Tribuna/Прочие/Блоги/Sport And Right To Equality/«Sport And Right To Equality» - сутність і адженда блогу

«Sport And Right To Equality» - сутність і адженда блогу

Інформація, яка є дуже важливою для прочитання.

Автор — Ryan William Cherry
25 июня 2022, 19:53
1
«Sport And Right To Equality» - сутність і адженда блогу

💬“Чи подобається мені це? Звичайно, подобається. Я завжди хочу, щоб кожне покоління, і чоловіки, і жінки, робили такі кроки. Тому що спорт - це політика, а політика - це і спорт також. Якщо хтось так не вважає, то я з ними не згодна. Коли ви виходите грати - усе стає вашою аудиторією”.

Ці слова належать легендарній американській тенісистці Білл Джин Кінг, яка таким чином відповіла на питання журналістів про те, чи може перша ракетка жіночого тенісу, полька Іга Швьонтек підтримувати Україну, а її співвітчизниця Коко Гауфф - рух "Black Lives Matter". Слова мають чітке значення і в них немає інших трактувань та кореляцій. Спорт - хоче він того, чи ні - є частиною політики, яка далеко не завжди використовує його для чогось світлого. Але спортсмени - також і люди, які мають громадянську позицію й бувають ситуації, коли вони повинні її озвучити.

Позиція Швьонтек і Гауфф - приклади правильного використання права голосу у спорті.

Тепер поговоримо про те, чому з'явився цей блог. Вже сама назва говорить про його суть - право на рівність. Як людина, що всебічно підтримує права людини, я вирішив створити універсальний проєкт, де можна поєднати спорт і життя навколо. Серед того, які аспекти в ньому зачіпатимуться - проблеми з ментальним здоров'ям та шляхи їхнього подолання, особливості взаємодії спорту і політики (позитивної чи негативної), висвітлення питань, пов'язаних із рухами за права людини, теми домашнього насильства, тема фігур рольових моделей у спорті та їхнього значення для молодих генерацій, тощо.

Гадаю, тут теж ми все з'ясували.

Емблема даного блогу матиме унікальний характер, адже вона буде час від часу видозмінюватися - залежно від події, висвітлення якої потребує особливої уваги. Така подія у червні - це Місяць Прайду, присвячений підтримці прав спільноти ЛГБТК+, підтримці толерантного ставлення до неї, захисту прав людини та громадянської рівноправності для всіх людей незалежно від сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Метою Місяця Прайду також є вшановування почуття власної гідності, свободи особистості, проявів різноманітності та єдності спільноти ЛГБТК+ .

Не стали винятком у цей період часу і збірні-учасниці жіночого Євро-2022, які висловили свою позицію підтримки. Так, збірна Англії вирішила, що її капітани протягом усього місяця носитимуть пов'язку в кольорах веселки, а всі гравчині збірної Іспанії 25 червня, вийдуть на матч із Австралію у пов'язках цих же кольорів, щоб засвідчити повагу до сексуальної різноманітності та зробити її видимою.

Це тільки декілька взірців того, як потрібно діяти.

На жаль, світові політики часто-густо умисно спотворюють контекст Прайду і прав ЛГБТК+, щоб, умовно кажучи, зробити на цьому хайп і заробити для себе додаткові політичні дивіденди. Приклад із нещодавніми одіозними висловлюваннями одного із активних представників чинної української влади (ви добре знаєте, про кого йдеться), належить до негативних форм впливу на суспільство та його прогресивний розвиток. Чому особи, котрі дозволяють собі ненависні і дискримінаційні висловлювання, після цього залишаються на владному Олімпі і не несуть за свої слова та дії жодних наслідків - питання відкрите.

Якщо його не вирішити, існують ризики небезпечних прецедентів. Скасований сьогодні через теракт традиційний Прайд в столиці Норвегії Осло - один із наслідків подібних страшних заяв ненависті.

Ще один приклад негативної дії влади на суспільство - нещодавнє рішення Верховного Суду США, яке, де-факто, позбавило жінок права на аборт, гарантованого Конституцією. У згаданому вердикті також зазначається, що "право врегулювання абортів повертається народу та його обраним представникам". Тобто, кожен штат має право на свій власний розсуд вирішувати дозволяти чи не дозволяти жінці робити аборт. Абсурд - так, але реалії даного рішення саме такі.

Замість вирішення питання контролю за зброєю, суд обмежує право на аборт. На вулиці повним ходом йде ХХІ століття, але це рішення намагається відкинути прогрес навіть не в минуле століття, а в Темне Середньовіччя.

Активна спортивна спільнота Сполучених Штатів Америки не змогла змовчати та бурхливо відреагувала численними заявами та дописами у соціальних мережах. Зокрема, вищезгадана Біллі Джин Кінг констатувала очевидне: "Це сумний день в історії Сполучених Штатів".

Мовчати з цього приводу - так само неприпустимо, як і у зазначених вище ситуаціях.

Всі ці теми - одні з багатьох, які висвітлюватимуться у даному блозі. Тема України також буватиме тут часто. Скажу, певно, дещо прозаїчно, але, незважаючи на всі проблеми та активну фазу війни із ворогом, ми маємо залишатися згуртованими і будувати нашу державу, робити її чимраз кращою і потужнішою. Хоч би як зло не прагнуло нас зламати, ми повинні подолати його спільно із прогресивним світом.

Разом ми сила і разом ми все здолаємо і переможемо! 🔵🟡

Фото: bbc.co.uk, oslopride.no, Getty Images, Twitter, Instagram.