Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна форма/Телепузики кажуть «бувай». Як ПСВ прощається з Nike та Phillips

Телепузики кажуть «бувай». Як ПСВ прощається з Nike та Phillips

Наступного сезону той ПСВ, що ви пам’ятаєте, стане історією. Про зміни у нідерландському гранді – у блозі «Футбольна форма».

Автор — Gedeonus
9 мая 2015, 01:41
9
Телепузики кажуть «бувай». Як ПСВ прощається з Nike та Phillips

Наступного сезону той ПСВ, що ви пам’ятаєте, стане історією. Про зміни у нідерландському гранді – у блозі «Футбольна форма».

Наступного сезону той ПСВ, що ви пам’ятаєте, стане історією. Роналдо, ван Ністелрой, ван Боммель, Роббен – усі вони грали в цьому клубі за останні 20 років. Усі вони носили червоно-білу футболку з логотипами Nike і Phillips. У часи перебудов та формацій нових команд, що базувалися на молодих обдарованих юнаках, ці два логотипи залишались незмінними. Проте наступного року на формі ПСВ їм місця не знайдеться – контракти закінчилися.

Закінчення контракту з багатолітнім спонсором – гірка штука. Згадайте, як важко було звикнути до «Ліверпуля» без Carlsberg, до «Барселони» зі спонсором – а наступного сезону ще й «Челсі» буде без свого фірмового Samsung. Весь матч дивишся з таким почуттям, ніби щось не те, а потім камера наближено показує гравця команди і ти розумієш, що всього лише змінився спонсор – але легше від цього аж ніяк не стає. І це нейтральним вболівальникам – а як воно для справжніх фанів клубу? Чи відчували себе старими скаузери, які спостерігали заміну переможного Carlsberg на ніякий Standard Chartered? Чи відчували себе обманутими фанати «Барселони», коли на футболках їхніх улюбленців спочатку з’явився благодійний фонд, а потім реклама авіаліній?

А тепер просто уявіть, як зараз фанам ПСВ.

Такий відрив чимось нагадує календар майя. Знаєте, мовляв, була Ера Ягуара – стала Ера Сонця, і от тепер ми заживемо по-новому. Начебто все залишилось на місцях: клуб досі спонсорує Phillips (хоч і не так явно), форма досі червоно-біла, а все ж зміни відчуваються. Для повної аналогії не вистачає лише повної зміни складу та «переродження» команди – але до такого, на щастя, не дійшло.

Звичайно, у відходу обох базових спонсорів є причини, і навіть не лише фінансові. Так, у Phillips пояснили своє зникнення з футболок переорієнтацією компанії, яка тепер замість побутової електроніки буде орієнтуватися на медицину. Втім, як на мене, це лише ширма – значні витрати на ПСВ за нового вектору виробництва у плани гіганта електроніки не входять, а отже, потрібно залучати іншого спонсора. Хоч це і звучить дикунством після всієї історії ПСВ, власне засновником якого 101 рік тому і була компанія Phillips, що створила футбольний клуб для працівників свого заводу в Ейндховені.

З Nike історія куди більш прозаїчна – Umbro просто платить більше.

Відзначити прощання з обома глибами у Nike пропонують формою, яку клуб вдягне на два останні матчі чемпіонату – проти «Хераклеса» у неділю та проти «АДО» за тиждень.

Якою б ця форма не здавалася чорнично-банановою, як би вона не нагадувала нам «Марібор» чи телепузика Тінкі-Вінкі, але приблизно саме такою, за словами дизайнерів, була найперша виїзна форма ПСВ від Nike. Принаймні, так кажуть у самій компанії – мовляв, одноманітність форм 1995 і 2015 років це красиве завершення циклу співпраці з клубом. Гірко їх розчаровувати, але у 1995 навіть не пахло цією анжимахачкалівщиною.

Форма зроблена за найпростішим найківським шаблоном останніх років: один основний колір, плюс додатковий на плечах на під пахвами. Більш того, кольорова гама навіть вписується у найківську тенденцію: цьогоріч вони випустили силу-силенну третіх форм топ-клубів, виконаних у дуже яскравих тонах.

Кажуть, що після смерті Кім Чен Іра в КНДР люди щосили ридали, не знаючи, що буде далі. Моторошно себе почувало молоде покоління – усе їх життя лідером країни був саме Кім Чен Ір, і уявити життя по-іншому вони не могли. Так і тут: молоде покоління фанатів ПСВ зараз ледве може уявити майбутнє клубу. Для них зайві літери та свуш на формі не були чимось плинним, як для більшості клубів світу, а навіть символізували клуб.

Як би там не було, а ця форма – останній реверанс Nike щодо ПСВ. І гарним він вийшов чи ні – вирішувати вам.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты