Tribuna/Футбол/Блоги/Deutscher Fußball/Зелений чемпіон, остання надія Дортмунда та присмак Ліги Чемпіонів у Леверкузені - передмова до 18-го туру Бундесліги

Зелений чемпіон, остання надія Дортмунда та присмак Ліги Чемпіонів у Леверкузені - передмова до 18-го туру Бундесліги

Второй круг чемпионата Германии начинается!

Блог — Deutscher Fußball
Автор — Vlad_1610
7 января 2022, 14:12
2
Зелений чемпіон, остання надія Дортмунда та присмак Ліги Чемпіонів у Леверкузені - передмова до 18-го туру Бундесліги

2 січня 2021. У морозний день по всій Німеччині пролунали свистки рефері, які просигналізували про початок матчів чергового туру Бундесліги. Німці ніколи не поверталися після зимової перерви так швидко, але ковідний сезон вніс свої корективи і змусив лігу скоротити відпустку для футболістів. У нинішній кампанії гравці змогли відчути атмосферу різдва не тільки завдяки поєдинкам 18-19 грудня (а не 22-го, як було рік тому), але й через глядачів на трибунах. Щоправда, свято тривало недовго. На поле доведеться вийти вже сьогодні, а не у другій половині місяця, як було раніше. Та й влада вирішила закрити майже усі стадіони.

Зірковий час для молодих талантів

Останніми днями у німецькій пресі не припиняються спекуляції щодо необхідності перенести сьогоднішню зустріч "Баварії" з "Гладбахом". Все через численні випадки позитивних тестів у складі діючих чемпіонів. Варто відзначити, що ковід "переслідує" мюнхенський клуб протягом останніх місяців, адже у кінцівці першого кола Юліан Наґельсманн не міг розраховувати на Йозуа Кімміха. Півзахисник збірної Німеччини спочатку відмовлювався вакцинуватися, потім захворів на коронавірус, а згодом стало відомо, що Йозуа не може повернутися до тренувань у загальній групі через ускладення після хвороби, які негативно вплинули на легені.

Однак втрата багатьох виконавців наврядчи може стати фатальною для Наґельсманна. Його колектив впевнено йде на першій сходинці, випереджаючи найближчого конкурента на 9 очок. Для молодого наставника п'ятничний матч - чудова можливість переглянути молоді кадри. Одним з них є Пауль Ваннер. Лівоногий атакуючий півзахисник тільки нещодавно випустився із академії "Баварії", але все ще не отримав професійного контракту. Хлопець 2005 року народження подає великі надії, а вже сьогодні може отримати шанс дебютувати у складі першої команди. Ще одним перспективним гравцем є Арійон Ібрагімович. Німецький нападник косоварського походження починав шлях у футболі граючи за "Ґройтер Фюрт", але у 13 опинився в розташуванні мюнхенського гранду. У 15 років він вже виступав за віковою категорією U-17. За юнацьку збірну Німеччину він відзначився двома голами у ворота Бельгії, та тричі засмутив збірну Польщі.

Суперник "Баварії" не виграє протягом останніх 6 матчів. Але варто пам'ятати, що у першому турі саме "Борусія" зіпсувала дебют Наґельсманну, зігравши 1:1 на своєму полі. Крайній візит "жеребців" на "Альянц-Арену" закінчився знущанням над гостями - 6:0.

Ментальний невдаха

Після гучних досягнень у сусідньому Менхенґладбаху Марко Розе вирішив спробувати свої сили у Дортмунді. Не змінюючи назви команд, 45-річний спеціаліст захотів поринутися у боротьбу за чемпіонство, а не за участь у Лізі Чемпіонів. Минуло півроку і на "Вестфаленштадіоні" далеко не кожен задоволений роботою екс-тренера "Локомотива" із Ляйпцига. Відстань від "Баварії" на початку грудня складала лише 1 очко, але поразка у "Дер Класікер", нічия у Бохумі та ганебна гра у Берліні призвели до неприємної відстані - 9 пунктів.

Ліга Чемпіонів виявилася для Марко Розе непідйомним тягарем. Потрапивши до легкої групи із "Аяксом", "Спортінгом" та "Бешикташем", футболісти із Дортмунда потішили своії фанів лише вихідом до Ліги Європи. Мабуть Ханс-Йоахім Вацке ставив трошки інакшу мету перед початком сезону.

Що є приводом жахливої ситуації "Борусії"? Багато вболівальників виправдовують Марко тим, що він мав замало часу, аби щось змінити та змусити команду втрутитися до чемпіонської гонки. Сенс у цьому є, але Розе далеко не перший спеціаліст, якому потрібно багато часу. Тим паче, ніхто й не знає, чи принесе робота Марко врожай у вигляді певних досягнень.

Першим випробуванням для "жовто-чорних" у січні стане "Айнтрахт". Команда зі столиці Гессена під керівництвом Олівера Гласнера набрала 12 очок в останніх 5 поєдинках. Завдяки важливій перемозі над "Майнцем" представник Німеччини у єврокубках піднявся на 6 позицію, відстаючи від зони ЛЧ лише на 2 пункти. Однак "Борусії" буде важко не лише через поточну форму суперника, але і через фактор "Вальдштадіону". На цій арені переможець Кубка Німеччини 3-річної давнини поступився лише раз в останніх 27 зустрічах. "Дортмунд", до речі, в крайній раз вигравав у Франкфурті ще у вересні 2014.

Головною проблемою Марко Розе мають стати травми. Одразу 11 футболістів не допоможуть "жовто-чорним" поборотися за 3 очки у субботу. Що вигадає Марко Розе?

У пошуках швейцарського натхнення

Біль. Розпач. Спустошення. Втрачене третє місце і зіпсоване різдво. Саме такими були емоції футболістів "Баєра" після програнного на заключних хвилинах матчу у Фрайбурзі, де після голу Шаде панувала неймовірна атмосфера. "Фармацевти" поступилися прямому конкуренту в боротьбі за потрапляння до четвірки та дозволили найближчим переслідувачам впритул наблизитися до майже золотої четвертої сходинки. Мабуть, золотою їі можна назвати через величезні гроші, які отримає клуб за кваліфікацію до Ліги Чемпіонів.

Однак для "Баєра" це майже ідентичне повторення минулорічної драми зі втратою зимового чемпіонства. Тоді підопічні ще Петера Боса мали не програти "Баварії", але дитяча помилка Джонатана Та призвела до побачення Левандовського із Градєцкім. Фінський воротар виявився неспроможним на порятування команди, а "Леверкузен" втратив спочатку статус зимового чемпіона, а потім й місце у ЛЧ.

Аби у травні не довелося налаштовуватися на груповий етап Ліги Європи, підопічним Херардо Сєоане необхідно зібратися й перервати невдалу серію із 3 поєдинків без перемог. Швейцарський наставник проводить лише перший сезон у Німеччині, має дуже молодий колектив і намагається створити із нього більш-менш стабільну команду, яка регулярно виступатиме у Лізі Чемпіонів. Першим суперником "Баєру" у новому році буде берлінський "Уніон". Урс Фішер не зумів вивести команду із непростої групи у Лізі Конференцій, тому вже зараз "залізні" можуть зосередитися лише на внутрішніх змаганнях. Перед цим поєдинком "Уніон" розташувався на сьомій позиції, але відстає від "Леверкузена" на 1 очко. В разі перемоги на "Байарені" берлінський колектив може піднятися навіть до зони ЛЧ.

Година X

"У новому році ми би хотіли змінити нашу ситуацію. Забути про жахливу осінь, зібрати усі думки до купи та продемонструвати наші можливості". Ні, це не черговий мотиваційний ролик чергового бізнес-тренера, який намагається знайти якомога більше клієнтів. Це слова Петера Гулячі після останнього у 2021 році матчу "РБ" проти "Армінії". Угорський голкіпер наврядчи був вельми задоволений поразкою від передостанної команди ліги, яка буквально познущалася над "Ляйпцигом" граючи у меншості протягом другого тайму.

Осінь виявилася для "биків" і справді важкою. Після переходу Наґельсманну до "Баварії" на посаду головного тренера запросили Джессі Марша. Людину, яка створила непогану команду в дружньому Зальцбурзі. Однак рівень чемпіонату Австрії все ж таки відрізняється від напруги у чемпіонаті Німеччини. Тому американський тренер був звільнений вже на початку грудня. На його місце прийшов Домініко Тедеско. Екс-наставник "Шальке" свого часу здобував віце-чемпіонство Бундесліги. Зараз його покликали повернути "РБ" на єврокубкові позиції. Здавалося, цей план може спрацювати, адже "бики" без вагань знищили гладбаську "Борусію" у першому матчі тренера. Але потім продовжилася серія невдалих результатів. Нічия в Аусбурзі, поразка від "Армінії". Не найкращий кінець року, чи не так?

Перед початком другого кола "Ляйпциг" розташувався на десятій сходинці Бундесліги. Від ЛЧ "биків" відділяє 6 очок, тому на Тедеско чекають важкі місяці, протягом яких він має гарантувати команді участь у найпрестижнішому європейському турнірі.

Nichts ist größer als der Verein, aber ohne die Kurve ist alles nichts!

Немає нічого більшого й важливішого за клуб, але без фанатської трибуни все це не має значення. Таке графіті з'явилося декілька тижнів тому на вулицях Франкфурта. Міста, яке славиться своє фан-базою, гучною підтримкою "Айнтрахта" та неймовірними перфомансами. Гравці не відчувають активної підтримки з березня 2020 року. В той час, коли у 2021 деякі фан-рухи повернулися на трибуни, ультрас "орлів" відмовилися від спектаклю із сертифікатами вакцинації, тестами та іншими заходами влади у боротьбі за здоров'я людей. Вони поставили умову, що "Вальдштадіон" заспіває лише тоді, коли на стадіон можна буде прийти без будь-яких обмежень.

Восени багато німців повірило, що жодних закритих стадіонів вже не буде, але ми знову повертаємося до ковідної реальності. Гробова атмосфера, розмови футболістів, стукіт м'яча. Тільки "Уніон", "Герта" і "Гамбург" із "Санкт-Паулі" впустять на стадіон тисячу вболівальників.

Не відомо, коли трибуни заповняться вщент, але за офіційними даними до кінця лютого на нас чекають "geisterspiele", тобто матчі-привіди.

Джерела фото: bild.de; bundesliga.com; bavarianfootballworks.com; tvpsport.pl; newsbeezer.com; dw.com; faz.net;

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты