Tribuna/Футбол/Блоги/Українською про світове/«Сіті» - чемпіон, а «Фулгем» вилітає?Чого очікувати від нового сезону АПЛ? Частина друга

«Сіті» - чемпіон, а «Фулгем» вилітає?Чого очікувати від нового сезону АПЛ? Частина друга

Друга частина матеріалу, у якому ми говоримо про перспективи команд на наступний сезон АПЛ. У кінці тексту - суб’єктивна підсумкова таблиця.

Автор — Lesha Sierov
12 сентября 2020, 13:29
«Сіті» - чемпіон, а «Фулгем» вилітає?Чого очікувати від нового сезону АПЛ? Частина друга

«Ліверпуль»

Команда Клоппа зараз виходить на свій пік. Лідерам ще немає 30-ти, від гравців, які не проходять в основу, позбулися (залишилося ще десь прилаштувати Каріуса), молодь отримує все більше часу у основі. Мерсисайдці підсилилися лівим захисником Цімікасом цього трансферного вікна і, судячи зі слів Клоппа, когось топового та дорогого цього літа в команді очікувати не доводиться. На кожну позицію зараз у «Ліверпулі» є по два, а на деякі і більше, гравці.

Здається, що тренер не збирається змінювати стиль гри або схему і в цьому вбачається проблема. Всі клуби вже давно вивчили, як грає Клопп, і деякі навіть навчилися грати проти нього. Тож чемпіонство під загрозою. Чи зможуть лідери видати третій потужний сезон поспіль, враховуючи таке пізнє завершення минулого? Залишається тільки спостерігати.

Навряд чи Клопп здивує нас чимось новим або незвичним. У нього є команда, яка зрозуміла та вивчила те, чого він них потребує тренер. У нього є лідери, які провели сезон майже без пауз, тож із тонусом та фізикою, а також із вірогідністю травм тренерам доведеться поборотися.

Прогноз: стовідсоткове потрапляння до ЛЧ наступного сезону, але чемпіонство навряд чи. Скоріш за все, друге місце.

«Лідс»

Мабуть, найцікавіша команда наступного сезону для того, щоб сидіти перед екраном під час ігор та конспектувати футбол Б’єлси. За 2 сезони аргентинець вивів команду до АПЛ і у нинішнє ТВ значно підсилився для боротьби із сильними суперниками.  Із «Валенсії» перейшов нападник Родріго, який може добре грати без м’яча, що цінує Б’єлса. На постійні основі, після річної оренди з «Вулвергемптона» було придбано португальця Елдера Кошту. І чи не найцікавіший, проте не найдорожчий трансфер – захисник Робін Кох із «Фрайбурга». Гравець національної збірної Німеччини, 24-річний перспективний центрдеф, за яким цікаво буде поспостерігати у системі Б’єлси. А також активно говорять про трансфер Дракслера з «ПСЖ». Здається, що для Юліана це чудова можливість знову заявити про себе, а для «Лідса» міцне підсилення.

Б’єлса може грати проти топів, може грати проти рівних команд, але проти суперників слабше, трапляється, втрачає такі потрібні очки. Можливо, із підсиленням та з новим набором футболістів подібне траплятиметься рідше.

Прогноз: ми бачимо тенденцію, вже два роки поспіль, що один з новачків сезону виступає гідно та бореться за місця у єврокубках. Ризикну припустити, що у цьому сезоні це буде «Лідс».

 «Манчестер Сіті»

Дуже цікаво буде поспостерігати за «Сіті» цього сезону. Команду підсилили Аке, який повинен нарешті закрити питання із центром захисту, а також Ферран Торес, він же створить конкуренцію на флангах нападу та замінити Лероя Сане. «Сіті», не зважаючи на провали на євроарені, в чемпіонаті все ще фаворит. Минулого сезону втрата очок у матчах зі слабкими суперниками через проблеми у захисті та феноменальні результати «Ліверпуля» не дозволили містянам захистити титул.

Пеп розуміє, що від нього чекають успіхів у Лізі Чемпіонів, проте не варто думати, що команда готова жертвувати чемпіонатом через це. Як і у «Ліверпуля», у «Сіті» зараз лідери у чудовому віці та чудовій формі. Якщо Кулібалі, якого активно сватають до стану містян, таки підсилить команду, проблема із центром захисту на найближчі сезони залишиться закритою. Інша справа, флангові захисники. Зінченко припинив потрапляти до старту, Менді показує не найкращі результати, до того ж часто травмований, зліва навіть награють Канселу. Хто знає, можливо лівоногий Аке буде грати на позиції, на якій він колись розпочинав кар’єру.

Також відкритим залишається питання центру поля. Пішов Давід Сільва, Фернандіньо вже 35-ть. Кого ставити третім до Родрі та Де Брюйне (теоретично Фернандіньо, звісно може зіграти центрального півзахисника, але його позиція – опорник, яку займає Родрі)?. Чи зробить ставку Гвардіола на молодого Фодена, чи довірить місце в основі Гюндогану?

Прогноз: при всіх проблемах та нестабільності минулого сезону, в цьому розіграші саме «Сіті», на мою думку, вбачається фаворитом у боротьбі за золото. Якщо новачки заграють, а центр поля буде підсилено топовим футболістом, чергове чемпіонство поїде до Манчестера.

«Манчестер Юнайтед»

У іншої манчестерської команди ситуація не менш цікава. Дияволи підсилилися Ван де Беком, підписання якого зробить центр поля «Юнайтед» одним з найкреативніших (але не найнадійніших в плані оборони) у лізі. Тож тут у команди на перший план виходить оборона, а з нею у манкуніанців не все так добре. Незрозуміло, як себе проявить Магуайр цього сезону. Його проблеми із законом у Греції та невдалий виступ сезону минулого можуть морально похитнути капітана команди. З оренди повернувся Смолінг, який провів якісний сезон у «Ромі» та, здається, повернувся у форму своїх кращих часів виступу за «Юнайтед». Але також незрозуміло, як він проявить себе в АПЛ, адже футбол італійській відрізняється від англійського. І найголовніше питання для Сульшера, хто стане основним голкіпером команди? Чи довірить норвежець місце Хендерсону, чи дасть ще один шанс Де Хеа? На мою думку, іспанця терміново треба відпускати реанімувати свою кар’єру, а Хендерсона робити №1 у команді. Проте це лише припущення.

Перспективною виглядає атака команди на наступний сезон. Із приходом Фернандеша, здається, вдалося зв’язати півзахист із нападом і Марсіаль, Решфорд та Грінвуд набрали хорошу форму весною.

Прогноз: боротьба за зону Ліги Чемпіонів. Якщо не пощастить із ЛЧ, Ліга Європи точно забезпечена.

«Ньюкасл»

Скільки ж трансферних чуток ходило про «Ньюкасл» цього літа. Команду майже придбав принц Саудівської Аравії, а в клуб сватали ледь не усіх: і Бейл, і Кавані, і Кулібалі, всі гравці, які тим чи іншим чином були на слуху минулого сезону – потенційні новачки «Ньюкасла». Проте угода зірвалася, а власником «сорок» залишився Майк Ешлі.

Цього ТВ команду вже підсилили атакувальні гравці «Борнмута» Калум Вілсон та Райан Фрейзер. Також прийшов крайній захисник «Норвіча» Джамал Льюіс. Проте це явно не ті підсилення, на які розраховували у стані команди цього літа.

Кінцівку минулого сезону «Ньюкасл» провалив, жодного разу не вигравши у останніх 5-ти матчах. А вищезгадані трансфери, можливо, і допоможуть додати команді у швидкості та реалізації, проте суттєво, здається, на результат не вплинуть.

Прогноз: боротьба у середині турнірної таблиці, проте сезон завершать, скоріш за все поза першою 10-кою.

«Саутгемптон»

За командою Хайзенхютля, не зважаючи навіть на невдалий старт минулого сезону, було приємно спостерігати. «Святі» втратили цього літа Хьойберга, який перейшов до «Тоттенгема». Датчанин був основним гравцем центра поля, тож вирішити проблему його відсутності буде важко. До того ж було віддано в оренду Леміну та продано Ріда, обидва опорні півзахисники, обидва пішли до «Фулгема».

Натомість Вокер-Пітерс, правий захисник «шпор», який провів минулий сезон в оренді в «Саутгемптоні», перейшов до команди на постійній основі. Також центр оборони підсилить Мохамед Салісу, екс-гравець «Вальядоліда». А Хьойберга, згідно чуток, ж може замінити росіянин Кузяєв, який зараз знаходиться у пошуках нової команди після завершення контракту із «Зенітом».

«Саутгемптон» не підсилюється якісно, як той же «Лідс». До команди приходять гравці приблизно рівня «Саутгемптона». На жаль, про трансфери гравців за рівнем вище говорити не доводиться. Чи може Хайзенхютль зробити з цієї команду конкурентоздатний колектив? Може! Чи є вірогідність, що «святі» опустяться до Чемпіоншипа? Також є! Також цікаво, чи проведе знову такий само видатний бомбардирський сезон Інгс.

Прогноз: на мою думку, команда все ж не вилетить з АПЛ, але й за потрапляння до вищої частини таблиці не боротиметься. Друга половина турнірної таблиці на безпечній відстані від зони вильоту здається оптимальним варіантом.

 «Тоттенгем»

Шпори непогано підсилилися цим літом. Ці трансфери не були на перших шпальтах газет (що для Моуріньо зовсім нехарактерно), проте це якісні підсилення для команди. З «Вулвергемптона» «Тоттенгем» придбав Доерті, а із «Саутгемптона» прийшов Хьойберг. Також на постійній основі було підписано Ло Чельсо.

Тепер залишається питання, чи зможе Жозе зліпити конкурентоспроможну, а головне стабільну команду з цих гравців? Якщо у Моуріньо налагодить стосунки із гравцями, з якими у нього були непорозуміння (Ндомбеле, при правильному підході, зацементує опрону зону), якщо піде на поступки задля результату, то все можливо. Але ж ми знаємо Моуріньо. Мені здається, що немає в нього майбутнього у «Тоттенгемі», здається неможливим, що на дистанції чемпіонату Жозе мирно співіснує з усіма футболістами, без конфліктів та особистих образ. Тож, певно, португалець може розраховувати на достроковий розрив контракту та солідну компенсацію.

Прогноз: команда залишиться у першій половині таблиці, але до єврокубків не потрапить.

«Фулгем»

Команда повернулася до АПЛ після провального позаминулого сезону. Тоді, як ми пам’ятаємо, «Фулгем» дуже багато витратив на трансферному ринку, придбав атакувальних гравців, а про захист якось забули. Так і вийшло, що в тому сезоні «дачники» пропустили 81 гол, найбільше у лізі.

Цього ТВ до Лондона переїздять, в основному, гравці оборони. Голкіпер «ПСЖ» Ареола був взятий в оренду. У «Ліона» було придбано правого захисника Тете, а у «Вігана» - лівого Робінсона. Також опорну зону підсилили вищезгадані Леміна та Рід.

У команді є хороші гравці, як для Чемпіоншипа, проте їхня здатність конкурувати із гравцями клубів АПЛ викликає запитання. Повторення минулого заходу в еліту навряд чи можливе у плані результатів, проте що стосується підсумкового місця у таблиці – пониження у класі цілком реальне.

Прогноз: завдяки підсиленій обороні команда надійніше діятиме у захисті, проте атакувальної міці не вистачить для боротьби із сильними суперниками. Як результат, скоріш за все, зона вильоту.

«Челсі»

Мабуть, найнепередбачуваніша та найцікавіша команда наступного сезону. Завдяки трансферному бану, лондонцям вдалося зекономити грошей та добре підсилитися цим літом. До команди вже прийшли: універсал Кай Гаверц із «Байєра», нападник Тімо Вернер з «Лейпцига», Бен Чілвел, лівий захисник «Лестера», а також вінгер «Аякса» Хакім Зієш, та центральні захисники з «Ніцци» та «ПСЖ» Маланг Сар та Тіагу Сілва відповідно (останні як вільні агенти). Також не вщухають чутки щодо інтересу «Челсі» до нового голкіпера, бо Кепа абсолютно не влаштовує Лемпарда. Активно говорили про Яна Облака та Ніка Поупа, але буквально вчора стало відомо, що «сині» узгодили контракт із воротарем «Рена» Едуаром Менді, незабаром про трансфер повинні оголосити офіційно.

Тепер питання лише у тому, як швидко стільки нових футболістів встигнуть зігратися та подлаштуватися під стиль Лемпарда. Керівництво «Челсі» витратило вже більше 220-ти мільйонів фунтів, тож права на помилку немає.

Також команду залишили два ветерани, 32-річний Вілліан перейшов до «Арсенала», а 33-річний Педро – до «Роми». Нападника Міші Батшуаї було віддано в оренду до «Крістал Пелас».

Вбачається, що перспективи в команди захмарні, від претензій на чемпіонство до мінімум півфіналу Ліги Чемпіонів. Я думаю, що у Лемпарда є все для того, що ці перспективи здійснити. Він вже показав себе хорошим тактиком, непоганим мотиватором, а головне – він тримає роздягальню, що для нинішньої ситуації в «Челсі» із такою кількістю новачків дуже важливо.

Прогноз: потрапляння до зони ЛЧ та боротьба за чемпіонство до останнього. Проте в цьому сезоні трофей АПЛ навряд чи поїде до будь-якої з частин Лондона.

«Шеффілд Юнайтед»

Минулого сезону «клинки» вразили всіх своєю грою після виходу до АПЛ. І хоча кінець сезону команда провела невдало, програвши три останні матчі та втративши путівку до Ліги Європи, все одно, по ходу чемпіонату підопічні Кріса Уайлдера виглядали гідно, забравши очки у «Челсі», «Арсенала», «Тоттенгема» та «Манчестер Юнайтед».

«Шеффілд» знайомий перш за все своєю грою від оборони, не останню роль в успіхі команди зіграв манкуніанський голкіпер Дін Хендерсон, який повернувся до лав «Юнайтед» після річної оренди. На заміну було куплено Рамсдейла з «Борнмута», який також провів непоганий сезон, проте на 100% Хендерсона навряд чи замінить. Із «Дербі» до стану «клинків» перейшли Льов та Богл, лівий та правий захисники відповідно.

Вайлдер не втратив основу команди, жоден із гравців, який провів найбільше матчів на своїй позиції, не був проданий. «Шеффілд» вже знає, як грати проти сильних суперників і також здатен не втрачати очок із суперниками слабше.

Прогноз: знову боротьба за єврокубки, фініш сезону у верхній частині таблиці, а вийдуть вони до Ліги Європи чи ні, залежить від кількості осічок та непотрібних втрат очок.

Тож до вашої уваги приблизна таблиця АПЛ на наступний сезон!

1.      Манчестер Сіті

2.      Ліверпуль

3.      Челсі

4.      Арсенал

5.      Манчестер Юнайтед

6.      Вулвергемптон

7.      Евертон

8.      Шеффілд Юнайтед

9.      Лестер

10.   Тоттенгем

11.   Лідс   

12.   Бернлі

13.   Ньюкасл

14.   Вест Гем

15.   Саутгемптон

16.   Крістал Пелас

17.   Брайтон

18.   Фулгем

19.   Астон Вілла

20.   Вест Бромвіч

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты