Tribuna/Футбол/Блоги/ЮКСА – команда-відкриття Другої ліги. Розбираємо секрет успіху лідера чемпіонату

ЮКСА – команда-відкриття Другої ліги. Розбираємо секрет успіху лідера чемпіонату

5 октября, 14:05
ЮКСА – команда-відкриття Другої ліги. Розбираємо секрет успіху лідера чемпіонату

Цікавий матеріал про наш клуб від Оглядача ПФЛ. Рекомендуємо до перегляду!

У чемпіонаті України серед команд Другої ліги минула перша чверть сезону. Одноосібним лідером турнірної таблиці несподівано для багатьох фахівців є ЮКСА – клуб-дебютант на професійному рівні, який виявився «темною конячкою».

Вважається, що команді, яка будується з нуля, потрібен досить тривалий час, аби почати показувати серйозні результати. Адже гравцям, як мінімум, потрібно адаптуватися до нових умов та вимог тренерського штабу, зігратися між собою. Як не дивно, U.C.S.A стала виключенням із правил. Після семи турів команда Миколи Цимбала єдина, хто ще не знає гіркоти поразок у другому дивізіоні ПФЛ.

У чому ж секрет успіху першого в Україні християнського футбольного клубу? Давайте спробуємо розібратися – як на основі власних спостережень, так і за допомогою статистичних даних аналітиків Wyscout.

Ставка на перспективну молодь

Середній вік гравців команди, що базується у селі Тарасівка Київської області, становить лише 22 роки. Єдиним футболістом із категорії 30+ є капітан команди Олег Синьогуб, якому 34 роки. Ще чотирьом досвідченим гравцям основного складу 25-27 років, а решта – перспективна молодь, більшість з якої ще може виступати за молодіжні збірні.

Молодий досвідчений наставник

Головному тренеру Миколі Цимбалу 39 років, однак він вже має досвід роботи в українській Прем'єр-лізі, де очолював Минай, а також за кордоном – у кіпрському ФК Іпсонас. Здавалося, що з таким резюме йти в Другу лігу – крок чи навіть два назад, однак керівництво клубу змогло переконати фахівця у перспективності проєкту, і поки що співпраця вдається на всі сто відсотків.

Пошук загублених талантів

Очевидно, що штаб Миколи Цимбала був обмежений у підборі гравців, адже ті, хто вважаються головними талантами українського футболу, знаходяться на контракті в топ-клубах на кшталт Шахтаря або Динамо, і якщо йдуть набиратися досвіду в оренду, то обирають для цих цілей більш імениті та вищі за рангом команди. Тому, за виключенням правого захисника Микити Кононова, якого ЮКСА орендувала в Дніпра-1, «чорно-білим» довелося вести пошук загублених талантів.

Яскравий приклад – атакуючий півзахисник Матвій Харченко, який до цього сезону не мав досвіду виступів у дорослому футболі, а прямо зараз є одним із найкращих вінгерів Другої ліги. В активі 21-річного футболіста вже три результативні передачі та два голи в семи іграх чемпіонату.

За даними Wyscout, Харченко віддав 14 передач у 20-метрову зону до воріт суперника, що є найкращим показником у Другій лізі. Також Матвій є віце-лідером рейтингу гравців, які прориваються до володінь опонента, тримаючи м'яч під власним контролем, та входить у топ-5 за кількістю креативних проникаючих передач, що проривають лінію захисту.

Порадив «хрестоносцям» підписати Харченка колишній півзахисник Дніпра, Металіста та збірної України Сергій Валяєв, який випадково побачив хлопчину у Харкові.

«Дуже радий, що гравець, якого я порадив Миколі Володимировичу Цимбалу, припався до двору. Я його побачив у Харкові, просто випадково його помітив. Мені він дуже сподобався. Різкий, швидкий, добре працює з м'ячем, може віддати гострий пас, хороший удар. Серед тієї команди, де він грав, кинувся у вічі. Я одразу спитав: хто це? Потім я познайомився з ним ближче.

Видно, що школа хороша, бажання величезне. Добре працює з м'ячем, технічний, розумний футболіст, різкий, що важливо. І з бажанням величезним – це те, що впало у вічі. Дай Боже, щоб Матвій Харченко заграв і приносив команді користь своєю грою», - розповідав Валяєв у липні прес-службі ЮКСА.

Надійна оборона

Хороший захист у сучасному футболі не менш важливий, ніж напад. У цьому компоненті «хрестоносці» зірвали джек-пот, запросивши гравців із чималим досвідом, незалежно від віку. Основному голкіперу Нікіті Федотову лише 23 роки – для воротаря це дуже молодий вік, в якому мало хто може похвалитися якісною грою. Зазвичай воротар повноцінно розкривається ближче до 30, а до того «набиває горіхи».

Нікіта ж перед переходом до «чорно-білих» встиг отримати досвід виступів в Іспанії, ледь не опинився у харківському Металісті, тож встиг здобути психологічну впевненість та необхідні навички значно раніше за більшість колег-однолітків із воротарського цеху. Як результат, лише три пропущені голи та чотири «клін-шити» – найкраща статистика на старті сезону.

Крім того, Федотов корисний для лідера чемпіонату не тільки діями в «рамці», а й грою ногами. 72% його довгих передач знайшли своїх адресатів – це також найкращий показник серед усіх голкіперів Другої ліги.

У центрі захисту ЮКСА грають 27-річний Дмитро Махнєв та 19-річний Андрій Демиденко. Махнєв є штатним пенальтистом команди, у цьому сезоні він двічі впевнено реалізував удари з 11-метрової позначки. Високий зріст (194 см) разом із досвідом виступів в УПЛ дозволяють йому вигравати величезну кількість боротьби на другому поверсі, а його передачі, в тому числі наближені до воріт суперника, в абсолютній більшості виявляються точними. Тож не дивно, що саме він, на думку Wyscout, є найкращим центральним захисником у Другій лізі.

Демиденко у минулому сезоні виступав за юнацьку команду Металіста 1925, де був одним із лідерів. У ЮКСА він, як і Харченко, отримує перший досвід гри на дорослому рівні. Після семи турів на його рахунку 86 передач у фінальну третину – топ-показник серед усіх футболістів ліги. Також саме Андрій, який у всіх поєдинках відіграв від свистка до свистка, віддав найбільшу кількість пасів – 486.

Вищезгаданий правий захисник Кононов – найкращий латераль Другої ліги. І це в 20 років! Ще виступаючи за Дніпро-1 у минулому сезоні Микита встиг дебютувати в УПЛ та провести три матчі в Лізі конференцій, отримавши безцінний єврокубковий досвід. Кононов часто загострює атаки: вміє віддавати точні дальні передачі в напрямку штрафного майданчика суперника, не боїться брати гру на себе та успішно проривається по флангу.

Капітан Синьогуб – один із найдосвідченіших гравців Другої ліги на даний момент. Незважаючи на солідний вік, у рейтингу крайніх захисників він сьомий, що також є дуже пристойним результатом.

Найкращий півзахист

Особливу увагу привертають опорні хави. Антон Євдокимов на цьому, як вважається, «малозабивному» амплуа, має 4 голи і є найкращим бомбардиром команди. Саме він у списку Wyscout – топ-опорник Другої ліги, а Артур Думанюк – другий у рейтингу, поступається лише своєму партнеру по команді.

Цікаво, що у Євдокимова найкращий відсоток (83,33%) точних креативних проникаючих передач (проривають лінію захисту суперника задля отримання значної переваги в атаці). Якщо говорити про кількість таких пасів, то у Думанюка їх 8 (на 2 більше, ніж у Євдокимова), це другий результат у Другій лізі. Однак у компоненті точності Артур трішки поступається Антону.

Крім того, Думанюк відав 79 передач у фінальну третину, що також є другим показником у чемпіонаті. Більша кількість таких пасів лише в Андрія Демиденка. Євдокимов ще й посідає четверту позицію за кількістю передач, спрямованих у 20-метрову зону до воріт суперника.

Якісні бразильці

Легіонери в Другій лізі – досить рідкісне явище для України, тим паче якщо говорити про гравців високого рівня. Бразильців же запросити в Україну під час війни складно вдвічі: той же донецький Шахтар втратив значну кількість своїх зірок із початком повномасштабного військового вторгнення росіян. Однак співпраця із відомим агентом Пабло Буено, який допомагає розвивати кар'єру колишній зірці «гірників» Тете, зробила можливою появу в обоймі команди Миколи Цимбала одразу трьох латиноамериканців – Венді, Гоуларта та Матеуса. Останній, до речі, викликався до збірної Бразилії U-15 і грав там під номером 10 пліч-о-пліч із нинішньою зіркою мадридського Реала Родріго.

Бразильці зіграли за ЮКСА по 5 поєдинків і всі троє вже встигли відзначитися як голами, так і асистами. Також Гоуларт та Венді входять у топ-5 за середньою кількістю ударів по воротах протягом матчу, а Матеус є віце-лідером рейтингу найкращих атакуючих півзахисників від Wyscout.

Хороша ротація

Гравці, які зазвичай виходять на заміну, також неодноразово підсилювали гру. Опорник Роман Ювхимець двічі ставав «джокером» у рукаві наставника, нападник Олег Кос, який конкурує за місце в основі з Венді, робить найбільшу середню кількість дотиків до м'яча в штрафному майданчику, а Ерік Бейер – у топ-5 за кількістю спроб дриблінгу в ситуаціях 1 в 1.

Усього в заявці ЮКСА 23 футболісти – троє воротарів та 20 польових гравців. Абсолютно всі польові футболісти вже встигли отримати ігровий час в офіційних поєдинках, а юні голкіпери Кирило Баранцов та Роман Шерстяних поки набираються досвіду в контрольних матчах і готові будь-якої миті підмінити Нікіту Федотова на останньому рубежі у випадку форс-мажору.

Перспективи

Керівництво та тренерський штаб U.C.S.A за короткий проміжок часу створили боєздатну команду, яка одразу стала головним претендентом на підвищення в класі. За грою «хрестоносців» приємно спостерігати, їхні цінності, серед іншого, пропагують здоровий спосіб життя, дотримання якого є одним із головних принципів для сучасних спортсменів.

Та чи вдасться «чорно-білим» зберегти своїх головних талантів під час зимової паузи, якщо вони зацікавлять скаутів заможних клубів? Відповідь на це запитання дадуть тільки час та подальші результати підопічних Цимбала восени.

Лучшее в блогахБольше интересных постов