Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Ігор Йовічевіч. Чорногорець з хорватським серцем і «карпатівською» душею

Ігор Йовічевіч. Чорногорець з хорватським серцем і «карпатівською» душею

Здобувши лише одну перемогу в сезоні, екс-гравець «Реала» зумів стати кумиром вибагливих львівських вболівальників.

24 сентября 2014, 23:51
17

Прихід на тренерський місток "Карпат" хорватського фахівця Ігора Йовічевіча змусив рядового українського вболівальника широко посміхнутися - нікому невідомий тренер без практики роботи на високому рівні, здавалось, додасть структурі львівського клубу ще більшого хаосу й безпорядку. Команду покинув ряд гравців із приставкою "лідер" (Федорчук, Бартулович, Гладкий, Зеньов), на заміну їм прийша недосвідчена молодь й колишні ватажки-ветерани (Худоб'як, Кожанов, Кополовець), а тут ще й кермо в руки бере наставник молодіжної команди. На перспективах "Карпат" у поточному сезоні всі "дружно" поставили хрест й записали в аутсайдери першості ... й не прогадали. Львівський клуб справді перебуває на передостанній сходинці, маючи в своєму активі стільки ж пунктів (2), скільки й маріупольський "Іллічівець", який може лише "позаздрити" проблемам "левів". 

Щоправда, фанатам із Галичини впадати у відчай не варто - три пункти із клубу зняв КДК ФФУ за невиплату заробітної плати екс-голкіперу "Карпат" Мартіну Богатінову, а гра підопічних Ігора Йовічевіча набуває все нових яскравих фарб й заслуга у прогресі команди, яка не вражає кадрово й матеріально, лежить на плечах етнічного чорногорця. Що ж такого знає, вміє і робить Йові? Давайте розберемося: 

1. Супермотивація. Ігор зумів зліпити із футболістів "зелено-білих" цілісний колектив, справжню команду, кожен із членів якої готовий віддати всього себе на футбольному полі. Це було прекрасно видно в матчі з "Металістом" - гравці "Карпат" не боялися вступати у єдиноборства, йшли у небезпечні підкати, не прибирали ніг, словом, не шкодували ані себе, ані суперника. А хіба ж може бути по-іншому? Заряду емоцій від Йовічевіча вистачає на весь поєдинок: 

2. Допомога від Бенітеса. Як особисто заявив Ігор Йовічевіч на прес-конференції після матчу з "Металістом", консультації по роботі у Львові йому надає сам Рафаель Бенітес. Наставник італійського "Наполі" тренував хорвата у молодіжній команді "Реала" й відтоді у них залишилися прекрасні стосунки. Що не говоріть, а поради від екс-керманича "Валенсії", "Ліверпуля", "Інтера" і "Челсі" багато чого варті, головне, аби Йові правильно використав консультації Рафи стосовно побудови гри команди в обороні - "ахіллесової п'яти" нинішніх "Карпат". А працювати є над чим. "Знаєте, я зараз спілкуюся з відомими тренерами, які тренують іспанські клуби і грають у Лізі чемпіонів. Вони мені кажуть: "Спокійно, це не спринт на 100 метрів, це марафон. Для того, щоб налагодити гру в захисті, треба рік". А ще треба налагодити діагональну страховку, гру у фазі атаки через трикутники... Це ще довше", - так коментує Йовічевіч оборонну гру своєї команди. 

3. Реактивні фланги. Швидкість крайніх півзахисників і фуллбеків - ось основна сила нинішніх "зелених левів". На відміну від екс-наставника львів'ян Олександра Севідова, який пробивав шлях до воріт суперника крізь центр поля, новачок тренерського цеху пішов іншим шляхом, однак поки що це не дає належного результату: сильно бракує кваліфікованого центрфорварда, який відгукувався би на простріли й подачі із флангів. На даний момент ані Пучковський, ані Сергійчук забити в Прем'єр-лізі не зуміли, та Йові не розчаровується - він обіцяє індивідуально попрацювати зі своїми "голеадорами". Не гоже таким флангам працювати на сухому пайку.

4. Повага до традицій "Карпат", Львова та України. Цей тренер просто не може не подобатися. Він не лише вільно говорить УКРАЇНСЬКОЮ мовою, тримає руку на серці під час гімну УКРАЇНИ й заводить львівську торсиду, а й активно вводить у склад команди УКРАЇНСЬКУ молодь - не дарма ж він працював головним тренером молодіжної команди "Карпат". А коли він із сльозами на очах й трепетом у голосі заявив, що "... для нас велике значення мав характер, дух, яким гордимося ми і хочемо, щоб ним гордилися і наші фанати. Наша команда грає до кінця, незважаючи на результат. У нас є підтримка один одного, а це зміцнює колектив. Ми граємо кожен матч, як фінал Ліги чемпіонів. На "Динамо" будемо налаштовуватися як на останній матч в кар’єрі. Я дуже хочу побачити повний стадіон...", то йому почала "респектувати" вся Україна.

5. Розуміння ситуації. Мова йде не про політичну ситуацію в Україні, а футбольну кухню львівських "Карпат", які роками не виплачують зарплату своїм гравцям, безпричинно відправляють футболістів в дубль, а інколи на рівні гендиректора закривають людей прямо у клубному офісі. Йові не жаліється на президента, не вимагає грошей на трансфери й готовий працювати з тими, хто є в обоймі. Він прекрасно розуміє: якими б не були умови, характер босів чи загальний рівень футболістів, результат залежить саме від нього. Ось що сам хорват каже про термін перебування на посаді керманича "левів": "Буду тут доки не скажуть: "Ти гарний хлопець, але далі ми вже без тебе якось впораємося".  

Але не віриться, що на даному етапі львівські "Карпати" впораються без цього щирого хорватського хлопця, який всім серцем любить футбол і місто Лева. У таких людей хочеться вірити, адже саме віддані своїй справі можуть добиватися висот тоді, коли навіть оптимісти ніяково опускають очі. Треба просто трохи почекати.

P.S. Якщо хочете дізнатися більше про історію Ігора Йовічевіча, його перебування у мадридському "Реалі" й запрошення у "Карпати", дивіться програму "Моя гра з Аллою Бублій", де гостем є саме хорватський тренер.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты