Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольні історії/Людина з важким характером

Людина з важким характером

Частина ІІ. Зміни, мандрівка в Іспанію

Автор — sebmoran
4 августа 2014, 19:37
1

Після завершення кар'єри гравця Хайнкес починає працювати помічником у тренерському штабі менхенгладбахської Боруссії. Варто сказати, що тодішня Боруссія, якщо не за статусом, то за рівнем гри не поступалась Баварії. Одіозного головного тренера Латтека не вдалося втримати, він переїжджає до Мюнхена. До то ж ключові гравці або ідуть з футболу або покидають команду. Завдання перед Хайнкесом було не з легких. Саме він побачив талант у тоді ще юному хлопцеві (який згодом стане володарем золотого м'яча) Маттеусі, щоправда всі знахідки Юппа рано чи пізно залишали команду. З рідним клубом він жодного разу не виграв чемпіонату, кращим результатом було третє місце. Однак яскравих моментів не бракувало, один з них назавжди ввійде в історію футболу.

Тепер, коли команда серйозно програє під час матчу в якості підтримки коментатори згадують стамбульський фінал: "Ми то знаємо, що в футболі нічого неможливого немає". Коли ж перше з двохматчевого протистоянь програно з розгромним рахунком, відразу згадують півфінальні матчі Кубка УЄФА 1985-86 Боруссії Менхенгладбах і мадридського Реала. Нагадаю, що перший матч німці дома виграли 5:1, а в Мадриді поступились 4:0, таким чином залишивши турнір.

"Це був найгірший момент в моїй кар'єрі", - згадує Хайнкес, якому було тоді вже за сорок. "Я більше не хотів бути тренером. Ми мали вигравати перший матч з рахунком 7:1, але один гравець, не буду казати хто саме, не реалізував два стовідсоткові моменти. Це було страшніше ніж погрози про вбивство, які я отримував пізніше протягом кар'єри". В останньому сезоні Боруссія здійснила неймовірний ривок- з останніх 15 матчів виграла 13, таким чином фінішувавши третьою. Але Хайнкес не продовжує контракт, з наступного сезону він тренуватиме Баварію.

 Він знову заміняє Латтека, футбольне суспільство негодує, адже Хайнкес тренер не епатажний, а непомітний і працьовитий. Хьоннес відбиває всі атаки, заявляючи, що команда отримала тренера на три роки. Баварія потребувала перемоги в Європі, Юппу не вдалося цього зробити. В першому сезоні команда фінішувала другою, в наступному було чемпіонство. Далі було ще одне чемпіоство, два півфінали Кубка Європейських Чемпіонів, де мюнхенці програли Мілану Саккі і Црвєні Звєзді. Ключові гравці йшли, а вимоги не падали. 1991 року Хайнкеса було звільнено. Це рішення Улі Хьоннес назве найбільшою помилкою свого життя.

Декілька місяців по тому Юпп вирішує спробувати щось нове, вирушає в Іспанію, де буде тренером Атлетіка Більбао. Він багато читає про історію і культуру басків, вчить мову. Попри всі труднощі (в Атлетіку грають гравці тільки з баським корінням) Хайнкес стає своїм у Більбао. Команду, яка пленталась в кінці турнірної таблиці, він виводить на 8 місце, а сезоном пізніше взагалі на 5, тим самим вивівши команду в Кубок УЄФА. В інтервью Більд він каже: "Після перебування в Мюнхені мені було не легко знайти підходящу команду. Більбао - це новий період в моєму житті. Інша культура, менталітет, традиції, мораль, мова - це виклик для мене. Я і моя сім'я щасливі тут у Більбао". Далі він на один рік повертається в Німеччину, у франтфурський Айнтрахт. Наштовхнувшись на гравців-гуляк, та не отримавши підтримки керівництва, він стає наставником слабенького Тенеріфе і виводить його до півфіналу КУЄФА, а це кращий результат в історії клубу. У півфіналі його команда програла німецькому Шальке. Даючи пресконференцію в Гільзенкірхені, він обурив німецьких журналістів, відповідаючи їм іспанською мовою: "Це повага до клубу, де я працюю". Цей епізод добре характеризує його характер: професійність і відданість - понад усе.

Він відхиляє пропозицію Барселони, а 1997 року очолює мадридський Реал. Тоді в Мадриді була одна з найбільш зіркових команд того часу: Зеедорф, Міятовіч, Шукер, Йєрро, Редондо, молоді Рауль і Роберто Карлос. З Реалом він доходить до фіналу ЛЧ, де перемагає прекрасний Ювентус Ліппі, Зідана, Давідса, дель П'єро і перериває 32-річну "суху" серію мадридців в ЛЧ. Попри перемогу в Лізі Чемпіонів, в Прімері столична команда займає тільки четверте місце. У зв'язку з цим результатом керівництво галактікос вирішує звільнити німця. Наступний сезон Юпп проводить у Португалії. Щоправда без значних успіхів, його Бенфіка займає тільки третє місце. Після повернення в країну Басків, де він проводить ще два сезони, німець завершує з європейськими командами. У 2003 Юпп Хайнкес повертається в Німеччину.

А так святкують перемогу в Іспанії!

Далі буде...

Лучшее в блогахБольше интересных постов