Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольні історії/Свято справедливості

Свято справедливості

Про перемогу Німеччини, висновки і перспективи

Автор — sebmoran
14 июля 2014, 22:23
5

Німеччина - чемпіон світу! Команда, яка останні великі турніри з 2004 покидає на стадіїї півфіналу або фіналу (на ЧЄ 04 відбувалась зміна поколінь, що і вплинула на результат), яку завжди будуть вважати фаворитом. Звісно Маріо Гьоце - герой, автор переможного м’яча, Мірослав Клозе - автор рекорду, який ще як мінімум протягом одного - двох ЧС не буже побитий, Мануель Нойер відіграв блискучий чемпіонат, надихаючи захисників і всю команду. Але головні герої залишаються в тіні. Які б прекрасні музиканти не були в оркестрі, без вмілого диригента їх не чекатиме неймовірний успіх і в Німеччини цей диригент безсумнівно є. Я звісно про Філіпа Лама, футбольного інтелектуала, якому для повної відповідності іміджу не вистачає тільки пенсне.

 

Гравці Баварії стримують Мессі, ми десь це вже бачили

Коли Пеп Гвардіола очолив Баварію він сказав, що такого розумного гравця як Лам не зустрічав. Людину, яка на поле бачить очима тренера, прекрасно відчуває гру, її ритм.   Під час останнього сезону Хайнкеса Філіп не отримав жодної жовтої картки і зробив найбільшу кількість вдалих підкатів у бундеслізі (і це при його тендітній конструкції!), відсоток точних передач був близький до ідеального. Такий грамотний гравець необхідний всередині поля, тому Гвардіола переводить Лама туди, багато хто (і я зізнаюсь також) дивується, чи навіть обурюється такому рішенню, адже Філіп ідеальний крайній захисник: його підключення завжди ефективні, а ризик мінімальний, але не дивно, що і тут, здавалося б не на рідній позиції Лам заграв. В одному з інтерв’ю Філіп признається, що там йому набагато зручніше керувати діями партнерів, оскільки все  поле як на долоні, а з флангу це робити проблематично.

Цю знахідку використовує Льов, на початку ЧС Німеччина грала з Ламом у центрі поля, але футбол диктує свої умови і тренер змушений перевести Лама на рідну позицію, цим за його словами демонструючи тактичну пластичність  команди. Не знаю чи це просто гра слів? адже насправді захист був слабким місцем "бундестіму", де по суті тільки Хумельс і Лам є гравцями світового рівня(не в образу Боатенгу чи Хеведесу, які явно класом поступаються), не кажучи вже про лівий фланг, який з початку турніру був слабкою ланкою. Звісно, гравець не підводить тренера. Лам приніс гармонію і впевненість в захисну лінію, де його бачення поля і вчасні підказки і досвід зіграли, я впевнений визначну роль. Я можливо перебільшую, але рівнодушно дивитись за цим правим захисником-«опорником» неможливо. Його холоднокровність, вивіреність, тактичність і бачення поля вражають. В фіналі я помітив тільки одну помилку Лама, яка призвела до відбору (якщо це можна так назвати) при відданні загострюючої передачі в кінці другого тайму.

Німецький "центр поля" кращий на чемпіонаті. Крос і Озіл,які попри невиразний клубний сезон продемострували свій справжній рівень (хоча обрізка Тоні могла стати вирішальною). Добираючі форму Шванштайгер і Хедіра, яких протягом останнього сезону мучили травми.

Помилка, яка могла змінити все. Гонсало Ігуаін не реалізує стовідсотковий момент після обрізки Кроса

Очевидно Німеччина чемпіонством завдячує блискучій командній грі і якщо Лам зв'язує захист з півзахистом, то Томас Мюллер - людина, що може опинитися будь-де на чужій половині поля. Що й казати сам Марадона визнав надзвичайні здібності "болл-боя". Футбольний розум і інтуіція останнього не можуть не вражати і якщо хтось поб'є рекорд Клозе, то це буде Томас. Клозе до речі не проводить файєричний чемпіонат (тут вік все ж дається взнаки), але спокійно на його гру дивитись неможливо.

 Чемпіоном стала Німеччина, чи справедливо це? Як на мене відповідь очевидна. Аргентина стрибнула вище голови. Зараз всі почнуть говорити про неймовірні тренерські здібності Сабельї, який по-справжньому команду об'єднати не зміг, але не будемо обманювати себе. Ніскільки не применшуючи заслуги Аргентини, вийшла вона з посередньої групи, з дуже серйозними потугами були пройдені Швейцарія і Голландія. Наголошують, що дисциплінована гра в захисті є головним козирем агрентинців і це, без сумніву, так. Але вони не є КОМАНДОЮ,вони безмежно залежні від Мессі, який нездатний на самопожертву, а без самовідданого Ді Марії її шанси сильно зменшилися. Лео отримав приз кращого гравця мені здається абсолютно несправедливо, на жаль, він не навчився бути командним грацем.

 Можливо, Лео просто відвернувся...

Чемпіонат світу в Бразилії завершився, дехто назве його неймовірним, хтось з цим не погодиться, хтось назве його чемпіонатом великих провалів і сенсацій, але чемпіоном стала команда Німеччини, команда з чемпіонським (або якщо хочете німецьким) характером і дисципліною, команда, яка не може залишати байдужим…