Tribuna/Бобслей/сани/скелетон/Блоги/Skeleton 24/Перемога Дукурса, протест німців та дизреспект Гераскевича / Підсумки сьомого етапу Кубка світу зі скелетону 2021/22

Перемога Дукурса, протест німців та дизреспект Гераскевича / Підсумки сьомого етапу Кубка світу зі скелетону 2021/22

У цьому сезоні Вінтерберг приймає другий етап. І якщо минулого разу під час змагань були ідеальні погодні умови, які сприяли встановленню нових рекордів, то на цей раз вони стали поводом для зміни результатів спортсменів-господарів.

Блог — Skeleton 24
9 января 2022, 20:27
Перемога Дукурса, протест німців та дизреспект Гераскевича / Підсумки сьомого етапу Кубка світу зі скелетону 2021/22

У цьому сезоні Вінтерберг приймає другий етап. І якщо минулого разу під час змагань були ідеальні погодні умови, які сприяли встановленню нових рекордів, то на цей раз вони стали поводом для зміни результатів спортсменів-господарів. Так у чоловіків зарахували лише один заїзд, Владислав Гераскевич фінішував у боттомі. Що стало причиною такого провального результату? І кого розкритикував українець? Про все це та інше по порядку.

Перший заїзд подарував багато цікавих моментів, але результати анулювали. Усі були проти, особливо висловився Гераскевич: «Ганьба Німеччині»!

Під час змагання чоловіків був присутній невеличкий снігопад, і це є цілком нормальним явищем. Сервісмени мали прибирати періодично сніг на трасі. Лідером першого заїзду став Олександр Третьяков з комфортним відставанням від переслідувачів. Слідом за ним у протоколі йшли брати Дукурси, вони показали абсолютно однакові показники часу. Лідером розгону був японець Рін Кіношита.

Головною несподіванкою були провальні результати німців – лише один представних у топ-10. Замість господарів там розташувались Янь Веньґан, Амадео Баньїс, Рональд Одерсе та Джісу Кім, що було зовсім неочікувано.

Перед початком другої спроби у кулуарах розгорнулися спекотні суперечки між представниками різних федерацій. Предметом обговорень стало скасування результатів стартової спроби. Керівники німецької команди подали протест на недотримання протоколу очищення домашньої траси. У результаті після довгих розглядів результати першої спроби були анульовані. Важливо помітити, що всі спортсмени перебували у рівних умовах. Сніг не припинявся від початку і до кінця першої спроби. Таким чином, вчинок німецької делегації виглядає не інакше як спроба виправити провальний виступ своїх спортсменів та дати їм другий шанс.

Як стверджують німецькі джерела, журі перед початком заїзду не затвердили «протокол підмітання», де було вказано, що траса мала прибиратись через кожні 3-х скелетоністів. У реальності трасу прибирали через кожні 9-х, що є порушенням затвердженого регламенту. Чи було це суттєво на той час? Навряд чи б німцям спало на думку оскаржити результати, якби хоч хтось із їхніх скелетоністів мав реальні шанси на медаль після перших заїздів. Тоді б недотримання регламенту та погана робота німецьких прибиральників так і залишилися б непоміченими. А зараз це стало формальною та відверто безглуздою причиною для скасування результатів.

Більшість спортсменів були шоковані рішенням, адже деякі з них не кваліфікувались у другу спробу і не були готові до ще одного старту. Своє обурення виразили брати Дукурси, яким не сподобався такий хід німецької збірної, коротко охарактеризувавши це одним словом – «булшіт».

Український скелетоніст Владислав Гераскевич, який у першій спробі показав 15-й час і міг боротись за більш високі позиції, в оновленій спробі показав 25-й результат, допустивши помилку на розгоні. Після фінішу він висловив невдоволення усьому, що відбулося.

«Ганьба Німеччині за це. Це ненормально», – сказав Гераскевич одразу на фініші.

Ротація британців, італійці «постраждали» від скасування заїзду

У топ-20 гонки не потрапили: Рін Кіношита, Еван Нойфельдт, Блейк Ензі, Андер Мірамбел, Владислав Гераскевич, Остін Флоріан, Александр Шлінтнер, Ендрю Блейзер, Жан Жак Бафф.

Рональд Одерсе міг встановити власний рекорд, потрапивши у топ-10 на Кубку світу, однак через відомі причини у другій спробі не зміг наблизитись до такого відмінного результату і фінішував 20-м.

Головні претенденти на виступ на Олімпіаді Метт Вестон та Маркус Ваятт пропускали етап. Їх замінили Бен Фалкер та Лоренс Босток. Для обох це третій старт на Кубку світу. Босток оновив свій результат, посівши 17-е місце, Фалкер – навпаки, показав найгірший 18-й час. Крейг Томпсон як основний учасник збірної був найнижчим серед британців – 19-е місце.

Самуель Маєр вдруге поспіль фінішує 16-м, поки його форма не стабілізувалась.

Щодо виступу головний тренер Джефф Пейн сказав: «Маєр мав занадто мало енергії. Нам потрібно вчитися на цьому і працювати краще на наступній гонці в Санкт-Моріці».

Італійці значно постраждали від рішення журі, точніше один з них. Маттіа Гаспарі як і завжди нічого нового не показав, 15-а позиція для нього закономірність. А от Амадео Баньїс міг вперше в кар'єрі потрапили у десятку найкращих. З 7-м часом він міг заїхати дещо вище, відрив від топ-5 був незначним, лише 0,05 секунди. Високі польоти залишиться у мріях, у наступній спробі повернувся на звичне 13-е місце.

Корейці рятують ситуацію, у збірної Китаю потенційно міг з'явитись новий медаліст

Скасування результатів зіграло на руку збірній Кореї. Джісу КІм був близький до другого потрапляння у топ-10 у цьому сезоні, але у наступній спробі показав лише 14-й час. Призер минулого етапу Сенгі Чон взагалі не відібрався у другий заїзд. Це значно б вдарило на його положення у рейтингу, адже на кону олімпійська путівка. Таким чином він видав все заради 11-го результату. Так набагато краще. Ну і неформальний лідер Сунбін Юн отримав шанс виправитись після жахливого першого заїзду. Він на першій частині треку йшов на медальне місце, але трохи помилився і фінішував 6-м. Тим не менш, у цьому сезоні для Юна це доволі хороший результат.

Збірна Китаю на цьому етапі заявив лише двох своїх основних спортсменів. У першій спробі Веньцян Ґен трохи не дотягнув до топ-10, але шанси мав непогані заїхати туди за підсумками. Янь Веньґан взагалі опинився на 4-у місці в 0,02 секундах від Дукурсів. Шанси на медаль були величезні. Але, але, але... У другій спробі Ґен таки заїхав у десятку, а Янь повторити успіх не зумів і фінішував 12-м.

Німецькі витівники виправили жахливі результати. Перед вболівальниками не осоромилися, але заплямували репутацію перед усіма іншими. Росіяни витримали натиск

Оскільки німецькі спортсмени у першій спробі показали жахливі результати, у другій вони не мали права помилитись вдвічі. Поставлену задачу вони виконали – усі потрапили до топ-10.

Найнижче 9-е місце посів Крістофер Гротер. Це його найгірший результат в сезоні. Два етапи постіль він посідає низькі для себе місця і ризикує не виграти загальний залік.

Александр Гасснер досяг найкращої позиції сезону з четвертим місцем. Він вважає, що скасування першого заїзду «непогано для нас, особливо Акселю не пощастило в першому заїзді. Тому рішення журі було правильним».

Від рішення суддів російська команда не сильно постраждала, зокрема Третьяков, але про це згодом. Микита Трегубов та Владислав Семенов як були в топ-10, так у другій спробі і залишились. Вони розділили між собою 7-е місце. Результати доволі стабільні, вже зрозуміло які місця посядуть наступного етапу.

Томасс Дукурс, який претендував на медалі, фінішував 5-м. «Для Томаса в результаті настільки болючим було навіть не п'яте місце, а те, як це все сталося. Коли ще ухвалювалося рішення, що робити, німці вже почали розігріватися для другого заїзду. Їм усе вже було відомо. Це виглядало дуже сумно», – відзначив Мартінс стосовно свого брата.

Мартінс святкує 60-у перемогу на Кубку світу. Російські видання вибухнули: «У Третьякова відібрали перемогу через погану роботу прибиральників!»

Ось тепер про Третьякова. Оскільки він на своєму улюбленому треку виграв заїзд, ще й з солідним запасом, про перемогу в цілому можна були сміливо говорити. Але все потрібно було робити заново. До першого місця Третьякову не вистачило 0,05 секунди. Медаль після відлучення с приводу народження дитини непоганий результат, але могла ж бути друга перемога в сезоні.

Російські ЗМІ одразу розірвались: «Скандал. У російського чемпіона відібрали перемогу», «Протест німецької команди позбавив Третьякова заслуженої перемоги» і тд. Навряд чи збірна Німеччини хотіла нашкодити саме Третьякову, але саме знаменитий російський спортсмен постраждав у цій ситуації найбільше. Комфортна за мірками скелетона перевага росіянина пішла в небуття, проте Олександр не розгубився через анулювання результатів. Другу спробу він провів набагато краще ніж першу, перевершивши результат майже на секунду.

Але не лише росіянину вдався другий спуск на трасі у Вінтерберзі. Найбільшу вигоду від рішення організаторів отримав... німець Аксель Юнгк. Вдале пілотування дозволило йому стати другим та виправдати неспортивну поведінку своєї федерації. Це був четвертий подіум для срібного призера чемпіонату світу 2020 року.

«Це була дурна ситуація після першого запуску, але я радий, що зміг скористатися шансом і фінішувати другим», – сказав Юнгк.

Мартінс Дукурс з Латвії відсвяткував свою 60-у перемогу на Кубку світу – з відривом у 0,01 секунди. Для чинного чемпіона це була друга перемога в олімпійському сезоні 2021/2022. 

«Дії господарів на етапі були кричущою безсоромністю», – у розмові з порталом TVNET після перемоги у змаганнях заявив Мартінс. «У першому заїзді траса була трохи швидшою для тих, хто стартував наприкінці. Вже зрозуміло, що одна нація стартувала не так вдало, як хотілося, тому так все повернули. Так, як вигідно їм самим. Ці змагання я безперечно назвав би досить незвичайними».

«У мене все закінчилося добре, але були й ті, для кого це було дуже боляче. Цей випадок вкотре нагадав, що ми – лише виконавці. Там відбуваються інші ігри на зовсім іншому рівні», – зазначив Мартінс.

«Росіяни, ми, американці, англійці, українець – багато хто був проти анулювання результатів першого заїзду. Яких відсотків 70 з усіх. Частина не була об'єктивною, тому що у них перший заїзд був невдалим, тому вони побачили можливість, як це виправити. Дуже багато не заступилися, бо боялися. Це олімпійська кваліфікація, і одне таке втручання може коштувати дуже дорого. Якби не було олімпійського сезону, другий заїзд би бойкотували».

«Таке двояке почуття. Я теж там заступився і протестував, що так само не можна. З одного боку, мені це не потрібно було робити, бо треба концентруватися на своїй роботі, змаганнях. Але не хочеться припускати, щоб все відбувалося так! Є внутрішні Роздуми, як треба було діяти... Я виступаю за те, що свою думку треба відстоювати... Якщо є несправедливість, не можна схиляти голову і мовчати. і безсоромно. Можна було бачити, що це вони почали ходити до журі і щось говорити».

У загальному заліку Кубка світу 2021/2022 Мартінс Дукурс виходить в лідери (1398). Аксель Юнгк (1359) посів загальне друге місце перед останньою з восьми гонок сезону. Чемпіон світу Крістофер Гротер (1347), який розпочав гонку Вінтерберга в жовтій майці лідера Кубка світу, фінішував дев'ятим і знову опустився на третє місце в загальному заліку

Жінкам пощастило з погодою, Діз отримала дискваліфікацію, латвійка бере ліцензію

У другий заїзд гонки не потрапили: Леслі Страттон, Алессандра Фумагалі, Дань Чжао.

Однак британка Лора Діз, яка у підсумку посіла 16-е місце, отримала дискваліфікацію. Таким чином, Дань Чжао зайняла 20-у позицію.

Друга британка Броган Кроулі показала ще один жахливий результат сезону – 19-е місце, хоча мала достатньо непоганий показник на старті.

Ніколь Сілвейра продовжує збирати очки для путівки у Пекін. Для бразилійки 18-е місце стало 5-м серед виступів на Кубку світу, тобто половину етапів вона завершила саме на цьому місці. Мабуть, її найулюбленіше число.

Енді Терауда була однією із найповільніших на старті другого заїзду, але на трасі не припустилася істотних помилок. Таким чином латвійка повторила свій найкращий результат сезону з 17-м місцем та закріпилась у олімпійському рейтингу.

Положення з-за меж топ-15 для Анни Фернштедт вже як традиція. Цей етап не виняток – 16-е місце.

«Результат був не дуже хорошим, але сьогодні я цілком задоволена. Нарешті я знову почувалася добре на треку. У мене вже давно не було такого відчуття», – сказала скелетоністка. «Я з нетерпінням чекаю останню гонку перед Олімпіадою. Сподіваюся, ми продемонструємо хороші результати. Потім я їду в Шумперк на тренування», – додала чешка.

Найзе вдома не виконала норматив, залишилась остання гонка. Запекла боротьба американок за путівку до Пекіну, все дуже щільно

У цьому сезоні росіянку Аліну Тарариченкову всі звикли бачити у десятці найкращих, але трек у Вінтерберзі вдруге стає перепоною для чергового відмінного результату юніорки. Минулого разу вона тут посіла найнижче місце у сезоні – 18-е. На цей раз трохи вище, але все одно далеко до запланованого результату – 15-е.

Німкеня Ганна Найзе втратила шанс на домашній трасі оформити олімпійський норматив. Задача була потрапити у топ-8, однак лише 14-е місце. Причиною такого слабкого результату було ослаблення після грипоподібної інфекції.

Як сказала Ганна в інтерв’ю Sportschau: «У першому заїзді я була скована. У другій спробі стало краще, але нічого не вийшло. Я весь сезон з нетерпінням чекаю гонку у Санкт-Моріці. Це завжди родзинка. Сподіваюся, що кваліфікація на Олімпіаду там вдасться».

Тіна Германн, яка вже має ліцензію, як завжди показала найгірший час на розгоні і за рахунок відмінного пілотування фінішувала 7-ю. «Мій старт як завжди був «мега-поганим». Я відчула втому в ногах, тепер ви повинні з’ясувати в чому причина», – сказала німкеня в інтерв'ю.

Американка Келлі Кертіс була близька до свого найкращого результату на Кубку світу. Після першого пробігу вона залишалась 8-ю. У наступній спробі вона допустила важливу помилку на восьмому віражі і показала один з найгірших показників часу, що її відкинуло на 13-е місце.

Меган Генрі з непоганим розгоном змогла вдруге в сезоні заскочити у десятку найкращих, що дуже важливо в розрізі ліцензій.

Лідер збірної Кеті Улендер не брала участь на цьому етапі, хоча очікується, що вона повернеться у Санкт-Моріці — гонки, яка може вирішити, хто з американців увійде в олімпійську команду.

Корея і Австралія демонструють хороші результати, поки бувалі скелетоністки марнують етап. Другий топ-5 сезону для Канади

Кореянка Кім Інчі вперше у кар'єрі потрапила у другий заїзд і фінішувала 12-ю. До цього вона двічі брала участь в Інсбруку, де була найгіршою. Трек у Вінтерберзі їй підкорився, і видно було це по другій спробі, яку вона пройшла з топовим розгоном і 10-м часом.

Найкращий результат у сезоні зафіксувала Жаклін Нарракотт. Австралійка другу спробу пройшла з 4-м часом! Це їй дозволило піднятись на 11-у сходинку у протоколі.

Збірна Канада помістила обох своїх жінок у першу десятку гонки. Джейн Ченнелл вдвічі поспіль посідає 9-у сходинку, хоч і на старті вона була п'ятою. Її напарниця Мірела Ранєва у цьому показнику була трохи повільніше, але змогла фінішувати 5-ю. Це її друге попадання у сезоні не тільки у п'ятірку, але й у десятку найкращих. Це було також на треці Вінтербергу. Німецька траса є однією з найулюбленіших у Мімі. У рамках Кубка світу вона тут мала 6 стартів і жодного разу не посідала нижче 5-го місця.

Маргальо виграє заїзд, Канакіна випускає з рук медаль

А тепер до несподіванок. 8-е місце – хороший результат. Але якщо сказати, що він найгірший в сезоні для Джанін Флок? Австрійка продовжує боротись сама з собою і досі відновлюється після проблем хребта, які вона отримала під час тренувань. Як зазначає її тренер, Флок націлена повернутись до форми вже у лютому, адже на Олімпіаді бути ще важче боротись за високі місця.

Валентина Маргальо, яка була десята після першої гонки, піднялася до шостого місця з найкращим часом другої спроби. Італійка має скаржитися сама на себе за велику кількість помилок, допущенних під час першого спуску, без яких, напевно, змогла би повернутися на п'єдестал пошани.

Росіянка Юлія Канакіна останні етапи розігналась на медаль. То бронзова, то срібна, навіть тут після першого заїзду залишалась 3-ю. Перервала подіумну низку її ж напарниця Нікітіна, якій вона програла лише 0,02 секунди.

Нікітіна повертається на подіум, Леллінг виграє першу медаль в сезоні, Бос утримала перше місце – до Кришталевого глобусу залишився один крок

Як було зазначено вище, Олена Нікітіна з найкращим стартовим часом змогла піднятись з 5-го місця на 3-є і здобути бронзову медаль, яка вже є третьою у цьому сезоні.

Жаклін Леллінг у цьому сезоні лише на 7-му етапі здобула першу для себе медаль срібного ґатунку. Не взяти вдома медаль було б занадто соромно.

«Мене повністю влаштовує ця гонка. Я нарешті маю можливість знову сміятися на фініші. Я навіть закричав від радості», — сказала Леллінг, який зараз їде до Санкт-Моріца з великою самовпевненістю. Помітно зворушена, олімпійська призерка подякувала своїм тренерам та родині, які завжди підтримували її, яким «інколи доводилося багато терпіти». Це був важкий час, але вона знала: «Якщо вийде, то тільки тут».

Жаклін на один крок наблизилась до виконання національного нормативу на олімпійську путівку. У Швейцарії їй залишилось заїхати у вісімку найкращих.

Лідер загального заліку Кімберлі Бос ще у першій спробі створила величезний запас від переслідувачки Леллінг — аж 0,49 секунди. Не зважаючи на 9-у за часом другу спробу нідерландська скелетоністка залишилась першої у цій гонці. Це її друга перемога у кар'єрі, і знов таки у Вінтерберзі. Вже можна її назвати королевою цією траси.

«Мій перший забіг був дивовижним, мені більше нема чого сказати про це», – сказала Бос після гонки. «Мої нерви трохи підірвали мене під час моєї другої спроби, але я втрималась!». Вона вважає, що це «гарна і точна робота». «Зійтися не так важко. Ви повинні багато працювати у пілотуванні. Я люблю гонки, де важливі деталі. В основному вирішує досвід. Мій старт також покращився, адже я ніколи не була швидкою. Цього не складно досягти, головне бути максимально розслабленою, це тепер моя фішка. Сподіваюсь, вона мені допоможе в Пекіні, де буде 4 заїзди».

Кімберлі Бос залишається на першому місці в загальному рейтингу Кубка світу з 1390 балами. Олена Нікітіна повертається на другу позицію (1322), а Тіна Германн (1292) залишилась на 3-му місці, випереджаючи на 3 очки Флок.

#Offtop

У цей вікенд Лідія Гунько брала участь на Кубку Європи. У змаганнях з монобобу було 2 етапи, де українка двічі посіла 11-е місце. Разом з нею змагались багато суперниць, які фінішували занадто високо і значно покращили своє положення в рейтингу ліцензій. Лідію посунула італійка, яка тепер є головною конкуренткою на останньому етапі цього сезону.

Наступного дня у двійці наш екіпаж був 9-м. Цього результату взагалі недостатньо для потрапляння на Олімпіаду. Вже можна стверджувати, що у Пекіні у цьому виді ми не будемо представлені.

Фінальний етап Кубка світу зі скелетону за сумісництвом чемпіонат Європи відбудеться наступної п'ятницю на натуральному треку у Санкт-Моріці. Успіхів нашим спортсменам!

Фото: ibsf.org

Другие посты блога

Все посты