Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/Відвідуваність УПЛ погіршилася, а ковідні обмеження заповнення стадіонів не мають сенсу

Відвідуваність УПЛ погіршилася, а ковідні обмеження заповнення стадіонів не мають сенсу

Підсумки першої частини сезону.

16 декабря 2021, 14:35
44
Відвідуваність УПЛ погіршилася, а ковідні обмеження заповнення стадіонів не мають сенсу

Підсумки першої частини сезону.

До 11-го туру УПЛ включно був чинним тимчасовий медичний протокол щодо ковіду, який оновили перед початком сезону. Згідно з ним, у зеленій, жовтій та помаранчевій зонах карантину арени дозволяли заповнювати на 2/3 від місткості стадіону. У червоній зоні – не більше 260 осіб разом з учасниками та організаторами матчу, тобто без глядачів.

Матчі без фанів з’явилися з 12-го туру – перед ним УАФ представила оновлений тимчасовий медичний протокол від 20 жовтня. У нього внесли корективи через погіршення ситуації з ковідом в Україні. Тепер у зеленій зоні немає обмежень по заповненості стадіонів, треба лише носити маски. Жовта, помаранчева дозволяють заповнювати трибуни на 2/3 від місткості арени, а на матч можна потрапити лише за наявності негативного ПЛР- чи експрес-тесту або за повної вакцинації від ковіду. У червоній зоні вимоги ті ж самі, але на матчі можна приходити лише повнолітнім, також дозволяється відвідати гру тим, хто одужав від коронавірусу. Без глядачів у першій частині сезону УПЛ провели лише 6 матчів. 

Вже в 12-му турі без глядачів грала «Зоря» проти «Колосу». Запорізька область однією з перших запровадила червону зону, а клуб може сам обирати, чи проводити матч з глядачами у таких умовах карантину. До кінця першого етапу ще 5 матчів пройшло без уболівальників:

- дві домашні зустрічі «Львова» з «Десною» та «Зорею»;

- дві гри «Маріуполя» дома зі «Львовом» та «Дніпром-1»;

- номінально домашній матч «Чорноморця» з «Рухом», який грали у Львові.

Усі матчі сезону сумарно відвідав 480 451 глядач. Середня відвідуваність після 18 турів – 3 507 фанів.

Ця цифра почала стрімко ставати меншою після 10-го туру, коли була майже піковою – 4 483. Ймовірно, головних причин дві – ситуація з ковідом в Україні та поступове похолодання. З першим зрозуміло – правила відвідування матчів стали жорсткішими. А зниження температури повітря вже традиційно негативно впливає на кількість людей на трибунах. Так було і в сезоні 2019/20. До введення загальноукраїнського локдауну середня відвідуваність УПЛ становила 4 413 глядачів. У 2018/19 ця цифра теж перевищувала чотири тисячі – 4 156.

Сезон 2020/21 був зіграний в умовах карантину, тому абсолютно нерелевантно рахувати середню відвідуваність УПЛ.

Цього сезону «Динамо» та «Шахтар» традиційно серед лідерів за середньою відвідуваністю матчів. Проте після переїзду гірників до Києва різниця між клубами суттєво зменшилася. «Динамо» лишилося на першій позиції, та «Шахтар», який ділить з киянами НСК «Олімпійський», має вже не таке велике відставання.

Новачки ліги «Металіст 1925» та «Чорноморець» йдуть в групі кращих команд. Харків’яни навіть замикають топ-3, ненабагато відстаючи від «Шахтаря». «Ворскла» продовжує покращувати показники відвідуваності в Полтаві, коли «Дніпро-1» має протилежну тенденцію. Аутсайдер – «Інгулець», який поки грає домашні матчі в Кропивницькому.

У сезоні 2021/22 лише 7 матчів зібрали на трибунах понад 10 тисяч глядачів – усі вони пройшли за участі «Динамо» та «Шахтаря».

Одразу 22 гри мали на стадіоні менш як 1 тисячу людей. Тут абсолютний рекордсмен «Інгулець», який у 5 з 8 домашніх матчів не добирав фанів на трибунах до чотиризначної цифри. По три таких зустрічей мають «Зоря» та «Верес». Примітно, що всі ці клуби грають не на рідних стадіонах.

У сезоні лише лічені матчі були близькі до лімітів дозволеної заповненості стадіонів та вклалися всі. Але середня відвідуваність клубів УПЛ далека від максимальних дозволених 2/3 місткості арен. Відсотковий коефіцієнт нижче – співвідношення середньої відвідуваності клубів стосовно дозволеної місткості домашніх арен в умовах карантину. Навіть так лише «Колос» та «Десна» в середньому заповняли понад 50% від 2/3 стадіонів.

Фото: УПЛ

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты