Tribuna/Футбол/Блоги/Цікаве про футбол/''Єдиний шлях покращити своє життя — тяжка робота''. Правила життя сера Алекса Фергюсона

''Єдиний шлях покращити своє життя — тяжка робота''. Правила життя сера Алекса Фергюсона

Цитати найтитулованішого тренера в історії ‘’Манчестер Юнайтед’’ та одного з найкращих тренерів в історії футболу.

23 июля 2019, 17:30
8
''Єдиний шлях покращити своє життя — тяжка робота''. Правила життя сера Алекса Фергюсона

Правила життя найтитулованішого тренера в історії ''Манчестер Юнайтед'' та одного з найкращих тренерів в історії футболу.

Сер Алекс - не просто топ-менеджер, але й лідер, який відкрив дорогу багатьом футбольним талантам та чий прихід вивів МЮ на рівень кращих футбольних команд світу. У своїй тренерській кар'єрі шотландець тренував лише 4 команди: ''Іст Стерлінгшир'' (1974р.), ''Сент-Міррен'' (1974-1978рр.), ''Абердин'' (1978-1986рр.) та ''МЮ'' (1986-2013рр.). Також Фергюсон недовгий час виконував обов'язки головного тренера збірної Шотландії у 1985-86рр.

І саме в Манчестері сер Алекс став найуспішнішим тренером в історії англійського футболу, вигравши 10 раз АПЛ та двічі Лігу Чемпіонів. Про його здобутки та кар'єру можна писати багато й окремо, як і окремо можна виділити його цитати, мудрість та власні правила життя.

''Щоб чогось досягти, потрібно мати певну послідовність кроків''

Я ставлю для себе не лише футбольні цілі, інакше збожеволів би. У якийсь момент я перестав брати роботу додому. Я купую скакових коней, у мене з'явилися інші інтереси - вино, французька мова. А ще я пробую грати на фортепіано.

Уміння важко працювати - це також чудова якість. Це нелегко - наполегливо працювати все життя.

Я завжди відчував, що наші тріумфи були результатом неухильного дотримання дисципліни. Ви, можливо, здивуєтеся, але великою мірою успіх залежить не від емоцій, а від намагання зробити неможливе та готовності ризикувати.

Приймайте перемогу з покорою, а програш - з гідністю.

Важка праця. Командна робота. Суворі принципи. Ось які цінності були в місцях, де я народився.

Ніколи не можна думати, що ти кращий в своїй справі. Зарозумілість - не якість, а перешкода на шляху до успіху.

На сутність людей, що народилися на заході Шотландії, сильно впливає клімат - сирий, понурий, дуже суворий.

Де б ви не були, запам'ятайте - ніхто і ніколи не постукає до вас у двері і не дасть вам грошей просто так - ви повинні заробити їх.

Я завжди намагаюся приїхати раніше. Бажання завжди приїхати раніше здорово дисциплінує.

''Неможливо зібрати видатну команду без належної організації''

Якби у мене був вибір між надзвичайно талановитим футболістом без бажання розвиватись і непоганим гравцем з надзвичайною самовіддачею, я обрав би останнього.

Пам'ятаю, як вперше побачив його (Раяна Гіггза - прим.). Йому було 13, і він просто ширяв над землею як кокер-спаніель за клаптиком сріблястого паперу на вітрі.

У молодих є величезний плюс: вони нічого не бояться. Хлопчиськом я лазив на дерева за голубами, а тепер мені страшно виглянути з вікна п'ятого поверху. Подивіться на Роналду і Руні - вони грають без страху. Вони кажуть: дайте мені м'яч, а решта - моя турбота.

Якби Гарі Невілл мав хоча б на дюйм більше зросту, він був би найкращим центральним захисником Англії. При цьому його батько зростом під 190 сантиметрів! Думаю, тут варто перевірити місцевого молочника.

Девід (Бекхем - прим.) був єдиним моїм підопічним, який віддав перевагу славі, поставив за мету стати знаменитим поза світом футболу. Близький до цього був і Уейн Руні, якого мріяла поглинути поп-індустрія.

Для мене Лемпард - чудовий слуга для Челсі, але я не сприймаю його, як елітного гравця на рівні збірних. І я один з небагатьох, хто не вважає Джеррарда топ-гравцем.

Я не збираюся вести з вами ці грьобані розмови! Він неймовірний гравець! А ви купка довбаних ідіотів! (Про Хуана Себастьяна Верона)

У Відіча - безкомпромісний характер. У 2009 році він підійшов до мене і сказав, що його можуть викликати. Я запитав, про що йде мова. Він відповів: "Косово. Я хочу піти воювати. Це мій обов'язок". Я подивився йому в очі і зрозумів, що він готовий до цього.

''У мене є план - мачете. План Б - кулемет. Роналду чекає відмінний прийом''

Нинішні футболісти вважають, що належать до робітничого класу, але це нісенітниця. При їх-то колосальних доходах! Але мені подобається, що вони так думають.

Це, звичайно, був дивний інцидент (влучання бутсою у Бекхема - прим.). Якби я намагався зробити це ще сто чи навіть мільйон разів, то не влучив би в нього знову. Якби я міг влучити, то продовжував би грати у футбол.

Не має значення, хто йде з цієї команди - головне, що ім'я Манчестер Юнайтед нікуди звідси не піде.

Коли мої футболісти програють, вони ведуть себе спокійно - ніяких вистав, ніяких безглуздих витівок.

Не можна жити сьогоднішнім днем. Футболісти старіють, йдуть на пенсію або отримують травми, і команду доводиться оновлювати. Нинішній Юнайтед - вже шостий з тих, що я створив.

Я завжди кажу: коли гравець досягає піку форми, йому здається, що він може підкорити Еверест у своїх домашніх тапочках.

Іноді тренер повинен приймати найбільш непопулярні рішення.

''Венгер у нас інтелігент, так? Володіє п'ятьма мовами. Та в мене є 15-річний хлопець з Кот-д'Івуару, який розмовляє на п'яти мовах!''

Моурінью називав мене босом і великою людиною, коли ми присіли хильнути після нашого першого матчу. Це могло б спрацювати, якби всі ці слова супроводжувалися склянкою доброго вина. Але те, що він приніс, було якоюсь рідиною для зняття фарби.

Британського футболу більше не існує. Зараз немає команд на кшталт Вімблдону, які просто гнали б м'яч вперед. Ми навчилися дечого у Венгера, Ульє, Бенітеса, тепер ось вчимося у Моуріньо, і це добре, якість гри стало набагато вище.

Моуріньо виграв більше, ніж я в його віці, але я не витрачаю час на те, щоб порівнювати себе з ким би то не було.

Ймовірно, нас із Венгером таких лише двоє. Думаю, коли-небудь ми разом підемо назустріч світанку.

Наступного разу, коли Моуріньо з'явився на Олд Траффорд, він приніс пляшку свого вина Barca-Velha, і це перетворилося в традицію. Вино в Челсі було жахливим, чого я ніколи не міг зрозуміти. Одного разу я сказав Абрамовичу: "Це ж розчинник". Наступного тижня він надіслав мені ящик Tignanello.

"Челсі" втрачає очки настільки ж рідко, наскільки коти вистрибують у вікно... Але ви ж знаєте котів, іноді вони можуть більше не повернутися додому.

Деякі тренери сивіють, а то і лисіють одним махом. Я сивів дуже довго.

''Як лідерові, вам не треба, щоб вас любили. Часом корисно, щоб вас боялися, але головне — щоб вас поважали''

Не думаю, що тренерська робота у збірній Англії - хороший варіант. Вона радше жахлива. Оскільки Англія не вигравала чемпіонат світу з 1966 року, важко працювати там тренером. Це триватиме до тих пір, поки англійці знову не стануть чемпіонами світу.

Найпотужніше слово — це ''молодець''. Мудрий лідер уміє витиснути з людини ці додаткові п’ять відсотків здібностей, про які вона і не підозрює.

Я ще не зустрічав людей, котрі б досягли серйозного успіху, при цьому не відмовляючись від деяких радощів.

Шість років без трофеїв? Я б цього не допустив.

Вихід на пенсію - це доля молодих. Вони ще знайдуть собі заняття. Я для цього занадто старий, адже мені просто не буде чим зайнятися.

Рішення про відставку я прийняв на Різдво. Все змінилося, коли померла сестра моєї дружини Кеті. Зараз їй потрібна підтримка. Вважаю, що я повинен проводити більше часу поруч з нею, адже протягом 47 років саме моя дружина була главою сім'ї, вона дбала про трьох наших синів.

Можете не турбуватися - ви підете на пенсію раніше, ніж я.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов