Tribuna/Баскетбол/Блоги/Штатна ситуація/Протистояння, яке врятувало НБА. Меджик Джонсон проти Леррі Берда

Протистояння, яке врятувало НБА. Меджик Джонсон проти Леррі Берда

Класика вісімдесятих, яка не просто подарувала НБА нову хвилю популярності, а докорінно змінила лігу.

20 июля 2020, 19:39
6
Протистояння, яке врятувало НБА. Меджик Джонсон проти Леррі Берда

8 чемпіонств НБА, 5 титулів MVP фіналу, 5 титулів MVP НБА. З моменту приходу у лігу у 1979 році двох, можливо, найталановитіших гравців своєї епохи, жоден фінал НБА у вісімдесятих не пройшов без участі хоча б одного з них. Леррі Берд і «Бостон Селтікс» проти Меджика Джонсона і його «Лос-Анджелес Лейкерс». Їх обожнювали у одній частині США та абсолютно ненавиділи в іншій. Берд і Джонсон пройшли весь шлях: від ненависті та небажання навіть чути інше прізвище до взаємовизнання і поваги.

Вперше Ірвін Джонсон та Леррі Берд зустрілись ще у 1977 році на любительському університетському турнірі. Майбутні зірки баскетболу грали у одній команді, намагались якомога голосніше заявити про себе і пробитись до основного складу університетської збірної. ЇЇ на той час очолював головний тренер університету Кентуккі – Джо Бі Халл, і увійти до стартової п’ятірки комусь, окрім гравців цього ж коледжу, було майже неможливо. Навіть незважаючи на увесь свій талант та працелюбність, Берд і Джонсон продовжували полірувати лаву для запасних.

Під час гри із радянською збірною Леррі і Меджик чудово порозумілись на паркеті. При однаковому зрості у 206 сантиметрів, Джонсон виконував роль розігруючого, тоді як Берд частіше грав на позиції форварда. Вони навіть придумали власну тактику гри: один, пресингуючи, змушував суперника перевести м’яч на неробочу руку, а інший в той же момент атакував його і перехоплював круглого, після чого обоє моментально летіли в контратаку. Головному тренеру збірної подібна самодіяльність хлопців взагалі не сподобалась, і він змусив їх працювати над чимось іншим, зосередившись на тренуванні свої хлопців із «Кентуккі».

Меджик Джонсон святкував абсолютно кожне набране очко, несамовито стрибав від радості, загравав з публікою, тоді як Берд мовчки, опустивши голову, повертався на свою половину, неначе кожен матч для нього – звична рутина, і він просто виконує свою роботу, робить те, що від нього вимагають. Джонсон захоплювався Леррі, його дивував неймовірний ігровий інтелект Берда, здатність відкриватись і відкривати партнерів. За весь час турніру гравці перекинулись від сили десятком слів на тренуванні. Чомусь ніхто з них не горів бажанням краще познайомитись із партнером і дізнатись про нього щось, окрім баскетбольних вмінь.

Зустріч у фіналі NCAA

У 1978 році за «Мічиган Стейт Спартанс» свій перший повноцінний сезон провів Ірвін «Меджик» Джонсон, який хоч і не був головною опцією команди ні в атаці, ні у захисті, але все одно демонстрував чудову статистику (17 очків, 7.9 підбирань, 7.4 асисти за гру) і допоміг університету закріпитись на вершині свого дивізіону. «Спартанці» увійшли до вісімки найкращих команд NCAA і на цьому етапі вилетіли з турніру від добре знайомого університету Кентуккі. У підсумку, саме команда Джо Бі Халла тріумфувала в турнірі.

У сусідньому штаті у складі «Індіана Стейт Сікаморз» феєрив Леррі Берд, який на той момент уже отримав прізвисько «Larry Legend». Університет штату Індіана виступив не менш впевнено, ніж «спартанці» із Мічигану, проте так само завершили боротьбу вже на стадії чвертьфіналу. На драфті НБА 1978 року Берда під загальним 6 номером обрала команда «Бостон Селтікс», однак Леррі не підписав контракт із командою і залишився в університеті ще на один рік. У наступному ж сезоні НБА заборонила гравцям повертатись у коледж, якщо їх вже вибрали на драфті.

«Індіана Стейт» більш ніж впевнено провела сезон 1979 року, де не програла жодної гри і добралась до фіналу із показником 33-0. «Мічиган Стейт» теж дібрався до фіналу, а Меджик Джонсон і Леррі Берд вперше перетнулись на прес-конференції перед грою. Дружелюбного і завжди веселого Джонсона форвард «Індіани» зустрів холодним поглядом. Колишні партнери по збірній навіть не потисли одне одному руку, як це прийнято робити на подібних подіях.

« - Я всього лише хотів привітатись із ним. Зазвичай усі перекидаються кількома словами перед грою, тиснуть одне одному руки, але Леррі вирішив, що він обійдеться без цього» - згадував Джонсон.

Фінал NCAA-1979 викликав великий інтерес ще задовго до початку матчу. Апогеєм усього став момент, коли баскетболісти «Індіани» завалились на тренування «Мічигану», роздратувавши головного тренера суперника. Берд і його компанія прекрасно знали, що їх час у спортзалі розпочнеться лише за 20 хвилин, але застосування подібного психологічного прийому чудово описувало усю важливість цього поєдинку для самого Леррі. Він часто сварився із суперниками, а ще частіше з партнерами, які, на його думку, не дотягували до потрібного рівня і тягнули Берда донизу.

До перерви «Мічиган» вже відірвався від «Індіани» на 9 очків – 37:28. Впродовж другої половини зустрічі розрив збільшився ще на 2 очки і «спартанці» святкували перемогу із рахунком 75:64. Меджик Джонсон провів одну з найкращих ігор у своїх університетській кар’єрі – влучив майже все, що міг (8 з 15 з гри, проти всього 7 з 21 у Берда), набрав 24 очки,  зробив 7 підбирань і 5 асистів. Гравець «Мічиган Стейт» навіть перевершив свого партнера Грега Кеслера, який протягом всього сезону перевершував Меджика у скорингу, був просто помішаний на статистиці та не розумів, чому уся слава дістається саме Джонсону. Але Меджика любили усі, особливо після цього матчу. В той час як Леррі Берд, якого захист «Мічигану» увесь матч методично знищував і блокував, підійшов до Джонсона, нарешті потиснув йому руку і привітав із перемогою. Леррі забрав собі майже усі індивідуальні нагороди, однак провальна гра у фіналі (19 очків, 13 підбирань, 2 асисти, точність кидків всього у 33%) позбавила його головного – звання чемпіона.

Меджика ж визнали найбільш видатним гравцем сезону NCAA (аналог MVP) і він занурився у довгі роздуми стосовно того, що ж йому робити далі. Увесь університет, де Джонсона просто обожнювали, благав його залишитись хоча б на ще один сезон, але Меджик вирішив йти на драфт, де його швидко і без вагань під першим номером забрала команда «Лос-Анджелес Лейкерс».

Перший сезон

Леррі Берд і Меджик Джонсон дебютували у НБА в одному сезоні. Обидва одразу стали лідерами своїх команд, вийшли до плей-оф, потрапили у першу збірну всіх новачків, у першу збірну НБА та на Матч всіх зірок. Поки Меджик все ж ховався у тіні головної загрози ліги – Каріма Абдул-Джаббара, Берд одразу став головним скорером «Бостон Селтікс». «Кельти» завершили сезон із показником 61-21 і стали найкращою командою регулярного чемпіонату. «Лейкерс» Джонсона одержали на 1 перемогу менше, і з показником 60-22 теж стартували першими сіяними у своїй конференції.

«Бостон» дійшов до фіналу Сходу, де у п’яти матчах склав зброю перед «Філадельфією» Джуліуса Ірвінга. «Лос-Анджелес» впевнено виграв Західну конференцію і відправився у фінал НБА до кривдників Леррі Берда. Після завершення п’ятого матчу фіналу «озерники» вели у серії 3:2, але головна зірка «Лейкерс» і MVP того сезону Карім Абдул-Джаббар, який по ходу фінальної серії видавав феноменальні перформанси і набирав по 33 очки за гру, отримав прикру травму. Це суттєво зменшило шанси «Лейкерс» на перемогу у 6 грі і у всій серії вцілому, адже без своєї головної зірки каліфорнійцям було нічого ловити у матчі з неймовірною «Філадельфією».

Після фінального тренування перед шостою грою фіналу, директор «Лос-Анджелес Лейкерс» підійшов до Меджика Джонсона і повідомив тому надзвичайно прикру новину.

«Приз кращому новачку отримав Леррі Берд» - сказав він.

На мить Джонсон зовсім потух і вилетів з реальності. Ще більше Меджика добив той факт, що він навіть не був близьким до взяття нагороди, Берд набрав 63 голоси з 66. Той факт, що «Лейкерс» ще й підходять до вирішального матчу у дуже розібраному стані тільки більше розлютив молодого гравця. Меджик пообіцяв собі, що зробить все, щоб його визнали так само, як визнали Леррі Берда. Він пообіцяв, що вимістить на «Севенті Сіксерс» усю свою злість.

У шостому матчі фіналу НБА розігруючий «Лос-Анджелес Лейкерс» вийшов у старті на позиції центрового. По ходу гри він постійно змінював позиції, встиг пограти і захисника, і форварда, і поштовхатись із велетнями «Філи» під кільцем. Берда неабияк розлютило те, що Джонсон прекрасно грав навіть на незручній і незвичній для себе позиції. Меджик провів не просто хороший матч, він був найкращим на паркеті, і в захисті, і в нападі, набрав 42 очки, зробив 15 підбирань, 7 асистів, 3 перехоплення, і «Севенті Сіксерс» не змогли навіть близько підібратись до «Лейкерс». 123:107, Лос-Анджелес святкує перемогу, Меджик Джонсон святкує перемогу. Він щойно став наймолодшим в історії MVP Фіналу, першим, кому вдалось зробити це в дебютний сезон, а головне – він знову втер носа Леррі Берду, який після перегляду цього матчу вирішив, що йому терміново потрібен титул, адже він не може допустити того, щоб Джонсон постійно був кращим, ніж він.

81-83. Заочна боротьба за золото

На зміну тріумфальному першому року Меджика Джонсона прийшов сезон, у якому молода зірка «Лейкерс» пропустила 45 ігор через травму. Після повернення на паркет Ірвіна, «Лос-Анджелес» хоч і зміг вийти до плей-оф, але програв у трьох матчах майбутнім чемпіонам Заходу – «Х’юстон Рокетс» і завершив сезон 1980/81 на мінорній ноті.

У «Бостона» Леррі Берда справи йшли куди краще. До команди приєднався центровий Роберт Періш, який перейшов з «Голден Стейт Уорріорз», а на драфті-1980 «Селтікс» вибрали форварда Кевіна МакХейла. Саме Берд-Періш-МакХейл стали тим самим «Великим тріо», яке наводило жах на всю лігу, і знаменувало початок нової чемпіонської династій «Бостон Селтікс».

«Кельти» перевершили минулорічне досягнення, фінішувавши у регулярці із показником 62-20. Легко розібрались у 4 матчах із «Чикаго Буллз», програючи «Філадельфії» 1:3 по ходу серії, перемогли 4:3 і відправились у фінал до «Рокетс». «Бостон» закрив серію у 6 іграх, Берд підняв над головою перший чемпіонський трофей, проте звання MVP забрав собі Седрік Максвелл.

Тріо «Бостона» працювало бездоганно. У наступному сезоні вони знову покращили свій результат у регулярці, закінчивши першу частину чемпіонату із результатом 63-19. Впевнено пройшовши у першому раунд плей-оф «Вашингтон Буллетс», массачусетці знову натикнулись на «Філадельфію», знову програвали 1:3 і знову змогли зрівняти рахунок у серії. Однак, цього разу взяти сьому гру їм не вдалось і у фінал, вдруге за останні три роки, знову потрапили Севенті Сіксерс».

На тому кінці Штатів ситуація була набагато скандальнішою. Джонсон підписав неймовірний контракт на 25 років, за яким мав заробити 25 мільйонів долларів. Угода не просто стала рекордною для світового спорту, але й повністю закріпила Меджика у статусі головної зірки ліги. Джонсон почав критикувати головного тренера «Лейкерс» Пола Уестхеда за його манеру гри, мовляв «команда зараз дуже повільна, а її гра легко читається». Уестхеда звільнили, а на його місце тут же прийшов Пет Райлі. За цей вчинок Меджика освистували навіть власні фани, але Джонсон абсолютно не звертав на це уваги і, демонструючи феноменальні результати, привів «Лейкерс» до першого місця на Заході. У плей-оф «озерники» пройшли «Фінікс» і «Сан-Антоніо» (обидві серії закінчились із рахунком 4:0), а у фіналі НБА у тих же 6 іграх, знову розібрались із «Філадельфією». Меджик вдруге в кар’єрі став чемпіоном і вдруге забрав нагороду MVP фінальної серії.

У сезоні 1982/83 «Лейкерс» вперше з часів приходу у лігу Берда і Джонсона фінішували у регулярці вище за «Бостон». Результати «Селтікс» значно просіли, і вони вилетіли вже у другому раунді плей-оф від «Мілуокі Бакс». «Лос-Анджелес Лейкерс» традиційно проїхались катком по усьому Заходу, вдруге поспіль вийшли у фінал НБА, але «Філадельфія Севенті Сіксерс» взяла сухий реванш за два попередні фінали – 4:0 і титул у «сімдесят шостих».

Перший фінал

Вже у сезоні 1983/84 протистояння Берд-Джонсон перейшло на зовсім новий рівень. «Селтікс» знищили у регулярці «Лейкерс» на їхній арені – 105:91, а Леррі після кожного м’яча кидав спопеляючий погляд на Меджика, який сидів на трибунах і пропускав гру через травму. На Матчі всіх зірок дует Періш – Берд повністю перекрив дует Абдул-Джаббар – Джонсон (Леррі забрав звання MVP, а Карім за увесь матч набрав усього 2(!!!) очки)

Меджик Джонсон, який з кожним сезоном покращував свою статистику з асистів, видаючи феноменальні матчі із понад 20 результативними передачами, згадував, що саме тоді і у самого Леррі Берда почала рости кількість асистів.

«Я зрозумів, що він робить те ж, що і я. Він робить партнерів кращими».

Сезон 83/84 був першим, у якому до пост-сезону виходило вже не 6, а 8 команд. А отже, «Лейкерс» і «Селтікс», які впевнено посіли перші місця у своїх конференціях, все ж доведеться провести на 1 серію більше. «Бостон» ледь не зашпортнувся у другому раунді за «Нью-Йорк Нікс» - на перемогу над командою Бернарда Кінга «кельтам» знадобилось аж 7 ігор. Проте, вони все одно опинились у фіналі НБА, як і «Лейкерс», для яких ця фінальна серія стала третьою поспіль.

Усі попередні досягнення, чемпіонства, статистика  відійшли на другий план. Фінал сезону 83/84 був новою, окремою історією, де ніхто не озирався назад, а важливим було лиш одне: хто переможе - Меджик Джонсон чи Леррі Берд?

«Лейкерс» впевнено забрали першу гру, а вже у другому матчі стався дуже показовий епізод, який, можливо, і перевернув усю серію з ніг на голову. Коли «Лейкерс» вели в рахунку 113:111 менш, ніж за 20 секунд до кінця, а форвард «Селтікс» Кевін МакХейл готувався пробивати два штрафних, тренер «озерників» Пет Райлі повідомив команді, що тайм-аут варто брати лише тоді, коли МакХейл влучить обидва кидки. Кевін не влучив жоден, але Джонсон, який забрав підбирання, запросив тайм-аут. Райлі не дивився за тим, як МакХейл кидав штрафні і не зміг нічого підказати Ірвіну. Коротка зупинка допомогла «Селтікс» організувати оборону. Після введеня бостонці перехопили м’яч, зрівняли рахунок. За лічені секунди до кінця, Меджик, зовсім не розібравшись із атакою команди, віддав жахливу передачу на партнера і гра перейшла в овертайм. «Бостон» переміг у додатковий час і зрівняв рахунок у серії.

У Лос-Анджелесі команди розміняли по ще одній перемозі. Спочатку «озерники» розгромили суперників із рахунком 137:104, однак вже у наступній грі «Бостон» знову відігрався.

«Лейкерс» вели +5 менш ніж за хвилину до кінця матчу. МакХейл фолить на Джонсоні і дає тому шанс набрати 2 очки зі штрафних, фактично гарантувавши «Лос-Анджелесу» перемогу у грі. Меджик не влучив жодного разу. «Кельти» зрівняли рахунок – 123:123. У останній атаці Берд залишився під кільцем суперника 1 на 1 із Меджиком. Леррі розвертається, випускає м’яч із рук, і той чітко заходить в кошик. 125:123 – перемога Берда і поразка Джонсона.

У наступних двох матчах команди знову розміняли по одній домашній перемозі. «Лейкерс» приїхали у Бостон за рахунку 3:3. «Селтікс» зібрали 20 підбирань у атаці, під кільцем суперника і без шансів перемогли заклятих ворогів – 111:102. Леррі Берд забрав нагороду MVP регулярного сезону, MVP фіналу НБА, а Меджик Джонсон всю ніч спостерігав за чемпіонським парадом «Бостон Селтікс» з вікна свого готельного номера. Вже до ранку герой і улюбленець усієї Америки Меджик Джонсон мав нове прізвисько – «Треджик».

Леррі Берд доїхав до місця святкування разом із Куінном Бакнером на задньому сидінні машини фанатів, які скандували ім’я MVP на увесь Массачусетс. Завжди емоційно стриманий Берд у цю ніч рвав горлянку і обливався шампанським.

«Нарешті, я зробив це! Нарешті, я з ним поквитався! Нарешті, я поквитався із Меджиком!»

Леррі Берд, Роберт Періш і Седрік Максвелл пропустили зустріч із президентом Рональдом Рейганом.

«Якщо президент захоче мене бачити, він знає, де мене знайти».

Берд в той же день відправився на ранкову пробіжку. «Що я роблю? Готуюсь до нового сезону» - відповів Леррі своєму здивованому партнеру Куінну Бакнеру.

«Якщо ви не намагатиметесь знести голову тому, хто лізе під кільце  – я штрафуватиму вас! Ніяких лей-апів!». Другий фінал

Впродовж усього міжсезоння головний тренер «Лос-Анджелес Лейкерс» Пет Райлі писав листи кожному гравцю своєї команди. Меджик Джонсон теж отримав кілька таких. У одному з них Райлі попросив розігруючого приїхати на перше тренування у оптимальній формі і схуднути до 219 фунтів.  Меджик приїхав у тренувальний табір «Лейкерс» із вагою 212 фунтів, що чудово символізувало його бажання і готовність боротись, поквитатись із «Селтікс» і Леррі Бердом.

Форвард «Лейкерс» Джеймс Уорті пірнув під кільце і закинув простенький лей-ап, після чого Пет Райлі зупинив тренування команди і кілька хвилин на підвищених тонах пояснював своїм гравцям нову стратегію гри.

«Ніяких лей-апів! Якщо ви не намагатиметесь знести голову тому, хто лізе під кільце, – я штрафуватиму вас!».

Обидва гранди НБА повністю підтвердили своє звання минулорічних фіналістів. «Селтікс» завершили регулярку із показником 63-19, а «Лейкерс» одержали на 1 перемогу менше – 62-20. Команди майже не відчули своїх суперників у плей-оф і досить легко вийшли у фінал НБА, де мали вдруге поспіль зустрітись одна з одною.

У першій грі у Бостоні «кельти» просто прибили свого суперника – 148:114. Скотт Уедман вийшов з лави для запасних і реалізував 4 триочкових з 4 спроб, набрав 26 очок і став найрезультативнішим гравцем своєї команди. Усі гравці «Лейкерс» у тому матчі реалізували лише 2 триочкових. У роздягальні Пет Райлі зовсім не підбирав слова. Відбірним тренерським матом з голови до ніг були вкриті і головні зірки команди – Карім Абдул-Джаббар і Меджик Джонсон, і усі інші гравці «Лейкерс», які мали хоча б якийсь стосунок до цієї гри.

«Хто на**й такий цей Скотт Уедман? Він вміє кидати тільки тоді, коли відкритий. І він стояв відкритий увесь матч» – повторював Пет Райлі наступного ранку, коли «озерники» передивлялись матч і по кілька разів спостерігали за усім тим жахом, який відбувався вчора на Boston Garden.

«Сьогодні граємо без фолів. Я не свисну жодного, зрозуміло?»

На тренуванні гравці «Лейкерс» буквально вбивали одне одного на паркеті, збивали з ніг, переступали, штовхались ліктями. На усі претензії Меджика Майкл Купер відповідав лише те, що вже завтра проти нього точно так само гратиме Денніс Джонсон, якщо і не увесь «Бостон».

«Лейкерс» забрали другу гру 109:102. Абдул-Джаббар набрав 30 очок, при 17 підбираннях і 8 асистах. Купер з лави набрав 22, Меджик віддав 13 результативних передач. У 3 грі, вже у Лос-Анджелесі, «озерники» святкували перемогу у +25, Меджик набрав 17 очок + 16 асистів.

«Лейкерс» святкували перемогу у 6 матчах, і вже ні в кого не складалось враження, що каліфорнійці бояться контакту і відкритої боротьби. Леррі Берд забрав звання MVP регулярки, Карім Абдул-Джаббар після 14-річної перерви, знову став MVP фінальної серії. Меджик виграв третій титул.

Реклама-примирення, кельтська коронація і третій фінал

Наступний сезон розвивася вже за звичним сценарієм. «Селтікс» закінчує 67-15, «Лейкерс» - 62-20. Обидві команди виходять до фіналу своїх конференцій, де «Бостон» впевнено розбирається із «Мілуокі» 4:0, а «Лейкерс» сенсаційно поступаються у 5 іграх «Х’юстон Рокетс». Леррі Берд втретє поспіль стає MVP регулярки, а у фінальній серії видає всередньому майже тріпл-дабл (24 + 9.7 + 9.5), забирає титул MVP фіналу, а «Бостон» перемагає 4:2.

У тому ж таки 1985 році компанія Converse захотіла випустити ексклюзивну серію взуття під назвою «The Bird Shoe» і «The Magic Shoe». Головною умовою була рекламна кампанія за участі двох головних баскетбольних зірок вісімдесятих – Леррі Берда і Меджика Джонсона. Обоє категорично відмовились від участі у зйомках, позаяк вирішили, що це буде банальна реклама, де їм доведеться мило посміхатись одне одному. А Берд ненавидів все, що пов’язане з Меджиком, точно так, як і Меджик ненавидів все, що пов’язане з Бердом.

Компанія пообіцяла, що реклама буде побудована лише на ворожнечі Леррі і Ірвіна, і буде основана на протистоянні у фіналах НБА у 1984 і 1985. Сторони, хоч і неохоче, але погодились. Джонсон приїхав у Індіану, де ледь не вперше за життя серйозно поговорив з Леррі, дізнався, що він за людина та чим взагалі живе, крім баскетболу. Обидва сильно змінили враження про свого «одвічного ворога» і навіть почали товаришувати після зйомок.

«Ми з ним так схожі. Це дуже дивне відчуття – зустріти людину, що ставиться до баскетболу так, як і ти. Що ставиться до всього так, як і ти».

Реклама спричинила справжній фурор. Партнери Леррі досить просто відреагували на подібну витівку, а от в «Лейкерс» усі, від прибиральника арени до головного тренера команди Пета Райлі, були незадоволені тим, що Меджик погодився на такий хід, та ще й поїхав на «територію ворога». Партнери Джонсона ще дуже довго підколювали і знущались з Меджика, а тренер постійно нагадував, що не можна йти на такий контакт із заклятим ворогом.

У сезоні 86/87 «Селтікс» і «Лейкерс» знову увійшли до плей-оф у якості перших сіяних. «Озерники» на шляху до фіналу поступились лише раз – у матчі із «Голден Стейт Уорріорз» у 2 раунді. «Кельти», знищивши у першому раунді у 3 матчах «Чикаго Буллз» Майкла Джордана, пройшли у семиматчевих серіях «Мілуокі» і «Детройт». «Селтікс» - «Лейкерс». Берд – Меджик. Третій фінал.

Здавалося б, що після таких напружених серій «Бостон» підійде до, можливо, свого головного протистояння виснаженим і неготовим. Це підтвердили перші два матчі, у яких «кельти» поступились у Лос-Анджелесі спочатку -13, а потім -19. «Селтікс» забрали третю, домашню гру, і перемагали 106:105 у грі номер чотири за 7 секунд до фінальної сирени. Меджик Джонсон опинився з м’ячем перед гравцями «Бостона». Абсолютно всі партнери були закриті і розігруючий поліз у «фарбу» під усіх величезних форвардів «Селтікс». Меджик вистрибнув і заклав м’яча до корзини тим самим легендарним «Sky hook’ом», яким Карім Абдул-Джаббар знищував усіх опонентів і набрав більшість своїх очок. За 2 секунди до кінця «Селтікс» взяли тайм-аут. Леррі Берд кинув ідеальний триочковий, але м’яч відскочив від дуги і не залетів до кошика. «Лейкерс» святкують перемогу.

Массачусетці хоч і забрали наступну гру, але у 6 матчі на домашній арені розгромно програли «Лос-Анджелес Лейкерс». Джонсон роздав 19 асистів у вирішальній грі, втретє завбрав собі звання MVP фіналу і у тому ж сезоні вперше за кар’єру був визнаний MVP регулярного чемпіонату.

Фінал 1987 року точно увійшов в історію як той, у якому Леррі Берд і Меджик Джонсон після матчу не намагались роздратувати і зачепити одне одного, а спокійно похвалили опонента.

«Він найкращий, кого я бачив у своєму житті» - сказав Леррі.

«Є лише один Леррі Берд» - відповів Меджик.

87-92. Кінець епохи

Минулорічний фінал був останнім для Леррі Берда. «Бостон» так само продовжували стабільно грати у плей-оф, але пробратись до вирішальної серії сезону їм не вдастся ще цілих 20 років. У НБА феєрить молодий Джордан, який вже у сезоні 1987/88 завоював свій перший титул MVP регулярного чемпіонату.

Натомість Джонсон продовжить тягнути «Лейкерс» до трофеїв. У 1989 та 1990 роках він двічі стає MVP і наздоганяє за кількістю нагород Леррі Берда. «Лос-Анджелес» виграє у «Детройт Пістонс» фінал 1988 у напруженій семиматчевій серії, а вже у наступному році «поршні» візмуть сухий реванш із рахунком 0:4.

Вісімдесяті закінчились разом із епохою Берда і Джонсона, разом із протистоянням «Селтікс» - «Лейкерс». На зміну їм прийшов Майкл Джордан і «Чикаго Буллз», але в історії досі не було і, мабуть, ще довго не буде випадку, коли без якоїсь із 2 команд не обійдеться жоден фінал десятиліття. Своєю ворожнечею Меджик Джонсон і Леррі Берд не просто повернули інтерес до баскетболу, вони справді врятували НБА, популяризувавши лігу не тільки у США, але й далеко за їх межами.

У 1991 році, перед стартом сезону у Меджика Джонсона виявили ВІЛ. Леррі Берд був одним із перших, хто про це дізнався, агент Ірвіна розповів йому про це просто серед ночі. Берд був шокований і одразу ж попросив до телефону самого Меджика. Леррі підтримав товариша, і вони перекинулись кількома фразами. На завершення Джонсон все ж вирішив підняти стару тему і розрядити обстановку:

«Ну… як там «Селтікс»?»

«Ай, ми ще надеремо вам зад!» - відповів Берд і, поклавши слухавку, обурливо пробубонів дружині, що Меджик ще й намагався його підтримати і підбадьорити.

Леррі переймався за Джонсона не менше, ніж переймався б за себе. Він завершив кар’єру наступного року. Меджик був присутній на прощанні «Леррі Легенди» із НБА. У 2002 році саме Берд ввів Джонсона до баскетбольної Зали слави, а легендарний Меджик назвав Леррі другом на усе життя.

За мотивами книги Джекі МакМаллена, Леррі Берда і Меджика Джонсона – «Коли гра належала нам».

Фото: CNN, Fadeaway World, Sports Illustrated, NBC Sports, EssentiallySports

Другие посты блога

Все посты