Tribuna/Футбол/Блоги/Українською про світове/Де знайти мотивацію на товариські зустрічі? Про результати 1-го туру Ліги Націй у Лізі А

Де знайти мотивацію на товариські зустрічі? Про результати 1-го туру Ліги Націй у Лізі А

Другий розіграш Ліги Націй стартував. І перший тур залишив багато питань. А чи топовим командам насправді потрібен цей турнір? Адже із вірогідністю у 90% вони й так здобудуть путівку на мундіаль через прямий відбір. Давайте розбиратися на прикладі результатів Ліги А. Одразу варто відзначити, що багато збірних недорахувалися своїх зірок. Хтось через пошкодження, хтось через хвороби не міг допомогти першій команді. А деякі просто відпочивали після довгого клубного сезону.

Автор — Lesha Sierov
6 сентября 2020, 16:34
3
Де знайти мотивацію на товариські зустрічі? Про результати 1-го туру Ліги Націй у Лізі А

Другий розіграш Ліги Націй стартував. І перший тур залишив багато питань. А чи топовим командам насправді потрібен цей турнір? Адже із вірогідністю у 90% вони й так здобудуть путівку на мундіаль через прямий відбір. Давайте розбиратися на прикладі результатів Ліги А.

Одразу варто відзначити, що багато збірних недорахувалися своїх зірок. Хтось через пошкодження, хтось через хвороби не міг допомогти першій команді. А деякі просто відпочивали після довгого клубного сезону.

Група 1

Італія у Флоренції приймала збірну Боснії та Герцеговини.  Ці команди вже зустрічалися минулої осені у рамках відбору до Євро, той матч завершився перемогою Скуадра Адзура, 3:0. І Ліга Націй звела їх знову. Порівняно зі стартовим складом з минулої зустрічі,  в Італії нараховувалося 4 зміни. Могло бути й п’ять,  Кьєліні міг би стати в пару до Бонуччі в центр захисту, якби не проблеми із зором Манчіні.

Для боснійців ж найсуттєвішою втратою була відсутність П’яніча. Дебютант Хаджіаметовіч у повному обсязі замінити зіркового півзахисника не зміг.

Італійці за явною перевагою як у володінні, так і за кількістю ударів, половину цих ударів завдали з-за меж штрафної, 4  із 20 загалом прийшлися у площину воріт. А володіли м’ячем, в основному, на власній половині поля. Перший раз вони дійсно потурбували Шехіча лише на початку другого тайму. Здавалося, що нулі на табло влаштовують обидві збірні. Боснія думає про матч плей-офф за путівку на Євро проти збірної Північної Ірландії, Італія ніби і хоче підтвердити свій клас, але якось не дуже активно.

Проте щось у господарів прокинулося, чи то гордість, чи то бажання перемагати і вони-таки створили декілька небезпечних моментів біля воріт боснійців, але не забили. Натомість пропустили зі стандарту. Відзначився Джеко, якого абсолютно прогавили захисники у власному штрафному (кого ще там тримати, як не Джеко?). Розуміючи, що поразка, навіть у напівтовариському турнірі, збірну не влаштовує, італійці увімкнули швидкості і за 10 хвилин зрівняли рахунок, Сенсі пробив, рикошет допоміг, 1:1. Але як не намагалися господарі бити здалеку, навішувати, просити пенальті, вирвати перемогу не змогли.

Як результат, нічия. Чи заслуговувала Італія на перемогу? З такою реалізацією - ні. Чи заслуговувала на поразку? З такою грою Боснії - точно ні. Більш закономірним рахунком вважався б 0:0, але і нічия 1:1 прекрасно характеризує цю гру.

В іншому матчі першої групи збірна Нідерландів приймала Польщу. Вже без Кумана, а також за відсутності де Лігта, де Врея, Блінда і Дамфріса господарям треба було протистояти полякам, які, натомість, недорахувалися Роберта Левандовські в атаці. З перших хвилин на вістрі вийшов Пьонтек. Результатом цього стали усього два удари по воротах за весь матч, із них у площину лише один: Пьонтек пробив сильно, але Сіліссен впорався. І навіть неосновний захист нідерландців не полегшив завдання полякам. Для прикладу, справа теплова карта збірної Польщі, а зліва – Нідерландів.

Гості навіть не намагалися атакувати через центр, шукаючи щастя на флангах. Помаранчеві ж, повністю контролюючи ситуацію та володіючи м’ячем, створювали момент за моментом. Так, підводила реалізація, десь були стійки, десь виручав Щенсний, але свій гол господарі такий знайшли. Бергвейн забив єдиний м’яч у цій зустрічі, він і став переможним. Обидві команди не в кращих кондиціях підійшли до цього матчу, але клас футболістів з Нідерландів виявився просто вищим. І навіть кадрові втрати не завадили господарям виграти.

Група 2

У рамках другої групи Ліги А збірна Ісландії приймала команду Англії. Англійці їхали на цю зустріч без основного центрального захисника, Гаррі Магвайра, а лівого оборонця грав номінально правий захисник, Тріпьє.

Ісландців же по старій пам'яті після вдалого Євро-2016 та не менш хорошого відбору до ЧС-2018 деякі вважають здібними створити сенсацію, але від тієї збірної мало що залишилося. Наприклад, зі стартового складу команди, яка вибивала тих же англійців з 1/8 фіналу Євро, в цій грі з перших хвилин  вийшли лише чотири гравці. Зараз Ісландія переживає не кращі часи, що й підтвердила ця гра.

В чомусь цей поєдинок був схожий на гру Італії та Боснії: одні не дуже хочуть і можуть, а інші просто не дуже хочуть. У результаті володіння 77 на 23 на користь Англії, удари 13 – 2 також на їх користь, але видовищності та моментів по мінімуму. Англія розуміла, що навряд чи пропустить, Ісландія розуміла, що забити буде вкрай важко. Був незарахований гол Кейна через оффсайд, були удари здалеку і все. Тож і маємо у підсумку скромну перемогу англійців, 1:0.

Але дещо цікаве усе ж було. Спочатку червону картку на 70-ій хвилині отримує Вокер. Чи розв’язало це руки ісландцям? Ні, вони, здається, лише зраділи, що легше буде втримувати нічию. Але на 90-ій хвилині другу жовту за гру рукою отримує Інгасон і привозить пенальті у власні ворота. Реалізує 11-ти метровий Стерлінг. І здається, що перемога вже у руках гостей, проте в наступній же атаці пенальті заробляють ісландці. Здається, що ось шанс таки вирвати нічию, проте Б’ярнасон хибить із позначки. Весела кінцівка нудного матчу і Англія здобуває заслужену, але непереконливу перемогу, 1:0.

В іншому ж поєдинку цієї групи події розвивалися куди цікавіше. Данія приймала Бельгію. У бельгійців одразу три лідери не потрапили до заявки команди – це Еден Азар, Куртуа та Де Брюйне. Датчани ж вийшли в оптимальному складі, у старті не було жодного футболіста не з ТОП-5  європейських чемпіонатів.

Здавалося, що це ледь не єдині команди з ліги А, які ставляться до турніру трохи серйозніше, ніж до товариського. Незважаючи навіть на не основу Бельгії. Якщо дивитися голу статистику поєдинку, здаватиметься, що команди виглядали приблизно рівно. Володіння 51 на 49 на користь Бельгії, удари 11 – 8, навіть точність передач однакова – 84%.

Але якщо зважати  на саму гру, ми побачимо, що клас та форма футболістів, навіть не основних, у Бельгії краще. Еріксен, головна зірка, який, здавалося би, мав вести команду за собою, помилявся у простих ситуаціях, обрізався, бив невдало та не зміг допомогти команді. Натомість бельгійці, забивши швидкий гол зі стандарту, не поспішаючи грали у свою гру.

Чи не найреальнійший шанс забити у Данії змарнував Еріксен. Після обрізки молодшого Азара, півзахисник Інтера підхопив м’яча, протягнув його і пробив, не розглядаючи навіть варіант із пасом. Міньоле постріл відбив. Все, що створювала Данія, розбивалося об неможливість їх же у завершальній стадії довести момент до кінця, або хоча б влучити по воротах. Бельгійці ж забили вдруге, відзначився Мертенс і святкували перемогу одному з найцікавіших матчів ігрового дня.

Група 3

Іншим цікавим поєдинком суботи стало протистояння Португалії та Хорватії. На папері – фіналісти чемпіонату світу проти чемпіонів Європи та першого розіграшу Ліги націй. По факту – 4:1 на користь Португалії і це ще пощастило, що у першому таймі декілька фантастичних спасінь було у хорватського голкіпера Ліваковича.

Португалія грала без Роналду , в якого були проблеми, пов’язані із інфекцією на нозі. Хорватія ж не могла розраховувати ні на Модріча, ні на Ракітіча, головних футболістів центра поля. Порівняно із фіналом ЧС-2018, лише троє футболістів Хорватії вийшли в старті і тоді, і в цьому матчі – це Ловрен, Віда та Ребіч. В іншому ж, оновлений склад.

Як і у грі бельгійців та датчан, тут все вирішив клас гравців. Португальці у першому таймі могли залізно забивати п’ять і закривати усі питання щодо переможця, але забили лише двічі. Рятували стійки та голкіпер. При чому в цьому матчі не можна назвати це поганою реалізацією, скоріше фарт, тому що господарі робили все правильно, просто трохи не щастило. Хорвати ж, завдавши цілих два удари в бік воріт за тайм, та пропустивши від Канселу, розуміли, що ще декілька разів точно доведеться витягати м’яча із сітки – це лише питання часу. Один лише бідний Ребіч намагався якось тягнути команду за відсутності альтернатив, навіть віддав асист на Петковича. Але до цього хорвати пропустили ще двічі, а після того, як забили, Андре Сілва поставив крапку у матчі, перемога португальців на класі, саме клас у цьому матчі зіграв вирішальну роль, 4:1.

Певно, у цій групі всі забиті м’ячі прийшлися на матч португальців, тож гра між Францією та Швецією видовищністю не запам’яталася. Французи експериментують. Вже другий  матч поспіль команда виходить із формацією у три центральних захисники. В цьому поєдинку нарешті дебютував Упамекано і, по правді кажучи, дебют вийшов не найкращий. І справа навіть не у жовтій картці вже на третій хвилині. А у нервовості, неправильно прийнятих рішеннях та обрізках біля власної штрафної.

Що стосується шведів, можна виділити націленість команди на атаку флангами та спроби забити із дальньої дистанції. Господарі розуміли, що до них приїхали чинні чемпіони світу, одна з топових команд Європи, тож грати першим номером проти них не вийде. Але французи на подібні аванси не зважали і вирішили віддати м’яча шведам і награвати свою схему у три центральних. Швеція ж не зуміла скористатися таким подарунком від гостей, акцентуючи атакувальні дії лише на флангах. Єдиний момент у першому таймі, який вони створили, і той змарнували, не зумівши переграти Льоріса.

А Франція забила. Тому що коли в тебе є один з найталановитіших гравців покоління, ти не маєш права не забивати. Мбапе здійснив чудовий сольний прохід, побачив шпарину у ближньому куті між Ольсоном та стійкою і пробив саме туди, забивши єдиний м’яч у зустрічі. А Грізман підтвердив, що минулий сезон краще не заносити в його загальну статистику, після невиразної гри в основний час, у додані арбітром хвилини форвард «Барселони»  не реалізував пенальті. Проте на результат це не вплинуло – мінімальна перемога французів.

Група 4

І нарешті найцікавіша для нас група, четверта, в якій представлена збірна України. Більш детально про матч Україна - Швейцарія можна прочитати у першому матеріалі цього блогу. Говорячи коротко, тренерський штаб українців спрацював добре, довіривши місце в основі Тимчику та Михайличенку, але була одна очевидна проблема – ігрова форма Коноплянки. Також невдалий матч провів П’ятов, постійно неточно віддаючи передачі на короткі та середні дистанції (тут варто відзначити, звісно, пресинг систему швейцарців), а також пропустивши у ближній кут. Тож сьогодні спостерігатимемо за грою з іспанцями і подивимося, які зміни внесуть  Шевченко та штаб. Вже відомо, що не зіграє Степаненко , тим цікавіше та нервовіше буде дивитися цей поєдинок.

Іспанці ж, в свою чергу, у першому турі зустрічалися із німцями. За вивіскою найочікуваніше протистояння першого туру, а як насправді? По-перше, варто відзначити, що у німців зараз тотальна перебудова, вони, як і французи, в цьому матчі зіграли із трьома центральними захисниками, одним із яких був номінальний півзахисник Емре Джан. Одразу ряд гравців не викликав Йоахім Льов до збірної, давши їм відпочинок – це Ноєр, Кімміх, Горецка, Ройс та Гнабрі.

В іспанців же можна відзначити відсутність Оярсабля. Загалом цей поєдинок не можна назвати надвидовищним, але і на матч Ісландія – Англія він також не схожий. Міцний «товарняк» топових команд, які експериментують зі складами, схемами та стилями.

Почали обидва колективи поєдинок на високих швидкостях, обмінявшись небезпечними моментами в першу десятихвилинку, міг забивати Керер, але Де Хеа потягнув, міг також забивати Родріго, але забарився і змарнував шанс. Проте більш небезпечні моменти були все ж у німців, що і вилилося у перший гол. Тімо Вернер майстерно розібрався у штрафному із захистом іспанців і поцілив точно в кут.

Що відрізняє цей матч від інших у першому турі, після забитого м’яча німці не зупинилися, а іспанці не знітилися, команди все так само продовжували грати на зустрічних курсах, створюючи момент за моментом і не зважаючи на рахунок на табло. І це принесло ще один гол. Вже у компенсований час Гая залишився один перед воротами Траппа і переправив м’яча у сітку після скидання від Родріго. Як результат, бойова нічия 1:1, за якою було цікаво спостерігати.

Підсумовуючи результати першого туру. Лігу Націй, як ми пам’ятаємо, було створено аби замінити товариські зустрічі, при цьому додано турнірні завдання, аби команди не втрачали мотивацію. Що ми бачимо на виході: це працює не для всіх. Так, колективи з ліг В, С, D  дійсно виборюють всіма силами путівку на мундіалі, а команди, які й так її отримають через безпосередньо кваліфікацію, ставляться до цього турніру не завжди серйозно. В лізі А гранди експериментують, команди рангом понижче, розуміючи, що в турнірному плані в групі їм нічого не світить, втрачають мотивацію. Безумовно, не без виключень щодо одних та щодо інших.

Тож спостерігатимемо за плином подій і сподіватимемося на більш видовищні матчі. І, звісно, вболіватимемо за Україну!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты