. Він поки єдиний зі свого покоління, хто регулярно грає в чемпіонаті України та є гравцем основного складу. Туди ж поїде атакувальний півзахисник "Дніпра-1" Єгор Ярмолюк. Цей гравець 2004 року народження, але міг би грати за команду Петракова. Через травму збір пропустить центральний захисник "Динамо" Антон Боль, що вже потрапляв у заявку першої команди.

Відсутність легіонерів

За часів тренерства Петракова, залучалися чотири гравці з закордону. Більше одного разу приїжджали півзахисник Богдан Шубін («Шальке» Німеччина) та нападник Назарій Довгань («Атлетико» Іспанія). Схвальні відгуки отримував Шубін, якого хотіла натуралізувати Німецька федерація. Втім, напевне, через нестабільну епідеміологічну ситуацію легіонерів вирішили не залучати.

Дехто вже дебютував в УПЛ

У чемпіонаті України дебютували три футболісти: воротар Павло Ісенко зіграв 2 гри за "Ворсклу" (проте це було ще в минулому сезоні); центрбек Марк Мампассі – 2 гри за "Маріуполь", а хавбек Іван Варфоломєєв з’явився на 5 хвилин проти донецького "Шахтаря".

Дмитро Шостак, Назар Волошин, Данило Удод зіграли на зимових зборах за "основу" своїх клубів. Додамо до цього списку Дениса Теслюка. Нападник "Волині-2" грає в Другій лізі України. Це вже хороший досвід у дорослому футболі.

Багато гравців 2004 року народження

Збірна України U-17, які тренує Сергій Нагорняк, не проводить збір у березні. Вона розпочне роботу в травні. Тому тренерський штаб матиме змогу переглянути більше кадрів. Таким чином виклики отримали на рік молодші базового віку гравці. Це захисники Удод, Булеза, Слюбик, Холод; півзахисник Варфоломєєв, нападник Горбач. Додамо, що лівий захисник Андрій Булеза вже давно виступає за цю вікову збірну.

Постійний пошук гравців

Ця риса найбільше притаманна Олександру Петракову. Перед тим, як виграти молодіжний чемпіонат світу, він знайшов у Словаччині Данила Безкоровайного, викликав молодого Сікана з "Маріуполя". Із цією командою ситуація схожа.

Тут примітним є виклик Дениса Теслюка з "Волині". Таким рішенням тренери показують, що слідкують не лише за гравцями клубів УПЛ. Щодо Теслюка, то це нападник, що не боїться боротьби та розвинений технічно. Він може розбавити конкуренцію в нападі, на відсутність якої постійно скаржився головний тренер.

Підсилення

Цій команді не вистачає третього воротаря. Ним міг стати кіпер "Рух U-19" Юрій-Володимир Герета або ж кіпер U-19 "Динамо" - Денис Ігнатенко. З польових гравців допомогти могли б захисник Навін Малиш ("Динамо") та півзахисник Артем Шолар ("Шахтар").

На завершення

Кадровий підбір гравців досить непоганий. Дуже сильним є склад голкіперів: Пузанков провів 13 "сухих" матчів за "Шахтар U-19", Ісенко має хорошу психологічну стійкість та реакцію. Серед захисників виділяється Мампассі. Решта - гравці хорошого рівня серед свого віку, але поки чимось особливим не виділяються. Підбір півзахисників та нападників викликає почуття впевненості. Тут є ті, хто вже готовий боротися за місце в перших командах. Волошин, Шостак Денис і Шостак Дмитро - ці гравці примітні в матчах за свої молодіжні команди.

Сподіваємось, що ця команда досягне хороших результатів на зборах та відкриє нові імена для українського футболу.

***

Забавна ситуація: в той же час, коли вийшов цей пост, на сайті Української Асоціації Футболу з'явилась інформація, що навчально-тренувальний збір команди U-18 СКАСОВАНО.

Фото: "Маріуполь", "Шахтар", "Волинь". Фото під заголовком: сайт УАФ.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты